Bylem dzis u pewnej milej Pani w zakladzie foto zrobic sobie zdjecia do paszportu. Przy okazji spytalem co sadzi o 400D.
Powiedziala mi, ze 400D ma problemy z ostroscia i ze 350D jest lepsza.
Czy cos slyszeliscie na ten temat?
Wersja do druku
Bylem dzis u pewnej milej Pani w zakladzie foto zrobic sobie zdjecia do paszportu. Przy okazji spytalem co sadzi o 400D.
Powiedziala mi, ze 400D ma problemy z ostroscia i ze 350D jest lepsza.
Czy cos slyszeliscie na ten temat?
Tak w zakladzie uzywala Olympusa chyba kompaktowego. A prywatnie uzywa 350D.
zamknijcie juz tą dyskusje bo zaraz ktos powie ze 350 albo 400d maja lepszy af od ktorejś z nowych jedynek , pani w zakladzie robiac zdjecia do dowodow itd ma napewno swietne doswiadczenie:P
Kupiłem dzis 400 z gripem i kitem.Kit do sprzedania:)Jak założyłem swoje L-ki i troche pofocilem to szczęka mi opadła.....Troche brak szerokiego kąta ale trudno.Nie będe sie pozbywał L-ek:)
Generalnie pozytywne wrażenia chociaż gdyby nie grip to na pewno bym go nie kupił.Maleństwo straszne i lekie jakieś....Obsuga banalnie prosta,intuicyjna.Teraz mam problem jak go pogodzic z Metzem 40mz3, bo współpraca jest taka jak w obecnej koalicji :)
Nie chcę sie zbytnio pozbywać Metza ale jakbym MUSIAŁ to co polecacie?
mojemu koledze tez metz tyle ze 54mz4 nie chcial wspolpracowac z 350d a z 300v wspolpracowal idealnie , i dokupil do niego jakąś przystawke za 200zł i zaczął dobrze z 350-tką wspołpracowac
Jakąś....jaką?
Jak nie Metz to jaka jest szczególnie polecana do 400?
przyłącze się do pytań. mam lampę Unomat B24. nie znam się na stopkach, można taką założyć na 400D?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
oczywiście o pełnej współpracy pewnie nie ma mowy. lampa sama w sobie jest dobra, ale czy do lustrzanki też?
A ja chcialem spytac o taka rzecz. Czy nie wydaje Wam sie, ze fotki z 350D sa lepsze niz z 400D?
Ja to widze w ten sposob, ze 400d ma za bardzo upchana matryce pixlami i ze zdjecia wychodza zbyt ostre na krawedziach. Tak nie wyglada rzeczywistosc.
Z 350tki sa lepsze fotki poprostu. Nie wiem czemu tyle ludzi pieje na temat 400D??
Jakies opinie?
No wlasnie o tym mowie. Ludzie sie napalaja na 400D a 350D tez mozna zrobic zarabiste fotki.Ja uwazam, ze lepsze niz z 400D.
Ponadto 350D bez gripa lezy lepiej w reku - jest wiekszy od 400D, ktorego nie wiadomo jak trzymac w reku.
Oba są małe. Moim zdaniem grip jest konieczny. Chyba, że ktoś ma drobne rączki np. kobieta.
:?: :!: :shock:
350D : 127 x 94 x 64 mm , 490g
400D : 127 x 94 x 65 mm , 514g
Po co pisać takie bajki ? Miałem obie puszki w ręku i jakoś nie specjalnie odczułęm różnicę w wielkości...
P.S. Tutaj można to porównać http://www.dpreview.com/reviews/CanonEOS400D/page4.asp :/ ehh...
Niech zgadnę;) Jesteś dumnym posiadaczem 350D i zaciekle bronisz swego:lol:
One są identyczne co do wielkości! Oglądałeś w ogóle kiedyś 400D, czy tylko trollujesz dla zasady, żeby trochę piany ubić?:mrgreen:
Cieszymy się razem z Tobą, że jesteś zadowolony ze swojego 350D, ale żebyś nie wiem co robił i tak nie zmienisz faktu, że 400D jest równie dobrym, a w pewnych aspektach trochę lepszym aparatem. IMO jedynym minusem 400D jest brak drugiego LCD. Cała reszta przemawia na jego korzyść.
Edit:
Himi, MaciekCi: byliście szybsi:D
Trzymalem obydwa w reku. 350d ma wiekszy uchwyt dla prwej reki a 400d znacznie cienszy.Lewa reka tez latwiej trzyma 350d niz 400d.
Nie mam ani jednego ani drugiego tylko bawilem sie nimi.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
>>>> Maciek
To ze cos ma takie same wymiary nie znaczy, ze ma taka sama ergonomie.
Budowa jest podobna. Musi, obsługuje je TEN SAM grip - BG E3.
gonzo cos Ci sie chyba wydawalo , jesli chodzi o chwyt to nie ma roznicy , nie wiem czy 400d nie ma jakies troche innego dodatkowego materialu przy uchwycie i sie moze tak wydaje , dla mnie to one sa identycznie bo troche korzystalem z 400d a teraz mam 350d
>>>Zajec3
Wolisz 400d czy 350d?
hmmm mam 350d bo bylo mi to obojetne wiec wziąłem tanszego
zaciekawiło Mnie To Ze Jest Różnica Ceny 100zł Miedzy 350d A 400d. Byłbym Bardzo Wdzieczny Jak By Mi Ktos Podał Namiary Na Tak Takiego 400d. Na Skapcu Czy Jakims Innym Tego Typu Portalu Znajduje Najtansze 400d Po 2450zł A 350d Sa Po Jakies 2000zł. Chciałbym Kupic 400d Czy Ktos Wie Gdzie Sa Tak Tanie Jak Podaja Koledzy ??
Kupując 400D masz zwrot z canona w wysokości 310 zł .
http://canon2007promotions.onlinereb...po&view=promos
Ciekawi mnie to, co dzieje się cenami 350d. Sam bujałem się ponad tydzień ze sprzedażą po bardzo okazyjnej cenie 350-tki. Wiem, że handlarze (do nie też dotarłem w desperacji) kupują te puszki z kitami za 1500 od sztuki. Trwa masowa wyprzedaż magazynów. Zastanawiam się na ile spadnie cena 350 i jak mocno polecą 20 i 30 tki po wejściu legendarnego już 40d.
To tak jakby porównywać 20D i 30D :-). Gabaryty identyczne, trzymanie też. Moim zdaniem zawsze lepiej jest kupić nowszy model aparatu i tu nie podlega dyskusji, że jeżeli ma się kasę, to bierze się 400D.
Trochę rozśmieszyło mnie twoje stwierdzenie na temat lewej ręki. Ja osobiście lewą ręką trzymam za obiektyw a nie aparat - nigdy odwrotnie :-).
Mam 350D, brat ma 400D i różnicę w uchwycie widzę, ale biorąc do ręki 30D. Te milimetry różnicy pomiędzy 350D i 400D nie mają najmniejszego znaczenia.
Cena 30-ki chyba już bardziej spaść nie może. Niewiele ponad 3k za to body to niebywała okazja. Mam nadzieję, że cena 40D nie przekroczy 4k, 5D można już kupić za 7,5k a jeszcze spadnie, więc z ceną nowego cropa canon nie może przesadzić.
Ja 3 tygodnie temu zrobilem upgrade 350D na 400D i jestem zadowolony :-)
Zanim sie posypia komentarze "a po co" - sprzedalem 350D drogo, a kupilem 400-ke tanio :-)
Ale i tak przydalby sie szybszy/lepszy AF...
Myślę, że cena 30-tek jest spadnie. Stawiam na 2,500 - 2,600 po wejściu 40d, które będzie kosztować koło 4,5 - 5k na początku.
A ja z takim zapytaniem. 400D posiada "Sensor cleaning", który to, domyślnie, działa automatycznie przy włączeniu i wyłączeniu aparatu. Czy pozostawić to na automat czy samemu co jakiś czas włączyć tą funkcję?