-
Odp: Sprzedawcy z Allegro---proszę o opinie
Cytat:
Zamieszczone przez
pavka84
cacyk: jak ma pozwolenie na kopiowanie zdjec to co w tym zlego? [...]
a jak nie ma? jakiś czas temu sprzedawałem swój zestaw, m.in. Canon 17-40. Zaraz po wystawieniu aukcji skontaktował się ze mną właśnie jeden z wymienionych tutaj handlarzy i zaproponował cenę jaka mnie satysfakcjonowała. Jeszcze za nim zakończyłem transakcję, to już była nowa aukcja, oczywiście z moimi zdjęciami. Co do kosztów jakie ponosi, obiektyw sprzedał zanim mu go wysłałem. Ja wysłałem obiektyw najprawdopodobniej na adres osoby, która go kupiła od niego :)
-
Kupno od handlarza zawsze jest obarczone ryzykiem, bo nigdy nie wiadomo do końca jaki to sprzęt i jak był używany w przeszłości :(
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bolek02
Kupno od handlarza zawsze jest obarczone ryzykiem, bo nigdy nie wiadomo do końca jaki to sprzęt i jak był używany w przeszłości :(
A jakże. Przecież każda osoba nie będąca "handlarzem" zawsze rzetelnie opisuje swój sprzęt, uczciwie przyznając się do wszelkich wad u usterek ... :lol:
Mógłbym Ci tutaj przytoczyć dziesiątki historyjek uczciwości ludzi, chcących zostawić swój sprzęt w rozliczeniu, gdy jednak podczas dogłębnych oględzin wychodziły usterki, sprzęt trafiał na giełdę/aukcje z opisem jaki to ideał. NIGDY nie spotkałem się z osobą, która po takim zdarzeniu uczciwie opisała problem. Ale pozostań w swoim błogim przeświadczeniu o uczciwości ludzi i ich prywanych ofertach...
-
Kupowałem kilkukrotnie u "Kristopheros-a". Odbiór osobisty w Poznaniu. Sprzedawca jest bardzo rzetelny. Towar sprowadza z renomowanego sklepu z Niemiec. Kupowałem u niego między innymi 85L, 70-200 i 5D mkIII. Za każdym razem towar nie używany, oryginalnie zapakowany, wszystko pięknie i bez problemu. Jedynie co może komuś przeszkadzać to to, że dostajesz rachunek ze sklepu Niemieckiego - data zakupu jest zazwyczaj dzień, dwa przed datą odbiorem, ale jest podbity paragon i gwarancja - więc nie ma problemu. Oprócz Krzyśka, polecam również "Fotogandini-ego". U Sławka kupowałem C100 2.8 i 6D. Odbiór osobisty w Ostrzeszowie. Podobnie jak z Krzyśkiem wszystko w jak najlepszym porządku. Nie było żadnego problemu, towar pierwsza klasa. Towar również z Niemiec, ale Sławek dodaje swój paragon. Dla osób, które "boją" się zakupów u (jak tutaj padło) "handlarzy" - dwa razy reklamowałem sprzęt w Canon PL i nie było żadnego problemu.
Ryzyko jakieś może jest, ale sporo zyskujesz finansowo - tacy sprzedawcy moga sobie na niższe ceny, ponieważ nie prowadzą sklepu, nie mają dodatkowych opłat z tym związanych itp...
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cacyk
Na jakiej podstawie wyciągasz takie wnioski?
-
po pierwsze Emidee - nie wspomnial o tym, ze w/w aparat nagrywal filmy , oraz mam watpliwosci czy w aukcji sa faktyczne zdjecia sprzedawanego aparatu - w aukcji uzytkownika, ktory go wczesniej sprzedawal - jest szybka ochronna JVC na wyswietlaczu a u Emidee jej juz nie ma. Czyzby wystawial sprzet, ktory jeszcze do niego nie dotarl?
--- Kolejny post ---
zdjecie spodu z nr seryjnym rozwialoby watpliwosci
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pavka84
po pierwsze Emidee - nie wspomnial o tym, ze w/w aparat nagrywal filmy , oraz mam watpliwosci czy w aukcji sa faktyczne zdjecia sprzedawanego aparatu - w aukcji uzytkownika, ktory go wczesniej sprzedawal - jest szybka ochronna JVC na wyswietlaczu a u Emidee jej juz nie ma. Czyzby wystawial sprzet, ktory jeszcze do niego nie dotarl?
zdjecie spodu z nr seryjnym rozwialoby watpliwosci
Ale dlaczego w ogóle zakładasz, że to jest ten sam sprzęt?
Zdjęcia są inne (brak rysy na osłonie pryzmatu), kupujący ma innego nicka.
Jedyna zbieżność to podobny przebieg. To tak na pierwszy rzut oka, może ja czegoś nie wiem/nie zauważyłem?
-
post #103
to ta sama osoba "jedzie na szablonach" wszyskie aukcje tych samych przedmiotów są takie same
-
lumen_light - kupil i sprzedaje jako Emidee , nr seryjny rozwieje watpliwosci.
--- Kolejny post ---
zbieznosc to PRZEBIEG i w zestawie " akumulator i ladowarka".
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kamillos
Odbiór osobisty w Poznaniu. Sprzedawca jest bardzo rzetelny
Tak w zasadzie ,to nie jest sprzedaż/zakup na Allegro przy odbiorze osobistym.Pełni ono rolę tablicy ogłoszeń.
Ryzyko raczej małe.
Zakup na Allegro rozumiem jako zakup bez kontaktu ze sprzedawcą,płatnoscią z góry, itd.
I wtedy ryzyko zakupu bubla radykalnie się zwiększa.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pavka84
po pierwsze Emidee - nie wspomnial o tym, ze w/w aparat nagrywal filmyi
Jakie ma to znaczenie dla kupującego?
-
jak kupujesz używany sprzęt to chyba ma znaczenie jak był wykorzystywany i jak intensywni
-
-
na pewno ta sama i zdjęcia real (ten sam numer seryjny, rysy w tych samych miejscach)
jedyna różnica - drugi sprzedawca zrobił zdjęcia w taki sposób aby mniej było widać rysy...
do stanu "praktycznie idealnego" wiele jej brakuje...
nigdy nie kupiłbym sprzętu foto od sprzedawcy którego inne aukcje to :
Przedmioty użytkownika bartunio22 - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
szczególnie urzeka mnie zdjęcie srebrnego bmw oklejonego tandetnymi spojlerkami a`la matoł z okolic disco na wiosce...
-
-
Witajcie
Mam okazję kupić obiektyw Canon 100 L numer 3894632. Sprzedawca jest drugim właścicielem. Zerknijcie czy ktoś nie stracił takiego obiektywu. Tak dla pewności zanim go kupię.
-
niki68 - obiektyw miał naprawę na żytniej 2014-05-28, a na stolencamera i innych listach skradzionego sprzętu obiektywu, którego numer seryjny podałeś - nie znalazłem
-
Witaj dzeej
Dziękuję bardzo za informację i to, że poświęciłeś czas na jej poszukanie.
Pozdrawiam i jestem wdzięczny
-
Dodam tylko, że sprzedawca ukrył fakt naprawy obiektywu i dzięki koledze dzeejowi zaoszczędziłem trochę kasy. Co najmniej piwo jestem winien :-) Pozdrawiam
-
Bardzo cieszy mnie wiadomość, że pomogłem :). Pozdrawiam i życzę udanych zakupów w przyszłości i oczywiście uczciwych sprzedawców! Widać warto czasami poświęcić kilka chwil na zebranie informacji dotyczących sprzętu - nawet w serwisie. A jak kolega będzie przejazdem w Bydgoszczy to na piwko chętnie z kolegą wyskoczę :)
-
Ale zytnia nie podaje co było robione,a nota zamieszczona u nich na stronieoznacza ze mieli obiektyw u siebie.
Ale czy w celu naprawy,kalibracji,czyszczenia czy skrecenia to nie wiadomo
Ja po każdych wakacjach czyszcze szkła....
-
Cytat:
Zamieszczone przez
niki68
Dodam tylko, że sprzedawca ukrył fakt naprawy obiektywu i dzięki koledze dzeejowi zaoszczędziłem trochę kasy. Co najmniej piwo jestem winien :-) Pozdrawiam
A pytałeś sprzedawcę co było naprawiane?
Nie bronię go i nie mam pewności jak to wygląda na Żytniej, ale pewnie rejestrują każdy oddawany do nich sprzęt, bez względu na przyczynę i potem można znaleźć go w ich bazie.
W serwisie, w którym zazwyczaj czyszczę matrycę (a przy okazji czyszczą całość czyli również body, obiektyw i filtr), sprzęt jest rejestrowany jako oddany do serwisu. Jak zapytać czy sprzęt o danym numerze seryjnym u nich był, to pewnie powiedzą, że tak. Powodów tych wizyt osobie postronnej nie podadzą.
Z tego co wiem, na Żytniej jest tak samo. Na stronie można sprawdzić, że dany numer seryjny u nich był. Żeby poznać przyczynę trzeba być właścicielem zlecenia lub sprzętu.
Jeszcze raz podkreślę, nie bronię tego konkretnego sprzedawcy. Po prostu uważam, że nie warto sugerować się jedynie faktem, że sprzęt odwiedził serwis. Zawsze można zapytać, niech sprzedający przedstawi dokumenty z historią choroby sprzedawanego sprzętu.
Szkoda przepuścić okazję, tylko dlatego, że była myta, była w serwisie przy okazji czyszczenia matrycy lub na przeglądzie ;)
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
Ale zytnia nie podaje co było robione,a nota zamieszczona u nich na stronieoznacza ze mieli obiektyw u siebie.
Ale czy w celu naprawy,kalibracji,czyszczenia czy skrecenia to nie wiadomo
Ja po każdych wakacjach czyszcze szkła....
Na stronie jest wyraźnie napisane że było przyjęcie obiektywu i naprawa odpłatna.
Gdyby to była kalibracja to raczej numer seryjny puszki byłby. Wątpię aby umieszczali informację o naprawie przy numerze seryjnym obiektywu
-
Się nie znasz. Kalibracja obiektywu jest opisywana jako naprawa odpłatna. Nie musi być numeru puszki.
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
Na stronie jest wyraźnie napisane że było przyjęcie obiektywu i naprawa odpłatna.
Gdyby to była kalibracja to raczej numer seryjny puszki byłby. Wątpię aby umieszczali informację o naprawie przy numerze seryjnym obiektywu
-
Jak został przyjęty i wprowadzony do bazy, to będzie widoczny w systemie. A wszystko co przyjmują muszą wprowadzić, bo w końcu jakiś papier klient powinien dostać.
Możliwe stany to naprawa producenta lub naprawa odpłatna, niezależnie od tego co się ze sprzętem działo.
Dla przykładu mój naleśnik 40/2.8 był na Żytniej przez jakąś godzinę, aktualizacja firmware. Na stronie wisi jako Typ naprawy: Gwarancja producenta
-
cześć mam takie pytanie ktoś coś kiedyś z Was kupował od tego sprzedajacego ? Canon 60D Body B.Dobry stan (5610701097) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. może macie jakieś opinie
-
to pewnie jakis lombard/komis czyli kupili i wystawiają
a jak jest naprawde ze sprzetem to sam zobaczysz
-
gość musi mieć wyjatkowy dar przekonywania ludzi do sprzedawania mu za bezcen sprzetu Canon 5D Mark II zestaw aukcja dla PawełRamzes1234 (5608972910) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. cały zestaw 3900pln body 5d mk2 50 1,4 40 stm 28-80 a tu już w sprzedarzy samo body Canon 5D Mark II Przebieg 18360 (5617883218) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. reszte sprzeda za 1500pln
2 takie strzały w miesiacu i ma wiecej niż wiekszość przecietnych szarych zjadaczy chleba którzy ciężko tyrają przez cały miesiąc... złoty biznes
-
Cytat:
Zamieszczone przez
brylla
Pierwszy post i od razu kolega zaczyna od oceniania innych, skoro to taki "złoty biznes" to może zamiast się rejestrować na forum warto by było podobnym biznesem się zająć. Złodziejem i oszustem się nie zostaje, a i kimś więcej od "szarego zjadacza chleba"z Fotopana :)
Czasami warto brać los w swoje ręce zamiast wytykać komuś biznesy itp...
-
GRANDHIT na Allegro sprzedaje wszystko podrobione, sama lipa z Chin, zdjęcia na aukcjach przedstawiają produkty oryginalne, ale co tam ludzie wystawiają pozytywy i młyn się kręci, żal mi tych biedaków ja kasę odzyskałem
Nr tel nie aktywny, operuje trzema adresami, nie wystawia paragonów mimo że sprzedaje masowo ale cwanie bo wystawia po 1szt