... i położyć się wcześnie, żeby następnego dnia wstać mocno przed świtem.
Naprawdę z radością wracam do Twojej galerii. Faktycznie masz chody na górze (czyt. talent).
Wersja do druku
... i położyć się wcześnie, żeby następnego dnia wstać mocno przed świtem.
Naprawdę z radością wracam do Twojej galerii. Faktycznie masz chody na górze (czyt. talent).
kurcze, człowiek ogląda i go ściska, a od ściskania to :arrow::shock: tak mu się robi.
suuper fotki
Trzeba przyznać, że pogoda nas w tym roku nie rozpieszczała... od połowy stycznia do końca marca było może kilka jako takich dni... generalnie - 3,5 miesiąca beznadziei dla fotografa krajobrazowego :) No ale wiosna przyszła pełną gębą i zostanie już, mam nadzieję, na dobre :)
Wczorajszy poranek był planowany na wyjazd w Pieniny ale jak się okazało Pienin nie było bo je gęste mgły zjadły hihi. No to trzeba było pojechać pod Tatry... i oto co tam zastałem:
1.
2.
3.
4. A nad Podhalem było takie zachmurzenie. Tu w roli głownej Kasprowy Wierch.
5.
6.
7.
9. A tu trochę klimatycznie.
Piękna seria. A co do zimy to faktycznie nie rozpieszczała
Naprawdę aż się wierzyć nie chce co do kontrastowości kolorów,Cytat:
....Dzięki za wskazówkę zdradzisz dokładnie jaki to filtr ?...
patrzyłem na Słowację na Twojej stronie śliczne !,
Napisałeś wyciąganie rawów mogę przyjechać ?
chętnie popatrzę:-D albo mój lightroom nie jest wyposażony w takie "wypasione" funkcje.
Ponawiam prośbę jaki dokładnie filtr masz założony na szkle ?
robotek - przepraszam Cię najmocniej, jakoś umknęło mi to pytanie :(
ja używam polara Marumi, mam jednego na 77mm i przez przejściówki używam go ze wszystkimi obiektywami.
Co do kolorów i kontrastów na ostatniej serii to przejrzystość powietrza była niesamowita... i były duże kontrasty a jednocześnie ładnie widoczne cienie na zboczach gór i nie przepalone miejsca... Rzadko się zdarzają takie warunki. Ale nie ukrywam, że w środku dnia takich nie trafisz - trzeba wstawać jednak w środku nocy :)
Kamil weź mnie kiedyś ze sobą:-D
chcę podpatrywać jak to robią mistrzowie...
Nooo to dokładnie taki sam jak mój :)Cytat:
Marumi, mam jednego na 77mm
mam go na "szerokim kącie" FX 2.8 24-70
No tak, poranne przejrzystości są dla mnie nie do
osiągnięcia :( za daleko mieszkam trza by nocować.
Ale idzie lato to może się skusze .
Dzięki za odpowiedź
swietne klimaty , bede czesciej tu zagladal :)
Zaglądając do Twojej galerii liczę zawsze na kawał dobrej fotografii - no i nigdy się nie zawodzę. Ładna seria.
dziękuję wszystkim za odwiedziny i komentarze!
Tomku - zapraszam, jeśli tylko masz czas i lubisz wstawać w środku nocy to zapraszam :)
robotek - nocowanie ma swój plus - można zrobić i ładny zachód i nocne zdjęcia i poranne.
Dodam jeszcze 2 kadry z Tatrami i bonus ;)
10.
11. A tu mała ciekawostka - 13 sekund naświetlania. Mam nadzieję, ze trochę widać że chmury wyszły plastycznie :)
12. A to już Szczawnica i zanikające mgiełki...
12. Za dużo saturacji w niebie jak dla mnie, wolałbym je przyciemnić niż zrobić takie jasno niebieskie.
Piękne zdjęcia,dawno takich nie widziałem.Podziwiam za wytrwałość,bo nie każdy potrafi wstawać wcześnie i przemierzać kilometry bezdroży.Ale dla takich pięknych ujęć sam bym się poświęcił.Niestety w mojej krainie panuje płaski teren, a do najbliższych gór jakieś 200 km.Wątek dodany do subskrypcji,strona do ulubionych.
Pozdrawiam.
kolory niesamowite, to dzięki temu filtrowi ?
szymura - filtr też robi swoje, ale akurat w kolorach najważniejsze są 2 rzeczy - piękne światło poranka (do tego odbijane przez śnieg) + balans bieli.
Jade jutro w Pieniny bede nocował
w Sromowcach i postanowiłem sobie
wyleź na Trzy Korony przed wschodem.
Bedzie to nie lada wyzwanie dla mnie z moją rwą kulszową ale mam nadzieję że sie uda i Pieniny mnie chodź odrobinę uraczą takimi widokami jakie pokazuje nam tu Kamil
Piękna seria. na takie zdjęcia aż chce się patrzeć :)
Sprawdza się stara formuła: umiejętne operowanie światłem + ciężka praca = piękne fotografie. Szczere gratulacje i wyrazy uznania, fyrste!:)
Witam wszystkich,
Tegoroczny sezon tak dał mi się we znaki, że mam na dysku ze 150 gb nieruszonych rawów :)
no ale pokażę Wam kilka zdjęć z Orawy i Małej Fatry.
1. Zamek Orawski o wschodzie słońca.
2. Zachód słońca z Małej Fatry.
3. Już po zachodzie...
4. Kilkanaście minut po wschodzie słońca...
5. jeszcze chwilkę później...
6. Wielki Fatrzański Krywań
I to chyba tyle... wracam do ślubów, golonek i restauracji :(
Za jakieś 3 tygodnie pochwalę się fajną architekturą :)
Piękne wszystkie.Przy takich widokach to grzech zdjęć nie zrobić.
Pozdrawiam.
Pieknie! Chcialoby sie tam byc oj chcialo:)
Witajcie moi drodzy,
Dzisiaj trochę odpoczniemy od krajobrazów :) Wiele miesięcy tego roku spędziłem na fotografowaniu kościołów i cerkwi znajdujących się na Szlaku Architektury Drewnianej. Będzie z tego wydany zestaw 12 pocztówek i wystawa fotograficzna. Wystawa już właściwie jest i czeka na pierwszy wernisaż :) Na razie szykują się 2 wernisaże - 18 listopada w Gorlicach i 3 grudnia w Nowym Sączu. Potem na pewno wystawa gdzieś jeszcze pojedzie.... jest trochę zdjeć z wnętrz, jest trochę klimatycznych, trochę z zewnątrz...
Chciałem pokazać Wam kilka zdjęć które znajdą się na wystawie:
1. Chór kościoła w Binarowej.
2. Chrystus Pantokrator - ikona namiestna w ikonostasie w Czarnej. Ta cerkiewka zauroczyła mnie tak, że aż postanowiłem umieścić ją na pocztówce.
3. Fragment grupy ukrzyżowania z belki tęczowej kościoła na Burku (Tarnów).
4. Prezbiterium cerkwi w Jastrzębiku.
5. Wnętrze kościoła w Krużlowej.
Jeśli się Wam spodoba to cd. nastąpi :)
Jakby kto się nimi zmęczył...;)
No cóż, z racji wrodzonego minimalizmu:), nie przepadam za wnętrzami cerkiewnymi, które przytłaczają przepychem złoceń i malowideł, ale pewnie o to tam chodzi.
Z ostatnich fotek podoba mi się detal krzyża (#4) z uwagi na dość wąską gamę kolorystyczną zdjęcia i surowy motyw główny.
fyrste bardzo fajne ... szkoda, że nie wystawisz np. w Domu Zdrojowym w Krynicy-Zdroju bo tam miałbym szansę obejrzeć te zdjęcia. Te cerkwie z okolic Krynicy-Zdroju też fotografowałaś?
dziękuję, tak torchę sobie myślałem, że wolicie krajobrazy :)
x-mac - zauważ, że to nie tylko cerkwie - w kościołach jest podobnie. Ale faktycznie cerkwie są złote. Mi się to strasznie podoba. Szczególnie te starsze...
gervee - tak, mam wszystkie cerkwie z okolic Krynicy (oprócz 3 które mam nadzieję zrobię w sobotę :). Wszystkie cerkwie i kościoły w których byłem będą w prezentacji multimedialnej którą przygotowuję na wernisaże. Jak ją opublikuję to podam tu linka.
Piękne fotografie i bardzo ciekawy temat (widziałam więcej na CF ;-)), tym ciekawszy dla mnie, że dotyczy również moich okolic.
fyrste czy w Przydonicy, Wojniczu, Tropiu, Siemiechowie lub Gromniku też byłeś ?
Na wystawę w Sączu może uda mi się dotrzeć, o ile w weekendy też będzie można ją zobaczyć ( do kiedy będzie czynna )?
Na razie pozostaje cierpliwie poczekać na prezentację :-D
Selena - w Przydonicy byłem, to niesamowity kościół, jeden z ostatnich z takim starym, niepowtarzanym klimatem, jak się tamw chodzi to wydaje się, że człowiek przeniósł się o 400 lat wstecz.... Tropie to nie jest kościóek drewniany, więc nie byłem, w Wojniczu też nie byłem ;( Do Siemiechowa i Gromnika się nie dodzwoniłem, a bez wcześniejszych ustaleń z proboszczami nie da się zrobić zdjęć. STRASZNIE żal mi Gromnika, ale ja jeszcze nie kończę tematu i mam nadzieję, że uda mi się jeszcze je odwiedzić. Z tamtej okolicy mam natomiast Brzozową i Jastrzębią - bardzo ładne wnętrza.
Wystawa w Sączu nie będzie czynna w soboty, niestety, ale na CF być może zbierze się grupka ludzi któzy kiedyś przyjadą w sobotę więc będzie taki ekskluzywny pokaz :) Jeśli ta inicjatywa się uda to dam tu również znać.
A z Tropiem to fakt - wtopa :wink: - przepiękny kościółek, ale nie drewniany.
To byłeś raptem kilkanaście km ode mnie !
Kościoły w Brzozowej i Jastrzębiej znam od lat.
Jeśli będziesz znów wybierał się w te strony daj znać, może mogłabym pomóc.
Ja zaglądam i tutaj, i na CF (nieco rzadziej) - więc będę śledzić info.
Pozdrawiam :-D
Selena - w okolicy jest jeszcze Podole (również niesamowity kościół!).
dorzucę dziś więcej zdjęć:
6. Miejsce niech pozostanie tajemnicą :)
7. Unikatowa kaplica cmentarna w Moszczenicy koło Gorlic. W Małopolsce są tylko 2 takie obiekty - w Krakowie i właśnie w Moszczenicy. Jednak kaplica w Krakowie nie ma polichromii. Naprawdę ciekawe miejsce - tutaj jego rozmiary wydają się inne niż w rzeczywistości przez zastosowanie fisha.
8. Cerkiew w Polanach - znowu nietypowe pokazanie tego co najciekawsze :) Generalnie strop w przedniej części nawy jest baaaardzo niski - stąd taka ciekawa perspektywa.
9. Zakrystia cerkwii w Poroźniku - ciekawostka jest taka, że od 1813-14 roku jest to zakrystia (z pewnością najpiękniejsza zakrystia w Polsce) a wcześniej najprawdopodobniej była to osobna cerkiewka/kaplica.
10. Piękne wnętrze kościoła w Racławicach nad Krakowem.
11. Urokliwy i przepięknie położony kościółek w Rzepienniku Biskupim. Tego dnia kiedy tam byłem było widać stamtąd Tatry...
12. 12. Kościół w Tyliczu. W Tyliczu znajduje się również cerkiew, gdzie... nie ma światła sztucznego :) Jak robiłem w środku zdjęcia (pochmurne popołudnie) to dopiero ISO 800 i 30 sekund naświetlania dawało dobrą ekspozycję!
13. Kościół w Tymowej.
14. Kościół św. Marcina w Zawadzie (na Górze Świętego Marcina?), no w każdym bądź razie nad Tarnowem ;)
Śliczne te kościoły i cerkwie. Aż korci by się wybrać w tamtą część Polski.
fyrste w promieniu 30 km ode mnie jest tych kościółków sporo.Tylko czasu brakuje, żeby je zobaczyć.
Na sobotni (CF-owy) wernisaż ja się oczywiście piszę :smile:
eryk_g nie da się ukryć - dawna Galicja ma swój urok :grin:
I to nie tylko jeśli chodzi o budownictwo sakralne, ale i piękne, małe miasteczka z drewnianą zabudową.
Dobra, wracamy do krajobrazów... :)
Kilka zdjęć sprzed tygodnia.
"Słowackie morze" - inwersja w Dolinie Hornadu.
A taki sobie wschód słońca...
Zamek Spiski
Tatry...
Tatry na przesłonie 1.8 :)
Pozdrawiam
Piękne zdjęcia,dla takich widoków warto rano wstać i marznąć.
Pozdrawiam.
dzięki za komentarze!
Dołożę jeszcze jedno więc...
Fyrste, zdjęcia bardzo bardzo fajne. Napisz proszę jak możesz w jaki sposób mierzysz światło.
Jedyne z tej serii to chyba z tym drzewkiem na pierwszym planie nie pasuje, ale i tak ciężko się doczepić. Widac nie wszystkie ładne zdjęcia muszą być HDR'ami :lol:
dzięki chłopaki :)
Rojja - w 95% przypadków używam pomiaru światła centralnie ważonego.
Natomiast jeśli są jakieś trudne warunki to wtedy dopasowuję pomiar do aparatu.
Jeśli używam akurat 5d to wtedy wiem, że mogę zrobić zdjęcie tak, żeby nie przepalić świateł a cienie i tak dobrze wyciągnę.
Jeśli używam 450d to wtedy robię odwrotnie - robię jaśniejsze zdjęcia bo wiem, że z 14 bitów więcej świateł odzyskam. To tak w skrócie... ;)
wczorajszy wschód na Radziejowej... pobudka o 2:36 i w drogę :)
Szalenstwo... kolorystyczne wariactwo...
super!:)
Pięknie!!! jeśli w wakacje będziesz się gdzieś wybierał, piszę się! Wrócę do Łącka ze studiów i zapraszam w mniej znane trasy, ale równie kolorowe:D przy okazji się coś więcej nauczę;]
pozdrowienia!
dzięki chłopaki :)
Tim - lipiec mam mniej więcej wolny.. możemy się gdzieś wybrać :)
to super:) odezwę się jak coś konkretnego się o swoich terminach dowiem;)
pozdrawiam
Ten rok jest straszny... tyle innej roboty, że człowiek nie ma czasu łazić po górach :(
W piątek w ciągu 15 minut zdecydowałem się na wyjazd w Tatry. Ok. 15 zacząłem wspinaczkę (o 2h za późno...), pomyliłem szlak i zamiast 30 minut prostą drogą szedłem ponad godzinę przez jakieś dzikie lasy i potoki hehe... Wspinaczka była mozolna i 20kg plecak w niej nie pomagał... W górze byłem już sporo po zmroku i nie spałem tam gdzie miałem zaplanowane... w nocy tylko -5 i mocny wiatr, ale nowy śpiwór się sprawdził i nie zamarzłem. Zdarta pięta nawet nie za bardzo bolała... Rano 2 zimowe kurtki też pomogły przetrwać :) Bułki i woda musiały trochę odtajać zanim można było z nich skorzystać ;) Zdjęciowo nie było jakoś wybitnie, ale na żywo było naprawdę pięknie... No ale coś Wam pokażę, żeby nie było, że nic nie zrobiłem haha.
Ogólnie fotograficznie było ciężko - ciężkie, czasami niewiarygodne kolory... mocne czerwienie i głębokie niebieskości...
1. Sporo przed świtem... Magura Spiska, Małe Pieniny i Beskid Sądecki
2. Zbliżenie na Trzy Korony
3. Budzi się dzień...
4. Takie Tatry uwielbiam... prawie krwista czerwień poranka...
5. Cień wielkiej góry...
6. Magura Spiska, końcówka Pienin, Gorce i Beskid Wyspowy...
7. Magura Spiska, Małe Pieniny i Beskid Sądecki
8. Magura Spiska, Pieniny i Beskid Sądecki
9. A tą piękną dolinką wracałem, do autobusu... jeszcze tylko 2,5h czekania ma przystanku i przygoda się skończyła ;)
Zwróćcie uwagę na zakrzywienie horyzontu na niektórych zdjęciach :)
Jak zawsze - masakra. Zdradzisz skąd ?