Tak tez myslalem, zapomnialem tylko o probie ostrzenia na dalszy punkt, bede musial chyba podjechac i jeszcze raz pozawracac gitare. Czy nie powinno byc rozbieznosci?
Wersja do druku
Tak tez myslalem, zapomnialem tylko o probie ostrzenia na dalszy punkt, bede musial chyba podjechac i jeszcze raz pozawracac gitare. Czy nie powinno byc rozbieznosci?
Ostatnio poprzez forum sprzedałem Canona 50 1.4 - przede wszystkim w pomieszczeniach za długi, a na zewnątrz właściwie za krótki ;). Przyszła kolej po prostu na dwie stałki, na razie coś krótszego, a później 85 1.8 albo nawet coś więcej.
Moje pytanie w zasadzie brzmi - które ze szkieł w tytule kupić? Moja wiedza o nich to tyle:
Canon
- będzie działał na FF jakbym się przesiadł
- nie powinno być problemów z AF
- solidne wykonanie skoro to model z serii co 85 1.8
- 2200....
Sigma
- 1.4
- lepiej radzi z flarami sobie?
- kosztuje bodajże 1800-1900
Jeśli kupowałbym Canona to wysyłkowo, a Sigme to już osobiście w Poznaniu po małych testach na miejscu :). Mnie interesuje jakość zdjęć obiektywów, celność AF i po prostu to jak radzi sobie szkło w codziennym użytkowaniu. Na 35L mnie nie stać ;).
Czekam na rady :)
Sigme po (uprzednich) testach AF na swojej puszce.
Dlaczego? :) Lepsze kolory? W sumie nowsza konstrukcja, cenowo też lepiej wypada...
Jak dla mnie to również sigma (sam się do niej przymierzam), plusy jakie ja widze:
-zawsze możesz odrobine domknąć (w końcu masz 1.4)
-możliwość wybrania sobie konkretnego egzemplarza po wcześnieszych testach
(przy Canonie będziesz musiał liczyć na łut szczęścia)
-zawsze troche niższa cena
-HSM (tak wiem Canon ma USM ale hsm to zawsze jakiś +)
-gwarancja 3+2 (do wykupienia - zawsze może się przydać)
-> tu masz test kilku stałek http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5477
W zasadzie Canona kupowałbym u Towersa więc będę mógł spokojnie podpiąć i przetestować :) Mam nawet bliżej do niego niż do Poznania ;)
Test na optycznych.pl - niespecjalnie zachwyceni, bardzo słabe brzegi, dużo wad optycznych,
Test S30/1.4, S28/1.8, C28/1.8 na fotopolis - z tego testu można z kolei wywnioskować, że w 30/1.4 brzegi są w porządku, a oba obiektywy porównywalne,
Sigma, Canon - Ken Rockwell twierdzi, że Canon jest o niebo lepszy optycznie od sigmy
Pies trącał AF w Sigmie - można wysłać do Sopotu i po sprawie. Ciekawią mnie bardziej testy jakości optycznej. Komu wierzyć? Skąd takie rozbieżności? Sam myślę nad jedym tych szkieł (kiedyś...). Pytanie do posiadaczy Sigmy - jak tam u was z brzegami?
Poza tym - wg skąpca.pl Canon kosztuje w jednym sklepie 1799, w wielu innych 1999, więc bardzo podobnie jak Sigma.
Nie wiem jak w praktyce, ale w/w testu, ktorego juz nie raz czytalem jedyna przewaga optyczna to rozdzielczosc, ale nie jest to przepasc. Natomiast najlepiej by bylo poronwac takie same kadry z oby dwu szkiel.
Co do cen to 28 1.8 w takich okolicach jak podajesz jest nie osiagalny raczej. Te sklepy maja je w ofercie, ale nie na stanie i w wiekszosci uslyszysz, ze czas oczekiwania ok 14 dni, ale do realziacji moze nie dojsc ze wzgledu na dystrybutora. Wiem, bo sam sie interesuje dosc powaznie 28-ka, ale w cenia ponizej 2k. Wiecej nie dam.
Wszystkie te obiektywy mają słabe brzegi ale to nie dla nich kupuję się takie szkło. Sigma jest ostra od f1.4 czego niestety o canonie na f1.8 nie mogłem powiedzieć. Nie wiem, może miałem słaby egzemplarz ale robił się ok. od f2.0/2.2
Tak się Tobie tylko wydaje :)Cytat:
Pies trącał AF w Sigmie - można wysłać do Sopotu i po sprawie.
Jest gdzies watek pt. 30/1.4 vs 28/1.8, w ktorym zamiescilem swoje testowe zdjecia sigma z centrum handlowego. W koncu je kupilem. Ostatnie szklo na polce, w popularnym centrum handlowym, 200 taniej niz gdziekolwiek indziej, ostrzy pieknie, nie sciagam go z korpusu. Jesli taki kat widzenia ci odpowiada, to jak kupisz to sie uzaleznisz. Nie ma reguly na sigme, trzeba przyjsc, przestrzelic (w sklepie za prowizoryczna karte testowa dobrze sluza tabelki z cennikiem polozone na blacie), obejrzec w domu, jesli ok to kupic.
Właśnie trafiłem wcześniej na recenzję Kena Rockwella. On całkowicie odradza Sigme dla Canona i każe kupować 28 1.8...
Moja rada pochodzi wprost z Punktu 3. Regulaminu Forum ( http://canon-board.info/announcement.php?f=21&a=3 ):
"3. Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Wskazane jest również uprzednie skorzystanie z google. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi)."
Wyszukiwanie: http://canon-board.info/announcement.php?f=11&a=20 , wpisałem Sigma 30 i znalazłem m .in. to:
http://canon-board.info/showthread.php?t=24827
Jedyny problem z Sigma to obecnie jej dostepnosc "do obmacania" :). Tylko na zamowienie :)
Z tego co wiem to Towers ma kilka sztuk na stanie. Z tego co mi pisal przynajmniej tydzien temu :). Cena 2200 :)
Tez mam taka informacje, jednak mam tez informacje, ze mozna je wytargac za nie cale 2 k w cyfrowe pl, czas oczekiwania nie cale 2 tyg zdaje sie. I pomimo, ze jestem klientem Towersa, to tutaj juz dla mnie roznica w cenie jest za duza, zwlaszcza, ze akurat te 2 stowki to oslona i filtr i na browara zostanie :)
To za 1900 masz Sigme bez filtra, ale z oslonka ;)
sigma ma usm
Ma Sigmowski USM :), co nie zmienia faktu, ze w przypadkach kiedy mam wybor canon vs zamiennik w 99,0% wybiore canona, 1% pozostawiam. Oczywiscie mowimy o sytuacjach gdzie ceny sa zlbizone.
W tym konkretnym przypadku AF w ciemnych sceneriach jest kluczowy dla mnie, jak wezme jeszcze pod uwage wspolprace sigm z Canonami to odpowiedz nasuwa mi sie sama.
AF w tej sigmie działa bardzo szybko i sprawnie.
Na cropie Sigma 30 działała mi lepiej niż Canon 24L.
W ciemnych miejscach tez, lepiej niz w Canonie?
Nie znam 24L, wiec nie mowie nic. Ale wnisokuje z tego, ze lepiej kupowac zamiennikie, a Canon produkuje do swoich body badziewia.
Z reszta Panowie, ja juz wybralem, nie zamierzam nikogo przekonywac do swojego wyboru, moge tylko doradzic.
Dziwnie wnioskujesz, cos jakby na sile. (Rozumiem ironie ale cel jej uzycia juz nie) Kolega napisal "mi" co w zadnen sposob nie sugeruje "wszystkim i zawsze" azeby uzyc stwierdzenia (ironi) ze Canon produkuje badziew, mi rowniez ta sigma wraz z 40D spisuje sie bardzo dobrze, to tak jak z ff i bf, jedne szklo z dana puszka go ma z inna juz nie, i tyczy sie to kazdego producenta. Nawet L potrafia byc do d**y
No temu nie da sie zaprzeczyc, ja tylko chce powiedziec ze jak sie juz "upoluje" np taka sigme co trafia w punkt to sie okazuje ze jak najbardziej byla warta "polowania". A to czy ktos ma czas, czy ma checi, czy co tam jeszcze to juz indywidualna sprawa i nie mozna generalizowac i ironizowac. Chcesz miec jakosc musisz sie naszukac, w prawdzie w Canonie z niezawodnoscia lepiej ale optycznie ciut gorzej, wiec tez cos.
Ja znalazlem w sklepie Sigme 30 1.4 i jutro jade 70 km zeby ja przetestowac :) niestety jest tylko jedna sztuka :) wiec jak bedzie kicha to niestety wracam do domu bez szkla ;)...
Biore ze soba laptopa i sprawdze sobie na kompie bf i ff jak sie uda. W MediaMarkt beda polowe warunki ale co zrobic ;)
Wlasnie, "ciut" gorzej i szczerze mowiac ja tego ciut nie zauwazam, przynajmniej na pondstawie fot w galeriach, bo tylko takie mam pole porownawcze.
Natomiast, nawet jesli 28 1.8 jest ciut gorsze optycznie, to wynagradza to zapewne lepsza praca AFa, zwlaszcza w mniej kontrastowych i ciemniejszych sceneriach, a takie przeznaczenie u mnie w duzej mierze bedzie mialo owe szklo.
Prawie bym zapomnial, ze 30-tka Sigmowska ma znacznie wieksza beczke i jesli ktos to kupuje dla portretu to ma ogromne znaczenie. Ponadto przedmiotowa Sigma ma rowniez znacznie bardziej zauwazalna winiete i po mimo, ze czasem ten efekt jest porzadany to wolalbym sam programowo decydowac czy ma wystepowac czy tez nie.
Misiek87, zycze powodzenia, bynajmniej to stwierdzenie nie ma juz ironicznego charakteru.
PS
A co do ironii, to faktycznie, troche za daleko sie zapedzilem.
No wiec.... Jesli chodzi o testy takie z metra to ostrzyl dobrze. Jakies 5 na 6 prob trafionych. Potem testowalem z dalszej odleglosci na 1.4 i tutaj akurat juz jakies 50% trafionych i lekki BF sie ujawnil. A gdy juz szly test z okolo 20 metrow.... na moje oko 2 metrowy BF... Szkoda bo szlo naprawde solidnie wykonane, ale naprawde AF w porownaniu z 50 1.4 Canona to tragedia :). Probowalem sobie znalezc jakis slupek stojacy i sprobowac go "oddzielic" od tla, ale Sigma jakos nie chciala w niego trafic :). Canon bezproblemowo to robil.
Dlatego jak mi sie uda to jeszcze gdzies przetestuje takowa Sigme, jak nei to niestety padnie na Canona 28 1.8 :).
Merauder - beczka naprawdę ma jakieś znaczenie dla portretów? Jakoś mi się nie wydaje... Dla architektury - na pewno, ale przy zdjęciach ludzi nic nie zauważysz. Gdyby beczka miała z 15-20% to tak, ale przy odchyleniu ok 2% (wg optycznych) - nie ma szans.
A moze jednak stety, nie rozumiem dlaczego niestety.
To co napisales jest wlasnie potwierdzeniem tego o czym mowie, jesli sa dwa szkla (canon i zamiennik) i sa one podobne cenowo zawsze wybiore Canona, bo z reguly jesli nawet zamiennik jest o cos tam nie wiele lepszy to poprostu USM rzadzi. A AF to podstawa.
A nie bedziesz mial znieksztalcen, np wiekszego nochala, zwlaszcza, ze jest juz szeroko?
A nie bedziesz mial znieksztalcen, np wiekszego nochala, zwlaszcza, ze jest juz szeroko?[/QUOTE]
Od takiej dystorsji na 100% nie. 85L ma dystorsję ok. 1,3% na FF i jakoś nikt nawet nie próbuje jęczeć. myślę, że nawet fotografując linijki Sigmą nie zauważysz dużego przekrzywienia. Duży nochal na zdjęciu może sprawić tylko bliskość rzeczonego nosa do obiektywu.
Swojego czasu też długo miałem dylemat co do powyższych obiektywów, testy na Odrzańskiej we Wrocławiu trochę mnie zniechęciły do Sigmy 30 (szczególnie AF powyżej 2m). Zaakceptowałem Canona i nie żałuję decyzji, co prawda używalna przysłona dla mnie to 2.2, jest już naprawdę bardzo ostro, ale czasami zdarza mi się robić na 2.0, b rzadko na 1.8 i nie jest powiedziane, ze będzie zupełne mydło (chociaż nie ma co liczyć na żyletę, przynajmniej w moim egzemplarzu). To co mnie trochę drażni na zewnątrz to aberracja chromatyczna, przy scenach z kontrą jest często bardzo duża. Natomiast w mieszkaniu nie zdejmuje tego szkła z puszki fotografując synka: przykład na forum, Tamron 17-50 2.8 poszedł w odstawkę, bo nawet na 2.8 Canon 28 to zupełnie inna liga.
Poniżej zdjęcie z grudnia na 1.8 i crop z jpga prosto z puszki (bez wyostrzania) tylko zmniejszone w PS i zapisane z jakością 10/12.
Crop 100%:
Na tym samplu ładnie widać że ten obiektyw szybko traci kontrast. Mój egzemplarz używałem od f2.2. Miał fajny bokeh, kolory i celny AF ale generalnie to mnie rozczarował. Ze względu na mydło w rogach ciężko było robić portrety całej sylwetki z innym niż centralnym kadrowaniem.
Z tego co prezentuja sample to mydlo w rogach jest, ale na pelnej dziurze. Nawet w srodku przy pelnej dziurze nie jest zyleta, ale akceptowalnie. Jednak dla mnie wartosci F 2.0/2.2 w dalszym ciagu sa warte kupienia tego obiektywu.
Co do sampla kolegi to powiem tyle, ze 100% crop tak naprawde na nie wiele sie zda, bo kto z nas wywoluje fotki w wielkosciach odpowiadajacych 100 % rozmiarom matrycy, albo kto pokazuje je w tej formie komukolwiek, nie mowiac juz o tym, ze obrobka pokroju wyostrzania przy wolaniu z RAWa to teraz prawie standrad. Tutaj wkraczamy powoli w sfere ogladania 100% cropow tablic testowych. Ja dziekuje.
Co do kontrastu to faktycznie mozna by powiedziec mgielka nawet, jednak to zdjecie robione chociaz w zimowym, ale pelnym sloncu. Kontrast bylby tez lepszy przy 2.0/2.2.
Zalezy kto do czego potrzebuje, ja raczej do wnetrz tj portret domowo/albumowy i do szerszych ujec w kosciele. Jesli mialby to byc moj obiektyw plenerowy do portretow to bym sie zastanowil.
Merauder, po prostu napaliles sie na canona i masz do tego pelne prawo.. kupuj, pewnie bedziesz zadwolony.. ja sie rok temu napalilem sigme i bardzo czesto korzystam z 1,4 - dla mnie to byl lepszy wybor i nie narzekam na af - nawet gdy jest ciemno :-)
tak czy owak - nie ma szkiel idealnych a w tej polce cenowej obydwa sa na podobnym poziomie :-)
milego :-)
A teraz pytanie za sto punktow - gdzie mozna kupic Canona 28 1.8? :D Albo przetestowac Sigme 30 1.4? :D Interesuja mnie takie miasta jak Poznan i Wrocek :).
Moje ukochane miasto - Wroclaw ;). Widze, ze spacerujesz po bulwarze. Niedlugo pazdziernik i powrot na studia ;)
Sigme w którymś ze sklepów ...mi 30 1.4 jak i 50 1.4 nie trafiał z 50D ...pare sztuk
http://www.sigma-procentrum.pl/
No moze sie uda z tym cyfrowe.pl. A jak nie to chyba kupie 70-200 f4 i do tego 50 1.8 i bede zyl jakos...
Nie wiem o co Ci chodzi, po co pokazywać sampla po Unsharpen Masku na 60%, specjalnie jest tutaj na 1.8 przy standardowych ustawieniach - czyli wiadomo, że można z tego jeszcze trochę wycisnąć, chodziło o pokazanie właśnie "surowej" wersji, czyli czego można się spodziewać w standardzie na pełnej dziurze. Wiadomo, że po przymknięciu do 2, czy lepiej 2.2 jest już zdecydowanie lepiej, ale chyba warto znać też sytuacje brzegowe. Z Sigmy widziałem sample ostre od 1.4, jednak szkło systemowe i możliwość używania na FF było dla mnie ważniejsze.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
We Wrocławiu masz na Odrzańskiej Sigma Pro Centrum, jest też sklepik w Arkadach. Sigma ostatnio przynajmniej była, Canon kiedyś na półce używanych, ostatnio nie widziałem. Co do bulwaru to tak, świetne miejsce :)
Chodzilo mi np o to, ze 100% powiekszenie w zasadzie po za suchym faktem nic nam nie daje. Fotki wywolujemy i prezentujemy na monitorze w takich pomniejszeniach, ze 100% crop ma sie do tego nijak. Ja podchodze do sprawy praktycznie, a nie testowo, bo crop 100% ma wlasnie charakter tylko i wylacznie testowy dla ponad 90% ludzi na tym forum.
Co do poprawiania sie jakosci na 2.0/2.2 to wlasnie to sklania mnie do zakupu tego szkielka, nie mowiac juz o tym, ze 1.8 jest dla mnie akceptowalne.
Może będzie to lekki offtop (a może i nie), ale może ktoś coś powiedzieć o tym serwisie Sigmy w Gdyni? Czy po wysłaniu (w moim przypadku zawiezieniu) do nich sprzętu można być pewnym dobrej pracy AFu? Miał ktoś jakieś przygody po kalibracji?
Niestety dostepnosc Canona 28 fatalna... Megamedia - 3-5 tygodni :/...
Moze ktos pomoze? :D