2 i 5 świetne, naprawde, aż sie chce tam jechać:) zazdroszcze weekendu w Tatrach.. jakiego obiektywu urzywales przy 10 zdieciu? pozr. i na takie zdiecią chetnie popatrze wiec czekam na kolejne weekendy:)podr.:)
Wersja do druku
2 i 5 świetne, naprawde, aż sie chce tam jechać:) zazdroszcze weekendu w Tatrach.. jakiego obiektywu urzywales przy 10 zdieciu? pozr. i na takie zdiecią chetnie popatrze wiec czekam na kolejne weekendy:)podr.:)
2 bardzo dobra. 3 to taki klasyk, ale porządnie zrobiony. Oczywiście też mi się podoba.
Obiektyw?;) Nic specjalnego-EF-S 18-55 mm, czyli tzw. kit:p + polar Hoya, ale też nie z tej najwyższej półki, tylko za 100 zł. Dzięki za komentarze!;) Czekam na następne.
a wiec kit, no prosze taki mały a wariat:) a polar jak widac robi swoje ja tez mam Hoya i sie swietnie sprawdza. pozdrawiam ciri
No niestety dla mnie porażka... W pierwszym trzeba się dobrze wpatrywać żeby dostrzec cokolwiek w cieniach, a pozostałe dwa to dwa brzydkie walące się budynki, drugi w dodatku ucięty z prawej strony nie wiadomo dlaczego... Robienie zdjęć Lubitelem nie oznacza że to będą dobre zdjęcia...
Dzieki za krytykę-następnym razem postaram się bardziej. Na fotoiku te fotki się podobały(przynajmniej pierwsze dwie). Czekam na komentarze od innych. Wiem, że dobre zdjęcie powinno obronić się samo, ale tutaj dla mnie kluczem do zrozumienia tych fot są podpisy. Macie inne zdanie na ten temat? Piszcie!:)
Z pierwszego to może coś by było jakby był mniejszy kontrast. Pozostałem dwa mimo podpisów się nie bronią... W 2-ce prawie połowa zdjęcia to pusta przestrzeń - nie masz nic co równoważyłoby kompozycję walącego się budynku - może by lampę gdzieś przesunąć tak żeby nie była na budynku...
No i tytuły nie uzasadniają takiego kadrowania budynków w żaden sposób. Mi to wygląda że chciałeś wypróbować Lubitela i błąkałeś się po Warszawie co w sumie mi też (i chyba każdemu) w przypadku nowych zabawek się zdarza...
Przede wszystkim starałem się rozkminić jak jest z kadrowaniem w nim-czy to co widać w kominku będzie na zdjęciu, czy aparat trzeba trzymać blisko, czy daleko, itd. Zdawało mi się, że te zdjęcia są w miarę fajnę, potwierdziło to także pozytywne przyjęcie na fotoik, no ale w gronie bardziej zaawansowanych użytkowników widze nie przeszło. Trudno, będę próbował dalej z lepszymi kadrami;)
Zdjecia sa kiepskie niestety. O 1 ciezko cokolwiek powiedziec bo nic nie widac :) Dwa pozostale sa naswietlone poprawnie natomiast kadry sa lipne. Jedyne co jest naprawde super to material na ktorym robiles. Pierwsze co jak zobaczylem te zdjecia (szczegolnie palac kultury) to chcialem zapytac jakim pluginem konwertowales ;) Potem doczytalem ze Lubitel i nadzieja na fajne BW z cyfry zniknela.
Zły temat wymyśliłem. Dopiero teraz mnie naszło, ze ten topic powinien nazywać się tak "Nauka kadrowania w kwadracie";) Ja się zdziwiłem straszliwie jak zobaczyłem, że niebo jest nieprzepalone, a budynek ładnie naświetlony. To zdjęcie było pod słońce robione. Chyba sprzedaje swoją cyfrę;p Następne foty obiecuje lepsze, jednak tym razem w kolorze:) Czy ktoś mi wytłumaczy fenomen tego, że na fotoiku się podobały?;p
Bo tu sie kwadratow nie lubi :twisted: :wink:
Tu was boli?:p(kwadratów z lubitela nie przeżyjecie, a fotograf robił zdjęcia D50 Nikonem i mógł liczyć o obiektywny komentarz!:p) Na fotoiku patrzyłem, kto mi daje takie dobre komentarze i to byli ludzie z całkiem ładnymi fotkami, niezlym dorobkiem, a nie jacyś nowicjusze. Snow-a ty co o zdjęciach sądzisz?
Ja sądze że pierwsze mi się nawet podoba :) Drugie już mniej :) Troche dół mógłby być jaśniejszy ;) Jak masz RAW'a jeszcze to zrób HDR :twisted: tylko nie wiem czy w DPP czy w C1 wywolływac lepiej, ale tu już ci spece powiedzą :wink:
I tak klisza to taki mały HDR-marriott był robiony pod słońce-w 350D byłby czarny:p Zadziwiło mnie to odwzorowanie-być może dlatego, ze dawno na kliszy nic nie robiłem;) HDR z wywołanego zdjęcia?:p Ciekawa propozycja:D
Początek, mam nadzieję, dłuższego cyklu pt. "Praga w szczegółach". Na otwarcie kilka zdjęć ze Szmulek, Szmulowizny:
1. Witamy w piekle:
2. Praga drugą wojnę światową jako taką przetrwała w całości. Od tamtego czasu większość kamienic nie była odnowiona. Na łatach tynku, które jeszcze się ostały widać ślady po kulach.
3. Ludzie w stuletnich kamienicach jakoś próbują żyć. Próbują odnowić swoje własne mieszkanka. Wielu z nich żyje na granicy biedy. Z prawej okna mieszkańców, z lewej strony okna klatki schodowej...
ostatnie zdiecie jest najlepsze, firaneczki na klatce schodowej....
ale to jest warszawska Praga ... nie czeska stolica ...
Warszawska Praga też jest piękna;) Tylko tego piękna czasami trzeba trochę dłużej poszukać.
Było Canonem, czas na Lubitela. Ostatnio skrytykowaliście mnie. Zmotywowało mnie do jednak do dalszej zabawy. Teraz także czekam na wszelaką krytykę. Czy zrobiłem jakieś postępy, czy cofnąłem się do epoki kamienia fotografowanego?:p Oto kilka zdjęć z Pragi:
1.
2.
3.
4.
5.
Perspektywa rozumiem ze specjalnie taka?
Jeśli przez "specjalna perspektywę" rozumiesz prawie jej całkowity brak, to tak-miała byś specjalnie taka;)
Ciągle pracuje nad kadrowanie w kwadracie;) Biorę się za fotografowanie ludzi-może z tego mi coś fajnego wyjdzie i w końcu się wam spodoba;)
Mówię "wam" bo nie wierzę, zeby te fotki komukolwiek z forum się podobały:p Trochę ciała przydaje się przy droższym sprzęcie:D
Mugo
Z ostatniej serii to jedynka jest fajna. Do tej grupy pijanych kolesi pasuje taki krzywy (pijacki) kadr. Jednak według mnie efekt psuje zbyt duzy kawałek prześwietlonego nieba. Tutaj faktycznie lepszy byłby kadr 2:3.
Kapliczka z 2. jakaś nieostra.
Robiłeś to na slajdzie i skanowałeś razem z ramką,czy ramkę dodawałeś w programie graficznym?
Skanowałem z kliszy, a dokładniej skanowali mi z kliszy. Znajomy tak zeskanował i mi się tak podoba;) Co do kadru 3:2 to mam to samo zdjęcie 350D zrobione, tylko kadr wtedy prosty:p
No to co do ramki się zgadzamy :-)
Może zapodaj jescze to z 350 ( kadr zawsze można nieco przekrzywić ;-) )
To moje pierwsze w życiu zdjęcie tego typu. Czyli ze sztucznym oświetleniem, tłem, itp. Na forum takie fotki nazywa się chyba stockowymi(chociaż osobiście nie wiem, czy to nadaję się do publikacji). Na początek jedno, z prośbą o opinie. Nie wrzucam od razy większej ilości, bo nie chce wam głowy śmieciami zawracać;)
wróć do tej kapliczki bo miejsce wydaje się mieć potencjał na razie nie wykorzystany:)
Poczekam na trochę lepszą pogodę i chwilkę wolnego czasu;) A zdjęcie "stockowe"? Co o nim sądzisz?
Ekipa na focie #1 z TEGO postu wymiata :mrgreen: Widocznie masz gadane :-)
Chyba, że wyreżyserowane? ;-)
stocki mnie nie ruszają - pytaj o to matkę_wariatkę:)
Jeśli chodzi o Twoje stockowe to o ile góra jest ładnie oświetlona to dół wydaje się przypadkowy i przejarany.Spróbuj obciąć go i zostawić tylko górę.Pozdro.
Eee tam gadane:p Robiłem zdjęcia kamienicy obok, podchodzi jeden z nich i się pyta: "-A panowie[byłem z tatą na rowerach na pradze] co fotografują?"
"Tę starą kamienicę"
"Aaaa, a to oni tutaj nawet filmy kręcą...[i tutaj słowotok]"
"A może dadzą sobie panowie zdjęcie zrobić?"
"A pewnie chłopie, wal ile chcesz-tylko, żebyś potem nigdzie nie publikował!"
[po krótkiej rozmowie umówiliśmy się, że podrzucę im zdjęcia na CD do domu, a ich wspólną fotę będę mógł opublikować;)]
Wrzucacie fotki ze swojej normalnej pracy - śluby, sesje, itd. To i ja postanowiłem wrzucić coś, co focę codziennie. Mianowicie swoją klasę. Jako klasowo-gazetkowy fotograf jest to mój obowiązek, ale lubię to robić:
Flash:
http://waszuja.republika.pl/wigilia/index.html
Zdjęcia niepowalające, ale wrzucam je z nadzieją na jakieś rady od was - co zrobić, żeby było lepiej. Robione 350D+50mm, czasami 18-55 mm;) I jeszcze jedno - czy macie jakieś fotki, namiary na strony gdzie są jakieś zdjęcia ludzi zestresowanych? Muszę do gazetki cyknąć stres przedklasówkowy i zbytnio nie wiem jak się do tego zabrać.
PS. Jak jakiś moderator się tu zapałęta, to poprosiłbym go o zmianę tytułu na "Szkolne".
Za pomoc i komentarze z góry dzięki!
Pozdrawiam!
Spośród rodzinnych fotek, wyciągnąłem jedną nadającą się na forum. Jestem co o niej sądzicie, bo ja odnoszę wrażenie, że ostatnio coś mi wogóle fotki nie wychodzą.
Kościółek w Tyliczu
Te poprzednie klasowe są w sumie sympatyczne. Co mi się rzuciło w oczy, to to, że ta młodzież jakaś taka... normalna ;-), sympatyczna - w sensie żadnych łysoli, dziewczyn wymalowanych jak dzi...... ehem, panie lekkich obyczajów ;-), no jakoś tak ciężko mi sobie wyobrazić w tym towarzystwie śmietnik zarzucany na głowę nauczycielce (rosyjskiego jak mniemam) :)
Młodzież jak to młodzież;) W jednych liceach jest fajna w innych są sami łysi. Jak wynika z moich obserwacji wszystko zależy od progu punktowego jaki był w szkole, aby się do niej dostać. Jak wyższy, to drechów mniej, jak niższy to drechów więcej...
Jak już muflon jesteś, to poprosiłbym o zmianę nazwy wątku na poprostu "[mungo]".
PS.
A fotka z Tylicza?;)
mungo: a propos stresu (wiem, ale się obudziłem ;) ) to dowiedz się kto i kiedy ma klasówkę i się zaczaj koło nich...
na pewno spotkasz kolesi z książkami, przerzucających notatki itp.
najlepiej taka klasówka, gdzie nauczyciel to siekiera. ;)
Zdjęcia już zrobione, poszły do gazetki;) Szczęśliwie się złożyło, że w międzyczasie był sprawdzian z polskiego w mojej klasie[6 stron do zrobienia w 45 minut i to wcale nie pytań testowych, ale otwartych]. I zamiast kuć się na przerwie pocykałem jak to się klasa uczy;) Jak gazetka wyjdzie, to może zrobię jakiegoś PDF i wrzucę do galerii:D
Dzięki za poradę;)
fajna ta klasa :)
za pare dosłownie pare lat te fotki dadzą Ci kupe frajdy :) znam to z autopsji ale przeciwnej ;)
robisz fajną rzecz dla kolegów i dla siebie
pozdrawiam
Jedno zdjęcie z centralnego na zachętę: [resztę opublikuje po uzyskaniu odpowiedniej zgody;)]
Niezła ta zachęta...Ty terrorysto:mrgreen:
Te klasowe też bardzo przyjemne IMO trochę mało przebrane ale i tak się miło ogląda.
;) Ciekawe ile będzie trwało zatwierdzanie zdjęć do publikacji i na jakiej podstawie oni je przebierają? Może potrzebne im na stronę www? www.dworcekolejowe.pl
Co do tych klasowych, to one wogóle nie są przebrane, zero obróbki[tylko jedno skadrowałem troszkę;)]
szkoda, że nie 11:09...
Jakoś o tym nie pomyślałem... :/ Dzięki za pomysł!;)
np...mam pomysły ale gorzej z wykonaniem...
foty fajne