Odp: Migawka elektroniczna na matrycy CMOS /efekt rolling shutter/
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel.guraj
Nieprawda. Stopień wydłużenia lub skrócenia jest proporcjonalny do szybkości poruszania się migawki a nie czasu ekspozycji. To dwie różne rzeczy, których nadal nie odróżniasz.
Migawka porusza się zawsze z taką samą prędkością niezależnie od czasu ekspozycji.
p,paw
Masz rację. Odróżniam te dwie rzeczy, ale czasem o tym zapominam, że je rozróżniam :mrgreen:
--- Kolejny post ---
W Nikonie Z9 jest tylko elektroniczna migawka, ale prędkość skanowania matrycy jest 12 razy większa, niż w Nikonie Z7 II.
Co to oznacza?
Po pierwsze, nie jest w sumie istotne, jaką metodą to osiągnięto. Bardziej istotnym jest to, że we wcześniejszych modelach, także innych firm, tego nie osiągnięto. Jeżeli więc migawkę w Z9 można nazwać urządzeniem, to inne migawki nie osiągające takich parametrów są zaledwie protezami tego urządzenia.
Po drugie, w interesie użytkownika jest mieć sprawne urządzenie, a nie jego protezę o ograniczonej funkcjonalności, a jednak producenci latami wtryniają te protezy w praktycznie każdy korpus, chociaż- jak widać- można zrobić urządzenie, a nie jego substytut.
Po trzecie, o ile mi wiadomo, nikt nigdy nie próbował ani zrobić wozu na kwadratowych kołach w oczekiwaniu na wynalezienie koła okrągłego, ani go do tego czasu masowo produkować i sprzedawać. :mrgreen:
2 załącznik(ów)
Zamieszałem. Jednak ostało się kilka zdjęć, pięknie położonego płotu ;)
Załącznik 12858
Załącznik 12859
@Bangi na cichej migawce w R robisz samoloty:?::shock: Nie chcesz zagłuszyć ryku silników? :mrgreen:
No to jednak na R5 zdecydowanie mniej boli:
https://pawel.online/airpower-2022/#mwl-9197
p,paw
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
@
Bangi na cichej migawce w R robisz samoloty:?::shock: Nie chcesz zagłuszyć ryku silników? :mrgreen:
Dobre ! Szkoda mi po prostu migawki (jeśli chodzi o foty na niebie), ale z jakimś tłem jak widać trzeba jednak używać mechanicznej.
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel.guraj
Zdecydowanie jest lepiej.