http://canon-board.info/showthread.p...128#post264128 - post#17
tak juz poza konkurencję ;)
Printable View
http://canon-board.info/showthread.p...128#post264128 - post#17
tak juz poza konkurencję ;)
No nieźle Ci to wyszło, chyba zrobię małą galerię mostków na Picasaweb i wrzucę link do tego wątku.
Są dwa zdjęcia... Trochę mało na drugą transzę... Można jako osobne battle może?
Ja jestem za.A co na to kolega Kris?
hmm... spodziewałem się fajniejszych zdjęć :| myslę że 2 zdjęcia są naprawde wartościowe (no 3 jak liczyć moje:p ) ale to oczywiście moje nie obiektywne odczucie ;-)
edit: 4 nie do pokonania, gratuluje
a mozemy sie pobawic -
P.S. proponuje jednak mala zmiane battle na noc i dzien - czyli 2 zdjecia tego samego mostu z tym ze jedno za dnia a drugie w nocy. Zobaczymy jak pora dnia odmienia sposob pokazania tego samego motywu. Czyli byloby to cos takiego, ze wybieram najlepszy zdjecie tego mostu za dnia i najlepszy w nocy. Festyk co Ty na to?
a może zrobic nową bitwę, tym razem na mosty w dzień? ja bym się pisał
tyż dobrze :)
W tak ohydnych okolicznościach przyrody będzie to niemałe wyzwanie, więc chętnie w to wchodzę. Nie ukrywam też, że pałam żądzą zemsty - kolega goobie strasznie skopał nam dupska...
[battle] most nocą: Festyk vs Kris75 - zdecydowanie 2
Ja równiez na 2
chyba nie bede odmienny ale tez na 2, a co do pierwszego zdjecia to widzialem je juz gdzies, plfoto?
no tak, ale jak widzisz teraz to pewnie pojdzie juz battle tylko mosty w dzien ale dalej uwazam ze warto by zrobic jakis oddzielny turniej battle na dzien i noc w seriach po 2 zdjecia. Mosty noca byly moze cos innego...
[battle] most nocą: Festyk vs Kris75: Ja się wstrzymam od głosu. Zdjęcie nr 2 jest oczywiście lepsze, niemniej też zbyt ciekawe nie jest, w kadrze jest za mało mostu i za dużo czarnego tła.
[battle] Mosty nocą
Wreszcie jakaś bitwa gdzie miałem problem z wyborem jednego spośród kilku niezłych zdjęć :)
4. Nawet udana próba stylizowania foto na 'art'. Ciekawa kolorystyka ale kadr chyba nie do końca przemyślany.
6. Zwraca uwagę pionowy kadr rzadziej stosowany przy tego typu zdjęciach. Ciekawa kompozycja dzięki symetrii linii świateł i cienia mostu na wodzie.
7. Przemyślany kadr z wyraźnie wykorzystanymi mocnymi punktami, piękne kolory i niezła technika. Ławeczka na pierwszym planie pomaga odnaleźć się w roli siedzącego na niej widza który podziwia widok. Most pokazany w ciekawym otoczeniu. Gratulacje - masz mój głos :)
8. Całkiem niezłe, ale pora to chyba nie noc :)
9. Mocno sztuczne, za dużo kontrastowych pojedynczych elementów w kadrze powodujących lekki chaos. Odszumianie bardzo spłaszczyło zdjęcie.
10. Ciekawa perspektywa, inaczej niż zwykle most pokazany nie z zewnątrz. MZ za dużo konstrukcji w prawym górnym narożniku zdjęcia.
Hehe na 7 głosowałem.
Kurka, że ja tam nie polazłem ostatnio.
Szukałem takiego kadru ale po drugiej stronie tego mostu i niestety nie ma opcji by coś takiego zrobić.
Ehhh następnym razem jak w Pradze będę to idę focic bez czekających ogonów albo z focącymi osobnikami ;) .
Gratulacje - fotka super.
ehhh...
most śwRocha ruulezzzzz
oj biegało się swego czasu po przęsełku :]
Jeszcze raz gratulacje dla autora czwórki i dzięki za miłego battla! To kiedy rewanż? :lol:
dziękuję
na zdjęciu przedstwiony jest stary most prowadzący do lubelskiego zamku ze starego miasta od bramy grodzkiej.
Zdjęcie wykonane 350D z 17-40L w RAW z trzema naswietleniami i połaczone w HDR. W programie do obróbki przemieszane z warstwą BW w trybie łagodne światło z lekkiem odjęciem % dla uzyskania stonowanego koloru.
Dwustopniowe ostrzone w trybie lab na kanale jasność.
Pozdrawiam
piszczal GRATULACJE!!!
moje zdjęcie nr 6
mam odczucie że troszke niedocenione :/
Piszczal zdjęcie jest dobre ale to HDR więc pierwsza moja wątpliwość. Druga to, że most ginie w całości kompozycji, jest go zwyczajnie mało. W sumie jestem roczarowany bezkrytycznością podejścia kolegów a było tutaj sporo dobrych zdjęć. Dla mnie 7 jest dobrym ujęciem i będącym w temacie.
Uważam, że jeśli robimy battle'a to jest to foto battle a nie photoshopia, mówię nie.
A moje było to nie na temat ;) Nie wyrobiłem się, by pojechać na miejsce zbrodni nocą...
Amper niezłe (uważam, że dobrze je wykonałeś) ale nie przejmuj się docenieniem lub nie, po 4 jestem nieco zniesmaczony.
Ja posłałem zdjęcie, które chyba lekko przesadziłem ale wspominałem, że zapodam link do pozostałych zdjęć mostu, który był moim obiektem.
http://picasaweb.google.com/MacSeeFoot/MostTorun2007
czyżby słynny most Muflonowy?
Tomek co masz na myśli???
Muflon jakieś historie z młodości opowiadał o tym moście :D
Nie słyszałem a szkoda, Muflon może podasz jakiś link.
Linków nie ma... i dobrze :-P Ale most jest fajny, zwłaszcza jak się wesołą ekipą (i z odpowiednim wyposażeniem) zejdzie metalowym włazem na filar :mrgreen:
A "mój most" to jest raczej ten :D
Mac, a HDR to nie zdjęcie? To tylko wspomożenie matrycy, która nie daje sobie rady.
Druga sprawa organizator nie zastrzegł że zdjęci maja być zmniejszonymi i przekonwertowanymi RAWami, zmniejszenie nasycenia kolorów w PS przez przemiesznie z BW nie jest techniką nadzwyczaj fotoszopową.
Chyba przesadzasz.
Ale jesli masz chęć to wyzywam Cię na analogowy autoportret zrobiony na papierze i zeskanowany z odbitki wraz z ramkami. Przyjmujesz?
Piszczal masz rację, że amper nie zastrzegł możliwości HDR etc. nie mniej powinno być to logiczne. Dla mnie HDR to tworzenie czegoś co tak naprawdę jest artefaktem. Można stworzyć battle'a na zdjęcia HDRowane i wówczas będzie o.k.
Twojego wyzwania nie przyjmuję ze względów technicznych, nie mam analoga, niestety. Nie mniej pomyślę nad innym battle'm w wykonaniu cyfrowym ale będzie możliwe tylko adjust w PSie, zmniejszenie formatu i podostrzenie. Pomyślę i dam Ci znać na forum jaki temat proponuję.
Nie zgadzam się z kolegą Mac-iem - 4 po prostu była dobra, miała fajny klimacik, mnogość pojawiających się elemetów kompozycyjnie również była dobrze opanowana. HDR-em od początku śmierdziała na kilometr, więc jakby pretensje są nieco poniewczasie. Użycie techniki HDR do zdjęć nocnych wydaje mi się ze wszech miar słuszne, bo zwykle jest to temat o zbyt dużej rozpiętości tonalnej - osobiście wykonywałem swoje zdjęcie przed wschodem słońca by rozkład świateł był nieco bardziej równomierny, co również spotkało się tutaj z zarzutem że zdjęcie nie jest nocne (3-ka).
7-ka zaś również nie jest idealna - jest lekko nieostra, kolorystyka zdjęcia mnie osobiście bardzo nie odpowiada (szczególnie pierwszy plan), kompozycyjnie dół nieco ciąży. Osobiście zdecydowanie wolę urokliwą 4-kę, w dodatku zrealizowaną z wielką starannością. A HDR to technika, której można użyć nawet i w ciemni (naświetlając z maskami).
Wszelkie zaś "niejasności" możemy sobie wyjaśnić w rewanżu, którego propozycja padła już dawno...
Dzięki za Battle.
7 należała do mnie.
Dziękuję za za udaną zabawę. Moje zdjęcie miało nr 1.
A ja chciałbym pogratulować i podziękować za bitwę Krisowi75.Dzięki również tym 10 osobom,które (z litości/przez pomyłkę) zagłosowały na moje zdjęcie:)
ja też gratuluje... 4 pierwsza klasa...
moje niestety 9ka i dostałem nieźle po tyłku ;)
(ktoś tam napisał, że zbyt odszumiana... i to spłaszczyło fotę...
- tak gwoli ścisłości: nie odszumiałem wcale: iso100, f11, 6s - wołane w RS)
co do hdr i innych efektów:
przecież liczy się efekt końcowy - czyli fotografia (i musi fotografią pozostać)
kto spędzał godziny w ciemni przy powiększalniku ten wie co można 'ręcznie' ze zdjęciem zrobić - nie dotykając komputera ani cyfry - piękne foty i cuda prawie w relacji negatyw - odbitka ;)
i też liczył się efekt - czyli odbitka, na którą można się długo gapić... :mrgreen: a praca fotografa NIGDY nie kończy się z momentem wciśnięcia spustu...
Festyk Tobie tez dziekuje, troche szkoda ze nie wszyscy doslali zdjecia i nie mozna bylo zrobic normalnej bitwy tak jak w planach to bylo