Sprawdzałem z przewodem kupionym tutaj:
http://www.foto-tip.pl/sklep/kabel_s...ow-p-1213.html
Działa i steruje innymi lampami w ETTL i manualu.
Wersja do druku
Sprawdzałem z przewodem kupionym tutaj:
http://www.foto-tip.pl/sklep/kabel_s...ow-p-1213.html
Działa i steruje innymi lampami w ETTL i manualu.
około f/16 przy 1/200s.
Nie mam siły tego wyciągać, może jak się będę bardziej nudził :-)
Tak, w środku jest dodatkowa płaszczyzna rozpraszająca światło. Porównywałem też z nałożonym lightsphere żeby lepiej zasymulować rozproszenie światła 580ex jak z żarnika lampy studyjnej ale różnicy nie widzę.
Uzywa ktos tego http://www.foto-tip.pl/sklep/kabel_s...ow-p-1213.html z 580 II ?
Tak, ja używam. Kabel sprawny w 100%. Problemem jest rozciąganie go ponieważ na którymś z łączeń (przy kostkach) może się łatwo oderwać. Drugim problemem jest ciężkie przełączenie blokady lampy 580exII ze stykiem kabla. Ogólnie wszystko spoko. A do czego potrzebujesz? :)
Światełko z mojego softboxa 60x90 na przedłużonym kablu z 580EX II.
Ogólnie to foty się robi z tym bajecznie prosto i przyjemnie. Korekcja ekspozycji tła i modela jednym palcem. Chcemy zmienić przysłonę a wszystko pozostawić bez zmian i nie podchodzić do lampy i nic w niej nie kręcić? No problem, automatyka ETTL wszystko zrobi za nas.
Kabel 10 metrów jest absolutnie wystarczający do każdego zdjęcia, a stawianie softboxa w większych odległościach od modela i tak nie ma sensu bo się światło robi płaskie.
Bardzo dobrze działa tryb h-sync. Na dużych przysłonach typu f/1.2 - f/2.0 oświetlałem obiekt ustawiony w cieniu przy czasach 1/5000s przy bardzo mocnym kontrowym świetle słonecznym.
Wszystkie części ze statywem, softboxem, kablem kosztowały około 350zł. No do tego jeszcze tylko dodatek w postaci 580EX żeby coś świeciło :-)
Spuki, witam. Do odapalania lampy 580 II spoza body, naturalnie. Dlugosc tego kabla to 5m po rozciagnieciu? Jak jakosc wykonania?
Czy jest ktos kto na zlecenie wykona przedluzenie (solidne i estetyczne) do 10-12m?
Dzieki Greg ale niestety albo stety jestem we Dublinie.
mam pytanie co do tego zamiennika kabla oc-e3 z fototip
czy kabelki wewnątrz jakoś różnią się od siebie? chociaż kolorami?
chodzi mi o to czy jeżeli go przetnę na pół to będę później w stanie dobrze przylutować wtyczki ;)
pozdrawiam
Wojtek Więcławski
Tak - różnią się kolorami
Softbox na był ustawiony tuż za prawą krawędzią zdjęcia w odległości ok jednego metra.
Nie mam bo w trakcie sesji zapomniałem nawet żeby coś zrobić, ale to było coś takiego jak niżej bo to zrobione próbnie prawie w tym samym miejscu. Zobacz też jaki jest cień od nóg modelki, widać że światła nie ma prawie wcale po tej stronie.
Jeszcze jedno z tej sesji
Na tym softbox był z pół metra dalej i już widać że światło gorsze, mniej rysujące, bardziej płaskie.
Czyli patrząc na modelkę po lewej stronie fotografa?
A możesz pokazać jak zespoliłeś ten soft z 580tką?
Jeszcze jeden sampel z mojego softboxu na kablu w pubie.
85L f/1.8
85L f/1.4
Wow, MMM dobre zdjęcia :D
Pukam do wszystkich drzwi. Proszę zapodajcie rozpiskę kabli w Hot Shoe Adapter 3 - co do czego lutować .
No dobra, poradziłem sobie sam :) - kilka uwag co do kabelków ( po wyrzuceniu zawartości ) w HSA-3 :
- trzeba zamienić kabelki żółty z szarym - są koło siebie,
- połączyć masę góry stopki z dołem stopki,
- przylutować zielony kabelek do wolnego pinu w dole stopki,
po tych zabiegach przenoszone są wszystkie dane i działa :-P .
Mistrzowskie zdjęcia:) Wcześniej jak je oglądałem na digarcie to myślałem że przynajmniej dwóch softboxów użyłeś :)
A to moje zdjęcie 580EXII na kabelku i 550EX bezprzewodowo jako slave schowana za butelką w E TTL.
Przednia zabawa i banalnie proste :D
A najlepsze z tego to regulacja proporcji siły błysku między lampami.
Mam kabel synch. 1.8m, ten zamiennik delta z foto-tip. Niestety jak juz pisalem sensownie uzytkowalny do 1m. Postanowilem go przedluzyc i mam pare pytan, na ktore nie widze odpowiedzi w tym calym temacie ;)
Bede przecinal kabel, montowal wtyczki i zrobie dodatkowy kabel.
20D+430ex.
Czy jest jakies ograniczenie jesli chodzi o dlugosc kabla?? Interesuje mnie np. 10-15metrow. Oraz czy ilosc wtyczek wplywa na pojawianie sie jakis bledow?
Bo sa dwie opcje, kabel sieciowy druciak, lub dwa polaczone przedluzacze od klawiatury PS2 (oba po 5m).
Tak wiec przy kablu FTP pojawia sie 2 laczenia, a przy kablu ps2 beda 3 laczenia.
Tak, przegapilem to.. Ok kupilem 10m czarnego przedluzacza ps/2 i dwie wtyki (m/f), tak wiec bedzie to ladnie wygladac (czarne).
Raczej nie ma sensu przedłużacz dłuższy niż 10 metrów bo z dużej odległości światło jest za płaskie. No chyba że robisz teleobiektywem i fotografowany obiekt razem z lampą są daleko od aparatu.
Mam problem. Podlaczylem wtyczki miedzy przeciety kabel zamiennika 1.8m. Niestety dziala tylko TLL i lampa blyska na max (testowalem na wpietych wtyczkach bezposrednio, bez dopinania przedluzacza dodatkowego)
Wogole przedluzacz mial 7 kabelkow i jeden zostawilem luzem.
Czy powinienem zrobic cos inaczej? Kable podlaczylem kolorami identyczycznie z obu stron (chyba, ze przedluzacz ma cos krosowane w srodku? :D )
edit:
http://www.hackphoto.com/2005/12/20/...board-cable/3/
pisze o "pozostawieniu" pomaranczowego kabla luzem, ja zostawilem zielony... Chyba nie ma roznicy? :/
ok. juz wiem co jest nie tak. Niestety wtyczki mialy slabe polaczenie, gdy dociskalem bylo wszystko ok. Ogolnie zmienilem jedno polaczenie, pozostawilem wolny czarny kabelek od strony wtyczek, ktory przewodzil uziemienie. To wlasnie blaszane obudowy wtyczek bardzo slabo lacza i tak na przyszlosc jak ktos bedzie robil kabel niech nie uzywa 7-mego czarnego kabelka (w srodku i tak jest 6 innych wolnych, ktore dobrze lacza)
No to ja mam zapytanie, po przecięciu kabla off-shoe ile kabelków jest w środku? Na zdjęciach doliczyłem się 5 ale większość z Was pisze że do przedłużacza używacie 7 żyłowego czy też 6 żyłowego a to oznacza że jeden albo dwa są bezużyteczne?
Pozdrawiam
kabel ma 6, przedluzacz ma 7. jeden zostawiasz, albo lutujesz GND do dwoch kabli.
A tak wogole w delcie sa wszystkie kable tego samego typu, nie ma grubszego GND - tak wiec od razu mowie, ze GND to czarny, cienki kabelek.
wpisz w allegro "kabel synchronizacyjny" - nie mozna przegapic (89zl).
A tak wogole czy komus zdarzylo sie zawieszenie lampy i body w trakcie uzywania kabla (przedluzony).? U mnie raz lampa i body przestala reagowac na przyciski, w aparcie jedynie wyciagniecie aku odblokowalo wszystko.
Dzięki, kabel synchro mam nawet oryginał za ponad 200zł, myślałem że piszesz o przedłużaczu 10m z gniazdem i wtyczka na PS2 bo nie mogę niczego takiego znaleźć a i z wtyczkami i gniazdami PS2 jest chwilowy problem.
Mały przykład jak działa korekcja ekspozycji dla światła zastanego.
Po lewej 100% światło zastane, bez softboxa i bez blendy.
Po prawej ekspozycja tła na -1EV, lampa na softboxie na 0EV, balans bieli na światło z sofboxa, doświetlenie białą blendą z prawej strony.
Zdjęcie w większej rozdzielczości:
www.digart.pl/zoom/3113025
Moja zabawka od postu #94 w tym wątku oczywiście
Ktoś to trzymał czy na statywie porozstawiałeś ?
Zdjęcia prosto z puszki czy na obu coś PopSułeś?
http://allegro.pl/item561260854_kabe...canon_5_m.html - 5 metrów za 139zł - i po sprawie bez kombinowania.
Sluchajcie mam pytanko, nie wie ktos gdzie kupic OC-E2? Bo kolega mi mowil ze oc-e3 nie wspolpracuje z np. 580ex czy innymi starszymi lampami ktore sie wkreca a nie zaciska na stopce... prawda to? Bo jak tak to szukam tego oc-e2 i nie moge znalezc ;/
Pzdr.
Zobacz tutaj http://allegro.pl/item556359379_cano...oe_cord_2.html ze zdjęcia wygląda jak OC-E2 ale popytaj sprzedawcę co tak na prawdę sprzedaje
może i jest napisane, a może nawet (jak) byk - popatrz na zdjecia i porównaj z innym OC-E3 to zobaczysz różnice
W porównaniu do innych OC-E3 powyższy różni się sposobem blokowania w sankach, jednakże OC-E2 wygląda tak :
więc właśnie ten z aukcji wygląda bardzo podobnie z takim właśnie sposobem blokowania
Gdyby to kogos kiedys zainteresowalo - okazyjnie sprawdzilem przerobiony zamiennik delty na wtyczki PS/2 i podlaczaone razem 3 przedluzacze 10m PS/2, wszystko dziala na ponad 30metrach bezproblemowo (ETTL / 430EX1).
Czy ktos wie moze jaki kolor odpowiada kabelkowi, ktory laczy uziemienie przedluzacza PS/2 (7 kabel, okragla blaszka/mocowanie wtyczek) ?
Nie mam wtyczki do rozebrania, a chcialbym to sprawdzic. :/
edit: rozebralem swoje off-s i sprawdzilem miernikiem - NIEBIESKI.
Foty super! Mamy pytanie, sorry że takie głupie... czy dla działania ETTL nie ma znaczenia położenie lampy? czy system funkcjonuje prawidłowo tylko gdy lampa jest na sankach aparatu, czy też gdziekolwiek, a jeżeli gdziekolwiek, to czy zapodana do softa tak jak u Ciebie, czy to wszystko działa w systemie prawidłowo?
W praktyce nie ma znaczenia. Niby coś tam się nie zgadza z odległością lampy i aparatu od celu ale ja nie zauważyłem żeby jakieś dziwne i nieprzewidywalne rzeczy wychodziły. Poza tym i tak "macam" najpierw światło, robię korekty i dopiero strzelam.
Softbox jako światło kontrowe, od przodu biała blenda.
a niżej bez softboxa :-)