Celownik kątowy i po bólu. Ja tak mam, bo by mnie uj strzelił, jakbym miał ślepiać w ekranik z odległości 20-30 cm leżąc na glebie.
Wersja do druku
Było tyle oskarżen sugerujący jakis spisek Sony a okazało sie ,że facet wybrał NIKONA :) zaskoczenie..?
https://www.youtube.com/watch?v=9DsxPTv-XdU
Dlaczego wypociny? Dlatego że Canona pożegnał? Zrobił całkiem sensowny bilans możliwości różnych aparatów tyle że on szuka dobrego aparatu do zdjęć i dobrej kamery w jednym a coś takiego niestety nie istnieje.
Z8 i Z9 to bdb puszki więc nie dziwię się że wyszło na te modele.
Canon przysypia z aparatami z górnej półki.
R5 nie ma następcy,
a R3 ma 24 Mpix.
Zawsze pisałem, że dyskusja o duopolu Canon-Sony to błąd, bo istnieje niedoceniany Nikon, z fatalnym marketingiem. I świetnymi aparatami. Ja do filmowania nie przykładam wagi, ale niejeden raz czytałem, że Nikon oferuje więcej niż np Sony. I to po tej tabelce faceta wyraźnie widać. Wtedy mówiono, że i tak ma słaby AF, więc nie jest rozpatrywany. Ale teraz?
Nie powinno się za bardzo sugerować stereotypami czy pewnym zaszufladkowaniem, bo się można zdziwić. Tak jak się zdziwił ten pan. Do filmowania najlepszy jest Nikon.
Zauważcie, że on mówił o Z6/7 a potem o Z9. Nikt nie "sprawdzał" jaki jest AF w takim np Z7 ale wersji II. Tymczasem jest on świetny. Tylko wszyscy z innych systemów mówili, że AF Nikona jest gorszy niż w Sony. Tak, tylko to było w pierwszych bezlustrach Nikona, a nie w tym co oferuje dziś. Ba, pierwsza wersja Z6 dostała tyle aktualizacji, że jej AF jest już naprawdę dobry. Nie idealny, ale ludzie na tych aparatach pracujący są zadowoleni.
Myślę że dla Nikona nadchodzą niezłe czasy. Zaczynają testerzy (pracując na codzień na Sony) zauwazac, że Nikony są równie dobre jeśli chodzi o aparaty (nie przejdzie im przez gardło, że są lepsze) a zaletą Sony jest optyka, firm niezależnych. Canon z kolei z tym zamknięciem się na inną niż Canona szklarnie trochę się sam wyautowuje, że tak to określę.
--- Kolejny post ---
EOS R6 2020-07-09
EOS R5 2020-07-09
EOS R3 2021-09-14
EOS R6 II 2022-11-02
EOS R5 II :?:
Aktualne promocje na Sony są naprawdę bardzo dobre. Łykną trochę klientów, ewidentnie.
https://www.pepper.pl/promocje/apara...toforma-698490
https://www.pepper.pl/promocje/apara...toforma-698558
9300zl za a7IV to faktycznie dobra cena..
Aparat ma 5 lat a dolar leci w dol - nic dziwnego, ze wpadla obnizka. Natomiast fakt, ze nominalnie jest to chyba najnizsza cena jaka kiedykolwiek byla.
A7III obecnie nowy kosztuje 5500zl.
właśnie obejrzałem oba te widea - z canonem i z nikonem
wideo z canonem i ta długość nagrywania to sam powiedział, że to pomijalna kwestia
ale jak powiedział że 70-200 f4 jest bez sensu bo ma 24-105 i 100-500 to tylko parskłem śmiechem
14-35 gość się uparł na tą korekcję cyfrową, a w nikonie czy sony działa to tak samo :shock:
reszta uwag jak najbardziej rozumiem
co do przejścia na Nikona - prosta kalkulacja potrzeb i tego co rynek oferuje. Bez uwag.
tylko ŻE
nie wiem czy jego kanał jest jakimś portfolio, czy może najlepsze perełki foto-wideo chowa do szuflady i nie pokazuje efektów publicznie
ale jeśli te kilka wideo co jest na kanale jest regularną próbką jego twórczości i robi tak kilkadziesiąt lat, to nowy sprzęt efektom wiele nie pomoże
..żeby przebić R5ke trzeba było najlepszego,najdrozszego i chyba 2 razy drozszego Nikona.. :)
ej no serio
gdy oglądam jakieś fajne wideo na YT, większość z nich nie była nawet tknięta czymś za 10k. Czy poznałbym różnicę kręcąc R6 VS Z9? w sensie w jakimś ślepym teście, jako odbiorca treści? lepsze efekty daje warsztat kręcenia filmów, potem montaż, korekcje, efekty, dźwięk, itd. A u niego widzę i drgający obraz na początku i końcu ujęcia (to się albo ucina albo robi warpa), szumy głośniejsze niż dźwięki, chaotyczne kadrowanie, bez statywu itp. Tutaj 8k 10bit nie pomoże :roll:
no ale, jestem pewien, że teraz pan co się pożegnał z Canonem będzie super kontent :D a nawet trochę mu zazdroszczę nowych możliwości, może nawet to jest ważniejsze niż efekt końcowy na YT?
Żeby przebić R5 wystarczy młotek i przecinak :mrgreen:
A tak na poważnie, to mnie ten aparat nie interesuje, bo nie ma 24 Mp w kropie, i nie ma do niego sensownego tele za ludzkie pieniądze. Uzysk w pikselach z obiektywu RF 100-500 jest raptem zbliżony do APS-C 24 Mp z obiektywem 400 mm, ale cena R5 plus RF 100-500 zwala z nóg, no i do tego 100-500 nie da się sensownie zastosować TC z tych , które robi Canon, bo Kenko by się dało z palcem w nosie, ale ta ścieżka została przez Canona odcięta. Już nawet ta jasność f/7,1 to jest beka z użytkownika.
Twórczość targanego dylematami już linkowałem.
https://www.facebook.com/jakub.roguski.7/
https://roguski.eu/
Myślicie, że tu największym problemem jest używany sprzęt :?:
Nie będę śledził,
ale dajcie znać jak po chwilowym zachwycie nowym systemem
powróci do naturalnego malkontenctwa.
Jedziesz po nim bo ośmielił się Twoja ulubioną firmę opuścić. A jeśli powróci do Canona to będzie już ok? Prawda jest taka, że od dłuższego czasu sprzęt foto-wideo jest tak dobry, że nie jest ograniczeniem i tu pojawia się problem, że już nie wystarczy kupić sprzętu za kilkadziesiąt tysięcy aby się wyróżnić tylko trzeba coś potrafić.
Zbyt wysokie ceny,to chyba głowny problem dla kogos kto chce wejść w RF. Również nie rozumiem ceny szkła 500mm na końcu ze swiatłem 7.1 .... ;))) gdzie teraz chocby Nikon wypuszcza 180-600 5.6-6.3 za 9300zł jako nowość, a Sony 200-600 regularnie mozna w promkach wyrwać poniżej 7tys.. Można lubić Canona za wiele rzeczy,ale nie wolno sie tak dawać robić w .... i mówić,że deszcz pada ;)
--- Kolejny post ---
To chyba nie podlega nawet dyskusji. Dobry fachowiec dobre zdjęcie robi i 5D ;) ale reakcje przeradzające się w hejtowanie gościa,że coś mu w Canonie nie pasuje,tylko o tych hejterach świadczą.
Jedziesz po nim bo ośmielił się Twoja ulubioną firmę opuścić. A jeśli powróci do Canona to będzie już ok? Prawda jest taka, że od dłuższego czasu sprzęt foto-wideo jest tak dobry, że nie jest ograniczeniem i tu pojawia się problem, że już nie wystarczy kupić sprzętu za kilkadziesiąt tysięcy aby się wyróżnić tylko trzeba coś potrafić.
Bardzo dobry komentarz. Trzeba coś potrafić i koniec kropka.
Ja to jakiś upośledzony jestem. Kupiłem R5 z gripem i dodatkową baterią. Założyłem 85 1.2DS i tym robię zdjecia dzieciom.
Tabelek nie potrzebowałem, na ostrośc nie narzekam. Może waga to jakiś minus.
To bez znaczenia jakim sprzętem będzie pstrykał Kubul.
[przybyło mu 42 subskrybentów]
Obejrzałem oba filmy o zmianie systemu. Z poziomu prac które upublicznił wygląda, że lepiej by mu się przydał topowy smartfon (do okazjonalnych zdjęć i kręcenia filmów) oraz dowolny korpus APSC z długim obiektywem do ptaszarni.
Litania życzeń i częste zmiany systemu wskazują na znudzonego, bogatego emeryta, który nie wie co zrobić z wolnym czasem i pieniędzmi. W sumie "Kto bogatemu zabroni?"
To, że nie wie do czego służą obiektywy typu 70-200 utwierdza mnie w przekonaniu, że czas przeleciał a niewiele się nauczył.
@Hubert Multana
Który twój film mam obejrzeć? Z którego jesteś najbardziej zadowolony?
Ja krytykuje? A skad. Z YouTubowego punktu widzenia gosc zrobil mega dobra robote. Gdzie widziales zebym krytykowal w tym watku?
--- Kolejny post ---
Ha, dobre pytanie. Ze wszystkich jestem zadowolony, inaczej bym ich nie wrzucil. Ale najlepiej mi chyba wyszedl "Canon R8 cinematic VLOG Łódź" i "Beauty of SWEDEN"
Drugim filmem gość mnie zabił. Zastawiam się, czy kojarzy obiektyw SIGMA 60-600 mm F4.5-6.3 DG DN OS bo cały czas przewijała mu się Sigma 150-600. O tym, że jest NIKKOR Z 180-600mm f/5.6-6.3 VR spełniający jego wyśrubowane założenia też jakoś nie usłyszałem ^^
Dużą wagę przywiązujesz do podkładu muzycznego?
-Dajesz to co ci pasuje do zmontowanego materiału, czy jak?
-Bo szeroki ...wachlarz.
[Nie lubię takiej jak w "R8 Łódź", a wiolonczela z innego R8 -owszem, ale pewnie innym mniej ;)]
ja montaż robię zawsze tak na 90% bez podkładu, dopiero potem szukam muzy, i dopasowuję to co mam, to już zwykle kosmetyka
zawsze z dźwiękiem jest największa szopka, nieraz mam już wszystko, a szukanie fajnego soundu zajmuje parę dni. No, może kiedyś tak było, teraz mam już jakąś bibliotekę i czasem tylko szukam czegoś innego.
@Hubert Multana
Jak masz dostęp do sprzętu, to dla zasięgów możesz zrobić porównanie R50 z R10.
Zdecydowanie wolę prezentację ograniczeń sprzętowych w odniesieniu do konkretnego zamierzenia fotograficznego czy filmowego niż wyczytane w instrukcji limity czy specyfikacje.
Gdy ktoś pisze, że nie zrobił reportażu z konkursu tańca w ciemnej piwnicy bo AF i ISO nie dały rady to jakoś to rozumiem. Jak poda jakie body i szkło to można mieć z tego info o sprzęcie.
Jak pisze, że nie dał rady sfocić łabędzia szkłem 800mm z extenderem x2 to mamy info o fotografującym.
Duzo filmow na YouTube niestety opiera sie na specyfikacjach, bez mozliwosci realnego przetestowania. Z wielu roznych powodow. Nie mowie tego konkretnie w odniesieniu do kolegi, ale ogolnie. Jestem troche w tej branzy od srodka i tez mi sie wydawalo, ze pewne rzeczy sa latwiejsze do zrobienia i zalatwienia, a niestety nie sa.
Szczególnie testy sprzętu wykonywane przez firmy sprzedające tenże sprzęt są niewiarygodne. Same superlatywy a jak trafi się na bezinteresowny test prywatnego użytkownika to wtedy wyłażą kwiatki.
To teraz poczekamy na film "nie mogę odkręcić obiektywu", za miesiąc "oberwał mi się haczyk a miałem tylko naleśnika na body". I co tam jeszcze już wyłapali?
Na nikoniarzach ktoś pisał że w lustrze miał mniejszy luz na bagnecie z jakimiś obiektywami a teraz ma większy. Logiczne, bagnet Z jest większy.
Na 600 juz jest problem ?
Założysz 400 mm na APS-C i problem staje się jeszcze większy, niż 600 mm na FF :mrgreen: