-
Odp: Co nowego nas czeka u Canona (wątek spekulacyjny).... CD..
...
https://camerasize.com/compact/#799,851,ha,b
https://camerasize.com/compact/#852,890,889,ha,b
https://camerasize.com/compact/#815,889,890,852,ha,t
Gładzik zamiast dżojstika to był jednorazowy wyskok.
Włącznik ląduje po prawej
ale w RP i R10 nie da się go przełączać prawą ręką trzymając w niej aparat? -to pytanie do użytkowników
Co z przyszłością tego tylnego kółka wraz z wybierakiem w R7?
-To jednorazowy wyskok?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Canon RF 135mm f/1.8L IS USM $2099
No bez przesady. Ja wiem, że tanio to już było ale EF135/2 był moim ulubionym obiektywem i kupowałem go za jakieś $900. Zawołanie za jego następcę ponad 2x tyle to jest przegięcie. Musiałby być chyba 2x mniejszy i 2x lżejszy od wersji EF żebym chciał za to tyle zapłacić.
W takich momentach wcale nie żałuję, że opuściłem Canona zanim pojawił się system R.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
capo-di_tutti-capi
Poprzednik - Canon EF 135mm f/2L sprzedawany był podczas premiery w 1996 roku w sugerowanej cenie detalicznej 1089 USD, czyli połowę ceny RF 135mm f/1.8L IS USM wycenionego obecnie na 2099 USD. Ten nowy RF będzie posiadał chociaż pasek ze złota, aby uzasadnić 2x większą cenę?
Jak nie lubię Samyangów to zamiast płacić 14.000 zł za RF 135mm f/1.8L wolałbym kupić Samyanga AF 135mm F/1.8 za 4.189 zł, bo 10k zł piechotą dziś nie chodzi.
-
co komu po ciapciangu jak nie zapnie go do canona
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Poprzednik - Canon EF 135mm f/2L sprzedawany był podczas premiery w 1996 roku w sugerowanej cenie detalicznej 1089 USD, czyli połowę ceny RF 135mm f/1.8L IS USM wycenionego obecnie na 2099 USD. Ten nowy RF będzie posiadał chociaż pasek ze złota, aby uzasadnić 2x większą cenę?
Jak nie lubię Samyangów to zamiast płacić 14.000 zł za RF 135mm f/1.8L wolałbym kupić Samyanga AF 135mm F/1.8 za 4.189 zł, bo 10k zł piechotą dziś nie chodzi.
Pozwolę się nie zgodzić. Cenę nowego RFa należy porównać co najmniej do Sony GMa 135, którego cena podczas premiery wynosiła 2000 Euro i proszę mi tu nie mieszać do tego Samyanga bo to nie ta liga.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
djtermoz
No bez przesady. Ja wiem, że tanio to już było ale EF135/2 był moim ulubionym obiektywem i kupowałem go za jakieś $900. Zawołanie za jego następcę ponad 2x tyle to jest przegięcie. Musiałby być chyba 2x mniejszy i 2x lżejszy od wersji EF żebym chciał za to tyle zapłacić.
https://www.canonrumors.com/wp-conte...mmF18L_002.jpg
https://www.canonrumors.com/wp-conte...mmF18L_001.jpg
Nie bardzo na taki wygląda.
-
Sigma jest darmo o tych parametrach.
-
Sigma kosztuje 1400$. https://www.bhphotovideo.com/c/compa...EG_1462821-REG
Możecie ją używać przez adapter.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
Sigma jest darmo o tych parametrach.
Skąd takie stwierdzenie skoro nie znamy jeszcze danych tego RFa? Tą samę to Sigma może mieć jedynie ogniskową i światło...
-
Ten RF 135/1.8 z tego co widzę ma stabilizację.
-
Oczywiście, że ma i zapewne ma też lepszy AF od Sigmy no i wagowo też powinno być lepiej a uwzględniając przejściówkę to już w ogóle.
-
wybór ciężki
stary EF dalej robi zdjęcia przecież i jest go sporo na rynku
sigma jest pół kilo cięższa
a ten RF wygląda na fajny mały zgrabny... i przy tej cenie kompletnie niedostępny :roll:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
wybór ciężki
stary EF dalej robi zdjęcia przecież i jest go sporo na rynku
sigma jest pół kilo cięższa
a ten RF wygląda na fajny mały zgrabny... i przy tej cenie kompletnie niedostępny :roll:
dokładnie, ostrzyłem sobie zęby na to szkło, ale cena przekroczyła moje prywatne obliczenia (brałem proporcje ceny ef135mm do ef100mm macro i ef135mm do ef70-200) o jakies 4-5K, przeciez ef135 kosztował połowe ef85mm 1.2, bede musiał jeszcze bardziej lubic RF70-200 :-)
-
nigdy nie miałem 135, dla mnie to jest obiektyw pod bardzo specyficzne warunki, znacznie mniej uniwersalny niż 85, przynajmniej tak go sobie wyobrażam
fajnie że ten RF ma tylko 70cm na ostrzenie, to zauważalnie mniej niż EF 85 lub 100
-
Akurat 135mm to takie szkło, który najszybciej ląduje na allegro jak masz mało miejsca w torbie. 14 koła przy nadal bardzo dobrym EF 135L i Sigmie hmmmmm? A gdzie RF 35L?
-
Ktos w koncu musi byc pierwszy zeby przetestowac rf135L:)
Do dziela Panowie bo mnie nie stac.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
don
Ktos w koncu musi byc pierwszy zeby przetestowac rf135L:)
Do dziela Panowie bo mnie nie stac.
No już są testy pierwsze na grupie canonboard na Fb. Dla mnie pod światło wygrywa wersja Ef. Ceną też :D
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
WinSho
Skąd takie stwierdzenie skoro nie znamy jeszcze danych tego RFa? Tą samę to Sigma może mieć jedynie ogniskową i światło...
No o tym pisałem - o świetle i ogniskowej. Fakt, nie ma IS i trzeba użyć przejściówki. Ale nie ta kasa, a jak znam trochę Sigmy Art to one się bez walki L-ką nie poddają. Coś za coś.
-
Z najprostszym adapterem ta Sigma będzie ważyć z 1240 gramów
-czyli 300 więcej niż Canon RF 135/1.8.
-
To wątek o przyszłości. Taki spekulacyjny. Jak już coś zostało zaprezentowane to rozmawiamy o tym w odrębnych wątkach.
Tu o body R6 II https://www.canon-board.info/threads...EOS-R6-Mark-II
Tu o obiektywie https://www.canon-board.info/threads...n-RF-135f1-8-L
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
No o tym pisałem - o świetle i ogniskowej. Fakt, nie ma IS i trzeba użyć przejściówki. Ale nie ta kasa, a jak znam trochę Sigmy Art to one się bez walki L-ką nie poddają. Coś za coś.
L-kom, a nie L-ką, ziom ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
djtermoz
W takich momentach wcale nie żałuję, że opuściłem Canona zanim pojawił się system R.
2x wyższa cena to w dzisiejszych czasach nie tragedia. A jak ktoś porównuje cenę z 1996, to niech jeszcze sobie przypomni ile wtedy zarabiał.
-
Canonie weźże się do roboty!
dziś odkryłem (taki jestem hop do przodu), że Nikon wypuścił dwa fantastyczne tele z wbudowanymi TC 1.4 - 400/f2.8 i 600/f4. A może by tak Canon coś podobnego zrobił? skoro nie dał rady z 400 i 600, to może chociaż z 500, jak już mi się to marzyło parę mscy temu???
wyobraźcie sobie że bierzecie 600/f4:
- podpinacie do FX - macie 600/f4 i 840/f5.6, a podpinając jeszcze TC 2x macie 1200/f8 i 1680/f11
- podpinacie do DX - macie 900/f4 i 1260/f5.6, a podpinając jeszcze TC 2x macie 1800/f8 i 2520/f11 !!!
ciekaw jestem który pierwszy z YTberów zrobi taki test :mrgreen:
no dobra, na Canona już nie liczę, ale za Sigmę 400/2.8 z wbudowanym TC 1.4 bym się nie obraził (mieć na cropie 900/f4 wow), patrząc na ich turboudany model 500/f4 aż dziwne że jeszcze takiego obiektywu nie wypuścili
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
Canonie weźże się do roboty!
dziś odkryłem (taki jestem hop do przodu), że Nikon wypuścił dwa fantastyczne tele z wbudowanymi TC 1.4 - 400/f2.8 i 600/f4. A może by tak Canon coś podobnego zrobił? skoro nie dał rady z 400 i 600, to może chociaż z 500, jak już mi się to marzyło parę mscy temu???
wyobraźcie sobie że bierzecie 600/f4:
- podpinacie do FX - macie 600/f4 i 840/f5.6, a podpinając jeszcze TC 2x macie 1200/f8 i 1680/f11
- podpinacie do DX - macie 900/f4 i 1260/f5.6, a podpinając jeszcze TC 2x macie 1800/f8 i 2520/f11 !!!
ciekaw jestem który pierwszy z YTberów zrobi taki test :mrgreen:
no dobra, na Canona już nie liczę, ale za Sigmę 400/2.8 z wbudowanym TC 1.4 bym się nie obraził (mieć na cropie 900/f4 wow), patrząc na ich turboudany model 500/f4 aż dziwne że jeszcze takiego obiektywu nie wypuścili
Zawsze jest opcja aby podpełznąć bliżej :mrgreen:
-
Chyba wplaw tak jak mialem dzis
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
Chyba wplaw tak jak mialem dzis
Właśnie o to chodzi: wpław. Popatrzyłem sobie na swoje zdjęcia znad bajora i stwierdziłem, że perspektywa powietrzna z dużej odległości spieprzyła tyle, że żadna dłuższa ogniskowa by tego nie naprawiła.
-
oj tam oj tam
mi nie chodzi wcale o wildlife tylko o podglądanie sąsiadki :P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
oj tam oj tam
mi nie chodzi wcale o wildlife tylko o podglądanie sąsiadki :P
No to zamiast ją podglądać Ty jej pokaż. Może sama podejdzie bliżej ;)
-
Nikon nie przyjdzie do Mahometa...
-
Kolejny rumor:
https://www.canonrumors.com/the-cano...n-q1-2023-cr3/
Nie mogą się zdecydować na numer R50/R100;)
Wobec definitywnego uśmiercenia systemu M musi pojawić się jakaś miniaturka na otarcie łez. Pewnie jakaś hybryda M6 z wielgachnym bagnetem R.
Dobrze, że Fuji nie stara się na chama podpinać szkieł GFX do korpusów X :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Kolejny rumor:
https://www.canonrumors.com/the-cano...n-q1-2023-cr3/
Nie mogą się zdecydować na numer R50/R100;)
Wobec definitywnego uśmiercenia systemu M musi pojawić się jakaś miniaturka na otarcie łez. Pewnie jakaś hybryda M6 z wielgachnym bagnetem R.
Dobrze, że Fuji nie stara się na chama podpinać szkieł GFX do korpusów X :mrgreen:
Coraz śmieszniejszy system się robi. Albo wielkie bulwy za worki złota albo żenujące przeszczepy z systemu M z dospawaną, wielką dupą lub tanizna w stylu 16 i 50. Po kiego grzyba ubijają M-ki... Do M-ek przynajmniej Sigma zrobiła genialne 16, 30 i 56. Do R apsc jeszcze długo takich cudeniek nie uświadczymy.
-
Ja tam straciłem już kompletnie zainteresowanie, co ta firma, i wszystkie inne jeszcze odp..stawią. Jak się będę za czymś jeszcze rozglądał, to na rynku wtórnym, i z dużym poślizgiem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bzdura1979
Coraz śmieszniejszy system się robi. Albo wielkie bulwy za worki złota albo żenujące przeszczepy z systemu M z dospawaną, wielką dupą lub tanizna w stylu 16 i 50. Po kiego grzyba ubijają M-ki... Do M-ek przynajmniej Sigma zrobiła genialne 16, 30 i 56. Do R apsc jeszcze długo takich cudeniek nie uświadczymy.
Może właśnie dwa ostatnie zdanie są odpowiedzią.
W interesie Canona jest by użytkownicy kupili aparaty i obiektywy :)
A nie po wsze czasy używali już zakupionego sprzętu.
Poza tym unifikacja to jest benefit dla producenta.
-
Ci co mają kilka systemów to ubijają systemy mniej profesjonalne. Wymarcie M przepowiadałem parę lat temu. Nie ma sensu ciągnięcie wielu systemów. Rozwijanie każdego z nich to koszty. Zawsze jest tak, że jeden system jest kosztem drugiego. Dla Canona niewątpliwie ważniejszy jest system R. Przecież jeszcze mają lustrzanki. I kamery filmowe C.
Ciekawe kiedy Panasonic ubije swój 4/3 ;)
-
Nowsze kamery (R5C czy c70) już mają bagnet RF.
Tylko to nie jest produkt tak masowy jak aparaty fotograficzne to nie ma tyle dyskusji na ten temat, że zmieniono mocowanie i dodano przejściówkę EF - RF z cropem
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Jak będzie ważył około kilograma, to bierę :mrgreen:
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Nie lepiej czekać na r9?
Ja nie wiem, czy R8 dożyję, a co dopiero następnego?
-
drogi (nomen omen) Canonie!
na nowy rok poproszę:
1. 150-600 w rozsądnej cenie lub 500/f5 z wbudowanym TC w rozsądnej cenie również
2. proszę obniżyć cenę 70-200 (obie wersje)
3. poproszę jakieś aps-c między R7 a R10 z normalnym aku i nieprzepakowanego pixelami
:)