swietne fotki
Wersja do druku
swietne fotki
p13ka, czy przypadkiem Twoja sowa sniezna nie 'robi' jako ikonka do kategorii przyroda? :mrgreen:
na onephoto co nie.Cytat:
Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
tak tak, zapomnialem podac linka http://onephoto.net/temat.php3 :lol:Cytat:
Zamieszczone przez tpop
Kurcze, faktycznie! To moja sówka :)Cytat:
Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
Spodobała się...
A przy okazji, te koniki, co pokazałem na str. 4 i 6 tego tematu, mają się ku sobie chociaż jeszcze takie młode :-P
extra
Pierwsze fotki ze 135/2L, które zdecydowałem się pokazać, zrobiłem w ostatnią niedzielę podczas doskonalenia techniki pływania przez moją córkę.
bardzo fajne foty szczególnie podoba mi się ostatnie
Dzięki! Szczerze mówiąc miałem nie wieszać tych fotek, bo są one bardziej do albumu, tym niemniej wydają mi się udane, no i ten...135/2L! Miodzio! Czasy jakie uzyskiwałem przy ISO800 i f/2 to 1/200 s.-1/400 s. Ogniskowa bardzo mi podpasowała :)Cytat:
Zamieszczone przez gr86
wlasnie mialem pytac, to wszystko bylo robione na f2 ? :shock:
pierwsze fajne
kurczę, odwzorowanie kolorów pierwsza klasa, aż miło popatrzeć.
Tak, wyłącznie f/2.Cytat:
Zamieszczone przez thorin
Dzięki, ale wiesz... te RAWy troszke obrobiłem oczywiście.Cytat:
Zamieszczone przez Kubaman
Mimo wszystko jeśli to f/2 to tylko pozazdrościć szkiełka :)
Tak, wszystkie foty to f/2, w dodatku ta pierwsza fota zrobiona przez szybę...Cytat:
Zamieszczone przez mxdanish
Ja na razie jestem zadowolony z efektów i cieszę się, że zanabyłem to szkiełko :-D
Jestem ciekaw jak to wyglądało w oryginale ;)
Krótko mówiąc p13ka ma nową zabawkę :D
W oryginale czyli... w RAW? Masz na myśli ostrość, kolorki itd.?Cytat:
Wcale nie tak źle. Oczywiście, że szyba i ISO800 nie pomagają w uzyskaniu żyletki, ale barwy i efekt końcowy są OK.
Przekonałem się już, że jedna z fotek, do której miałem pewne zastrzeżenia co do ostrości, wyszła doskonale ostra na odbitce 18x21.
Mam i się z tego cieszę. :-DCytat:
Właśnie o tym mówiłem, ponieważ to szkiełko słynie z kontrastu, kolorków i żyletki ;)Cytat:
Zamieszczone przez p13ka
Jak będziesz miał zrobione jakieś nowe fotki w mniej hardcorowych warunkach to wrzuć, pochwal się :)
Chętnie bym obejrzał
Pierwsza mi podeszła najbardziej.Cytat:
Zamieszczone przez p13ka
W myśl zasady "starsze dzieci - droższe zabawki"
Pogratulawać !! :) no i cieszę się razem z Tobą, gdyż mam nadzieję oglądać więcej fotek z zabawki za ponad cztery klocuszki.
:twisted:
Jak tylko zrobię foty warte pokazania to oczywiście pokażę. A tę zabawkę można kupić już za 3700 (nówka w Interfoto) :smile: więc tylko brać ;-)Cytat:
Zamieszczone przez Moris
albo nawet za 3300 :-) z miesiecznym przebiegiem...
ale zeby nie bylo OT... to powiedz mi jak tam z panowaniem nad GO przy f/2... jesli chodzi o portret to nie ma sprawy ale jesli chodzi o sport, to chyba kilka zdjec przez mala GO odpadlo, szklo jest szybkie i bardzo szybko przeostrza na inne pkt., jak robiles te fotki AF centralny czy wszystkie i zdawalas sie na automatyke wyboru punktu AF?
To prawda, że AF jest diabelnie szybki. Nie zdawałem się na automatykę, bo nie chciałem ryzykować. Tu ustawiłem servo i centralny AF. W sumie zrobiłem kilkanaście fotek, kilka poszło do kosza i z tych paru pozostałych te 3 wydały mi się warte pokazania na forum.Cytat:
Zamieszczone przez Jac
Wg mnie ogolnie zdawanie sie na automatyke wyboru punktu AF przez aparat to niezbyt rozsadny pomysl... niezaleznie od szybkosci szkla :roll: .Cytat:
Zamieszczone przez Jac
tak?!, a co powiesz na robienie zdjec samolotom na jednolitym niebieskim/szarym niebie?.... wtedy mozesz sobie w miare spokojnie przekadrowywac bez obawy o to ze AF zwariuje.... ale to nie na ten watek... zdaje sie ze bylo to poruszone w jakims watku dot. fotografowania samolotow w okolicach goraszki ... i nawet nie wiem czy to nie ty to sugerowales 8-), ale moge sie mylic... w kazdym razie czsami korzystam ze wsztskich pkt AFCytat:
Zamieszczone przez Vitez
Co więcej, niekoniecznie na niebieskim tle.. Ja swoje ostatnie Axalpowe foty (na tle dziko czarno-białego wzoru gór pokrytych śniegiem) robiłem również na pełnej automatyce wyboru punktu (w Servo) - i działa to jak marzenie. Uprzedzając złośliwe komentarze: na 20D również ;-)Cytat:
Zamieszczone przez Jac
Cytat:
Zamieszczone przez Jac
Ja napisalem "ogolnie" a ty jako argument podajesz wyjatek :roll: .
Wieszam kilka świeżych fotek zimowych. Swojskie klimaty ze Szczawnicy i okolic.
Piotrze, pierwsze IMHO - best !! ... pogratulować !! ( szkoda mi tylko góry :( )...
reszta również super :shock:
... mam jednak pytanie "Focal length 27mm" (jak doczytałęm) czy to EF 24-70mm f/2,8 L USM ?? i czy stosowałeś jakieś filtry ??
w tym pierwszym to chyba polar ;-)
Zgadza się! Fota 1 i 3 to 24-70L + polar.
Fotki 2 i 4 to były odpowiednio 16-35 i 50/1.4, oba bez żadnych fitrów (za mocno flarowały z UV-kami).
Fotki ze Szczawnicy bardzo przyjemne :)
Przy okazji przypomniało mi się parę dobrych obiadków zjedzonych w Kocim Zamku ;)
Nie jadłem tam jeszcze. Obiadki miałem zapewnione w zaprzyjaźnionym pensjonacie HAMERNIK, a na frykasy w postaci rydzy z patelni, knedliczków, żuru górskiego i oczywiście pstrąga, chadzałem odpowiednio do Baru Chatka, Leśnicy i Zajazdu CZARDA. Polecam! Palce lizać :D
mnie sie podoba nr 2
przy okazji przypomniałem sobie, że w Szczawnicy zmodernizowali wyciąg na Palenicę - musze tam się szybko wybrać :)
Fajne fotki, a tym swoim gadanskiem takiego mi apetytu narobiles, ze az mi sie rgill z wakacji przypomnial :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez p13ka
No i mi zawirowało w żołądku :lol:
Jak dla mnie to dobra karkówka z grilla z musztardą i piwkiem to niebo w gębie :-)
Co prawda nie jestem miłośnikiem kotów, ale wpadłem wczoraj z nudów z rodzinką na wystawę kotów rasowych i zostawiłem sobie "na pamiątkę" parę pstryków.
Nie za płytka GO na 1 (f/2.5)? W końcu łebek ostry... :-)
Koniecznie chciałem jak najwięcej zastanego, bo po przymknięciu do f/4-f/5.6 i w "M" widać, że po dopaleniu lampą tło jest mocno ciemniejsze o pierwszego planu. Nigdy nie lubiłem zdjęć z lampą jako głównym światłem :x
1
2
3
4
5
Kotek na nr 1 jest uroczy, jest to bardzo udane zdjęcie. Ogólnie koty się lepiej prezentują niż niektóre panie na tych zdjęciach :shock:
Co racja to racja, niestety... panie nie dały się odgonić od swoich modeli ;)Cytat:
Zamieszczone przez KMV10
Takie wystawy to są dobre dla reporterów. Osobom chcącym porobić jakieś ładne kocie portrety raczej nie polecam.
3'ka wymiata ;)
Pozdrawiam,
Parteq
Ja od zawsze na wystawach robie na Av, lampa to tylko fill flash do rozjasnienia oczu. Do tego F4 bo przy dluzszych ogniskowych ( > 50mm na szkle czyli wiecej niz 80mm na 20D) to juz GO bywa za krotka (oczy ostre uszy i pyszczek juz nie). I dlatego szklo z IS lepsze do takich zastosowan.Cytat:
Zamieszczone przez p13ka
A ja mam zdecydowanie odwrotne zdanie i duzo zdjec na poparcie swojej tezy ale to we wlasnym watku 8)Cytat:
Zamieszczone przez p13ka
Ale gdzie, kiedy i jak najlepiej/najlatwiej na wystawie kociej zrobic ladne kocie portrety to temat na dluzszy wyklad :roll: .
Tak myślę, że przy obiektywie bez IS > 80mm, gdybym wczoraj przymknął do f/4 na AV przy ISO800 to dostałbym za długi czas, przy którym murowane jest poruszenie zdjęcia (nie mówiąc już o zamrożeniu kota w ruchu). Co mi po doświetleniu lampą jak fota ruszona? Pozostaje M.Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
IS faktycznie pomaga, ale przy zdjęciach statycznych.
OK. Moje subiektywne zdanie to zdanie faceta, który nie ma doświadczenia z kocimi wystawami, no i nie ma znajomości wśród właścicieli kotów.Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Ponad dwa lata robilem Tamronem (bez IS) i jakos sobie radzilem... ogniskowe 50-75 (+crop). Efekty na mojej www w dziale "wystawy kocie" - lepiej lub gorzej (skutecznosc zalezala od mojego humoru glownie) ale da sie.Cytat:
Zamieszczone przez p13ka
Doswietlenie lampa jak pisalem - doswietla oczy, nic nie daje dodatkowego swiatla oczywiscie (na Av).Cytat:
Co mi po doświetleniu lampą jak fota ruszona? Pozostaje M.
Przy iso800,f4, na Av, pomiar centralnie wazony w wiekszosci sal wystawowych otrzymywalem okolice 1/40-1/80 - da sie utrzymac te 50-75+crop. Takie tez czasy mialem wczoraj i jak widac da sie kota zatrzymac w ruchu - IS pomagal tylko na poruszenia reki.
IS przydatny jest rowniez do zdjec kotow spiacych/schowanych w glebi klatek gdzie 1/15 to luksus ;)
Znajomosci vs kocie portrety na wystawach maja sie nijak do siebie. Po prostu laze po wystawie i poluje na koty ktore sa na zewnatrz klatek (choc pare zdjec w klatkach tez zamiescilem z ostatniej wystawy, prawie nie widac ze sa kraty)... tylko w ostatecznosci gdy wyjatkowo mi sie kot podoba to prosze hodowce o wyjecie - zazwyczaj widzac porzadny sprzet zgadzaja sie.Cytat:
OK. Moje subiektywne zdanie to zdanie faceta, który nie ma doświadczenia z kocimi wystawami, no i nie ma znajomości wśród właścicieli kotów.
Wieszam 2 następne pstryki z basenu. Te poprzednie były z puszki cropowanej, a niniejsze z FF.
135/2L krótki się zrobił i trzeba było trochę mocniej fotki cropnąć :(
Foty robione przez szybe...
Hmm, IMHO pierwsze (te sprzed paru tygodni) dużo lepsze. Jednak kupiłeś 5D? :mrgreen:
Zgadzam się z Muflonem, ... chyba szyba jednak namieszała ;) :? :-(Cytat:
Zamieszczone przez muflon
Cytat:
W najbliższy weekend spróbuje ominąć szybę... tylko, że tam 28 st. i spora wilgotność :-?Cytat:
Zamieszczone przez Moris
Po rozterkach kupiłem go w końcu. Zbytni leń ze mnie :lol:Cytat:
Przesiadka z 20D na 5D bezproblemowa, parę drobiazgów też pasowało (wężyk, aku, ładowarka)...
Wczoraj byłem w Nowym Dworze Maz. na wystawie psów rasowych. Prawie wyłącznie husky i malamuty, ale coś tam pstryknąłem. Tym razem 70-200IS i nie przez szybę ;-)
Ostatnie IMHO najlepsiejsze :) ... w dwóch pierwszych brak mi ostrości na nosach ...
... a próbowałeś może ostzyć na noski i w GO łapać oczy i uszy ??
NIE ZNAM SIĘ ... ale może w tym szaleństwie jest jakaś metoda !?
( Ciekaw jestem co na to spece od psów i kotków )
Pewnie dlatego, że pysk miał nakrótszy i załapał się w DOF :smile:Cytat:
Zamieszczone przez Moris
No właśnie. A czy nosy/uszy muszą być zawsze ostre?Cytat:
Zamieszczone przez Moris
Próbowałem np. tutaj. Oczy wyszły nieostre, szczególnie prawe. Fakt, że mógłbym jeszcze lekko domknąć przysłonę, ale szczerze mówiąc na taką zabawę nie było zbyt dobrych warunków.Cytat:
Zamieszczone przez Moris
Nie wiem, na razie żaden się nie wypowiedział :|Cytat:
Zamieszczone przez Moris
Uszy niekoniecznie, lecz nos warto, żeby był ostry. Po tym od razu poznam czy mam do czynienia z psem zdrowym czy chorym. Wpłynie to na odbiór zdjęcia także.Cytat:
Zamieszczone przez p13ka
Zdjęcia w porządku, lecz te rasy to nie w moim typie - bardziej odpowiadają mi owczarki niemieckie albo wyżłowate. :)
EDIT - ze zdziwieniem zauważyłem, że na zdjęciu #2 ten młodziak ma oznakowane wnętrze lewego ucha. Ki czort?!
Zalezy od kadru... jesli specjalnie nie przeszkadza a wrecz pomaga (np potegujac wrazenie miekkosci) to krotka GO jest OK. Ja jednak wiekszosc zdjec kotow staram sie robic f4, ogniskowa ok 80mm (po cropie) i daje to wystarczajaca zazwyczaj GO. Z psami pewnie trudniej bo dluzsze pyski maja... ale wazniejsze sa ostre oczy i nieporuszenie zdjecia niz calosc pyska w GO.Cytat:
Zamieszczone przez Moris