No dobra, już nie będę, 9/10 powinno być dobrych ... przynajmniej moja tak ma ;-)
Wersja do druku
No dobra, już nie będę, 9/10 powinno być dobrych ... przynajmniej moja tak ma ;-)
Fotoaparatka gdzie znalazłaś tą Sigmę 70-300 2,8, szukam na Ebay i Allegro i nic nie mogę znaleźć a chętnie bym pooglądał jakieś sample z tego szkła bo własnie przymierzam się do jakiegoś zakupu.
Ja mam Sigme 70-300 f4 - 5.6 pożyczoną od kolegi i generalnie nie polecam.
Ta na którą zbieram nadal to 70-200 2.8.
Czytałaś może opinie o tej sigmie ? Praktycznie wszyscy piszą że na 2,8 używać się jej nie da bo jest strasznie mydlana, dopiero przy F4 ostrzy tak jak powinna, ale dla F4 nie warto jej kupować bo taniej, lżej ;) i lepiej będzie kupić Canon 70-200 F4L
http://optyczne.pl/index.php?test=ob...st_ob=34&roz=4
http://optyczne.pl/index.php?test=ob...st_ob=46&roz=4
Czytałam wiele dobrych opinii o tej Sigmie, w tym testy oraz widziałam zdjęcia, które mówią chyba najwięcej no i nie ukrywam, nie chcę chodzić z białą lufą, to nie w moim stylu, ale dzięki za linki:-)
Pierwszy test 20mm 1.8 (pochmurno było dzisiaj):
bonus hihi (robiony Nikonem 20mm 2.8 koleżanki)
czarne lufy rulez :)
można mieć kaprys kupić sigme dla krzyżowego punktu af
z tego co widzę do dyndającego na szyi :) powinno sie nadać
no i ja swoją chwalę powiem to chyba po raz 100
wszystko co nieudane mogę zwalić jedynie na siebie
koncerciki na 3,2 z krzyzem w środku na cienkim body dają rade
oczywiście sprawdź w miare możliwości podatność na bf/ff jak to będzie ok
będziesz zadowolona :)
no i tą sigme 20mm masz fajną :)
dla mnie miodzio szkiełko
w 1 i 2 dałbym więcej oczu :)
To 20mm to Canon jest. Ja też staram się brać odpowiedzialność za zdjęcia na siebie, a nie na sprzęt (chociaż kita dość miałam:roll: ).
20d :-)
a to przepraszam
katalogu w głowie niemam :)
myślałem ze to sigma ma 20/1.8 a canon 20/2.8
ja na kita jakoś nie narzekam, Paryż obfociłem troszkę kitem, ze względu na
bliskość tematu zapraszam do zapoznania
główny cel oczywiście nie został sfocony ale w przyszłości może nadrobie
kupując dwa bilety na kolejne koncerty ;) bo myśle ze na bercy da sie wnieść aparat jakiś ;) może nie lustro ale dobrą małpkę :)
pozdrawiam
O Jezu, co ja tu za bzdury wypisuje, tak sie zasugerowałam nowym Nikonem koleżanki, że mi się cyferki poplątały. Oczywiście 50mm 1.8 II - ten:
http://www.fredmiranda.com/reviews/s...php?product=30
Szkoda ze nie ponumerowane ale trzecie zdjecie interesujace (wybielalas oko w retuszu?) ale najlepsze to... bonus 8) - wiecej!
Trochę wybielałam:-)
Zdjęcia bardzo fajne. Zgadzam się z Vitezem. Bonus miodzio!!!
a i owszem
na najbliższym koncercie a będzie to pewnie za jekieś 5 lat
nie omieszkam podjęcia próby namówienia na plener :)
pozdrawiam
No to moi drodzy zapraszam do Francji, bo ja się do Polski niestety w najbliższym czasie nie wybieram:-)
Ale Wam się wątek rozrósł :) Chyba rzeczywiście z uwagi na autorkę zdjęć. Co do samej galerii osobiście moim konikiem są krajobrazy i właśnie je przejrzałem. Generalnie są poprawne, ale nie zachwycające. Nie mogę pozbyć się wrażenia, że jest to głównie zasługa pięknych miejsc, które masz pod ręką. Nie widzę tu kunsztu samego fotografa. To tak jakby ktoś pojechał na wyspy Bora Bora i trzasnął kilka fot. Będą ładne bo ładnie jest wokoło. Nic ponad to. Dla przykładu obejrzyj sobie galerię kolegi Akustyka. I bynajmniej nie mam zamiaru mu się przypodobać :)
Obejrzałem obie galerie, obie są pełne zdjęć pięknych miejsc. Na zdjęciach Akustyka nie widzę większego kunsztu tylko bardziej niedostępne miejsca fotografowane o bardziej niedostępnych (dla przeciętnego leniucha ;-) ) porach. Pełno jest półmrocznych ujęć fotografowanych o wczesnym świcie lub późnym zachodem, dużo jest mgieł, dużo zabawy z GO, polarem i PS. Zdjęcia są piękne ale nie sądzę by wyróżniały kunszt fotograficzny którejś z powyżej wymienionych osób :p .
Obydwojgu gratuluje pięknych galerii, i zazdroszczę widoku tych pięknych miejsc.
Absolutnie się nie zgadzam. Są bardzo dobre: kadrowanie i kompozycja - na piątkę! A to jest właśnie wybór fotografującego. No ale to moje zdanie...
A co do płci? Sami przyznajmy, że Kobiety są subtelniejsze i nie wywołują tylu niepotrzebnych jałowych dyskusji. :-D
Wnoszę postulat - więcej (takich i zdolnych) Kobiet na forum! ;-)
Widze ze sie robi spory fanclub fotoaparatki :) nic dziwnego, sam sie dopisuje :wink:
Osobiście też nic nie mam do koleżanki z Francji. Uważam tylko, że zdjęcia są dobre, ale brakuje w nich klimatu. A to cenię sobie najwyżaj w fotografii.
Szanuję Twoje zdanie. Ja po prostu zawsze marzę o sytuacji, w której po "wywołaniu szpulki" okazuje się że nie ma "odpadów" z powodu złego kadrowania, a najlepiej jeszcze, kiedy kadru nie trzeba przesuwać w szopie czy lightroomie. Wiem, że to trudne, zwłaszcza, kiedy przed obiektyw wkraczają np. emocje, albo ruch. Dlatego szczególnie cenię sobie dobry kadr. W końcu nie zawsze musi nam dopisać pogoda ;-)
Bardzo Wam dziękuję za wstąpienie do fanklubu, jeśli takowy istnieje hihi.
A tak na poważnie, wszystkie krajobrazy robiłam kitem i to już w jakimś sensie ogranicza, powinnam mieć szerokokątny dobrej jakości, ale wszystko w swoim czasie. Lista obiektywów rośnie niewspółmiernie do zawartości portfela :-)
Co do "klimatu" to też chyba względna sprawa i trzeba się określić, czy robimy zdjęcia artystyczne czy takie, które mają się sprzedać. Chyba tak naprawdę nie ma kategorii pomiędzy, ani też zdjęcia które zachwyciłoby wszystkich na świecie. Nadal pracuję nad techniką i pomysłami, a to forum ma za zadanie krytykować,a nie tylko słodzić więc jestem wdzięczna za rzeczowe komentarze.
P.S - projektuję nową stronę, prostszą z mojego punktu widzenia, będzie na serwerze pewnie za tydzień-dwa:-)
Mysle ze stalas sie nasza forumowa perelka :D czy ktos sie z panow nie zgadza?? :wink:
Potwierdzam, kit na 18 przymkniety do 8ki jest ok. Jaki tam lizus ;) borkomar nie lubisz kolezanki dlatego nam dokuczasz :grin:
Wlasnie po co?? Umiar wymyslili ludzie ktorzy nie potrafili czegos zrobic intensywniej niz inni;-) hehe ale wymyslilem:lol:
Kilka(naście) :roll: fotek z minionego weekendu.
Miasteczko o nazwie Port Grimaud:-)
Tym razem muszę rzec, iż ostatnie 2 serie bez rewelacji w mojej ocenie naturalnie.
A jak byście je dopracowali? Jakieś konkrety może?
No dużo ich, ciężko będzie tak ogólnie ale generalną, moim zdaniem, wadą zdjęć tworzących tę seryjkę jest brak zdecydowanej kompozycji i bałagan w kadrze. Oprócz tego jedno jest ewidentnie nieostre, a dwa są niedoświetlone, z czego to z krzyżem to całkiem, ale to już mniej istotne, techniczne, szczegóły.
P.S. Z fanklubu, oczywiście, nie zamierzam się wypisywać :-)
A które są nieostre? Dla mnie wszystkie są ostre, może na małych zdjęciach nie widać.
Co do krzyża - zgadzam się, było pod światło.
Nieostre - drugi zestaw, zdjęcia nr 8 oraz 10. Być może to wina kompresji, ale nie wygląda to dobrze (od razu podkreślam, że nie jest maniakiem zdjęć ostrych jak brzytwa, ale na tych mi jednak ostrość nie gra)