teraz mozna wlosy liczyc na zimorodku :)
jeszcze oko jest troszke dziwne , nie wiem , nie mialem z nim nigdy doczynienia , tak ze nie wiem jak on tam ma :)
Wersja do druku
teraz mozna wlosy liczyc na zimorodku :)
jeszcze oko jest troszke dziwne , nie wiem , nie mialem z nim nigdy doczynienia , tak ze nie wiem jak on tam ma :)
Fakt fakt ! Piwa mu nalac bo dobrze gada! Poprzednia wersja zimorodeka robila wrazenie a teraz... no robi nadal :) tyle ze wieksze ;]
Bardzo dobre zdjęcia. Powiedz lepiej, jak zdobyć fundusze i nabyć takie cacko jak 500/4 :) To chyba ok 20 tyś. zł?
A tu, to prawie jak w stylu "Sobieski pod Wiedniem" - mały huzar :):
http://www.jakubszyma.pl/main.php?me...=731&nf=1#foto
Gdyby to było takie "proste" - kupujesz 500tke i masz takie zdjęcia..! Wiem, sprzęt sprzyja powstawaniu dobrych zdjęć, a jednak pomysłowość, warsztat a często determinacja jego właściciela grają ważniejszą rolę. Widzę Kubaman, że znakomicie wykorzystujesz swój sprzet. Gratuluję oka i cierpliwości do ptaków.
Zwykle nie przepadam za zdjęciami typu "lustro" ale z dwóch powyższych najbardziej pasuje mi zdjęcia drugie - jak by jeszcze w rozmazanym tle nie było tego czarnego obiektu po prawej to wydaje mi się, że było by jeszcze lepiej :)
No ale nie można mieć wszystkiego.
Mi, dla odmiany, dużo bardziej podoba się zdjęcie pierwsze, bo model jest dobrze oświetlony. Może nawet warto było bardziej podciągnąć saturację, bo czajka to całkiem kolorowy ptak :)
[Kubaman] Moze to zbyt osobiste pytanie, ale kupiles szklo czy wypozyczales?
Zdecydowanie zdjęcie drugie.Szkoda tylko,że słoneczko nie znajduje się przed obiektem (tam mi się zdaje),a jeżeli jest to mogłoby jaśniej świecić aby ptaszyna była bardziej jaskrawsza - doświetlona?Nie wiem czy moge tak napisać.
Ogólnie podoba się.Nie ogólnie-podoba się.Czyli - podoba się.
skąpe efekty dzisiejszego moknięcia
czapelka
pierwiosnek
potrzos
pliszka szara
Skąpe efekty?Pierwiosnek jest chyba jednym z lepszych zdjęć jakie u Ciebie widziałem.Oczywiście moim skromnym,nie znającym się na ptakach zdaniem.
Kuba - fajna czapla, mocno plastyczna. A i czajki mi się podobają.
Jak Ty śnieg odgoniłeś - u mnie rankiem było bielutko :)?
no nie odgoniłem, najpierw mi wiało, później jak się topiło to mi na głowę woda kapała. Brrr, samo wspomnienie jest niemiłe. Dlatego focenie odbywało się w przerwach.
czapla ledwo w kadr weszla :)
potrzos super wyszedl :)
czajki super:D , reszta też:D
Witam,
kilka fotek teatru tańca.
1
2
3
4
Zapraszam:
http://www.jakubszyma.pl/main.php?me...nosci&jezyk=pl
:)
Bardzo fajnie - dynamicznie, swietne jest to odbicie od sceny no i mocna gra swiatła !
Pokłon + szeroki zamach kapeluszem ;]
ale przecież ja nie odcinam czerni ani nie reguluję jasności tła. Ekspozycja na tancerkę powoduje niedoświetlenie tła - zawsze tak mam przy warunkach scenicznych. Taka specyfika materiału światłoczułego.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Z tego samego koncertu spektakl choreografia Ani Wańtuch.
1
2
3
Tu całość: http://www.jakubszyma.pl/main.php?menu_id=aktualnosci
Zapraszam.
Przyznaję, fotografie tancerek prezentują się wyśmienicie, zamiatam kapeluszem w duecie z garethem...
... rozumiem, nie zawracam już głowy tłem.
Kubaman, zdjecie 1 w ostatnim poscie mnie zamiotło !
chapeaux bas ponownie !
dziękuję bardzo :)
teraz czas na wiosenne ptaki,
Może na początek kilka fotek rycyków:
1
2
3
1 jest swietna
2 i 3 sa tylko ladne :) ale ja jeszcze poczekam z zachwytami na odpowiednie foty :)
super sesja:-D
Podobają mi się;) ciekawy ptak. Pewnie ciężko go sfotografować - ptaki nie są moją mocną stroną;)
z takiej perspektywy to naprawede przyciagaja wzrok, dochodze do stwierdzenia ze do tej pory ptaszki bardziej z gory ogladalem :), ostanio bylem na spotkaniu z Wołkowem - chyba najbardziej znany fotograf Podlasia, powiedzial ze w 70-tych latach kupil sobie encyklopedie ptakow i stwierdzil ze nie ma sensu juz robic zdjec dokumentalnych, bo wszystko zostalo udokumentowane i zaczal sie skupiac bardziej jak to nazwal na duchowej stronie i powtarzal, ze specjalizowac sie w jednej waskiej dziedzinie, ale przyznam ze z takiej perspektywy niemalże umoczonego obiektywu przyjemnie sie oglada i juz wiadomo na jakiej dziedzinie powinienes sie skupic :)
no ja od dłuższego czasu idę w tym kierunku zupełnie świadomie
cd rycyków:
4
5
6
jak zwykle twoje zdjęcia oglądam z wielką przyjemnością
tym razem ptak nazywany m.in. trawnikiem
1
2
3
Zapraszam :)
#2 mi sie podoba, bo cos sie na niej dzieje:mrgreen:
Dwójka fajna :)
mnie podobają się wszystkie bez względu czy na zdjęciu jest akcja czy nie, te zdjęcia to kawał dobrej roboty a wybrzydzanie ta jest fajna a ta nie jest nie na miejscu chociażby zewzględu na trud i pracę jaką trzeba wykonać by zrobić takie zdjęcia
Trud i ogrom pracy nie zawsze ida w parze z efektami, wiem to po sobie;) Ze zdjecia ptakow sa wymagajace to prawda, ale mnie one po prostu nudza, co pisalem juz wiele razy. z mojego punktu widzenia 90% tych zdjec przedstawia jakiegos upierzonego stworka stajacego na chudych nuzkach i...tyle. A na #2 cos sie dzieje, wiec jest lepsza niz inne i mi sie przez to podoba:) Bo technicznie to wszystkie sa swietne:p
skoro cię nudzą to po co tu zaglądasz i oceniasz?
Bo raz na jakis czas trafi sie takie, ktore mi sie podoba? Tak jak teraz spodobala mi sie #2. Trudno Ci to zrozumiec?;)
Mi się też wszystkie podobają acz gdybym się do czegoś nie doczepił nie byłbym sobą :). Mam wrażenie, iż zdjęcia są ostrzone po całość bez selekcji ostrego planu co potęguje wrażenie szumu.
oj Zigi, chyba faktycznie szukasz dziury w całym. Ostrzone selektywnie, ISO 200 , 250, 250. To by było tyle..
A mi się podobają oby trzy ;) Chociaż te kropelki.. są super!
Czyli to nie kwestia ostrzenia po całości :). Od jakiegoś czasu mam wrażenie iż Twoje zdjęcia (prezentowane miniatury) nabrały w którymś momencie tej ziarnistości. O ile mnie pamięć nie myli coś kiedyś (stosunkowo niedawno) wspominałeś o zmianie softu w którym obrabiasz? Może to właśnie to? Co nie zmienia faktu, iż same zdjęcia są bardzo dobre i się podobają :)
zdjęcia super ale 2 wymiata:D
dawaj zdjecia nastepne :)
Kubaman tylko kilku znakomitych fotografów artystów „śledzę” na tym forum, z jednego już zrezygnowałem (chyba się domyślasz dlaczego), natomiast Twoje kadry przeglądam na bieżąco analizując KAŻDE UJĘCIE:!:
Podziwiam wiele upolowanych ptaków, w jakości upolowania i cierpliwości autora.
Sam w plenerze jestem dzień w dzień po wiele godzin i szczęście mnie jak na razie omija, chociaż mieszkam w bardzo bogatym we faunę i florę terenie, przez 20 lat nie jestem w stanie wszystkiego upolować.
Dlaczego o tym piszę, mam nadzieję cichutką, że fotografowanie teatru to jakiś chwilowy kaprys, który szybko minie, ale tylko nadzieję.
Zdjęcia ze sceny przednie ale....
Witam,
kilka fotek krwawodzioba zanim pokażę jakieś nędzne efekty pobytu nad Biebrzą.
1
2
3
Waldek, miło mi, że oglądasz moje zdjęcia. Jednak powinieneś wiedzieć, że taniec to nie kaprys tylko pasja i że ma u mnie takie samo miejsce jak ptaki. Zresztą wystawy ptasiej jeszcze nie zrobiłem ani sukcesów nie mam, a w tańcu już inaczej. Widziałeś moją galerię? Nie ma mowy o odstawieniu tańca :)
dawaj KUba nastepne :)
te lepszejsze :)))
i łosia pokazuj
Po napisaniu posta gdzie miałem zamysł (uściślam) wg zasady, kto chce robić wiele rzeczy naraz zostanie jedynie tzw. „złotą rączką” i nigdy nie osiągnie mistrzostwa w swej dyscyplinie, pożałowałem, ŻE GO NAPISAŁEM.:oops:
Dowiedziałem się nieco więcej o Tobie (przypadkowo) i doskonale Ciebie rozumiem.
Witryny Twoje obejrzałem z BARDZO DUŻYM ZAINTERESOWANIEM, zwłaszcza interesował mnie kadr (sceny z tańca) i jego uporządkowanie, ułożenie świateł, co jest Twoim głównym obiektem a co planem.
Ciągle się zastanawiam jak z punktu technicznego „ustrzelasz” rzadkiego ptaka, toż to niesamowite doświadczenie w obcowaniu z przyrodą.
Przykładowo, wiem kiedy z piachów (jeden z zalewów) codziennie odlatują dzikie łabędzie, (pomiędzy 4.30 – 5.00) przez trzy kolejne dni byłem na posterunku i chciałem uchwycić ten moment startu, tuż po oderwaniu się od wody, najlepiej oba naraz.
Sprzęt mam dobry ale ciągle coś sknocę, mają być zatrzymane w kadrze.
Rano pogoda, znów tam będę.
Nie pisz – nędzne efekty Ty akurat skromny być nie musisz, wielu łącznie ze mną chciałoby takie kadry prezentować.
Rany ile kłopotów mam jak ptak ląduje w wodzie i rozpryskuje wodę – katastrofa, AF punktowy a rozpryski wody rozwalają kadr wówczas kompletny brak ostrości na ptaka AF głupieje.
PS. UFF po powrocie dotleniony z pleneru się rozpisałem, przepraszam.
eee :) jakies slabe te fotki :) chyba focic Ci sie nie chcialo :)
taa, nie chciało mi się.. słabizna, wstyd pokazać..
Dawaj swoje :>
Rybitwy białoskrzydłe:
1
2
3
Waldek, ponownie mi miło.
Rozwalają mnie w sensie pozytywnym Twoje zdjęcia, właśnie dynamiczne kadry robią na mnie największe wrażenie.
Jak walę kilometry w poszukiwaniu tematu to pływająca „KACKA” , łabędź nie zwracają mojej uwagi, toż w moim rejonie tego jak w kurniku kur.
Ale uchwycić dynamikę lotu i to z motywem, treścią to do mnie przemawia najbardziej.
Gratulacje.
PS. Nawiązując do tego, co napisałem poprzednio, łabędzie mnie olały i W OGÓLE NIE „WYSTARTOWAŁY” – ech, mam bliziutko „rzut kamieniem” to w końcu…
Brawo Kuba, widzę, że nie zmarnowaliście weekendu na Biebrzą ;-)
A białoskrzydłe to cudowne rybitwy.
Pozdarwiam, Darek
No Kuba - a te rybitwy to w gatunku "ptaki" czy "taniec"?
Rzadko mi sie zdarzają takie słowa, ale ten tryptyk jest zachwycający! Logicznie pasowalaby mi kolejnosc 1-3-2, ale kompozycyjnie taka jaką Ty przyjąłeś jast OK. Wielkie uznanie Kuba!