Kadr fajny ale technicznie sie sypie (ostatnie foto).
Wersja do druku
Kadr fajny ale technicznie sie sypie (ostatnie foto).
19 no no :) Mucha (nie) siada :)
18 fajnie oświetlone, ale granica liścia i kwiatów trochę mi się nie podoba ;)
20. Super Ci się udało złapać w locie! Ten owad ma to do siebie, że na szczęście zawisa na chwilę w jednym miejscu ;) Mimo wszystko nie łatwo takie foto ustrzelić! Gratuluję :)
Rzeczywiście, mało jest takich fotek "lotniczych" makro - bardzo ładne!:)
Cieszę się, że się podobają. Rzeczywiście, te zdjęcia w locie wymagają najwięcej szczęścia i cierpliwości :)
Ojj, 19 w zupełni mioci. Kojarzy mi się z DD sprzed kilku miesięcy.
Makro owada w locie super.
20 super :)
widzę, że robisz specjalizację - owadów w locie :-D
super
W locie tak. Ale nie tylko owadów :)
22.
23.
24.
25.
26.
27.
Sorry za przesadzoną gdzieniegdzie winietę. W pełnej rozdzielczości wyglądało to normalnie a po zmniejszeniu się jakoś wzmocniło :(
Fajne zdjęcia, zabawnie wygląda flaga na 22, jakby psiak miał silnik odrzutowy w tyłku, 25 to nawet nie powiem z czym mi się kojarzy, ale jak komuś jeszcze z tym samym to jest straszny świntuch.
Tyle żywiołu i radości dawno nie widziałem na fotkach - piękne!:)
baj-de-łej: #22 żeby taki mały pies wyciągał taki pułap w ataku... - jak wklejony;) super psinka!
Fajnie, że zachowana jest jednorodna obróbka w całym secie z pokazów.
22 i 26 super złapane!
Ciekawe, nie widziałem dotychczas wyników psiej tresury zza obiektywu..
Brakuje mi kompletnego ujęcia chwili: w 22 laska niewiele stanowi, wręcz nieświadomie reklamuje znienawidzonego potentata obuwniczego..
W 24. brakuje mi kilkunastu kroków dla uchwycenia kontaktu wzrokowego obojga. Odpowiedni wyraz twarzy i zdjęcie byłoby nie do odparcia ;)
28. Ot taki mały kiczyk na zakończenie sezonu ;)
Ten twój "kiczyk" jak to nazwałeś, prawdopodobnie z uwagi n agwiazdki z latarnii...imho jest bardzo ciekawe ze wzgledu na te maszty odbijajace sie w wodzie...bardzo ciekawy efekt.
Jak widzicie psa na takiej wysokości przelotowej, to oznacza, że prawdopodobnie wybił się z pleców swojego partnera. Inaczej by chyba nie dał rady.
Nazwałem "kiczykiem" bo temat taki troszku banalny "Mazury nocą". Ale dzięki za słowo otuchy ;)
Paenka ma rację to nie jest wcale banalne zdjęcie. Trzeba to wypatrzeć i uwiecznić, a Tobie sięudało. Dog show - bardzo mi się podobał fajnie ukazana dynamika, ruch. Ptaki - moim zdaniem słabo, potrafisz robić zdjęcia na 10 razy lepszym poziomie (np. kiczyk i dog show to pokazuje).
Kolaj - jeżeli to określenie "kiczyk" nie jest kokieterią, to ja to kupuję. Lubię takie klimaty.
28. zdjąłbym trochę tego żółtego latarnainego koloru - nie przepadam za tym i jeżeli nie spełnia jakiejś konkretnej funkcji to zawsze idę w zimne.
29. jakieś takie mdłe? z czego to? jakiś analogowy obiektyw? a może ostre słońce?
pozdrawiam
Próbowałem też to zdjęcie wywoływać z WB ustawionym na łódki (były białe) ale wyglądało to nienaturalnie. To żółte zabarwienie oddaje nastrój, jaki tam wówczas panował. Oczywiście ma prawo się nie podobać :)
A istnieją obiektywy cyfrowe? ;) Ten to był akurat 70-200/2,8IS. Słońce faktycznie było dość wysoko.Cytat:
29. jakieś takie mdłe? z czego to? jakiś analogowy obiektyw? a może ostre słońce?
Dzięki za komentarz!
"analogowy" obiektyw to skrót myślowy - przepraszam jeśli niejasny. chodziło mi o jakieś stare szkła na M42 na przykład.
31 jest przepiękne.
32 Trochę mi przeszkadza kadrowanie. Jest albo za dużo, albo za mało. Raczej za mało. Ale zdjęcie ładne. Trochę głowa nieostra.
Zdjęcie 31 klasa :) żeś to chwycił ;)
Na 32 dla mnie za dużo treści w całości, jakby za ciasno. Rzeczywiście dinderi słusznie zauważył, ze ostrość z głowy uciekła.
Baardzo lubię zdjęcia makro. Czy mógłbyś napisac coś na temat sprzetu?
Makro to generalnie nie moje klimaty, ale nr 36 jest naprawdę super :D
Macro, to nie moja specjalnosc, choc baaaardzo lubie ogladac. Twoje zdjecia z tej dziedziny sa fajne (ciekawe kolory, ladne kadry etc.) jednak 34 jest niestety nie trafione z ostroscia a w takich fotkach to mocna razi :-( Poza tym ok :-)
Jednak nie moglem sie powstrzymac od wypowiedzi nt. "kwiaciarki" (jazz, bobby itp. :-) innymi slowy - moje klimaty ;-)). Zdjecie kolorystycznie fajne ale kompozycja sie wali straaasznie... :-( Wystarczylo sie przesunac krok w lewo zeby nie bylo w drugim planie tej literki "E" i kawalka czegos czerwonego. Poza tym, reklama krzywa i calosc niestety tez. Na szybko w PSie zrobilem korekte i mysle, ze tak byloby o wiele lepiej ;-)
I jeszcze jedno - mysle, ze w tym przypadku, fajnie wyglodaloby to zdjecie z mniejsza glebia ostrosci ;-)
Dzięki Pikczer. Cieszę się, że moja kwiaciarka zainspirowała Cię i, że zaprezentowałeś własną jej wizję. O ile zgadzam się co do wyprostowania fotki, o tyle wersja z dużą GO bardziej mi odpowiada :)
co do głębi ostrości to autor chyba z premedytacją dał taką a nie inną z racji na reklamę "erotic store" tak mi się przynajmniej wydaje, jeżeli jest iinaczej to wielkie sorry =)
Wiesz - dla mnie w zdjeciu musi byc jakis motyw przewodni, a takowy najczesciej tworzy wlasnie wyostrzenie tego, na co chcemy zwrocic uwage. Tu pokazales wszystko, a wg mnie uwaga ogladajacego powinna byc skierowana na to co chciales mu pokazac ;-) Jesli kwiaciarka, to czemu nie? :D
Poza tym, to tylko moja wizja, wiec przepraszam za moze namolne przyklady ale tylko tak moge od razu pokazac o co mi chodzi ;-) :idea:
Nie ma sprawy. Motywem tego zdjęcia nie jest konkretny element w postaci kwiaciarki a raczej kontrast, jaki powstaje poprzez umiejscowienie jej w pewnym kontekście. Dlatego uznałem, że żaden z elementów nie powinien być wywalony poza GO. Ale to tylko moja radosna wizja :)
A widzisz - dopiero jak wyblurowalem Bobiego zobaczylem, ze tak powinno byc :-) tj. ostre "soft erotic" i rozmyte zlozone do modlitwy rece muzyka :-)
Nareszcie jakieś fajne zdjęcia! Nie ma to jak poszukiwania i eksperymenty. Mi przypadło do gustu ostatnie. We fragmentach dostrzegam analogię do rysunków HR GIGERA. Naprawdę ciekawe.
Zupełnie nie moje klimaty. Ta lecąca pszczoła z koszmarnym, zaziarnionym tłem... Po prostu znieudane zdjęcie. Podobnie babcia i McFerrin... Trzeba łopatologicznie wyjaśniać przesłanie...
Chyba kolega ma za dużo sprzętu i mocno się nudzi... Nie rozumiem tych zachwytów, ale "de gustibus"...
Czym dymisz podczas robienia zdjęć dymkom? Światło z boku, dymek na białym tle czy może inaczej? Ostrość na manual?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Kiedyś, podczas zabaw z dymkami zrobiłem kilka
http://plfoto.com/zdjecia_new2/1534293.jpg
http://plfoto.com/zdjecia_new2/1529802.jpg
ale więcej było nieudanych niż udanych.
Dymiłem kadzidełkami, ale z nich było mało dymu - dopiero po posmarowaniu masłem pięknie dymiły (choć nos cierpiał).