-
Odp: drukowanie zdjęć - papiery
Propaganda handlarzy.
Zerknij na Luminous Landscape, które jest największą w sieci społecznością ploterowców i porównaj opinie użytkowników Epsonów SP x900 oraz Canonów iPF. Jest tam sporo użytkowników, którzy mają wszystkie trzy konkurencyjne maszyny od HP, Canona i Epsona - dlaczegoś zwykle preferują iPF8300, może frajerzy lubią przepłacać za głowice?
Przy zachowaniu zasad higieny Canony x300/x400 są dużo mniej problematyczne, komfortowe i tańsze w eksploatacji od Epsonów x900 (o HP przez litość nie wspomnę). Dodatkowo głowice Canonów są sukcesywnie poprawiane, teoretycznie x400 są te same głowice PF-05 co we wcześniejszej x300, w praktyce głowice PF-05 niedawno zostały zmodyfikowane w celu zwiększenia ich trwałości.
Głowice są delikatniejsze niż w Epsonach, ale to jedyny ew. mankament - jeśli utrzyma się odpowiednią czystość, temperaturę, wilgotność i drukuje w miarę regularnie, to w x300 padają co 4-10l. Głowica szybciej klęknie, jeśli drukuje się raz na miesiąc, w warunkach pustynnej suchości, w syfie, a do tego używa zamienników tuszy.
Epson marnuje dużo tuszu na czyszczenie, bo nie ma programu automatycznej, regularnej konserwacji. Trzeba regularnie kontrolować, czy dysze są drożne - w Canonie problem zatkanych dysz praktycznie nie istnieje. Dysze piezo są bardziej podatne na zasychanie, niże termiczne. Do tego Canon na ten sam wydruk zużywa ok. 70% tuszu, którego potrzebuje Epson. Seria x900/x890 jest jeszcze bardziej kapryśna niż x800 i x880 i potrafi nieźle wybrać użytkownikom jaja, a jeśli tutaj klęknie głowica (co się również zdarza) to jest to znacznie większy problem i nieporównywalnie wyższy koszt niż w przypadku Canona. Sporo nt. problemów x900/x890 można przeczytać w tym wątku:
Epson 7900 from the inside - out
-
Ten Canon iPF6400 to nowość, nikt jeszcze nie ma tego w dystrybucji.
-
Miałem już okazję na Canon Digital Day bawić się iPF6450SP i chodził jak burza, maszyny powinny być lada dzień po niedzieli dostępne u partenrów, akurat 6400/6450/6450SP będą dostępne w pierwszej kolejności.
-
Czy papiery barytowe np.Hahnemühle Baryta FB, ILFORD Galerie Gold Fibre Silk, mają powłoki nanoporowe? Jeśli nie, to jaka warstwa u nich absorbuje atrament?
-
Wszystkie papiery do druku atramentowego mają nanoporową warstwę przyjmującą atrament. W przypadku podłoży FB różnica jest taka, że zamiast PE stosuje się bazę celulozową lub bawełnianą z naniesioną warstwą barytu lub dwutlenku tytanu (lub miks)
-
Jeżeli wszystkie papiery mają takie same, podobne, warstwy nanoporowe, dlaczego papiery barytowe nie są rekomendowane do druku barwnikiem?
-
Nie jest to reguła - po prostu powłoki na papierach FB zwykle nie były optymalizowane do druku barwnikowego, w którym atrament znacznie mocniej wsiąka w powłokę:
Ostatnio pojawiło się nieco ciekawych drukarek barwnikowych (np. Canon PIXMA Pro-100) i np. nowy Ilford Gold Mono Silk ma już powłoki przyjmujące jeden i drugi rodzaj tuszu:
Gold Mono Silk
-
Papiery metalizowane, jakie nadają się do druku barwnikiem, i jak je zidentyfikować z ogromnej oferty papierów? Producenci stosują swoje nazewnictwo i trudno nieraz zorientować co jest co.
-
W PL praktycznie tylko Tecco Iridium Silver Gloss (b. drogi), jest jeszcze Solution Metallic RC ale chyba tylko w rolce 24".
-
Jak już tak zameczam pytaniami, to może jeszcze jedno z tej serii ;)
Co to jest warstwa RC, gdzie ona się znajduje, czy pełni tę samą rolę co baryt w podłożach barytowych?
-
-
No i się rozjaśniło. :) Dzięki za wszystkie odpowiedzi.
-
Widzę kolega czornyj jest dobrze zorientowany w ploterach i papierach. Pozwolę sobie też na pytanie :) Od jakiegoś czasu posiadam w firmie ploter iPF8300. Korzystam wyłącznie z papierów Canona glossy, satin, pearl, canvas. Zawsze zastanawiałem się nad produktami Ilforda. Chciałem się spytać czy jest jakaś znacząca różnica na wydrukach? Nie wiem czy wchodzić w inne papiery jak jakość jest taka sama lub gorsza. Nie znaczy to że nie jestem zadowolony z tego co mam, ale zawsze mogło by być lepiej :)
-
Jakość papieru jest pojęciem niezwykle szerokim, a podłoża Canona są b. dobrej jakości, więc na pierwszy rzut oka przepaści nie będzie widać.
Jeśli o mnie chodzi, moim ulubionym podłożem był nieodżałowany Canon Glacier Photo Paper 300g/m^2 - niestety, jego produkcja została zakończona, a Canon Satin nie jest tak mięsistym podłożem - dlatego zacząłem w zamian używać nowego Ilforda Gallerie Prestige Smooth Pearl 310g/m^2.
Co podoba mi się w nowym Ilfordzie i ogólnie zawsze podobało się w Ilfordach Smooth Pearl, jest perlescencja powierzchni - papier ma b. ładną powłokę o naturalnej teksturze. Ładnie się prostuje po lekkim podgrzaniu, łatwo klei do pianek, pozwala uzyskać wysoki kontrast i nasycenie barw. Ma miłą dla oka bielistość przy zachowaniu dobrej trwałości - Ilfordy Gallerie doskonale wypadają w testach Aardenburg-Imaging.
Osobną sprawą jest baryt, który z natury rzeczy powinien być jeszcze bardziej trwały - barytowy Gold Fibre Silk ma powłokę podobną do Smooth Pearl, jest tylko nieco cieplejszy i z minimalnie zaakcentowanym reliefem włókien papieru. Powinien być jeszcze bardziej trwały, a pachnie i wygląda jak ręcznie suszone baryty - więc świetnie nadaje się do ekspozycji na ścianie bardziej wartościowych zdjęć.
Oba podłoża mogę z czystym sumieniem polecić i zamierzam mieć w stałej ofercie. W kwestii płócien się nie wypowiem, bo używam ich sporadycznie.
Z komercyjnego punktu widzenia Ilford ma dwie zalety - dostępność (z podłożami Canona bywa różnie) i rozpoznawalność - marka jest pozytywnie kojarzona wśród fotografów.
A przy okazji - miło mi powitać w gronie szczęśliwych użytkowników najlepszych drukarek na świecie ;)
-
Dzięki za odpowiedź baryt na pewno wypróbuje. Glacier'a też mi brakuje :( Od czasu jak Canon wykupił OCE to jeszcze ich papiery weszły do oferty. Są tańsze, ale jakoś nie mam przekonania żeby je zakupić. Miałem okazję robić wydruki na ich satynie. Różnic z Canonowskim nie zauważyłem. Gramatura jest większa w porównaniu do Canona i ma 260 g. Struktura papierów jest jak dla mnie identyczna. Nie zajmuje się drukiem jakoś profesjonalnie i nie wykonuje dużej ilości wydruków aby coś profesjonalnie powiedzieć. Jeśli chodzi o sam ploter to jestem pod wrażeniem REWELACYJNA JAKOŚĆ. Piękne dla mnie było to, że sam kalibruje sobie kolory. Sprzęt instaluje się na kompie puszcza wydruk i bez żadnych problemów wychodzi taki sam jak na monitorze. Jak będę miał jeszcze jakieś pytania to już wiem do kogo pukać :)
-
Gdzieś wklejałem linka do porównania podłoży, ponowię. Zdjęcia wykonywane EF 100/2.8, crop 1:1.
Ilford Galerie Smooth Gloss G290:
Ilford Galerie Smooth Pearl G290:
Ilford Galerie Gold Fibre Silk G310:
-
Zastanawiam się który z poniższych papierów jest atrakcyjniejszy:
ILFORD GALERIE Prestige Smooth Pearl 310gsm
ILFORD GALERIE Prestige Gold Mono Silk 270gsm
HARMAN by Hahnemühle Gloss Baryta 320gsm
Mam chrapkę na barytowy, ale jedynie Hahnemühle jest barytowy do tuszu barwnikowego, a takim będę drukował, poza tym interesują mnie oprócz jakości obrazka takie cechy, jak sztywność kartki i ogólne wrażenia przy kontakcie z danym kartonem.
O ile na temat ILFORD GALERIE Prestige Smooth Pearl 310gsm jest sporo opisów, to co do nowego ILFORD GALERIE Prestige Gold Mono Silk 270gsm zdecydowanie mniej i np. nie do końca wiem jakie jest wykończenie powierzchni, lakoniczne stwierdzenie jedwabista, czyli bardziej błyszcząca czy bardziej perłowa?
Gramatura mniejsza, czyli można się chyba spodziewać bardziej wiotkich kartek, chociaż można spotkać opis, że kartoniki są grube, jak to jest faktycznie?
Z kolei Hahnemühle gloss to "bezczelne" lustro-lodowisko, czy delikatne "nabłyszczenie", sztywne, czy wiotkie?
Trzech nie kupię ;) a nie chcę losować. :)
-
Jeszcze taki wpadł mi w oko:
HARMAN by Hahnemühle GLOSS ART FIBRE 300gsm
Odzewu brak, czuję że będę musiał kupić wszystkie i samemu podotykać. ;)
Żeby nie zbankrutować ;) pominę chyba ILFORDa GALERIE Prestige Gold Mono Silk 270gsm, a na początku chciałem kupić właśnie tego. Tak to jest jak się człowiek bije....sam z myślami. ;)
-
Harman Gloss Baryta jest błyszczący o minimalnie zarysowanym włóknie, mięsisty, neutralny. Gold Mono Silk wbrew swej nazwie jest również błyszczący o minimalnie zarysowanym włóknie, praktycznie jak Harman Gloss Baryta, tyle że bez barytu przez co jest odrobinę bardziej różowy.
Gloss Art Fibre ma głęboki rysunek włókna a'la skorupka jajka, podobny do barytowych Hahnemuehle Fine Art Baryta, Photo Rag Baryta i Baryta FB.
Prestige Smooth Pearl to papier z nieco innej beczki - typowa perła, mięsista o ładnej perlescencji
-
Marcin, znany nam importer ma mieć ( na razie ma próbki, zakupiłem i będę w wolnej chwili testował ) papiery Hahnemühle, pod własną marką. Zastanawiam się czy to będzie odrzut z produkcji Hahnemühle, czy po prostu dogadali się z firmą i bez znaczka firmy jest o ok 30 lub więcej % taniej? W rolach będą lub już są nie wiem jak z arkuszami, ale przypuszczam, że również :). W kwietniu gdy rozmawiałem papier był na zamówienie lecz wydaje mi się iż w późniejszym okresie miał być dostępny od ręki choć może coś pochrzaniłem?
-
Na świecie wielu producentów oferuje klony papierów, ciężko spekulować na jakiej zasadzie się*to odbywa. Przykładowo Canson Infiniti Baryta Photographique i Ilford Gold Fibre Silk to praktycznie niemalże to samo, choć ponoć powłoki mikroceramiczne IBP różnią się od tych w GFS.
W katalogu wzmiankowanych papierów faktycznie doszukałem się kilku klonów klasycznych podłoży Hahnemuehle - są nie tylko do złudzenia podobne wizualnie, ale mają identyczne parametry i krzywe reemisji spektralnej.
-
Co to za zwierz:
Ilford Gold Mono Silk i jak się ma do Gold Fibre Silk?
Warto w to wchodzić?
-
Jak napisałem powyżej - Gold Mono Silk niewiele ma wspólnego z Gold Fibre Silk. Jest błyszczący z minimalnie zarysowanym rysunkiem włókna papieru, przypomina Harmana Gloss Barytę tylko bez barytu. GFS jest bardziej w kierunku satyny/perły/półmatu, jest barytowy. Istotną cechą GMS jest natomiast powłoka mikroporowa dostostowana do tuszu barwnikowego, z którym GFS nie bangla.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
czornyj
Harman Gloss Baryta jest błyszczący o minimalnie zarysowanym włóknie, mięsisty, neutralny. Gold Mono Silk wbrew swej nazwie jest również błyszczący o minimalnie zarysowanym włóknie, praktycznie jak Harman Gloss Baryta, tyle że bez barytu przez co jest odrobinę bardziej różowy.
Gloss Art Fibre ma głęboki rysunek włókna a'la skorupka jajka, podobny do barytowych Hahnemuehle Fine Art Baryta, Photo Rag Baryta i Baryta FB.
Prestige Smooth Pearl to papier z nieco innej beczki - typowa perła, mięsista o ładnej perlescencji
I po co ja się pytałem. Jak czytam Twoje opisy to nie pozostaje nic innego jak kupować. :)
Odpuszczę sobie tylko Gold Mono Silk.
Tych podłoży nigdzie nie widzę:
Hahnemuehle Fine Art Baryta, Photo Rag Baryta i Baryta FB, z kolei Gloss Art Fibre można kupić bez problemu. Czy z tej racji że jest bez barytu, jest gorszy od tych pierwszych?
-
ale Marcin, tu nie chodzi o klony tu chodzi o oryginalne od nich papiery lecz bez znaczka firmowego, wiele firm tak działa, ze sprzedaje swój ten sam produkt pod inną tańszą marką.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Juriko
I po co ja się pytałem. Jak czytam Twoje opisy to nie pozostaje nic innego jak kupować. :)
Odpuszczę sobie tylko Gold Mono Silk.
Tych podłoży nigdzie nie widzę:
Hahnemuehle Fine Art Baryta, Photo Rag Baryta i Baryta FB, z kolei Gloss Art Fibre można kupić bez problemu. Czy z tej racji że jest bez barytu, jest gorszy od tych pierwszych?
Gold Mono Silk jest niezłą opcją do druku barwnikowego, ale osobiście wolałbym Harmana:
Gloss Art Fibre ma nieco więcej OBA od Gloss Baryty, ma za to bardziej zdecydowaną, skorpukową teksturę o głębokim reliefie włókna. Baryt daje lepszą neutralność bieli i trwałość.
Cytat:
Zamieszczone przez
marekb
ale Marcin, tu nie chodzi o klony tu chodzi o oryginalne od nich papiery lecz bez znaczka firmowego, wiele firm tak działa, ze sprzedaje swój ten sam produkt pod inną tańszą marką.
Nie jest powiedziane, że Hahnemuehle cośkolwiek produkuje - mogą zamawiać toto w tej samej papierni i oklejać znaczkiem w zależności od okazji.
-
Na centrumpapieru tak piszą o Gloss Art Fibre:
"Papier z czystej miazgi celulozowej - urzeka połyskiem i subtelnym blaskiem."
I jak tu nie kupić, to urzekanie nęci. ;)
Opisy opisami, ale bez macanie się nie obejdzie.
Nie mieć Harmana Gloss Baryty też nie sposób, a dobra perła Ilforda to na musiku.
To wszystko to do drukowania od święta i na ścianę, bo do codziennego druku satyna(perła) 300g/m2 z papierdozdjec przebija ceną. Wziąłem też od niech pierwszy raz dwustronny połysk PE, ciekawe jak się uda druk na obu stronach.
-
a czy w ogóle istnieją papiery matowe, lub jakiekolwiek dwustronne nie cięte a z roli. Wiem, że to trochę nielogiczne ale jeśli nie ma podajnika kartek w ploterze to przynajmniej druk jednej strony byłby szybszy, potem cięcie i zabawa w drukowanie strony drugiej :). Przy kilku kartach nie ma problemu lecz jeśli dziennie jest ich kilkadziesiąt to zaczyna się zabawa. Tak sobie myślę i chyba sam odpowiedziałem sobie: przecież można kleić papier plecami już po wydruku i pocięciu ;). Moze jakiś inny pomysł?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Juriko
Na centrumpapieru tak piszą o Gloss Art Fibre:
"Papier z czystej miazgi celulozowej - urzeka połyskiem i subtelnym blaskiem."
I jak tu nie kupić, to urzekanie nęci. ;)
Opisy opisami, ale bez macanie się nie obejdzie.
Nie mieć Harmana Gloss Baryty też nie sposób, a dobra perła Ilforda to na musiku.
To wszystko to do drukowania od święta i na ścianę, bo do codziennego druku satyna(perła) 300g/m2 z papierdozdjec przebija ceną. Wziąłem też od niech pierwszy raz dwustronny połysk PE, ciekawe jak się uda druk na obu stronach.
Harman Gloss Art Fibre podoba mi się przede wszystkim na Hahnemuehlowatą teksturę z głębokim reliefem włókien. Gloss Baryta jest bardziej widowiskowy, z uwagi na gładszą powierzchnię - nie jest to jednak typowy nudny błysk foto jak Epson Premium Glossy, Ilford Smooth Gloss itd, które mają jakby cellulit - ten jest z drobnym włóknem papieru, ale na dużej powierzchni bardziej jednorodny. Do tej grupy papierów FB zaliczyłbym jeszcze Gold Mono Silk.
Do bardziej satynowych/perłowych opcji FB zaliczyłbym Ilford Gold Fibre Silk Canson Baryta Photographique (baryt) i Platine Silver Rag (chyba TiO2), oraz Hahnemuehle Photo Rag / Fine Art Pearl
Perłę Ilforda bardzo lubię, szczególnie po stracie nieodżałowanego Canon Photo Glacier.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
marekb
a czy w ogóle istnieją papiery matowe, lub jakiekolwiek dwustronne nie cięte a z roli. Wiem, że to trochę nielogiczne ale jeśli nie ma podajnika kartek w ploterze to przynajmniej druk jednej strony byłby szybszy, potem cięcie i zabawa w drukowanie strony drugiej :). Przy kilku kartach nie ma problemu lecz jeśli dziennie jest ich kilkadziesiąt to zaczyna się zabawa. Tak sobie myślę i chyba sam odpowiedziałem sobie: przecież można kleić papier plecami już po wydruku i pocięciu ;). Moze jakiś inny pomysł?
Papierów dwustronnych jest od cholery, natomiast druk dwustronny z arkusza przy pomocy plotera jest dobry dla osób, które bawią czynności typu czerpanie wody widelcem. Popełniłem kilka dłuższych nakładów dwustronnych prac artystycznych z arkusza i z roli, nie polecam.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
czornyj
Harman Gloss Art Fibre podoba mi się przede wszystkim na Hahnemuehlowatą teksturę z głębokim reliefem włókien. Gloss Baryta jest bardziej widowiskowy, z uwagi na gładszą powierzchnię - nie jest to jednak typowy nudny błysk foto jak Epson Premium Glossy, Ilford Smooth Gloss itd, które mają jakby cellulit - ten jest z drobnym włóknem papieru, ale na dużej powierzchni bardziej jednorodny. Do tej grupy papierów FB zaliczyłbym jeszcze Gold Mono Silk.
Do bardziej satynowych/perłowych opcji FB zaliczyłbym Ilford Gold Fibre Silk Canson Baryta Photographique (baryt) i Platine Silver Rag (chyba TiO2), oraz Hahnemuehle Photo Rag / Fine Art Pearl
Wystarczy, wystarczy, już i tak jestem rozgrzany do czerwoności. ;) Papierki zamówione i czekam żeby pomacać i zalać atramentem.
Przyznam, że na Cansona patrzałem trochę spode łba, a widzę że oceniasz go pozytywnie. Jak Hahnemühle się nie spodoba, czego nie dopuszczam póki co, to Canson dostanie szansę. Ale widzę że ten: Canson Baryta Photographique 310g to tylko do pigmentu więc nie dla mnie. Dla mnie to ten mógłby być: Platine Fibre Rag 310g.
Cytat:
Zamieszczone przez
czornyj
Perłę Ilforda bardzo lubię, szczególnie po stracie nieodżałowanego Canon Photo Glacier.
Czy mi się wydaje, czy ten Glacier lekko w zieleń wpada?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
czornyj
Papierów dwustronnych jest od cholery, natomiast druk dwustronny z arkusza przy pomocy plotera jest dobry dla osób, które bawią czynności typu czerpanie wody widelcem. Popełniłem kilka dłuższych nakładów dwustronnych prac artystycznych z arkusza i z roli, nie polecam.
doświadczyłem dokładnie tego samego, wykonałem kilka fajnych albumów jednak czas przy podawaniu, odwracaniu to zabawa i koszt :(
-
Papierki przyszły, wydruki testowe zrobione, Jest tak jak pisał Marcin, a nawet lepiej. Papierki marzenie. :)
ILFORD Galerie Prestige Smooth Pearl 310 g z bieli podobny do Canona SG201 260g, tylko ma większą perłę, taką samą jak SilkSTAR Satynowy PE RC 300g (PF300SATPE) z papierdozdjec, tylko że on ma większą biel, co niekoniecznie jest zaletą. Słowem perła Ilforda to takie dwa w jednym. Liczę w tym przypadku na większą trwałość wydruków.
HARMAN by Hahnemühle GLOSS ART FIBRE, najgrubszy z zakupionych prawdziwy kartonik, trzymany za róg nie zgina kolan , dumnie pręży głęboki relif, lekko muśnięty jakby białkiem, podobnie jak na chlebie.
Jest taki zwykły, ale szlachetny przez swą prostotę.
GLOSS BARYTA emanuje większym połyskiem, ale dalej nie jest to lustro, bardziej podobieństwo do perły, satyny, z nieregularnym rysunkiem włókna delikatnie zarysowanym.
O ile Art Fibre ma widoczne męskie cechy mocnego rysunku i konkretnej twardości kartonu, to Gloss Baryta symbolizuje bardziej cechy kobiece, delikatność, gładkość cery ale z zauważalnym rysunkiem włókna i szlachetną nie nachalną bielą.
Art Fibre będę oprócz ekspozycji na ścianie, trzymał w kartonowym pudełku, bez żadnego przyklejania w albumie, takie kartoniki trzeba poczuć, dotknąć.
Wystąpił tylko jeden problem z Barytowym, mianowicie moja gilotyna okazała się do niego za tępa.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Juriko
Wystąpił tylko jeden problem z Barytowym, mianowicie moja gilotyna okazała się do niego za tępa.
Bo nie ma jak nożyk, podkładka samoregenerująca i dobra linijka ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
czornyj
Bo nie ma jak nożyk, podkładka samoregenerująca i dobra linijka ;)
trymer z toczącym nożem też daje spokojnie radę ;)
-
Gilotynka już swoje przeszła. To jest jedyna rzecz, która mi się przydała z wyposażenia ciemni. Może wystarczy ją naostrzyć. Pytanie tylko czy są jeszcze tacy fachowcy od ostrzenia. Samemu to tylko mogę ją stępić. ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Juriko
Gilotynka już swoje przeszła. To jest jedyna rzecz, która mi się przydała z wyposażenia ciemni. Może wystarczy ją naostrzyć. Pytanie tylko czy są jeszcze tacy fachowcy od ostrzenia. Samemu to tylko mogę ją stępić. ;)
ostrzą noże do gilotyn więc i małą też może zrobią, poszukaj w swoim rejonie, zapytaj w jakiejś drukarni, introligatorni gdzie ostrzą?
-
Tak, będę musiał popytać. Przy okazji może znajdę kogoś kto dziabnie stos grubości 1-1,2 cm kartek 300gsm do fotoksiążki. Gilotynką po jednej kartce to nijak nie ma powtarzalności.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Juriko
Tak, będę musiał popytać. Przy okazji może znajdę kogoś kto dziabnie stos grubości 1-1,2 cm kartek 300gsm do fotoksiążki. Gilotynką po jednej kartce to nijak nie ma powtarzalności.
No ale bez podania skąd jesteś to ciężko coś radzić.
-
Ja tylko tak, niezobowiązująco dla forumowiczów napisałem, ale jeśli ktoś by coś wiedział gdzie co i jak, to jestem z Bydgoszczy, od urodzenia. ;)
-
Marcin ma trochę*racji ;) Dobra krajarka to niestety dość stacjonarny i mało poręczny klocek - moja waży 1,35 tony...
-
Próbki po 6 dniach wystawienia na balkon na traktowanie przez UV i inne paskudztwa w powietrzu. ;)
Papiery poddane testowi:
Art Fibre = HARMAN by Hahnemühle GLOSS ART FIBRE
Baryt = HARMAN by Hahnemühle Gloss Baryta
Ilford = ILFORD GALERIE Prestige Smooth Pearl 310gsm
SAT = SilkSTAR Satynowy PE RC (PF300SATPE) z "papierdozdjec"
Po lewej trzy próbki i po prawej jedna, są bezpośrednio wystawione na słońce, pozostałe 4 wewnątrz za pleksą.
Najszybciej, już po 2 dniach było widać degradację na papierze Art Fibre, z pozostałych trzech z prawej strony, najlepiej przetrwał Gloss Baryta, perła Ilforda trochę lepiej od satyny z papierdozdjec.
Pod pleksą niewielkie rozjaśnienie i niebieski zafarb widać na papierze Art Fibre, na pozostałych nie widać zmian.
Celem testu nie były obiektywne badania trwałości papierów, tylko poszukiwanie najbardziej odpornego papieru do wydruku moją MG5150 tuszem barwnikowym zamiennym PrintLab.
Wszystkie znaki na niebie i na ziemi wskazują, że do wydruków eksponowanych na ścianie najlepszy dla mnie będzie HARMAN by Hahnemühle Gloss Baryta.
Próbki wystawiam dalej na balkon i zobaczę jak zachowają się te pod pleksą po dłuższym czasie.
-
Ponowiłem powyższy test włączywszy do niego papier Canona SG201. Testowałem go już w zeszłym roku, ale nie w takim towarzystwie.
Oto poniżej wynik wystawienia papierów na balkon (pod dachem) na 8 dni:
Jak widać najbardziej odporny na warunki zewnętrzne dla tuszu PrintLab papier już miałem od początku :), jest nim podłoże Canona SG201
-
Jaki użyć papier do druku czarno-białego w domu, na 6-kolorowej drukarce epson P50?
Który jest najlepszy, a który wystarczająco dobry? Czy w ogóle jest tego typu specjalizacja: jedne papiery lepsze do koloru, a inne do cz-b?
Normalnie do druku kolorowego używam Epson Premium Glossy Photo Paper.
-
Nie ma takiej specjalizacji - użyj takiego, który ma dokładne profile pozwalające uzyskać względnie neutralne efekty, bo z tym jest największy problem w P50
-
Dokładnie złapałeś za jądro - wydruki są trochę zielonkawe albo trochę niebieskawe, zależnie jak ustawię profil i sterownik.
Myślałem, że papier trochę pomoże, ale widać że muszę z tym żyć.
-
P50 ma okrutny gamut i na kolorowych zdjęciach potrafi osiągnąć obłędne nasycenia i kontrasty, ale przez ową zaletę praktycznie niepodobieństwem jest uzyskanie neutralnych B&W - trzeba wściekle precyzyjnego profilu i dziennego światła, a każda zmiana oświetlenia niweczy neutralność.
-
Podobają mi się epitety, jakich używasz: okrutny, obłędne, wściekle. ;)
Nie jest to jakiś wielki problem, bo i tak bardziej lubię kolorowe zdjęcia i na 150 wydruków zaledwie 3 chciałem mieć cz-b. Więc nie będę kupował tego canona z 3 szarymi tuszami z innego Twojego wątku. :cry:
Jak zwykle dziękuję za precyzyjne rady.
-
Czy papiery do druku fotograficznego się starzeją?
Chodzi mi o przechowywanie niezadrukowanych papierów. Czy można kupić dużo, na zapas, czy lepiej kupować częściej ilość do zużycia w jakimś okresie, na przykład w ciągu miesiąca, kwartału, roku... ?
-
Ja troszkę z innej beczki! Czy ktoś się orientuje co to za papier back print film Canon BF-102?
Nie mogę znaleźć nigdzie informacji na ten temat. Do czego się go stosowało?
-
Backlit Film używany jest do druku reklam, grafik podświetlanych :)