@don
mozna by wiec zbudowac laptopa za 5k ktory ma podzespoly za 1,5 a sam ekran za 3,5k - imho popieram jednak posiadanie taniego laptopa 13-14 calowego oraz 20" lcd w mieszkaniu
Wersja do druku
@don
mozna by wiec zbudowac laptopa za 5k ktory ma podzespoly za 1,5 a sam ekran za 3,5k - imho popieram jednak posiadanie taniego laptopa 13-14 calowego oraz 20" lcd w mieszkaniu
Popieram żebyś uzasadnił czemu laptok za 1,5k będzie lepszy do obróbki zdjęć, w stosunku do MB/MBP.
Poza tym do każdego MB i MBP można podłączyć dodatkowy monitor, i wtedy nie mamy ch...wego laptoka a bdb maszynkę i jeszcze 20" LSD od którym wspomniałeś.
opieram sie na domysle ze nie kazdy ma fundusze na MB a co dopiero MBP
w czym bedzie lepszy ano w tym ze nie bedzie nic gorszy :) a pozostale fundusze mozna przeznaczyc na szybszy dysk, wiecej ram i zew. lcd, dobra mysz ...
Emisiaczek, Pan raczysz żartować...:) ?
Życzę owocnej pracy przy obróbce rawów... Zresztą tym tokiem myślenia, to pewnie i 300D jest najlepszy i wystarczający no i oczywiście z kitem...;) A lepiej wydać*kasę na wywołanie zdjęć lub dobry statyw.
Pozdrawiam
Te w iSpotach są KOMPLETNIE nie skalibrowane - kolory na full, kontrast na full, ********y desktop - oczy wypadają. Gdyby te lenie ruszyły dupę zza lady i poświęciły po trzy minuty na podstawową kalibrację tym, co jest w preferencjach systemowych - nie byłoby takich tekstów. Te monitory da się trochę podkalibrować. Nie wiem jak bardzo, bo mój laptop ma hohohooooo.... a może i więcej lat, ale na pewno lepiej, niż świecą po wyjęciu z pudełka.
Trochę się da, ale wyżej (...) nie podskoczysz...Cytat:
Matryca MacBooka to się w ogóle daje kalibrować ?
Próbował ktoś i może coś na ten temat napisać?
J
@obserwator
ok MB - 4 399pln
tani laptopa z core duo - 1800
+2gb ram - 200pln
+dysk 7200 2,5" - 300pln za jakies 100gb, stary zostaje na databank
+monitor 20" nawet zwykly TN - 1000
=3300pln
zostalo mi w kieszeni 1100
moge zmienic monitor na sips nec-a
dokupic ciekawe peryferia ulatwiajace prace
podczas gdy Ty obrabiasz RAW-y na
13" odblaskowym ekraniku
1gb ram
dysku 5400
a zdjecia zapisujesz na plytach CD choc odczytac mozesz nawet z DVD ;)
owocna to bedzie praca :)
300d, zacny aparat, dobry grip, niskie szumy, dzieki niemu wielu zaczelo w swiecie dslr
da sie kalibrowac jak kazda inna (klania sie tylko LUT tester). maly gamut to jedna bajka, a w miare neutralne wyswietlanie bez zafarbow i wyjaskrawien to druga. w zupelnosci wystarczy zeby w polu ocenic wartosc ustrzelonego materialu zdjeciowego. retusz pod www chyba tez da rade. ale jakikolwiek proofing pod druk etc - tego nie potrafi ZADEN laptop. nawet MBP (ktoremu i tak zaden inny nie podskoczy...).
Swoja droga, te dylematy tylko w polsce sa tak skomplikowane. Zdecydowana wiekszosc znajomych prosow z europi i stanow wybiera po prostu maki. to naturalny wybor. tak...wiem....tu na forum takie stwierdzenia sa tylko i wylacznie pretekstem do kolejnej bitwy ;)
pozdrawiam
Masz jakieś kompleksy ? Nie możesz sobie pozwolić na MB i po nim jedziesz jak głupi czy coś innego jest tu powodem ?
Bo wyobraż sobie że jednak wiele osób woli mieć szybką maszynkę na której RAW będzie się wywoływał 2 sek. a nie 200 sek.
I dodatkowy monitor nie jest moim zdaniem dobrym argumentem, bo w teren nie pojedziesz z nim.
A te matryce w jabłkach nie są wcale takie złe.
Emisiaczek, chyba jednak masz kompleks jabłka - ja zdziwiłem się (i nadal się*dziwię, co to za bubel do fotografii będzie za te 1800zł - nawet tuningowany, oczywiście do netu czy ms office w sam raz wystarczy) jak można na laptopie za 1800 zł*obrabiać rawy - to ty obalasz mit jabłka... Powodzenia w pracy i cierpliwości, ba.....jeszcze mniej restartów, gdy wszystko się powiesi...podczas mielenia...
Mimo wszystko cenię hardcore'owców...
...a laptop taki jak MB jak ktoś wcześniej powiedział - jest idealny w polu... Jako główny to jedynie w miarę do mało skomplikowanych prac MBP lub CELSIUS H250 (tutaj opis: H250 http://www.fujitsu-siemens.com.pl/pr...celsius_h.html)
Pozdrawiam
@esteper
moge sobie pozwolic ale nie widze sensu przeplacania, jesli uwazasz ze mb za 4400 bedziesz szybszy niz rasowany tani notebook za 2,5k to sie nie zrozumiemy calkowicie, jedyne co moge zaproponowac to dowolna stone z testami sprzetu komputerowego
@obserwator
czemu bubel, bo ma brzydsza obudowe, bo nie ma osx, co z nim jest nie tak? Poza tym ze jest dwa razy tanszy i dwa razy szybszy ;)
Proponuję odpuścić sobie strony z testami, a osobiście sprawdzić szybkość pracy na kompach zaopatrzonych w OS X.
Czy ja wiem czy zwykły laptop który śmiga na Windzie będzie szybszy dwa razy, śmiem wątpić. Spytasz czemu ? Bo nie musi się zajmować bezsensownymi procesami systemu, tak jak to ma miejsce w przypadku Windy.
DoMiNiQuE - święte zdanie :D
@DoMiNiQuE
ok osx jest dobrym systemem, ale windows naprawde nie jest tu jakos szczegolnie gorszy to naprawde nie czasy 95tki
@esteper
ktore to te bezensowne procesy, swiadomy czlowiek nie trzyma w autostarcie stu programow, jesli bede mial ochote to kupie macbooka ale po kontakcie z nim widze ze ma za slabe plastiki jak na przenosna maszyne, natomiast wersja pro jest juz dla mnie zaduza gabarytowo, innymi slowy czekam na malego macbook pro 13" :)
a czemu Wy sie tak klocicie o tego MacBooka ?
macie kase i uwazacie ze bardziej Wam sie przyda Mac to kupujcie, nie uwazacie tak to kupujcie normalnego laptopa i juz :) o co tu sie klocic ?:/ identycznie jest z samochodami.
glupia dyskusja, Mac jako system i komp jest fajnie promowany, wyglada niezle, ma lepszy system od windowsa wiec cala ta otoczka itp kosztuje sporo, moze jest szybszy, ale na pewno jest 3x drozszy od dobrych laptopow innych firm. Gdyby zrobili PS pod Linuxem na pewno mac by troche stracil, tymbardziej ze Mac OS to unix zmodyfikowany. OSobiscie nie podniecam sie macami - dobra promocja i ladny wyglad - na to stawiaja w Applu chyba :)
Z moich doswiadczen z lapami to matryce sa bardzo marne i mina lata zanim powstanie dobra matryca jakas. Ale z firm najlepsze wykonanie i stabilnosc - IBM Lenovo - jak dla mnie boskie lapy, nawet HP sie do nich nie umywa:)
pozdrawiam
200 sekund? Na jakim to sprzęcie takie czasy? Z tego co pamiętam, to u mnie na starym poczciwym celeronie 600MHz z 256MB RAM-u pod W2K wywołanie RAW-a z 20D tyle nie trwało.
A na laptopie Acera, wcale nie jakimś z górnej półki (C2D 1.66MHz 2GB, XP) zajmuje 2 sekundy (CS2). Czyżby MB potrafił to zrobić w 0.5 sek? Nawet jeżeli tak, to może ma to znaczenie przy wywoływaniu 10000 RAW-ów ale nie przy amatorskich zabawach. Po co przepłacać za MB. Znacznie lepiej zaoszczędzone pieniądze zainwestować w porządny zewnętrzny panel LCD. Więcej się na tym zyska podczas obróbki zdjęć.
philipe
Ci profotograferzy ze swiata to niezle osly, polecieli na wyglad i promocje.
Jesli nie myla mnie reguly wnioskowania, te swietne lenovo mozna miec za 1/3 ceny maka? niezle :)
zby a nie tak jest?
znam sie na Linuxach nie od dzis, znam zalety systemow Unix, dlatego nie wiem czym sie podniecac w Macach? Nie jestem laikiem. Mysle ze tutaj wplyw na popularnosc tej platformy wsrod fotograferow ma oprogramowanie ktore ktos kiedys pod to napisal. Czyli wszystkieg pakiety graficzne a przede wszystkim Corel i Adobe. Kazdy Linux czy Unix jest szybszy od windowsa na tej samej maszynie, wiec sorry ale szybkosc w tych czasach to jak dla mnie marny argument.
ps: jesli chodzi o ceny to sie zapedzilem i tak drogie sa desktopy, myslalem o lapach napisalem o desktopach macach :)
Mogles sie zorientowac na rynku laptopow zanim sie wyglupiles :-)
Poprosze notebooka 13" z parametrami Macbooka z systemem i pelnym oprogramowaniem w cenie nie 3 razy tanszej ale chociazby 2 razy.
Dasz rade cos znalezc czy tylko sie przechwalasz?
NIe licz na to. Linux to system dla entuzjastow a nie profesionalnych zastosowan.
Bo ich po prostu nie znasz.
przepraszam, wiekszosc serwerow stoi na Unixach lub Linuxach wiec profesionalne rozwiazania jak najbardziej - chociaz dla ograniczonego grona uzytkownikow w chwili obecnej.
Maki sa za drogie dla przecietnego uzytkownika, szczegolnie przy polskich realiach
moze juz skonczymy ten spor Mac vs PC bo to chyba nie ma sensu. wszystko sie kreci wokol kasy :P
Może zniszczę Twoją ideologię, ale ostatnio wywoływałem RAW na jednej z najnowszych Toshibek zaopatrzonych w Vistę i za nic w świecie RAW nie chciał się*wywołać w czasie 2 sek.
Ja ze swojej strony kończę dyskusję, to nie ma po prostu sensu. Możemy porozmawiać jak Wy wielcy przeciwnicy komputerów od Appla, zapoznacie się najpierw z nimi.
IBM t43 na ebayu ok 400 funtow, macbook 13 cali itp1300 funtow
moze t43 jest starszym modelem, ale......w porownaniu do acerow szmerow i bajerow to wypas w jakosci i wykonaniu
porownywac Maca to tak jak porownywac te najdrozsze modele Acera za ponad 6000 zl lub Toshiby lub IBMa za tyle samo.
IBM i tak spuscil z laptopow po przejeciu przez lenovo, gdyz jak byly marki IBM to kosztowaly znacznie wiecej niz Maci
dominique uczepiles sie koles
t43 to chyba najzgrabniejszy lap jakiego widzialem wiec nie pitol ze to kloc
Im out!
Nie uczepilem sie, tylko grzecznie poproslem o notebooka 3x tanszego od macbooka, ale z identycznymi parametrami. Ty mi w zamian dajesz jakies muzeum, w dodatku drozsze. Czekam az sie wywiazesz z obietnic zamiast wysmiewac apple.
Teraz to taka moda, aby nabijac sie aplowcow, szkoda tylko, ze jakos argumentow nigdy nie ma.
za to apple to szczyt techniki ;) niby taki super powerpc a sprzedali sie znienawidzonemu intelowi, santa rose z x3100 to chyba ze dwa dni temu wprowadzili, no i calkowity smiech na sali - za chwile rok 2008 a tu laptop za 4400 ... z nagrywarka combo - wstyd jakich malo ;) no moze poza takim ze ipod nie potrzebuje radia fm bo przeciez sluzy tylko do slychania mp3 ;) gdyby jednak sluzyl to zawsze mozna dokupicCytat:
technologicznie o 3 epoki do tylu
wkradl sie maly blad, w polsce ostnim wypustem jest najnowsza i najwydajniejsza kart czyli gma950 :) wrazenia z wiedzmina sa niesamowite, kazdy kto 'w terenie' obrabia RAW na 13" pomimo ogromnego komfortu po ciezkim dniu pracy, lubi sobie pograc a nie ma to jak pograc na osx i gma ;)
dominique - nie ma mody na nabijanie sie z applowcow - tylko zdroworozsadkowa dyskusja wewnetrzna dlaczego to jest tak drogie?
racja, system jest swietnie przygotowany itp, pomimo ze to Unix w jadrze to konfiguracja itp prosta przejzysta, ale to zalety Mac OS a nie Maca. To taki sam komputer jak PC, podobno odrobine szybszy bo lepiej wykorzystuje sprzet (tak tylko czytalem) ale w tym momencie gdzie nie ma juz takiej roznicy wydajnosciowej w kompach jak kiedys miedzy pentium 200 a 300Mhz podniety z powodu macow nie ma az tak wielkiej. Zebym nie byl gołosłowny mialem stycznosc z MacBookiem wiec mam pojecie o tej marce jakies:) Mam tez Ipoda i nie narzekam:) Calkiem przyjemne urzadzenie.
wybacz mu poprostu ciezko znalesc nowego laptopa z napedem combo, nawet najtansze marketowe lezaki maja dvdrw :) tymrazem ja sie uczepilem ale naprawde mnie to rozsmieszylo - tak kpic ze swoich klientow stev, nieladnie nieladnieCytat:
grzecznie poproslem o notebooka 3x tanszego od macbooka, ale z identycznymi parametrami. Ty mi w zamian dajesz jakies muzeum, w dodatku drozsze
ale zeby podejsc do problemu bardziej na serio
hp dv2000 core duo 1,7, 1gb ram, 120 hdd, 14", tez ma pilocika + bardzo przyjemny wyglad serii pavilion - cena ~2,5k
Normalnie niektórzy gadają jak nikonowcy ;) broniąc wyższości świąt BN nad WN...a tak naprawdę widziałem już nie jedną dyskusję właścicieli reanult twingo z właścicielami audi A6 , że ich auto jest o niebo lepsze bo mniejsze, i ręką można sięgnąć korbki w prawych drzwiach by otworzyć okno, no i na parkingu to audi dopiero dostaje w pięty...
...Tak jak i małe pieski co to szczekają aby mocniej zaargumentować swoje jestestwo i "wielkość" kiedy duży wilczur patrzy na nie z politowaniem....
Chyba zamknijmy ten wątek i dyskusję bo przecież ms windows na dowolnym składaku - którego części i możliwości kombinacji (których już są miliony) wielki Bill nigdy nie testował na swoim oprogramowaniu, wraz z całą masą małych i zwinnych tajwańczyków, wymyślających kolejne wytryski pod windowsy - jest najlepszy i najwydajniejszy i kosztuje to razem do kupy super tanio "w promocji"... a każdy użytkownik peceta to obecnie "informatyk domokrążca" - no i kasę można zarobić, jak sąsiad załapie jakiegoś wira, a na macu lipa, pusta kieszeń, no i ten napęd cdrw na macu to nikt nie przeżyje, a tu zwykła konsekwencja i to w dodatku w najtańszym modelu - więcej luzu panowie...
PS. Swojego czasu, kiedy na rynek weszły japońskie giganty motoryzacyjne ze swoimi luksusowymi markami stawiając koncerny europejskie z tego segmentu pod murem, co zrobił mercedes? Podniósł ceny :) i..... i wyszło mu to na dobre...Dobrej nocy :)
Nie poradze Ci, nie zmusze nikogo do robienia pc 13,3"
wydajnosciowo core duo i core 2 duo sa bardzo zblizone i o 3sek w dpp nie bede sie tu wyklucal, gry pomijam ale mozliwosc nagrania dvd niestety nie zwlaszcza w kontekscie obrabiania RAW - dvd dalej jest podstawa archiwizacji
moze zadowoli Cie :
asus Z37S
13,3"
Core 2 Duo T7250 2.0
2gb ram
nVidia GeForce 8400M 512MB
esata
1,95kg
ma nagrywarke ;)
jakies 3,5k
emisiaczek gra ostro co na to DoMiNiQuE ?
Za 5k jest MB z IC2D 2,16 i dvdrw na pokładzie...ale to nawet nadal nie 2 razy drożej...w porówaniu z.....
@don
tu nie ma wygranych i przegranych
Z racji srednich zarobkow, statystycznie polak wybierze jakiegos fujitsu albo acera, na szczescie zrobi nim to samo w tym samym czasie nawet jesli masz celerona to zabawa z RAW o ile masz te 1-2gb nie jest wielkim stresem - a ram teraz tani
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
@obserwator
jedna z drozszych nagrywarek widze ;P
@DoMiNiQuE
na allegro jest za +150
Czesc. Od 5 mies. uzywam Lenovo ThinkPad R61 (backup rawow, lightroom, szop)- Polecam zainteresowac sie ta seria R. Mimo ze na Viscie to wszystko bardzo fajnie dziala. Pozatym jakosc wykonania tego sprzetu jest rewelacyjna. Polecam wszystkim!
narazie to im sklep padl wiec nie moge zobaczyc ale wedlug tego co pamietam kazdy macbook ma albo gma950 albo za miesiac jak przyleca z tajwanu x3100Cytat:
wystarczy ze do MacBooka za niecale 5 tys wstawia GeForce 8600 i DVD-RW
apple jakos nie jest skory dawac uzytkowniom tego czego chca wiec nie liczmy nawet na prawdziwa karte graficzna w macbooku nawet za 5k
Od 15 lat siedzę w dtp i zapewniam Cię, że ŻADEN grafik pracujący na Maku NIGDY nie pracował w Corelu (co prawda nigdy nie powinno się*mówić "nigdy", ale ja się z takim masochizmem nie spotkałem). Wersja makowa Corela to zawsze było jakieś nieporozumienie i ZAWSZE wygrywał Illustrator albo Freehand. Nawet nie wiem, czy Corel na Maca jest w ogóle rozwijany... Przypomnę, że Windowsy na Maku można odpalić od baardzo niedawna.
A skąd wziąłeś tą informację, że fotografowie na Makach obrabiają zdjęcia w Corelu, który jest programem do grafiki wektorowej (wersje Makowskie w zasadzie nigdy nie pozwalały na jakąkolwiek obróbkę zdjęć) - to też jest dla mnie tajemnica.
Teraz na Maku rządzi Apertura (czyli nie tylko Corel i Adobe) ALBO Lightroom i Photoshop - to jest niezbędnik do obróbki fotografii. Czasami ktoś korzysta z iPhoto. NIGDY Corel. On z resztą miał bardzo kiepskie notowania nawet wśród pecetowców - wieczne zwiechy, generował gigantyczne pliki, błędy w postscriptach itd...
To tak dla jasności :)
J
Tak apropo Maca jeszcze, MacBook Pro z Vistą jest wg. PCWorld najszybszym laptopem z tym systemem <lol>
http://www.pcworld.com/article/id,13...s/article.html
Co w jakiś sposób chyba przekłada się na stwierdzenie, że jednak są to troche inne laptopy niż wszystkie ;)
@westu
to sie tylko przedklada na fakt ze fajnie byc prezesem durnej gazety, gdzie 50% stron to jawna reklama a kolejne 50% to reklama niejawna a jak widac dalej znajduja sie ludzie ktorzy to kupuja.
Ludzie czy tu naprawdę trzeba tyle piany bić??!!
Człowiek zapytał jaki laptop do zdjęć. Z kontekstu wnioskuję, że nie jest profi i nie musu mieć super hiper wypas szybkiego kompa z matrycą wyświetlającą mega wierne kolory itd. Po co ten pęd w stronę naj naj naj... ile procent userów CB to ludzie sprzedający foty i tym zarabiający na chleb? Mały... reszta to amatorzy i chyba na to warto zwrócić uwagę. To tak jak na jakimś forum car-audio zapytasz co do auta włorzyć żeby radio grało czysto i można słuchać mp3. To zazwyczaj dostaje się przydługawe wykłady o sprzęcie za kilka tys zł. Mimo, że pytający nie ma słuchu absolutnego i nie będzie słuchał symfonii w aucie. Tu jest podobnie. Ludzie patrzmy czasem zwyczajnie na sprawę cena / jakość.
70 % tego topika nie ma sensu i nawet o krok nie pomogła w wyborze laptopa... a miałem nadzieję, że sam coś się dowiem bo też mnie to interesuje.
A jak chcecie przerzucać się parametrami itd to idźcie sobie na priw, bo naprawdę piaskownica się robi...
Co do laptopów to IMO pierwsze miejsce IBM seria T, następnie Delle wszelkiego rodzaju, potem HP. Mówię to z własnego doświadczenia. Polecam Laptopy HP NX 7400/7300. Sa dość tanie matryce OK wszystko ładnie chodzi i obudowy dużo lepsze od Acera/Asusa.
Uzywam Dell'a latitude D620, procesor intel core2duo @1.66GHZ, 2GB ram
Lightroom dziala bardzo dobrze. Obudowa dosc podatna na zarysowania.
Ogolne wrazenia pozytywne ;)