1000 to wielka przesada. Ja mam w styczniu pierwszą studniówkę i 200 zdjęć na płycie to maks więcej nie dam. Do tego 5 zdjęć dla osoby. Jak chcą więcej to albo więcej płacą albo biorą kogo innego i później żałują znając życie.
Wersja do druku
1000 to wielka przesada. Ja mam w styczniu pierwszą studniówkę i 200 zdjęć na płycie to maks więcej nie dam. Do tego 5 zdjęć dla osoby. Jak chcą więcej to albo więcej płacą albo biorą kogo innego i później żałują znając życie.
ludzie, sami sobie zabieracie kasę handlując plikami cyfrowymi!
czy nie lepiej powiedzieć 5zł/ zdj !?
pracy jest wiecej ale przychod z klasy faktycznie potrafi wynieść nawet 1500zł!
nawet przy 500zł kosztów to 1k jest do łapki
coś z tego wynika?
dla jednych charówa dla drugich przyjemność.
kwestia przyjęcia odpowiedniego punktu widzenia , ja osobiście też będe fotografował studniówkę na ponad 150 par i jakoś nie myśle o tym jako kara boska lecz jako szansa na zakup dodatkowego sprzętu.
Studniówke miałem w ostatnia sobote, ogolnie obsluga jednego zaklada ceno z tego co pamietam około 50 zł na osobe (50*30=1500). 50 tyś miasto. Ogolnie koles z kamerką jedno spotkanie filmowanie do filmu na wstep, plus na studniowce ogolnie. Do tego była kobieta z Canonenem 50D (szczerze zaskoczony byłem taką "nowoscią" :P ) lampa, jakis zoom i chyba stałka jasna. Zdjęcie grupowe klasa, grupowe z towarzyszacymi, dziewczyny, chłopaki, pozowane z towarzyszycą, po 2-3 z towarzyszaca przy stole (chyba powtarzane w wypadku niwypałów), podczas tanca tez po pare na glowe. Zdjęc jescze nie widziałem ale po zachowaniu pani fotograf oczekuje pozytywnych wyników i mam nadzieje ze sie nie zawiode ;)
Średnio to widzę. Ok można na papierze dać część ale w obecnych czasach plik cyfrowy moim zdaniem jest niezbędny.
Zastanawiałeś się jak potem taka lala wstawi sobie papierową fotkę na Naszą Klasę ;)
Dla ciekawości dodam że ostatnio znajomego zapytały 4 dziewczyny czy by nie porobił im zdjęć (ok 4h 18-22) gdy powiedział że za taki wypad chce minimum 100zł zrobiły taaaaakie oczy bo planowały na to przeznaczyć 50zł.
to ja moze powiem z doswiadczenia jak to bylo na mojej studniowce.
studniowka odbyla sie 3 stycznia, koles mial nikosia d700+jakies szklo nikona, jakas jego pomocniczka miala d300+T17-50. mieli wynajety pokoj w ktorym urzadzili sobie"studio" jak to nazwali. walneli na jednej scianie opadajaca szmate w dziwnym kolorze, kazali stawac i tam robili zdjecia tym co chcieli. jak sie ktos nie miecil na szmacie, laska pozniej obrabiala wszystko w ps'ie ale wygladalo to strasznie.
ogolnie chcieli od kazdej klasy 25zl od osoby za plytke. z kazdej klasy musialo wziac min.25 osob. klas w szkole jest 6 wiec juz samo wychodzi ile za to wszystko brali. +/- 3750zł.
osobiscie zaluje ze kupilem te zdjecia bo jestem moze na 5 czy 6 a 25 zl poszlo sie.....
a jak zobaczylem te zdjecia to nie wygladaly jak robione przez pro z nikosiem d700 tylko jak przez jakiegos zwyklego amatora z 350d i kitem.
takie sa moje doswiadczenia.
możesz kilka tych bardziej badziewnych wrzucic (ew z zamazaniem buźki osoby na foto)
no i podaj na przyszłośc kogo unikać przy takich inwestycjach
studio:
1-studio jest:
2-studia nie ma:
inne:
3-kazdy zdeicie przeciez musie miec-straszna obrobka
4-i ci kamerzysci...
moze sie czepiam, ale jak ja za cos place to chcialbym zeby bylo zrobione porzadnie a nie... nie podoba mi sie to.
ale kiszka.
źle wstawione osoby w tym studio widać prześwity na zdjęciu,
zdjęcia w polonezie prześwietlone , rozumiem że światło na takich imprezach jest do bani ale od czego są rawy .. sam fotografowałem w sobote studniówke i wiem jak w ciężkich warunkach mógł pracować ten zespół foto. Jednak za tą cene to straszną kaszane odwalił... nic tylko reklamacja ;-0
Faktycznie chyba tylko do reklamacji sie to nadaje.
Obróbka fatalna lekko i kulturalnie mówiąc.
Delikatnie piszac - pojechane na max i to "studio"... No, widac swiecili "sprzetem" a nie "oczami" :)
Hmm.. w VIII LO w Gdańsku był bodajże jakiś "pro" nawet sprzęt mial niezły bo Canona 1D Mark (nie wiem który) do tego albo 24-70L, albo 24-105L do tego osłona przeciwsloneczna (ale ciemno było jak diabli, więc to chyba tylko żeby zwiekszyć kaliber:-)) + 580EX, i walił nawet (po oczach) z dyfuzorem dołączonym do lampy:grin: a poloneza robił "na zombie" czyli jak kazdy inny.. Jak zobacze zdjęcia, to może coś skrobnę..
Co do studio Hamtaro, to pożal się Boże..:?
w pt sama mam studniówkę, gostek zatrudniany od lat, jak opatrzałam to zdjęcia całkiem w porządku.. zobaczymy co z tego wyjdzie;..
i to ten koles u nas w szkole obsluguje wszystko co sie da. od studniowek po zdjecia klasowe. nie dosc ze mnie irytuje strasznie swoim zachowaniem bo ma grubo ponad 40 lat i probuje sie zachowywac jak mlodzieniaszek. miektorzy tak umieja, jemu ewidentnie nie wychodzi. ale sory za OT. do rzeczy:
szkoda dla mnie ze moja klasa raczej ma inny gust i im sie podoba to co odwalili wiec o reklamacji raczej nie ma mowy. warunki az takie ciezkie nie byly, wszedzie wg. mnie swiatlo bylo na f/2.8 i 1/20 tak na oko wiec nie jest zle. na koncertach jest gorzej i zdjecia jakos sie da robic. moze sie tak zestresowali cala ta studniowka ze taki chlam im wyszedl. ale dali kazdemu plytke, jest kolo 1100 zdjec i niech sie ludzie ciesza.
rozumiem, moze wymaga taka studniowka duzo roboty, szczegolnie po fakcie w formie obrobki wszytskic zdjec, ale jak sie nie umie to lepiej sie nie podejmowac...
Nadarzyła mi się pierwsza studniówka, możecie podpowiedzieć jak to wygląda od stromy technicznej. Jak rozplanować robienie par a kiedy grupówki itp.
raczej na poczaku samej imprezy- np po polonezie grupowka , potem pary;)
przynajmniej ja tak widzialem ze na studiowkach sie robi;) wszyscy jeszcze wtedy jakos wmiare wygladaja( wmiare wypoczeci , usmiechnieci, trzezwi:D)
Twarze, twarze, twarze!!! Można od biedy zrobić rodziców i gości na szybko (ja tak na ślubach robię), ale jak wolisz.
To wszystko... chyba najważniejsze :)
zawsze na każdym obiektywie (na imprezach typu slub, wesele, studniówka itd... choc by nie wiem jak ciemno było) mam założona osłone p.słoneczną, wcale nie dla lansu;-) no może troszke;-), bo jak Ci raz pod kościołem polecą monety po sprzecie albo na sali podpity gośc zacznie machać w tancu rekami uzbrojonymi w zegarek lub sygnet to bedziesz wiedział o czym mówię:p
to ja też trochę odświeżę. Sytuacja następująca, mam zrobić zdjęcia grupowe dla znajomego, który filmuje całą studniówkę i on daje gratis właśnie grupowe do swojego DVD. Teraz tak jak mam to liczyć ile mu zaproponować za usługę, dodam tylko, że jest 5 klas. Może ktoś ma jakieś sugestie
pozdro
Witam ,jeżeli ktoś teraz pstrykał "świeże" studniówki niech zapoda jakieś zdjęcia mnie już to czeka za ponad tydzień:) także myślę iż się wywiąże z zadania.
Sale widziałem sufit biały światła sporo,także powinno być całkiem dobrze. Planuje w czasie poloneza już focić z lampą ,lecz też wszystko zależy jakie faktycznie nastaną warunki. Potem jakaś zabawa...[zdjęcia] ,grupowe, i pary...a potem już tylko sama zabawa zostaje. Nastawiam się na zdjęcia robione 1/5s + lampa.. żeby fajnie rozmazać..:) Oczywiście swoją techniką też mozecie się podzielić z chęcią poczytam i zobaczę.
za mniej niż 30 zł od pary bym nie zrobił. Co do zdjęć klasowych myślę że 100-150 zł było by spoko :D
pozdrawiam :)
znalazłem coś takiego:) :
http://www.fotograf.sopot.pl/galeria...nsk/index.html
także mozna zobaczyć... itp....
Mój sposób na 100 dni to 500 zł, bez względu na liczbę osób, oddajesz płytki DVD z fotkami i małą prezentacją dla wszystkich to samo. Klasy średnio liczą po 30 osób. W trakcie imprezy robię grupen, przy stołach, i zabawa. Pytam uczniów których klasę obsługuje którzy to ich nauczyciele. Teraz mam studniówkę na 6 klas ale tylko 1 zorganizowała sobie fotografa i żeby ich odróżnić od innych klas zrobili sobie przypinki jak na weselu w kolorze czerwonym takie malutkie i wszyscy moi uczniowie będą je mieli. Jeżeli z innej klasy przyjdą sobie zrobić grupowe to powiem 10 zł od głowy ale płacą wszyscy albo nikt nie dostanie fotek. Wywołam im 15x29 panoramiczne i po sprawie.
Oczywiście są panowie Fotografowie którzy biorą za studniówkę 900 i więcej złotych, a dodatkowo jeszcze ustawiają soft boxa i robią indywidualne ale studyjne krzycząc sobie dodatkowo za każde po kilka złotych, powiem tak każdy orze jak może, ja tam wole mniej i nawet 2-5 studniówek na rejonie w sezonie zrobię. Wikt dadzą stresu tak wielkiego jak przy kotlecie nie ma jednak trzeba swoje zrobić, czasami nawet na koniec roku trafią się klasowe fotki i tablo więc wolę jeść małą łyżeczka cały czas, ale to oczywiście moje podejście. Zawsze poza sezonem jest na spłatę leasingu sprzętu.
ale 500 zł za całość czy od klasy?
Klasa, której jestem wychowawcą ma studniówkę za tydzień. Za film ze studniówki płacą 60zł od osoby (80zł jak ktoś chce na Blue-Ray). Zdjęcia 15x21cm po 10zł od sztuki, płyta ze zdjęciami 400zł od klasy.
Fotograf profi z najwyższej półki - Canon 450D z Sigmą 17-70 - więcej sprzętu u niego nie widziałem.
"Fotograf profi z najwyższej półki - Canon 450D z Sigmą 17-70"
to Ci z jedynkami w Twojej okolicy to pewnie po wodzie chodzą ;-)
Gdyby to ode mnie zależalo to trzymałbym "fachowca" z daleka od studniówki ale ja jestem tylko gościem i decydować nie mogę. Z 1Ds znam jednego i jednego z Nikonem D3 ale oni się studniówkami nie zajmują, reszta to są właśnie tacy "zawodowcy".
Żeby było ciekawiej to "fotograf" jest jednocześnie "kamerzystą". Czas oczekiwania na zdjęcia i film to nawet 4 tygodnie.
to może jeszcze przypomne szanownym kolegom - nie wszystkich się to tyczy od razu zanznaczam - że niepłacenie podatków w Polskim prawie jest przestępstwem skarbowym i podlega grzywnie lub karze więzienia do lat dwóch
tak stanowu litera prawa.
ale ciągle u nas taki człowiek nazywany jest "człowiekiem przedsiąiorczym/zaradnym"
brak wpływów do budzetu Panśtwa skutkuje podniesieniem akcyz. drożeje paliwo, prąd gaz. wtedy psioczymy wszyscy. na Ministra finansów, sejm, rząd itp.
ale nie na ludzi dzialających w szarej strefie którzy wg litery prawa są przestępcami skarbowymi
tu na forum takim ludzia udziela sie rad w jaki sposób maja robić coś niezgodnego z prawem
i taka jest Polska
co najciekawsze mój wpis zbulwersuje pewnie wiele osób
działalnosć w szarej strefie - nikogo
@milcze, mieszkamy w takim, a nie innym kraju. już nie jeden próbował podnieść tą społeczność do pionu, ale nikomu się to nie udało i (prawdopodobnie) nigdy nie uda. szkoda słów i czasu na takie wywody.
jedyne co można w tej sytuacji zrobić to albo zaakceptować tego typu praktyki (wiem, że nie jest łatwo), albo wierzyć w to, że rynek (potencjalni klienci) zweryfikuje szarą strefę.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
zależy jeszcze w jakim regionie mieszkasz. sądząc po informacji wyświetlonej w Twoim profilu - spoko, ale postaw się na miejscu tych, którzy mieszkają w biedniejszych częściach kraju.
Heh. Jedna z gazet posiada dedykowaną studniówkom stronę, pracujący w tej gazecie fotopstryki dostały możliwość dorobienia. Dostaną 400-500 zł tyle, że za ... 7 studniówek. Robią wyłącznie dla strony i nie więcej niż 20-40 zdjęć. I bez kombinowania w PS - lampa na sztorc i walić foty dookoła.
Nieśmiało zauważę że: http://www.rp.pl/temat/84034.html
więc dorabiający na studniówkach student może to robić zupełnie legalnie.
O wrzucaniu sprzętu do rzeki to... zmilcze
a u nas jest trochę inaczej.
Po 31 złotych od osoby z klasy na studniowce (w tym każdy uczeń ma - płytę z nadrukiem, 3 zdjęcia 15x21
szkoda,że nikt nie podaje typowych konkretów,galeri innych no ale rozmowa niech się toczy w najlepsze.
Pytałem kumpeli ile płacą za fotografa. 50 zł osoba a 20 zł za kamere.
Miałem zamiar wrzucić jakieś najlepsze na CB, ale jak się tak spieszy, to :
Proszę bardzo : http://cerber.cs.put.poznan.pl/~inf9...niowka2010.rar (590 zdjęć 900x600).
Zdziwiłem się bardzo, ale większość imprezy dało radę zrobić 50d+35L i wcale nie chciało mi się na nic innego przepinać :D (przedstawienie i kilka innych shotów z 11-16 i 70-200 dla różnorodności)