Jest kolejny dowód na to że z wielką powściągliwością niestety należy podchodzić do informacji podawanych w necie. Sporo krzywdy można komuś zrobić. Też by mi nerwy puściły gdybym był na miejscu sprzedającego.
Wersja do druku
Jest kolejny dowód na to że z wielką powściągliwością niestety należy podchodzić do informacji podawanych w necie. Sporo krzywdy można komuś zrobić. Też by mi nerwy puściły gdybym był na miejscu sprzedającego.
Ja tam twierdze ze ograniczone zaufanie szczegolnie w naszym kraju jest bardzo wskazane. Swoja droga wyzwiska sa bardzo niewskazane.
A "zestaw" sprzedawany przez wspomnianego czlowieka jest mocno dziwny nawet jak na prezent i tyle...
Powoli.. tak jak dwie strony temu nawoływałem do powściągliwości, tak teraz powtórzę: nie spieszcie się z osądami. a) ciągle jeszcze nie wiadomo nic o obiektywie, b) tak jak napisałem, to jest po prostu standardowy zestaw "zdejmowalny" z reportera, nie wyobrażam sobie, żeby ktoś w takiej konfiguracji to sprzedał jako swoje. Dla mnie sprzęt jest podejrzany - bez dowodów, na wyczucie, nie kradziony (bo do tego potrzeba dowodów) ale podejrzany.
A reakcja sprzedającego na sugestię kontaktu z kimś, komu podobny sprzęt skradziono ("mam to w d*, i tak sprzedam") tylko to podejrzenie wzmaga.
Cytat:
Zamieszczone przez muflon
proponuje profilaktycznie kazdemu potencjalnemu kupcowi poslac maila za pomoca allegro z linkiem do tego watku, jesli kupujacego to nie zniecheca to i tak kupi, Ci co nie chca miec nieprzyjem,nosci beda ostrzezeni...
Kogoś, kto licytuje taki zestaw za takie pieniądze raczej nic nie zniechęci :?Cytat:
Zamieszczone przez thorin
Tak przy okazji - http://www.allegro.pl/show_item.php?item=71878825
To aukcja o której pisałem rano.
Ten sam zestaw ? :>
Moze to jakis chandlarz, targający "szmelce" z brytanii. Kupuje je od murzynów i innych nacji.
Mam sporo znajomych w anglii. Opowiadali mi jak tam kuopuje się używki spod poły płaszcza. :)
Na sto procent to samo. Rzadkie body, rzadki obiektyw i cholernie rzadka rzecz, jaką jest zewnętrzny battery pack. Do tego również Gdańsk, tylko dziwnym trafem użytkownik i telefon inny! Nie rozumiem, nie oskarżam... po prostu czuję smród :-(Cytat:
Zamieszczone przez Auwo
No i ten sam nie firmowy pasek...
A na innej aukcji "kotek" za prawie 100 Tysków.
Stawiam że to chandlarz. Nie przeczy to faktu że pwnie nie pyta o pochodzenie kupując na bazarze w anglii.
Kolega tomek13 sam prowokował do debilnej pyskówki!Cytat:
Zamieszczone przez hazan
I jak chcesz rozdawać bany to mnie pierwszemu proszę.
Dorosli ludzie nie daja sie tak łatwo prowokowac - a jakby ktos o moim ojcu napisal to co o jego to tez przeczytał by wiazanke.
Forum jest miejscem wymiany myśli, poglądów, a jak czasu mało to i emocji.
Ta sprawa wyglądała na śmierdzącą, ale nie jest. I bardzo się cieszę.
Niech to będzie przestrogą dla sprzedających gdziekolwiek i cokolwiek, że nie pójdzie im zbyt łatwo.
Dodam jeszcze, że wymóg poprawności zawsze działa na korzyść przestępców.
Nie ma ona absolutnie nic wspolnego ze mna, zbieznosc zupelnie przypadkowa.Cytat:
Zamieszczone przez Auwo
PS. Chcialbym przeprosic wszystkich za to, ze poniosly mnie nerwy, a w szczegolnosci FOTOGRAFa.
Cytat:
Zamieszczone przez tomek17
To ja poproszę dokładne zdjęcia paska od aparatu.
Bo już po samym pasku kolego widać, że to ten sam sprzęt.
A ten paseczek nie jest jakimś typowym rozwiązaniem.
No proszę... a przeciez podobno:Cytat:
Zamieszczone przez hazan
Wyraźną sprzeczność w twoich słowach zauważam. Chyba, że ten drugi cytat nie dotyczył ciebie.Cytat:
Zamieszczone przez hazan
Qrde, zejdz z niego, dopiero co go oskarzaliscie o kradziez w Kanadzie, teraz pasek. Ludzie!Cytat:
Zamieszczone przez Auwo
Sledze od wczoraj ten watek i nie powiem, ze czytalo sie to jak dobry kryminal :-o
Na Allegro (jak wszedzie) zawsze moze trafic sie cos kradzionego. Ten zestaw jest ewidentnie dziwny, ale zbyt szybko doszlo do samosadu. Czlowiek jednak mocno prowokowal, co tez wydaje sie byc podejrzane. A ten sam towar wystawiony dzis z innymi fotkami, u innej osoby nie rozwiewa domyslow.
Zastanawia mnie tylko jedno, czy byl ktos kto zawiadomil policje?
Przeciez jesli widzimy z okna jak ktos kogos szarpie i wyrywa torebke, od razu lapiemy (tak mysle) za telefon. A to mogl byc tylko zdenerwowany maz, ktory wkurzony zakupem swojej ukochanej chce odniesc torebke do sklepu.
Ta aukcja ewidentnie kwalifikuje sie wlasnie do takiegoz telefonu. Nawet jesli czlowiek niewinny, to sie wytlumaczy i po ptokach.
Kolego pn_ - ja niekogo nie oskarżałem, od tego jest prokurator, więc jeżeli masz zamiar dalej cytować moje wypowiedzi to proszę przemyśl czy słusznie.Cytat:
Zamieszczone przez pn_
tomek17 napisał, że jego aukcja i aukcja do której podałem link nie mają ze sobą nic wspólnego. Ja jestem przekonany, że jednak mają i chciałbym jeszcze tylko zerknąć na pasek aby zaspokoić swoją ciekawość.
I co im powiesz: "wydaje mi się", "to wygląda na kradzione reporterowi", "cena typowo paserska", "dwie identyczne aukcje" itp...? Przecież to są żadne podstawy do interwencji Policji, to tylko poszlaki... Ciągle czekam na informację od oryginalnego właściciela obiektywu, może to coś pomoże...Cytat:
Zamieszczone przez Pikczer
Ditto.Cytat:
Zamieszczone przez Auwo
Tomek17 ma o tyle pecha, że są tutaj ludzie, którym skradziono podobnej (jak nie większej) wartości sprzęt.. to nieco zmienia punkt widzenia na pewne rzeczy :?
Muflon, jesli cos wydaje ci sie podejrzane, czyli jesli masz powody do tego aby przypuszczac, iz zostalo popelnione przestepstwo (a jak sam wyzej wymieniles jest ich kilka w tym przypadku) jestes zobowiazany, aby zawiadomic organy scigania.Cytat:
Na takiej samej podstawie tlumacza sie sadziedzi, gdzie w obok mieszkaniu zakatowano niemowlaka: "no czasem dziecko plakalo i bylo slychac krzyki, ale myslelismy, ze tata tylko dal klapsa".
Jeśli to fotoreporterski to na pewno nie trafił na żadną listę.Nie wiem co was dziwi: Gdańsk to portowe miasto - ludzie tu przywożą rózne okazje.A TO: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=73802885 to niby też normalna aukcja? a dopiero co skończyła się debata na temat Allegro: żyją ze sprzedaży i preferują sprzedających.A że za wszelką cenę? - kwestia etyki.Dla mnie fenomen tempa usuwania np zabronionych aukcji jest oczywisty (chcesz kupic bilet na koncert za: cena x3 albo WinXP za 150?...) Nie wolno?Tu usuną - po 2 dniach.I to z reguły dopiero gdy KTOŚ im zwróci uwagę.
Nie tylko w necie: problem odzyskiwania przez policję jest podobny - czasem mocno trzeba się namęczyć by odzyskać swoje.Nawet policja nie może wejść i powiedzieć: wkraczamy bo kradzione!To trzeba u d o w o d n i ć.A przy okazji: nie wyobrażacie sobie jak często ludzie sprzedają coś by mieć szybko kasę.Obcokrajowcy też.A to w końcu żaden nadzwyczajny rarytas: stary model aparatu, stary model obiektywu, stary model lampy.Cytat:
Zamieszczone przez maku
Też śledzę ten wątek i podpisuję się pod powyższym obydwoma rękami.Cytat:
Coś mi po głowie chodzi, że nasza policja ma nawet jakąś komórkę od przestępstw internetowych i tam należało/należy to zgłosić.
Od siebie dodam, że należało to zrobić szybko i po cichu, aby nie płoszyć ewentualnego przestępcy/pasera, a nie rozdmuchiwać sprawę w całym necie.
Zestaw ewidentnie wygląda na "zerwany z reportera", ale nawet jak to udowodnimy, to nic nikomu nie jesteśmy w stanie zrobić. A mam cichą nadzieję, że panowie z policji spokojnie pójdą, sprawdzą ten sprzęt i jego posiadacza oraz w razie potrzeby zrobia co do nich należy. No chyba, że naiwny jestem...:sad:
Bo ja wiem... zestaw dość standardowy - strzelam wariant "szyba trach i tylne siedzenie" albo "akcja bagażnik" ;-), ale z drugiej strony sprzedawca raczej konkretny... ciężko wyczuć.Cytat:
Zamieszczone przez hekselman
... jak?Cytat:
Zamieszczone przez gwozdzt
.. co?Cytat:
Już nawet mniejsza o polską Policję która jest raz lepsza raz gorsza, ale nawet abstrahując od tego: co według Ciebie oni konkretnie mogą zrobić? Wejdą do domu (inna sprawa czy wejdą, bo to wcale nie oczywiste), wezmą aparat w ręce i.... :?:
Po co "zrywać" coś z kogoś jak ludzie sami zostawiają to na tylnym siedzeniu samochodu?...Tym bardziej jak traktują to jak narzędzie pracy a nie przedmiot kultu.Cytat:
A przy okazji: gdybym chciał sprzedac taki aparat (mój własny!) komuś kto handluje np na Allegro - jak myślicie - ile zapłaci?A wiecie ile np proponują w ogłoszeniach typu "wezmę uzywany sprzęt w rozliczeniu"?...
mam cichą nadzieję, że panowie z policji spokojnie pójdą, sprawdzą ten sprzęt...
Przypuszczam, że tak jak my - posprawdzają spisy skradzionego sprzętu, napiszą do posiadaczy...Cytat:
w razie potrzeby zrobia co do nich należy...
Cóż, wydaje mi się, że jednak będą mieli więcej mozliwości, niz my.Cytat:
Przecież raz po raz czytujemy doniesienia o zatrzymaniach oszustów i przestepcow dzialających w necie.
Nie stawiaj mnie pod ścianą. Konkretnie nie wiem. Nie pracuję w policji.Cytat:
A co my konkretnie mozemy zrobic? Nasłać karków, ruskich?
Namawiasz do linczu, czy co?
Ojj chciałbym w to wierzyć :( niestety jest mi coraz trudniej !!Cytat:
Zamieszczone przez tomek17
Lecz wciąż trzymam się "domniemania niewinności".
NO COMMENTS.
no i jeszcze...
No to IMHO akurat jest pierścień dociskowy soczewki przedniej.Cytat:
Zamieszczone przez marcingreen
Chyba, że się mylę ;) ??
Cytat:
Zamieszczone przez Moris
no chyba, że tak :D
sam w moim szkle nie zauważyłem czegoś takiego...
może dlatego że patrzę zazwyczaj z drugiej strony ;)
Panowie nie ma co porównywać - to jest ewidentnie ten sam obiektyw ! Jest więcej uszkodzeń idealnie pasujacych do siebie.
Gdyby to nie było forum fotograficzne to może ktoś by to przeoczył...
Qrcze, rzeczywiscie, te fotki to chyba moj aparat. Ale to nie ode mnie te fotki, i to nie moja aukcja. Ktos sie podszywa, nie wiem skad ma te zdjecia. Ja mam ten aparat od dwoch tygodni, wujek mial podobno 2 miesiace.Cytat:
Zamieszczone przez Auwo
Tomek17 jaja sobie robisz.
Ludzie, dajcie se luzu. Albo dajcie znac gdzie trzeba, albo zostawcie temat.
No pewnie że sobie jaja robi!Ale - wkońcu jaką ma "oglądalność"!A w końcu - chce go sprzedac.Poprzednio próbował - i się nie udało.Więc - potrzeba reklamy?Co - będzie się na uczniów wydzierał?!Ja tam go rozumiem.Wcale nie jest nieuczciwy - mógł napisać: POLSKA (gdzie) albo INTERNET jak niektórzy piszą.Mógł wkleić dowolne zdjęcie 1 ze strony Canona i napisać: nie mam aparatu albo zrobić "aparatem komórkowym".A napisał w pierwszej aukcji: wyjeżdżam do Anglii do pracy....To co - ma roamingi odbierać?!Dziwi inny numer?Już na początku podał DWA numery - a łatwo to zostawic komuś aparat by bujał się ze sprzedażą a potem...upraszać się o zwrot swojej kasy (nie znam zycia?).A czy sądząc po cenie - nie jest to PILNA sprawa?Tylko złodziejom i paserom śpieszy się do kasy?Tylko dla "elementu" zblizaja sie Święta? No dobra - chodziło mi o moje wątpliwości.Nie bądźmy monotematyczni w osądach.Ps.Nie jestem od Tomka 17
A o słuszności mojej tezy będzie świadczył wynik licytacji: pozakładajmy się czy sprzeda d r o ż e j niż poprzednio chciał za niego?...Ja twierdze że tak.
nie ma sie co zakladac bo aukcja jest juz zakonczona:)
a ta natomiast ciagle trwa...
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=77554940
Ja właśnie o tej w nawiązaniu do poprzedniej tego samego sprzętu.
rozmawialem z tym czlowiekiem wlasnie, numery seryjne beda podane pozniejszym wieczorem. Utrzymuje on, ze osoba, ktora tu pisala w jego imieniu to nie on. Zaprosilem go do tego tematu.
Jestem ciekawy rozwoju sytuacji
Chyba troche za poźno na "niepłoszenei osobnika" skoro piszesz o tym na forum na którym on jest zalogowany ;-)Cytat:
Moim zdaniem: zestaw jest "dziwny", ale nikt nie ma jeszcze dowodów ze kradziony. Więc dopóki wina nie zostanie udowodniona nie oskarżajmy nikogo.
Sluchaj czemu sam nie dasz znac?? Tylko kolejny raz pouczasz ludzi co maja robic?Cytat:
Inna sprawa ze jezeli nawet ktos chce to zglosic to niech zrobi to JEDNA osoba bo bedzie zamieszanie i problem. Pozatym wystarczy zarchiwizować strone na CD do tego wydrukowc ja. Zlozyc zawiadomienie na najblizszym / odpowiednim naszemu miejscu zamieszkania komisariacie. Najlepiej jak zrobi to ktos z Gdańska. Papiery pojda droga sluzbowa do odpowiedniej komorki.Pamietac trzeba tylko ze policjant prrzyjmujacy zgloszenie ma nam pokwitowac jego przyjecie.
Nie no Panowie jakby nie bylo z kradzieza to tak czy inaczej te aukcje to sciema. Facet wystawil dwie aukcje na ten sam sprzet i to jest naruszenie zasad allegro. Wystarczy ze zgarnie dwa przelewy i juz jest za co zaczac nowe zycie w Anglii. Nawet jak jedna z dwoch osob bedzie chciala odebrac osobiscie to przeciez jeden zestaw ma wiec zaden problem umowi sie i grzecznie odda sprzet. Jesli nie zglosiliscie tego podobienstwa allegro to ja to zrobie.
Mckane, o czym Ty gadasz ?? Przecierz jedna z aukcji skończyła sie dopre kilka tygodni temu
No i co z tego. Jeden i ten sam aparat sprzedawany jest przez dwoch roznych sprzedawcow co ewidentnie swiadczy o fakcie iz ktos ma dwa konta (a to jak zapewne wiesz jest naruszeniem zasad allegro). Co za problem wystawic go ponownie i sprzedac jeden jako dwa.Cytat:
Zamieszczone przez Driver
Mozliwe sa tez nieco inne scenariusze (np ze sprzedawal najpierw na swoje konto ale nie poszlo wiec teraz chce na inne np swojej siostry albo dobrego kumpla).
Tylko co z tego ... nikt tutaj nie rozwiaze tej zagadki wiec obowiazkiem jest zgloszenie watpliwosci allegro a oni juz maja odpowiednie ku temu srodki zaradcze. A takto forum sobie pogdaka a ktos umoczy 5 k.
Nikt sie nie odezwal wiec jak masz chec to zglos. Daj pozniej znac czy cos ruszylo sie ze strony AllegroCytat:
Zamieszczone przez McKane
Mc Kane bez urazy ale może jakieś biuro detektywistyczne ?
Powiedz mi JAKI to ma związek ?? A jak ktoś ma komis i sprzedaje przez allegro to co ?? Handluje swoim towarem czy cudzym ?
to tylko przykład bo sam wystawiałem przedmioty znajomych bez dostępu do sieci i podawałem telefon bezpośrednio do właściciela.
No to zes dowalil przyklad. Sorry ale jesli znajomi nie maja konta i daja Ci do sprzedania sprzet to juz uklad miedzy Wami. Allegro natomiast zabrania posiadania DWOCH kont przez jedna osobe, a nie korzystania wielu osob z jednego konta. Jaki zwiazek ma to co piszesz z zaistniala sytuacja ?Cytat:
Zamieszczone przez Driver
Ja nie wiem jak to wyglada naprawde. Sam nawet we wlasnym poscie opisalem sytuacje w ktorej polemizowalem z WLASNYMI przypuszczeniami. Dlatego tez wysle maila do allegro i niech oni sie martwia. Maja tam ludzi ktorym placa za analize aukcji i niech wykonuja to co do nich nalezy.
Wole napisac i nawet sie osmieszyc czy tez narazic na nieco bezsensowne docinki na tym forum niz siedziec z zalozonymi rekami jak ktos licytuje watpliwy sprzet i byc moze naraza sie na strate znacznej ilosci gotowki.