Trochę jest zabawne narzekanie na AF w aktualnie nowych modelach - nieważne czy to C/N/S.
https://www.youtube.com/watch?v=pImC...l=Photo-Me-Ike
Wersja do druku
Trochę jest zabawne narzekanie na AF w aktualnie nowych modelach - nieważne czy to C/N/S.
https://www.youtube.com/watch?v=pImC...l=Photo-Me-Ike
Gość żyje z reklam, nie jest to profesjonalny fotograf, dla mnie jego argumenty są mało miarodajne.
Problem z recenzentami wszechwiedzącymi, wszech systemów polega na tym, że nie czytają instrukcji i nie sprawdzają zależności danych funkcji.
Niedawno przesiadłem się na bezlusterkowca. Przed podjęciem decyzji testowałem R5 i Z7II.
Dla mnie to porównywalne konstrukcje i nie zauważyłem wyższości czy niedomagać autofocusa jednego nad drugim.
Wygrała ergonomia i nabyte odruchy warunkowe.
Ja Z7II i jego autofokusem jestem zachwycony, a użytkownicy Z8,9 twierdzą że jest jeszcze lepiej.
F1,2
Załącznik 13648
Załącznik 13649
"profesjonalny fotograf" to określenie zawsze wzbudza moją ciekawość - znaczy kto? facet co zrobił doktorat z fotografii na ASP? czy ktoś taki co robi zdjęcia legitymacyjne? - nie żebym deprecjonował zdjęcia legitymacyjne, do zdjęć legitymacyjnych to trzeba być rzeczywiście artystą żeby wyglądały dobrze - znałem tylko jednego co umiał to zrobić (był malarzem) - nawet ja mam prosty nos na jego zdjęciach - fotografował skrzynkowym aparatem i do legitymacji robił pomniejszenia :mrgreen: podsumowując te dywagacje - moim zdaniem ten gość robiący porównanie z filmu zajmuje się fotografią profesjonalnie.
Marszand też zajmuje się profesjonalnie malarstwem mimo, że sam najczęściej nie potrafi malować.
Wejdź na Dpreview w jakiekolwiek testy sprzed odejścia i obejrzyj przykładowe zdjęcia, gdzie autorem jest Chris Niccolls.
Ja bardziej ufam osobom które potrafią przekuć teorię w akceptowalny dla mnie efekt.
ano właśnie, ale zwykle wie jak porównać malarzy ;) i wie który jest lepszy
aparat fotograficzny to proste narzędzie i jego użycie nie wymaga jakiejś szczególnie skomplikowanej wiedzy czy umiejętności manualnych niedostępnych dla przeciętnego człowieka, a porównanie korpusów szczególnie jeśli chodzi o zdjęcia, a nie filmy to nie jest magia dostępna tylko dla nielicznych wybrańców.
jeśli chodzi o zdjęcia ilustrujące testy to mnie najbardziej podoba się skrzynka pocztowa na testach korpusów optyczne.pl :mrgreen: dla mnie to kwintesencja obrazu testowego nawet przed banknotami na różnych ISO czy standardową tablicą testową.
Nie wiem czemu optyczni mają to skrzynkę pocztową, ktoś wie jaki jest powód, nie mieli bateryjek :D test bateryjkowy to też był swego czasu hit testów :D
Tak, wyszedł z problemów wieku dziecięcego. Już w Z7II który mam i używam nie mam specjalnie uwag do AF. Wczoraj sesja, cała na bardzo płytkich GO. Na 160 zdjęć ze względu na błąd AF odrzucone 3 zdjęcia.
Z6II - na testach pewnej pani Nikkora 85/1.2 ostrość była łapana często na rzęsy. Nie wiem czy to kwestia umiejętności, czy źle wybranego trybu AF, czy też większych punktów AF. Z7II ma drobniejsze punkty i ustawia ostrość na źrenice, nie na rzęsy. Czepianie sie AF w Z8 (Z9) to już trzeba rozpatrywać w kategorii żartu.
Gościu mówi, że te rewelacyjne Sony A7R V prawie zawsze łapie na tęczówce, a nie na rzęsach. Takie coś to ja już mam w Z7II. Zobaczcie na to co robi Z8 z trzymaniem w kadrze ptaka na gałęzi. To około 7 min 45 s. https://www.youtube.com/watch?v=Hv3GHfOl3sg To trudne, bo ptak jest na bardzo jasnym tle, a jak w punkcie AF jest takie tło to AF lubi sie mylić. Tu trzyma jak przyklejony pomimo szybkich ruchów aparatem.
Tak, ja go kojarzę z Dprev. Wiadomo, że od lat zachwyt tam wzbudzały bezlustra Sony z ich AF i utrwaliły sie stereotypy (facet zapewne osobiście od lat fotografuje Sony) o ich najlepszym AF. Tylko że teraz topowe Nikony czy Canony mają ten AF teź doskonały, dominacja Sony sie skończyła (w tej kwestii - wybór optyki to inna rzecz).
Niuanse w AF to ... problemy z wyświetlaniem w wizjerze tego co widzimy przy pracy w serii gdy fotografowany obiekt szybko sie przemieszcza w kadrze. tak maja co co fotografują samoloty, niektóre dyscypliny sportu itd.
Z8 ma bardzo dobry AF trzymający obiekt w każdych warunkach ale i tak wygrywa Sony A7RV hehe. Bardzo merytoryczny gość. Dziwię się że nikomu nie przeszkadza kiepska ergonomia Sony.
Konkurentem Z8 jest bardziej Sony A1 -liczba pikseli, szybkostrzelność
choć mniejszy bufor, "sonowa" ergonomia, brak górnego wyświetlacza czy podświetlanych przycisków,
no ale ta cena...
https://www.bhphotovideo.com/c/produ...n-z8%7Csony-a1
Nikon Z8 to teraz Bestseller w B&H.
Ludzi sie nie znajo ;)
https://youtu.be/Pwri-iy41QM
Canon najgorszy :)
Przy portretach nadal widac luki w AF Nikona.
A może stary fotograf weselny Allan Blasdell jest profesjonalistą?
Tu dużo o AF w Z8 - https://www.youtube.com/watch?v=TqDEDEcGzqs
W kategoriach które mnie interesują (portret, image quality, stabilization) to R5 :D ergonomia też mi bardzo odpowiada jedynie lepszy odchylano gibany ekran w Sony byłby lepszy niż w R5. Reszta zalet w Sony/Nikon dla mnie bez znaczenia, jest wszystko dla mnie the best w R5.Aktualna Cena również :D nie mam więcej pytań.
Rozumiem jednak że canoniarze nadal będą szukać dziury w całym.
https://youtu.be/Pwri-iy41QM
Chodziło mi o ten teścik oczywiście
Mnie to przypomina przepychanki, kiedy byłem pacholęciem, z kolegami z piaskownicy.
Będąc fanami resoraków wściubialiśmy nosy do wnętrz samochodów z parkingu i toczyliśmy boje, który lepszy.
O ten świetny ma 160 na liczniku, a nie ten lepszy ma 180, nie znasz się, ten ma kwadratowe reflektory.
Chyba wiekszość wydając tyle pieniędzy na sprzęt,zna swoje oczekiwania i wie jak poprowadzic kompromis,stąd chyba słowa krytyki zwolenników innych kompromisów,choć zdażaja sie i funboye danego sprzetu ;) dla mnie osobiście Z8 to zbyt duzy kawał klocka jednak,wizjery najsłabsze w klasie cenowej,najmniej pkt autofocusa spośród konkurencji czy najsłabsza bateria(?).... Jak bedzie z jakością wykonania?? Juz chyba jakieś problemy z mocowaniem obiektywu było,co troche dziwi,ale nie dziwi patrząc na przypadki Nikona z D600,610 czy 750...czy legendarne "odklejajace gumy'będą ogarniete? :))) ...za to z oferta szkieł zdaje sie,że Nikoniarze maja lepiej niż Canoniarze ;) i to bardzo ważny argument przy kupnie systemu,bo przeciez za jakies 3 lata może wyjść juz cos lepszego :)
Załącznik 14028
Flagowa jakość…
Mają chyba sabotażystow... takie afery juz na otwarciu. Ale to chyba nic nowego.. jak na forum ktoś skarżył sie na odklejajace okładziny,to jeden funboy N zaproponował mu wizyte u lekarza,że to niby mozliwe przez ukrytą chorobe manifstujacą sie w pocących dłoniach... :)))
nie wygląda to dobrze, najpierw problemy z bagnetem teraz to
Lepiej już jak odpadają haczyki niż bagnet miałby :D
Problemem nowych puszek są księgowi tnący koszty i obudowy z PCV jak własnie w Z8 bez solidnego zakotwiczenia zaczepu paska w szkielecie wewn. Dopinam i dopinałem często naprawdę ciężkie szkła do wszystkich puszek canona 5D mark I, II i III typu 70-200 2.8 L USM IS oraz do Sony i nigdy nic takiego nie miało miejsca. Mają spory problem!
Załącznik 14038
No właśnie i weź tu kup Nikona skoro tam ciagle jakieś kwiatki takie. Użytkownik kładzie pieniążki i chce używać a nie reperować.
No to poszli dalej niż Sony: można puszkę i obiektyw rozpieprzyć.
Jeśli to się potwierdzi u większej ilości użyszkodników to będzie kolejny cios. Szkoda, bo aparat sam sobie jest bardzo fajny.
Teraz każdy właściciel Z8 będzie miał to z tyłu głowy przy używaniu standardowego paska. Nieważne czy to był jednostkowy przypadek, czy jednak będzie większa afera.
Canon już dawno takie numery odwalał. Odpadający uchwyt nadgarstkowy w kamerach XH-A1. W mojej również odpadł. To było kilkanaście lat temu. Przykładowe zdjęcie nie moje.https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...1950b1cf69.jpg
Każdemu producentowi coś mozna znależć,ale Nikon zdaje się tu jednak niefortunnie wybijać od jakiegos czasu i to w popularnych,prestizowych modelach... D600 czy D750.. Z6 wypuszczona mocno niedopracowana,zaraz wyszedł Z6II a teraz to... a serwis N w pl chyba nie ma najlepszych opinii również.
Nie wiem bo nigdy Nikona nie miałem. W przypadku Canona w XH-A1 odpadł uchwyt nadgarstkowy a w 5D lustro. Tu jednak pochwałę reakcje Canona bo zarówno uchwyt jak i lustro zostały wymienione na ulepszony model za darmo mimo iż sprzęt był już dawno po gwarancji.
Tak własnie "rodzą się" legendy miejskie xD Nikon Z6 początkowo miał słabszy od konkurencji AF co po aktualizacji dało znakomity w każdych warunkach AF. Pod względem obsługi i ergonomii ren korpus bije na głowę mojego Sony A7III. Dodam jedynie ,że Z6 mam i używam tak więc piszę to jako użytkownik a nie powielam jakieś "legendy miejskie" z testów Z6 przed aktualizacją oprogramowania ^^
Powtarzam opinie o AF Nikoniarza uzytkujacego Z6 a obecnie Z8...w zyciu bym go nie posadził o niechęć do N :) ..to odnosnie tych aktualizacji.
"Z6 zawiódł mnie właśnie w bardzo podstawowych, a nawet wręcz, prawie idealnych warunkach " .. "
"studio białe tło, modelka oświetlona lekko pilotem led od lampy, ale nie w zupełnej ciemności, problemy ze znalezieniem twarzy przez aparat przy zdjęciach całej sylwetki, a raz przy zdjęciach legitymacyjnych nie wykrył w ogóle twarzy, bo modelka była w lekkim cieniu, a nie miałem pilota w lampie plenerowej. Sytuacje, w których pojedynczy punkt AF w lustrzance nie miewał żadnych problemów. Tutaj też się przełączałem na pojedynczy punkt AF-S i zdjęcia nieostre były"
Zgoda. D600 czy D750 nie sa prestiżowe, to najniższe modele FF, ale były popularne.
Tu z kolei sie nie zgodzę. Z6 nie miał wpadek, samo body jest bardzo solidne. Niedopracowanie? Masz na mysli brak 2 slotów kart? Zaraz, a czy Canon R miał 2 sloty? Nie. to nie niedopracowanie, to polityka naszych "ukochanych" firm.
Z6II nie wyszedł "zaraz" a po ponad 2 latach, dodano mu ten drugi slot i to tyle. Dodam, że o ile pierwszy Z6 w momencie wejścia na rynek miał gorszy AF do Sony, o czym wszyscy youtuberzy trąbili na cały świat robiąc Nikonowi antyreklamę, tak żaden z nich nie raczy testowac tego co już kiedyś sprawdzał. Wszedłem na stronę pobierania Nikona Z. Do Z6 jest 14 (słownie czternaście) upgrade softu. Kilka z nich poprawiało AF, aktualnie ten AF jest bardzo dobry. Nie super jak w Z8, ale jest bardzo dobry.
Jeśli upgrade oznacza niedopracowanie to nie bardzo sie z tym zgodzę, bo czasami dodawane sa pewne funkcje. No i zauważę, że Canon tez robi upgrade. To źle czy dobrze?
Ja absolutnie nie mam zadnych uprzedzeń i to do żadnej marki. Pisze tylko o tym co słysze, czy czytam od uzytkownikow takich czy innych systemów. To,ze robia czy robili aktualizacje to super,ale czy nie mozna na to spojrzec z drugiej strony,czyli wypuścili produkt do którego w trakcie uzytkowania trzeba było wprowadząc aż tyle poprawek... wiem w tym momencie czepiam sie,ale jaka byłaby opinia na cały swiat,gdyby od razu dali podwójny slot na karty,gdzie mozna byłoby uzywać równiez powszechnych kart SD,dwa procki do ogarniania af'u i lepszy af na starcie..?? Czy nie mozna mieć wrażenia,że wypuszczają nie do końca przygotowane produkty?? Teraz z8.. wszyscy pod wrażeniem,by za chwile dowiadywać się o problemach z mocowaniem obiektywu czy odpadających mocowaniach uchwytu.. Jak przy takiej polityce firmy są postrzegani..
Zawsze powtarzam, że podstawą jest umiejętne wykorzystanie ustawień AF-a. Przykładowo w sony A7III używam AF-a zawsze w trybie AF-s i dodatkowo mam przydzielony przycisk aby non stop trzymał Eye AF na oczach i jest jak zacementowany - czyli 100% zawsze ostrości na oczach. Podobnie w Z6 zawężam obszar i ramka zawsze trafia. Nie miałem jakoś problemów ww. opisanych z Z6, zależy to oczywiście od wielu czynników, ale we wszystkich swoich lampach plenerowych mam mocne ledowe piloty i to całkowicie wystarcza.
Własnie w AIII zadnego pola nie trzeba zawężać,oko wykrywa w szerokim polu bez zadnych trików z ramkami czy zawężania pola. Canon podobnie,ergonomicznie mają to dużo madrzej pomyślane.
W studio w kontrolowanych warunkach zepsuć zdjęcie "bo AF sobie nie poradził"? Czy ludzie już mózgu nie potrafią używać? Czy tryb MF został zablokowany i jest niedostępny?
Powtórzę się. Używałem wielu aparatów różnych firm i obecnie od wielu lat używam Sony A7III i Nikona Z6. Żaden z moich poprzednich aparatów w rozmaitych systemach nie był tak responsywny jak A7III i Z6. Po wszystkich wydanych aktualizacjach oba aparaty idą łeb w łeb i mogę nimi fotografować wszystko.
Tak więc jeśli ktoś pisze o "niedopracowaniu" Nikona Z6 i problemami z jego pracą w słabym świetle to mogę jedynie rzec: dooooooooooopa nie fotograf xD
ps.
moja lepsza połowa zdecydowanie woli brać na zdjęcia własnie Nikona Z6 niż A7III bo jest bardziej logiczny dla niej ^^
Przy tej usterce to bez znaczenia.
W magnezowym korpusie też trzeba jakoś osadzić stalowe uszka do paska.
https://forum.nikoniarze.pl/attachme...7&d=1689675439
Zawleczka wypadła?
Podejrzewam,że modelka to nie jest wielkie wyzwanie dla współczesnych sprzetów, ale dla pierwszych Z6 własnie było. Liczę,że w Z6 III coś spłynie dobroci z Z8 ;) i będzie af nie gorszy niż w Z8,ekran odchylany również w pionie i osłona matrycy przy zmianie szkieł :) na forach Sony mozna przeczytać opinie,że af w najtrudniejszych sytuacjach w świeżej a7IV w przyrodzie jednak ustepuje Canonowi R6II. Czy z8 lepszy niż R6II przy ptakach... retorycznie sobie pytam ;)
Retorycznie? xD To, co ludzie piszą na forach to jak tutaj ;) Wiele osób nie miała nigdy A7IV i Nikona Z6 w rękach i powtarza wyssane z palca informacje ^^ No i trzeba wiedzieć jak ustawić AF co nie wszyscy potrafią nie czytając instrukcji ;)
BTW - Poczytaj o AFie w A7RV wspomaganym AI. Żaden inny aparat nie posiada tak bezbłędnego Af-a. Kolega ma i nawet przez źdźbła zarośli potrafi ustawić ostrość na ptasie oczy. To najbardziej zaawansowany AF na rynku!
Załącznik 14043
https://www.youtube.com/watch?v=HtWVbDEtStA
Tak mi sie przypomnial moj zart z poczatku roku.
Załącznik 14046
Torby to akurat Nikon ma fajniejsze od canona i... tańsze xD
Załącznik 14047
Załącznik 14048
Smiej sie, mam ta torbe Canona tylko wieksza (10EG) od 2011 roku i nie chce sie rozleciec zebym wymienil na cos innego ;)
Do Z8 torbę muszą dodawać, informując że to jedyny bezpieczny sposób noszenia aparatu. A noszenie na pasku powinno być wskazane jako podstawa utraty gwarancji.
Jest rada zrezygnować z zaczepów w Z8 mk2. Już i tak nie ma lustra, migawki mechanicznej, wydawalo się że już nic nie ma prawa mechanicznie się popsuć, a jednak, więc może czas pozbyć się tych upierdliwych zaczepów.
Nie śmieszne? A to sorry
W czasach m.in zenita pasek byl do kabury, która śrubką dokręcana byla z dołu. Może to jakąś wskazówką będzie?
Załącznik 14051