-
Odp: [mobile photo] Pokaż zdjęcie które lubisz
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
S22U, z ręki
jp
Janie, prośba o numerowanie zdjęć. To było #84
-
3 załącznik(ów)
Pada, to kropelki muszą być.
Tak zwane "zdzisie".
/11PRO/
Załącznik 12506
Załącznik 12507
Załącznik 12508
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Jakiej appki użyłeś do wydłużenia ekspozycji?
-
8 załącznik(ów)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mamrot
Jakiej appki użyłeś do wydłużenia ekspozycji?
Zdjęcie w trybie live, potem w edycji włączam opcje długa ekspozycja.
-
-
1 załącznik(ów)
-
1 załącznik(ów)
Jestem zagorzałym fanem fotografii mobilnej. Nie wyobrażam sobie bez niej codziennego funkcjonowania. No bo czym bym zrobił foto paragonu padów do słuchawek Audioquest NightOwl Carbon? FF?!? Wiadomo, że one z czasem blakną (paragony, nie słuchawki). Tak - fotografia mobilna zmieniła moje życie! Pozdrowienia dla Janka...
Załącznik 12529
-
Beczka czy zwinięty paragon :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Beczka czy zwinięty paragon :mrgreen:
Pewnie jedno i drugie. Ja mam słabe doświadczenia w fotografii obliczeniowej. Ale spytajmy Jana. W razie czego podeślę RAW-a - każdy sobie wywoła zgodnie z własnymi preferencjami :mrgreen:
-
Każdy sobie wywoła inną kwotę.
-
A właśnie, foto dokumentów, rachunków z delegacji - teraz sobie przypomniałem stosy ich, wszystko telefonem, nie trzeba skanować, jakże to jest przydatne!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Prostujesz zdjęcia w obróbce?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Prostujesz zdjęcia w obróbce?
Tutaj to nie pamiętam, na szerokim kącie staram się odejść i trzymać fona równolegle do budynku ale zawsze coś się rozjeżdża lub leci w którąś.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
Jestem zagorzałym fanem fotografii mobilnej. Nie wyobrażam sobie bez niej codziennego funkcjonowania. No bo czym bym zrobił foto paragonu padów do słuchawek Audioquest NightOwl Carbon? FF?!? Wiadomo, że one z czasem blakną (paragony, nie słuchawki). Tak - fotografia mobilna zmieniła moje życie! Pozdrowienia dla Janka...
Załącznik 12529
#100 co prawda to nie blaknące paragony a wydruki moich zdjęć, zfocone kiedyś telefonem do storika na ig. Po kilku latach wiszenia na ścianach nic jeszcze nie zblakoło.
https://live.staticflickr.com/7889/4...3776eda9_h.jpg
https://live.staticflickr.com/7909/4...c6aefd38_b.jpg
https://live.staticflickr.com/7911/4...073863d2_b.jpg
#103 na sznurkach w gabinecie również
https://live.staticflickr.com/7827/3...854fce28_b.jpg
https://live.staticflickr.com/7925/3...05636a40_b.jpg
Więc jak to w życiu bywa, jeden foci telefonem paragony a inny m.in gołe baby wiszące na ścianie :mrgreen:
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Karlbuk
A właśnie, foto dokumentów, rachunków z delegacji - teraz sobie przypomniałem stosy ich, wszystko telefonem, nie trzeba skanować, jakże to jest przydatne!
Tak to przede wszystkim. W telefonie h30 pro, jest w foto opcja "dokumenty", sam prostuje i wycina rachunek, oraz zmiany na pdf, jeśli trzeba komuś przesłać, na przykład do księgowości aby miały w elektronicznym archiwum w dobrym formacie czy też po prostu do cashbacku po zakupie sprzętu.
-
Jest apka ms office lens i ma opcje wykrywające: dokumenty, wizytówki, prezentacje, no i zwykłe zdjęcie
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Karlbuk
Jest apka ms office lens i ma opcje wykrywające: dokumenty, wizytówki, prezentacje, no i zwykłe zdjęcie
Sprawdzę, szczególnie na iphonie. Czy skanowane Dokumenty zapisuje od razu do pdf, mozna to ustawić?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Sprawdzę, szczególnie na iphonie. Czy skanowane Dokumenty zapisuje od razu do pdf, mozna to ustawić?
Ja od dawna używam TurboScan. Zapisuje w PDF, sam wykrywa dokumenty, koryguje geometrię itp.
p,paw
-
Tę opcję każdy, w miarę nowy telefon ma. Dawniej trzeba było ściągnąć właściwą apkę, a teraz jest standardowo w pakiecie.
-
5 załącznik(ów)
-
1 załącznik(ów)
Sztuka malarska zyska popularność dzięki AI w Samsungu? Przepraszam osoby malujące obrazy.
Załącznik 12604
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Sztuka malarska zyska popularność dzięki AI w Samsungu?
Czego nie rozumiesz? Przecież było tyle razy tłumaczone, że możliwości obróbki są dużo większe w fotografii obliczeniowej niż tradycyjnej i każdy może sobie wywołać RAW-a zgodnie ze swoimi preferencjami. To zapewne zastosowano preset akwarela.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Sztuka malarska zyska popularność dzięki AI w Samsungu? Przepraszam osoby malujące obrazy.
Załącznik 12604
Tomasz Sikora odkryl podobne zastosowanie wad Fujifilm x10 - matryca w tych aparatach i kolejnych podobnych robi akwarelę w cieniach
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Karlbuk
Tomasz Sikora odkryl podobne zastosowanie wad Fujifilm x10 - matryca w tych aparatach i kolejnych podobnych robi akwarelę w cieniach
Bo to maralarskie puszki są, używałem od 2016 do tego roku. Malowały też trawę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Bo to maralarskie puszki są, używałem od 2016 do tego roku. Malowały też trawę.
Ja jeszcze w xpro2 i x100f widziałem akwarele, może mi został obraz w oku
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...d35ad38848.jpg
-
Obecnie rolę x100f i xpro2 u mnie zastepuje po prostu iphone. Tak jak pisałem wcześniej, nie było dla mnie już uzasadnienia. Iphone może i ma słabszy obraz ale jest wygodny. Samodzielnie też "wyciąga" niebo tam gdzie trzeba było się natrudzić w edycji, ba jeszcze dobrze naświetlić wcześniej nalezalo nawet fujikiem przy DR400. No niestety, taka kolej rzeczy.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
Załącznik 12529
Polecam aplikację Pan Paragon - łatwiej zapanować nad masą paragonów.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Polecam aplikację Pan Paragon - łatwiej zapanować nad masą paragonów.
A nie ma wersji Pani Paragon ? Wtedy np zwiększona pojemność na storage i opcja panorama na długie zakupy ....
-
-
-
[mobile photo] Pokaż zdjęcie które lubisz
115
Czarny Staw Gąsienicowy, 11.05.2023
W zwiazku z tym, że nie zabrałem UWA byłem zdany na uwa z japcoka 12pro [emoji2369]
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...825596653e.jpg
116
Wodospad Zaskalnik, Pieniny
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...028a580042.jpg
-
1 załącznik(ów)
117, Dzisiejszy widok z odnowionego parku Bednarskiego.
Załącznik 12833
-
-
-
Ostrość od biedy na pazurach. To świadomy wybór fotografa? :lol:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
Ostrość od biedy na pazurach. To świadomy wybór fotografa? :lol:
Ostrość na dmuchawiec była a skoro pazur w tej płaszczyźnie to świadoma. Tam też jest tak że płytko przy 1.8 a to wbrew temu co się wydaje nie był kadr statyczny a w lekkim ruchu. Zauważyłem, że tryb portretowy w iphone, jest wolniejszy niż zwykle zdjęcie więc ostrość mogła się przesunąć dodatkowo lekko losowo.
-
-
Tryb portretowy w iphone 14 pro jest "wolniejszy" niż zwykły tryb "zdjęcie". Przy zbliżaniu się i oddalaniu od modelki, oprogramowanie pracuje w tle, produkując "bokeh". Gdy podchodziłem zbyt blisko pojawiał się komunikat aby odsunąć się od fotografowanego obiektu, takiego komunikatu nie ma w zwykłym trybie zdjęciowym.
-
1 załącznik(ów)
Może nie jest to zdjęcie "które lubię", ale telefonem zostało poczynione
Załącznik 13293
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Tryb portretowy w iphone 14 pro jest "wolniejszy" niż zwykły tryb "zdjęcie". Przy zbliżaniu się i oddalaniu od modelki, oprogramowanie pracuje w tle, produkując "bokeh". Gdy podchodziłem zbyt blisko pojawiał się komunikat aby odsunąć się od fotografowanego obiektu, takiego komunikatu nie ma w zwykłym trybie zdjęciowym.
A ja myślę, że to aparat dawał sygnał aby fotograf zakminił iż przy fotografowaniu z bardzo bliska będzie monstrualne przerysowanie części ciała znajdujących się najbliżej soczewki smarftona ;) Ja to widzę bo używam właśnie dlatego ogniskowej 85 mm i dość rzadko schodzę poniżej 50 mm w FF ;)
-
Dziewczyny nieobznajomione z aparatem, przed ajfonem nie są spiete. Poza tym są przyzwyczajone do sposobu w jaki zniekształca, bo wyszczupla. Im dłuższa ogniskowa to niby nie zniekształca ale twarz pogrubia i robi się płaski placek. Więc iphone wprowadził "nowy" standard :) tego nie zmienisz, tak jest.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Dziewczyny nieobznajomione z aparatem, przed ajfonem nie są spiete. Poza tym są przyzwyczajone do sposobu w jaki zniekształca, bo wyszczupla. Im dłuższa ogniskowa to niby nie zniekształca ale twarz pogrubia i robi się płaski placek. Więc iphone wprowadził "nowy" standard :) tego nie zmienisz, tak jest.
No cóż, taka ogniskowa.
A jak jest "w tym świecie" ze zdjęciami smartfonowymi w jpg, z "upiększaniem" i przeostrzeniem ?
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Ja nie zamierzam zmieniać żadnych standardów bo takowe zostały zapisane z chwilą powstania fotografii klasycznej, tzw. „starej szkoły” ;) Korzystam z praw fizyki do których nie trzeba nie trzeba dopasowywać smartfonowej nowomody głoszącej, że wszelkie zniekształcenia obrazu wynikające z używania szerokiego kąta wprowadzają fotografowane osoby w stan ekstazy ^^
-
No nie jest tak do końca. Zauważ że modelki są zazwyczaj szczupłe więc 85 trochę je pogrubia i wygląda to dobrze. Ale weź normalną dziewczynę, zrób fotę i nie rób żadnych retuszy, wyszczuplania czy D&G. Będzue słabo. Posprodukcją doprowadzasz fotę aby wyglądała dobrze a modelka była zadowolona. np takie 35 robi połowę tej roboty bez postprodukcji przy grubszej twarzy. Klasycznie to nie ma jedynie obowiązującego szkła portretowego, 35 nadaje się równie dobrze co 85 czy 50,zależy od twarzy i co chcemy uzyskać i tyle.
-
1 załącznik(ów)
Widok z Caifé na Trá na Great Blasket Island - Google Pixel 7
Załącznik 13296
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
No nie jest tak do końca. Zauważ że modelki są zazwyczaj szczupłe więc 85 trochę je pogrubia i wygląda to dobrze. Ale weź normalną dziewczynę, zrób fotę i nie rób żadnych retuszy, wyszczuplania czy D&G. Będzue słabo. Posprodukcją doprowadzasz fotę aby wyglądała dobrze a modelka była zadowolona. np takie 35 robi połowę tej roboty bez postprodukcji przy grubszej twarzy. Klasycznie to nie ma jedynie obowiązującego szkła portretowego, 35 nadaje się równie dobrze co 85 czy 50,zależy od twarzy i co chcemy uzyskać i tyle.
Życzę powodzenia w tłumaczeniu modelce, że monstrualnie przerysowany nos oraz usta będą idealne do publikacji jej wizerunku. Przy okazji obsmaruje Cię przed innymi modelkami jakiego fotografa unikać xD
https://www.fotopolis.pl/temat-miesi...wyglad-zdjecia
Załącznik 13301
-
No dzięki za polecenie :) moje główne szkuo do portretów to 50tka i 85 :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
No dzięki za polecenie :) moje główne szkuo do portretów to 50tka i 85 :)
Nie ja, to modelka "obsmaruje" fotografa. Bo to one plotkują między sobą i często słyszę, że ten i tamten fotograf to i owo ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Nie ja, to modelka "obsmaruje" fotografa. Bo to one plotkują między sobą i często słyszę, że ten i tamten fotograf to i owo ;)
Sprzęt to h*j. Gorzej gdy fotograf sobie zszarga opinię w inny sposób. Np akcja którą robi Ikaniewicz #pstrykajniedotykaj.
-
Może są jakieś modelki, które aby nie mieć na zdjęciu nóg jak słoń, wolą mieć nos jak hamulec od karuzeli, ale chyba jest ich mniejszość, czyli elita :mrgreen: