witam, moje lutowe poszło na mail
Wersja do druku
witam, moje lutowe poszło na mail
Wszystkich następnych proszę o nie branie złego przykładu i NIE PISANIE tego typu postów.
Nie ma sensu spamować i nabijać postów. Można w nieco lepszy sposób zachęcić do wysyłania, np "mam nadzieję że nikt nie zapomniał o tym konkursie?" itp.
Jak by ten wątek wyglądał gdyby co miesiąc pojawiało się tu kilkadziesiąt postów klasy "wysłałem" ? Jaki to ma sens?
Włączcie myślenie... PRZED napisaniem posta - zadajcie sobie pytanie po co go piszecie i co on wnosi do tematu?
mam się samoubiczować, czy jakoś inaczej poddać samokrytyce za brak włączonego procesu myślenia ;-P
acha, a żeby w poście tym zachęcić do wysyłania zdjęć, napiszę za radą:
mam nadzieję że nikt nie zapomniał o tym konkursie? ;-)
Chętnie bym obejrzała, co naród nadesłał, ale znaleźć nie mogę...?
proszę o usunięcie tego posta miało być w innym miejscu sorki
No ja niestety się*nie wyrobiłem :( Nauka zabrała wolny czas, a to co zrobiłem w lutym... to już większość była publikowana w galerii na CB i innych.
jeszcze ich zobaczyc nie mozna ;)
Dziwnie podzielone. Chyba lepiej było podzielić 8-7-7. Tak to w ostatnim wyniki będą niemiarodajne, przez to, że tylko 2.
Już można.
W praniu wyszły następujące problemy:
po pierwsze ankiety mogą mieć najwyżej 10 pozycji. Teraz mamy 22 zdjęcia. Sprawa o tyle kłopotliwa, że w efekcie można głosować trzy razy, czyli lekko nie fair. Dopóki nie znajdę rozwiązania technicznego - jeśli istnieje, proszę po prostu: głosujcie na jedno zdjęcie.
Druga sprawa: przyjąłem tak jak planowałem od początku głosowanie przez cały miesiąc. Dzięki temu mamy szansę na wybór zwycięzcy sensowną liczbą głosów, a oceniający mają czas na powracanie do zdjęć i weryfikację pierwszych wrażeń. Ale mam głos, że powinno być krótko - np. pięć dni. Co myślicie?
W kwestiach formalnych: zaczynamy zabawę i jest fajnie. Ale na przyszłość będę wymagał stosowania się do regulaminu - skoro jedni mogą, to inni powinni to uszanować. Otrzymałem dwa zdjęcia z których nie usunięto EXIFów, trzy zdjęcia o rozmiarze większym niż 200kb, oraz jedno zdjęcie po terminie (co prawda minutę ale zawsze). Proszę - zapoznajcie się z regulaminem i się zastosujcie. A jak macie lepsze pomysły - zaproponujcie w tym wątku.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Nie głosujemy na zestawy, tylko na jedno zdjęcie - co zresztą w regulamienie jest jasno podane :twisted:Cytat:
Zamieszczone przez Kubaman
Problem z sondami moznaby rozwiazac w taki sposob, ze stworzyloby sie domene powiedzmy zdjeciemiesiaca.canon-board.info, i tam umieszczaloby sie osobny skrypt do glosowania, ktory by nie mial ograniczenia co do ilosci opcji. Wystarczyloby jeszcze zrobic jakies zabezpieczenie login/haslo podpiete do bazy danych na forum i chulaj dusza;) Co prawda nie wiem jak zrobic ten skrypt z loginem, ale przypuszczam ze co lepsi informatycy/webmasterzy na forum by sobie z tym poradzili:)
Pierwsze koty za płoty! Fajnie, że pomysł wypalił! Piękne zdjęcia. Gratulacje dla autorów!
a może by zrobić jeszcze 1 osobny wątek ze wszystkimi zdjęciami? Łatwiej będzie ocenić...
No i wg. mnie jednak krótszy czas głosowania - powiedzmy tydzień - w zupełności wystarczy.
1. Z jednej strony miesiąc na głosowanie to troche za dużo, z drugiej strony jednak, szanse na oddanie głosu maja też Ci, którzy bywają na CB rzadko, albo nieregularnie. Proponowałbym skrócić czas do dwóch tygodni od momentu rozpoczęcia głosowania.
2. Skoro ankiety nie da się rozbudować to może wogóle zrezygnować z ankiety na rzecz przycisku "głosuję" umieszczonego przy każdym zdjęciu. Dopóki sie nie zagłosuje wszystkie będą aktywne, w momencie oddania głosu na jakieś zdjęcie reszta przestaje być aktywna. Prawo do głosowania mieliby, oczywiście, tylko zalogowani uczestnicy CB i dopiero po zalogowaniu się przyciski byłyby widoczne. ( nota bene, zielonego pojęcia nie mam o tworzeniu skryptów:) )
Zauważyłem jeszcze jedną rzecz, otóż wątki do głosowania zostały umieszczone na forum w dosyć dużym odstępie czasowym ( wątek I po godzinie 17tej a wątki II i III po godzinie 23). Nie wiem czy istniała możliwość oddania głosu zaraz po umieszczeniu I wątku czy dopiero po umieszczeniu ostatniego. Jeśli już po umieszczeniu pierwszego wątku istniała mozliwość oddania głosu, to zakładając oczywiście, że uczciwie podejdziemy tym razem do sprawy i oddamy tylko jeden głos to ktoś kto oddał głos np. o godzinie 20tej na któreś ze zdjęć z wątku I to automatycznie nie powinien już głosować na żadne z pozostałych zdjęć w wątku II i III.
Napisał michalab
Dziwnie podzielone. Chyba lepiej było podzielić 8-7-7. Tak to w ostatnim wyniki będą niemiarodajne, przez to, że tylko 2.
Myślę, że liczy się ilość oddanych głosów na zdjęcie a nie procenty jakie sie pokazują na ankiecie, zatem... nie jest tak źle z tą miarodajnością :)
Dzięki dla Kubaman za dobrą inicjatywe !!!
Faktycznie można dzielić zdjęcia w wątkach po równo. Proszę tym którzy wysłali zdjęcia niezgodne z regulaminem to uswiadomić. Na początku się pewnie uczymy.
W razie batów trza się zaopatrzyć w odtrutkę :-D
ale niektóre fotki przepiękne
pozdrawiam
Założę się, że będą osoby, które zagłosują w każdej ankiecie - dlatego lepiej było podzielić równomiernie.
1) nic na to nie poradzimy, dzieląc lub nie ludzie którzy będą chcieli mogą sobie głosować więcej razy
2) nie widzę związku z wynikami końcowymi. Wybieramy jedno zdjęcie.
3) idąc dalej tym, tropem pojawi się sugestia, aby pokazywać zdjęcia w "odpowiednim" rozłożeniu. Jeśli do jednego wątku trafią dwa dobre zdjęcia a do drugiego jedno dobre, to to pojedyncze dobre ma teoretycznie większe szanse. Przy założeniu że głosujący łamią reguły. Ale jak je rozdzielić? Jak ocenić co to jest dobre zdjęcie? Itd, itp, itvp. Niewykonalne.
4) Bawimy się! Nie ma tu miejsca na arthhyysm. Może niektórzy chcą grać o sławę i pieniądze, ale to raczej nie tutaj. Jeśli zabawa okaże się mało zabawna, to po prostu z tego zrezygnujemy.
5) wszystkich którzy jednak nie będą potrafili się oswoić z przyjętą formą odsyłam uprzejmie do innych tego typu konkursów i zabaw na rozmaitych zaprzyjaźnionych forach. Uczestnictwo jest nieobowiązkowe.
michalab...zakładasz ze na tym forum są jacyś posłowie głosujący więcej niz jeden raz? :))) oj, nieładnie tak podejrzewać kolegów, nieładnie :))
Kubaman masz rację, skoro nie da się zrobić idealnie to nie ma sensu nic zmieniać, niech będzie jak jest.
Adso, myślałem raczej o pomyłkach i nieznajomości regulaminu - to nie jest chyba takie niespotykane.
Jeśli by dało się zrobić ankietę z jednym głosowaniem - byłoby super.
Ja nie wiedząc o tym zagłosowałem w pierwszej ankiecie. ;)
Ale tak jak pisaliście - zmieniać nie będę. :)
Tak samo zrobiłem ja, ale co sie stało to sie nie odstanie ;) Mogło być tylko jakieś info na ten temat w pierwszej ankieci.
Zastanawiam się, czy nie lepiej byłoby ukryć wyniki aż do momentu zakończenia głosowania, by nie sugerować się dotychczasowymi ocenami.
Zakładam, że większość (jeśli nie wszystkie) osób na CB ma swoją własną skalę oceny zdjęcia, swoje preferencje, tematykę, która ich szczególnie interesuje i raczej nie ma problemów z wybraniem tego jedynego zdjęcia w danej rundzie. Ale wyjątkowo może sie zdarzyć, że dwa zdjęcia podobają się nam równie mocno. Tak mocno, że im dłużej na nie patrzymy, tym mamy więcej wątpliwości, które z nich obdarzyć naszym cennym (bo jedynym) głosem. Założę się, że większość osób wybierze zdjęcie z większą ilością już zdobytych punktów.
Poza tym myślę, że całkiem fajnie byłoby poczekać sobie w napięciu np. 2 tygodnie na ogłoszenie wyników (chyba na fredmiranda.com działa to właśnie w taki sposób).
Zrobiłem tek samo - zagłosowałem w pierwszej bo nie było jasnego info o tym że w kolejnych nie będę mógł głosować (znaczy technicznie mogę ale oczywiście nie będę) a rozrzut czasowy był dosyć spory
pytanie jest, czy zmienilibyście teraz swój głos :)
bo jak nie to loozik, jeśli tak to lutowe wyniki będą trochę wypaczone.
Tzn moim zdaniem info było - było napisane Zdjęcie Miesiąca - część I (czy jakoś tak).
Zatem przyznaje się bez bicia, że to moja głupota. ;)
A i tak uważam, że zagłosowałem na fajne zdjęcie. :)
Też jestem za ukryciem wyników głosowania do momentu rozstrzygnięcia konkursu.
mysle ze wyjscia sa dwa.
1. "wydzierganie" osobnej podstronki tylko do glosowania - wtedy bedzie sprawiedliwie, ladnie itp.
2. zostawienie tak jak jest i wiara w to, ze dobre zdjecie obroni sie samo.
osobiscie jestem za opcja 2. to ma byc zabawa..
Miałbym ten problem, o którym pisze pkwiat :wink:
Kubaman, nie wiem czy mi się zdaje, ale w części II i III było chyba wyraźnie podkreślone żeby głosować tylko jeden raz, a w częśli I nie było. A że przyzwyczaiłem sie do formuły Battle Cage to zagłosowałem od razu :-?
"wydziarganie" tej osobnej podstrony byłoby chyba najrozsądniejszym wyjściem (moim zdaniem) i jesłi chodzi o sprawę techniczną to też byłaby to "chwila" bez większych problemów (już nie takie rzeczy się na wariata w nocy robiło :P)
i tak liczy sie ilość głosów a nie statystyka:) więc niech Ci nie będzie głupio:) Nie wiem jak Koleżeństwo ale ja Ci wybaczam:):):):):)
nie było, albo bylo niejasne.
czując problem nie zagłosowałem, a odpowiedź na pytanie 'ile razy mozna zagłosować?' znalazłem dopiero w niniejszej dyskusji.
no właśnie...
wg mnie cały konkurs zasługuje na osobny i bardziej inteligentny skrypcik rejestrujący nie tylko zwycięzcę, ale także poszczególne punkty (głosy) na koncie zdjęć i autorów - wybieranie tylko tego 'jednego jedynego' jest strasznie mało ciekawe (już teraz widać, kto, albo raczej co, zwyciężyło ;-)) - a rejestracja wszystkich innych 'zawodników', nie tylko z pierwszej, ale także z drugiej ligi, byłaby bardziej fair.
stworzenie takiego skryptu/bazy to jest przecież pikuś, wystarczy chcieć. tym bardziej, że licencja na 'nasz' vBulletin zawiera coś takiego: "vBulletin is a 'visible source' product, which means that you have access to the PHP source code of the product. You are free to modify the product in any way, provided you retain the vBulletin/Jelsoft copyright notices."
(swoją drogą ww. oznacza, że wystarczy tylko gdzieś zmienić '10' na np. '100', żeby wszystkie zdjęcia można było umieścić w jednej sondzie :roll:)
poza tym uważam tak, jak inni:
- wszystko powinno być w jednym głosowaniu,
- wyniki niejawne aż do zakończenia,
- głosowanie przez 7-14 dni,
- głosowanie tylko na jedno zdjęcie (choć np. w wersji 'punktowej' każdy mógłby przyznawać np. 5, 3 i 1 pkt.)
- brak głosowania na swoje zdjęcie
itp.
itd.
nie, no ok, ale skoro na jedno zdjęcie to po kiego grzyba te punkty? Jeden głos na jedno zdjęcie i po krzyku...
dająć na 5, 3 i 1 lub 3,2 i 1 punkty klasyfikacja staje się wyraźniejsza, widać kolejne (dalsze) miejsca, a nie tylko czołówkę ;)
a nieprawda... oddając jeden głos na jedno zdjęcie punktacja jest bardziej przejrzysta...
weźmy np sytuację kiedy troje ludzi zagłosuje na jedno ze zdjęc i przyzna mu po 5 punktów...czyli zdjęcie otrzyma w sumie punktów 15... ale czwoto innych uzytkowników forum zagłosuje na inne zdjęcie jednak przyzna nie 5 a 3 punkty... czyli w sumie 12. I co teraz?...czy wazniejsze jest ilu ludzi zagłosowało na dane zdjęcie?...czy ilośc punktów jaki zdjęcie otrzymało?
dlatego myśle, ze jeden głos na jedno zdjęcie i zadnych punktów, procentów i innych kombinacji bo to tylko zagmatwa całą sprawe.
podałem cytat. Nie mogę odpowiadać za rozumienie tekstu pisanego forumowiczów.
zawsze możesz coś napisać, zwłaszcza jeśli to dla ciebie taki pikuśCytat:
wg mnie cały konkurs zasługuje na osobny i bardziej inteligentny skrypcik
Wszystkim chcącym brać udział w zabawie polecam lekturę
http://www.canon-board.info/announcement.php?f=42&a=16
wg fragmentu kodu ktory znalazlem na http://www.vbulletin.com/forum/showthread.php?t=138596 maksymalna liczba pozycji w ankiecie jest definiowana w opcjach albo pliku konfiguracyjnym:
trzeba by bylo znalezc tylko ta $vboptions[''''maxpolloptions''''] i odpowiednio ja zwiekszyc...Kod:<label for="polloptnum">
<if condition="$vboptions[''''maxpolloptions'''']">
$vbphrase[maximum]: $vboptions[maxpolloptions]
</if>
<input type="text" class="bginput" size="5" name="polloptions" value="$polloptions" id="polloptnum" tabindex="1" />
</label>
Co za problem : robisz zrzut całego katalogu z forum na kompa, skrót : "logo_windows + F", "wyraz lub fraza w pliku" - to co trzeba, i znajduje. Ew jak będzie za dużo wyników, to można ręcznie popatrzeć po nazwach plików gdzie to może być zadefiniowane.
(pewnie można jeszcze zahaxować i znaleźć to on-line jakimiś bashowymi komendami przez shella, ale ja się na tym nie znam, to nie doradzę :P)
Do kodu zrodlowego forum ma dostep tylko hazan.
1.Gdzie jest główna strona tego konkursu? Czy jest jakiś wątek o tym konkursie (oprócz przyklejonego regulaminu)
2. Czy są jakieś kategorie zgłaszanych zdjęć w tym konkursie ? Czy mogą ze sobą konkurować np. portret z krajobrazem ?
a regulamin jest tu:
http://www.canon-board.info/announcement.php?f=42&a=16
a d okeidy w ogole jest glosowanie?
dzieki nie zauwazylam :)
Koniec głosowania na zdjęcie miesiąca.
I co?
I nic.
Cisza.
Będę z uporem powtarzać - akcja jest fajna, ożywia forum, a brak jej należytego zakończenia. To tak jakby ktoś sobie pięknie pościelił, po czym położył się spać na podłodze. Proponuję po rozstrzygnięciu wyników umieszczenie posta z informacją o autorach wszystkich zdjęć - autorom może być niezręcznie informować "to moje", a poza tym mogą przeoczyć i takie tam. Kuba chyba ma wszelkie informacje, żeby to zrobić.
Czy zwycięskie zdjęcia ukazują się w "Lustrzance"?