dziękuję :D staram się coraz bardziej lol
Wersja do druku
dziękuję :D staram się coraz bardziej lol
Rykowisko 2023, zachodniopomorskie.
92.
Załącznik 15093
93.
Załącznik 15094
94. zombie elk
Załącznik 15095
95.
Załącznik 15096
96.
Załącznik 15097
97.
Załącznik 15098
98.
Załącznik 15099
99.
Załącznik 15100
100.
Załącznik 15101
101. i sceny piękne, tylko aktorów brak... (a u mnie przynajmniej szkła f4 ;)
Załącznik 15102
rykowisko i inne zjawiska :)
https://www.youtube.com/watch?v=-d76tk-psA8
Bardzo ładne filmy Andrzeju! Może w kwietniu przyjadę do Polski pod domek letniskowy nad jeziorem rajgrodzkim na kilka miesięcy jak będziesz chciał to zapadniesz do mnie Stamtąd będziesz miał blisko do parku Biebrzańskiego
Świetne!
Widzę, że R6 bardzo dobrze współpracuje z Sigmą 150-600C.
Mysle ze nad Biebrze jeszcze nie raz zawitam :) lubie :) a R6 z Sigma dziala, nie jest to szał ale idzie i pofocic i pofilmować :)
Czekam na ten Tc Canona 3 w 1, a gdy wyjdzie to…
Bieliki, moje pierwsze bliższe spotkanie :) i muszę powiedzieć, że te nasze są dużo ładniejsze, fajniejsze i bardziej dostojne niż amerykańskie :D
102.
Załącznik 15593
103.
Załącznik 15594
104.
Załącznik 15595
105.
Załącznik 15596
106.
Załącznik 15597
107. aero jest wszystkim ;)
Załącznik 15598
Wow , świetne fotki. Pytanko czy kalibrowałeś swoją sigme dockiem do puszki? I czy fotki z ręki czy ze statywu. Moja sigma strasznie niecelna jest z R8 :(
Nic nie kalibrowałem. Moja sztuka nie ma tez tego pulsujacego problemu jak youtuberzy mówia. Tzn nie zmienia co pol sekundy ostrosci z oka na cos innego. Zdarza sie jej nieraz co prawda zmienic oko na ogon, albo na innego zwierza, no gdy celuje w orla to zmienia na kruka, ale to juz inna przypadlosc, i inne obiektywy rf mialy podobnie.
Jak to jest twoja niecelna z R8? Tez 150-600c?
R8 to sporo nowsza konstrukcja i nowszy firmware, moze cos tam ziamplikowali..
No właśnie moja R8 z 150-600c na długim końcu niby łapie ostrość ale jak jej pasuje raz jest back focus a raz front :) Więc na 50 fotek z 15 może jest w miare ok. Aktualnie pogoda nie rozpieszcza więc zwalam to na fakt słabego światła, musze poczekać aż spadnie śnieg lub będzie słonecznie wtedy się okaże co jest grane. Z drugiej strony czytałem że bezlusterka niby się nie kalibruję z obiektywem.
104 super, lubię takie kadry
Super kadry ;)
Dzięki :D
czy w tym roku też będę tyle czasu siedział w krzakach? nie wiem.
a na razie topka 2023 :)
https://www.youtube.com/watch?v=KTd4tVBRkgU
Super bardzo ładnie się ogląda8-), ujęcia z sigmy wyglądają super,Z drona nad biebrzą to przy trasie 65 tam gdzie stare bunkry?
Tak, dokladnie tam.
Ekstra !
Też właśnie sobie włączyłem na 4k na pełny ekran (ok, monitor tylko full HD :P ale 27 cali) i naprawdę fajnie ta Sigma daje.
Dzięki :) wiekszosc to Sigma, tylko kilka ujęć 70-200 2.8 - kaczki w lesie i kilka klipów drapoli.
Oglądam cały film i zaczynam tworzyć pytania i jakieś komentarze:
1. Borsuki w lesie kabackim nakręcone w koniec września - zgarniają liście do nory. Tak sobie budują legowisko na zimę?
2. 3:55 - zwierzęta przechodzące tuż przed obiektywem. Czy to jest fotopułapka i Ciebie tam nie było na miejscu, czy byłeś tak zakamuflowany, że te zwierzęta przechodziły metr od Ciebie?
3. 4:40 fajne synchro tych ptaków :)
4. 7:00 - ładne te żołny, nie znałem tych ptaków.
5. 7:48 - mega ujęcie, prze ogrom gór w Kanadzie
6. 11:30 - bieliki nie atakują kruków? Czy po prostu był najedzony i nie miał ochoty na nie?
Zapewne film będzie ciekawy, w wolnej chwili obejrzę i dam znać 8-)
Mystek:
1. na to wygląda, sam o tym nie wiedziałem, dopiero gdy zobaczyłem pierwsze nagranie to się uśmiałem, a znajoma powiedziała, że dokładnie tak wygląda sama gdy zgrabia liście :mrgreen: borsuki nie zapadają w całkowitą hibernację jak np świstaki, i czasem zimą jeszcze wychodzą na zewn. Ale najbardziej mi się spodobało jak się ganiają w berka :D niestety tylko raz jeden udało mi się je złapać za dnia, to teren blisko szlaków spacerowych, i mimo że las kabacki to rezerwat to chodzi tam masa psiarzy, psy węszą po norach i po prostu zwierzaki wychodzą dopiero po zmroku. Ale może uda mi się je złapać wiosną w innym rezerwacie. Borsuki są mega fotogeniczne na tle soczystej zieleni, z tym czarno białym łebkiem :)
2. to fotopułapka, wycelowana w norę borsuków, nie spodziewałem się tam zobaczyć nic więcej a tu proszę, przespacerował się i dzik i sarna, i jakiś wiewiór, którego na wideo nie ma
3. żurawie są kapitalne do fot, może w tym roku więcej się ich uda złapać w obiektyw
4. żołny wg mnie najpiękniejsze ptaki jakie są w naszym kraju, nawet przelotem
5. Kanada krajobrazowo sztos :)
6. Bieliki traktowały kruki i sroki raczej jak uprzykrzone muchy, z walk między gatunkami ptakow to widziałem tego myszołowa co zrobił salto gdy go z góry zaatakowała kania, i jastrząb jak się naparza z myszołowem. A sroki i kruki są przeważnie przeganiane.
Winsho daj znać jak zareagował kot :mrgreen:
Bardzo dobry film.
Pierwszy kwartał 2024 przeleciał mi przez palce, nie udało się zrobić prawie nic. Ostatni weekend wyszedł jako tako. Poluję ciągle na borsuki, ale skubane nie chcą wychodzić, choć fotopułapka mówi, że po prostu trzeba mieć szczęście..
108.
Załącznik 15856
109.
Załącznik 15857
110. kadr z 4k (jak ciężko się zdecydować czy kręcić czy focić... )
Załącznik 15858
111. jak wyżej
Załącznik 15859
#111 ostrość też się poszła prdlić :mrgreen: ;)
No tak jak sie nagrywa w 1/125s bladym switem.. wideo to nie foto ;)
A dlaczego 1/125? W 120p nagrywałeś?
60fps
Ogolnie zasada jest zeby uzywac czasu 2x fps. Ja to zwykle łamię bo jak zauwazyl atsf klatki w ruchu są rozmazane. Nie lubie tego i zszedlbym z czasem jeszcze do np 1/250 ale warunki swietlne na to nie pozwolily, musialbym iso mocno do góry.
Ja tą zasadę łamię w dół czyli przy 50p migawkę mam 1/50 ale co kto lubi.
A ja nie kręcę filmów, bo by mi samemu się ich nie chciało oglądać.
112. moja pierwsza sowa, samiczka puszczyka w Łazienkach
jak znaleźć sowę? opcje miałem trzy - sam znajdę (mało p-bne, choć mniej więcej wiedziałem gdzie szukać), obsługa parku coś podpowie (okazało się że nie jest to proste), i najpewniejsza opcja czyli szukać ludzi z długimi tele :) i tak też ją znalazłem :lol:
600mm, f6.3, ISO 5000, 1/30s, samowyzwalacz
Załącznik 16094
113. pieseł leśny
ile ja razy na niego się zasadzałem od marca, przy 5 czy 6 norach? już nie zliczę. Gdy niedawno miałem aparat wycelowany w jedną norę, to wyszły dwa z sąsiedniej ok 40min przed zachodem słońca, czyli jeszcze w powiedzmy znośnych warunkach, ale zupełnie nie miałem pola manewru. Wczoraj już się zbierałem, godz. 20.30, ciemno że już sam nie widzę czy coś jest czy nie, i nagle patrzę biało czarna głowa :D dziś wychylił się tylko na moment, spojrzał na siatkę i dał nura szczupakiem do nory. W przyszłym tygodniu dam im spokój, jadę jeszcze raz na żurawie.
200mm, f2.8, ISO 10tys, 1/80s, odszumione i lekko wyostrzone
Załącznik 16603
Fajnie mordka umorusana :) To jakiś młody osobnik? Nie znam się na borsukach, ale takie wrażenie sprawia :)
ten był starszy
młode mam w innej norze, u siebie w lesie Kabackim, ale one za dnia nie wychodzą, ale rozrabiają w nocy aż wióry lecą :D
zwykle jest tak, że najpierw wychodzi dorosły sprawdzić teren, czy wszystko ok, jak tak to po jakimś czasie wychodzą młode
Dostałem info o maluchu z drugiego lęgu (pierwszy przepadł) i szybciutko pojechałem. Siedziałem 3 dni - 3 poranki, 2 wieczory, ale tylko jeden wieczór zrobił mi cały wyjazd, i jestem mega uhahany :) wszystko Sigma 150-600C.
Miałem 400 2.8 tylko na jeden poranek (poranki okazały się bardzo ciemne w lesie, a rodzinka o godz. 5:45 już się zbierała z gniazda, czyli jeszcze przed fajnym światłem), i jeden wieczór (inna miejscówka, inne stado, wystraszyły się gdy przyszedłem i już nie wróciły). Za to udało mi się nagrać kilka świetnych klipów.
114.
Załącznik 16708
115.
Załącznik 16709
116.
Załącznik 16710
117.
Załącznik 16711
118.
Załącznik 16712
Pięknie, wydaje się, jakbyś był całkiem blisko ptaków.
Ok 10m, a gniazdo sie znajduje blisko leśnej drogi, ktorą czasem przejedzie jakis glosny traktor.
Borsuk i 116 wymiatają! Respect! :twisted:
Sesyjka siadła mocno! Szkoda, że nie masz z tego dnia dla porównania fot z czterysety...:roll:
Najładniejsza seria w Twoim wątku. Piękne!
Parę strzałów z wycieczki na Islandię.
Foki uchwycone na plaży Ytri Tunga, o której dowiedziałem się już będąc na miejscu.
Co do maskonurów, wszystkie uchwycone na Dyrholaey (Lagey). Nie jest to bardzo duża kolonia, ptaszki zwykle pozują wieczorem gdy wracają z morza do gniazd i zajmują się pielęgnacją obejścia i piórek. Na kadry z rybkami (jedna z daleka mi się udała) raczej trzeba się udać w inne miejsce, dedykowane na maskonury, jak np. szkockie wyspy czy Skomer, czy Mykines na Wyspach Owczych.
119.
Załącznik 17053
120.
Załącznik 17054
121.
Załącznik 17055
122.
Załącznik 17056
123.
Załącznik 17057
124.
Załącznik 17058
125.
Załącznik 17059
Extra :)
Sesja bączkowa. To znacznie bardziej ufny i mniej płochliwy ptak od bąka, szpiega z krainy deszczowców :lol:
wszystkie foty EF 500mm f4 IS @f4, mega ciężki kloc
126.
Załącznik 17475
127.
Załącznik 17476
128. kuję wodne diamenciki
Załącznik 17477
129. jestem godzilla
Załącznik 17478
130. ups, straciłem na moment równowagę..
Załącznik 17479
131. ..ale już wychodzę
Załącznik 17480
132.
Załącznik 17481
133. rybitwa, spadówa z mojego nieba
Załącznik 17482
Bardzo ładne, szczególnie 127.
134. wpadła mi właśnie do mieszkania :shock: nigdy w życiu nie widziałem na żywo modliszki :shock:
Załącznik 17758
Uważaj, bo one odgryzają samcowi głowę po stosunku. A patrzy na Ciebie jakoś tak...
Kiedyś przypadkiem zrobiłem zdjęcie niedorosłej na jakimś badylu. Od tej pory pilnie patrzę na łące, ale niestety nic nie zobaczyłem.
ja wiem co one robią :twisted: :mrgreen:
to jak patrzy to jedno, ale jak ona głowę przekręcała w moją stronę, miałem ciary :mrgreen:
poszła w słoik i na balkon :p
Lepiej powiedz jakim szkielkiem robiles 70-200 ?
tak, 70-200, f7.1, iso 1000
135. świstak w Dolinie Staroleśnej
Siedzę nad Starolesnianskim Plesem, czekam na koleżankę aż zejdzie z Czerwonej Ławki i nagle po prawej na pagórku słyszę świst. Sięgam po lornetkę, szukam go między głazami.. są trzy, dwa duże i jeden mały. Wylegują się na dużym głazie i obserwują okolicę. 200mm za mało, trzeba podejść. Nie mam szans być nie zauważony, ale robię to powoli. Chowam się za inny głaz, one też się schowały, czekam chwilę, wyłazi jeden. Kurczę, kadr do bani - mocno z dołu i pod słońce, i tak widać tylko głowę. Podchodzę wyżej. Znalazłem kadr z turniami w tle. Czekam. Parę metrów od siebie słyszę ciche świsty, jakby gaworzyły ze sobą. Światło jest, modlę się żeby takie zostało i żeby zwierzak wyszedł. Po ok 20min. wyszedł jeden, bardzo nieśmiało, w jednej pozie, i po chwili odwrócił się i schował. A ja musiałem już schodzić. Chciałoby się wrócić w góry zapolować tylko na nie. Parę lat temu widziałem je na zielonym szlaku na Wołowiec. Zdecydowanie łatwiej je usłyszeć niż zobaczyć. Gdy się nie ruszają to z oddali są niemal nie do odróżnienia od granitów.
200mm, f2.8, ISO 100, 1/4000s, wyciapałem dwa źdźbła obok futrzaka
Załącznik 17937
W Pięciu Stawach, w okolicach Starej Koleby jest duże pole głazów i tam jest duża kolonia świstaków - przynajmniej była kilka lat temu.
https://pl.mapy.cz/turisticka?source...9.2087480&z=18
Są dosyć oswojone z ludźmi - wiadomo jaki jest tłok w Piątce - i niezbyt strachliwe. Spróbuj tam się przyczaić, gdzieś w pobliżu szlaku i może będziesz miał fajne zdjęcia świstaków.
Tu trzy przykładowe, zrobiłem ich wtedy kilkadziesiąt.
https://www.canon-board.info/threads...=1#post1465742