300/4 IS ma chyba nieco starszy sysyem stabilizacji, który nie wykrywa podpięcia do statywu - i może to powodować problemy z jakością obrazu.
Wersja do druku
300/4 IS ma chyba nieco starszy sysyem stabilizacji, który nie wykrywa podpięcia do statywu - i może to powodować problemy z jakością obrazu.
I jeszcze jedno
ogladałem te zdjecia jeszcze raz dokładnie i widze pewna prawidłowosc, tam gdzie linia głowy mija sie z linia tułowia tzn punkt w którym TY masz ostrosc jest nieco oddalony od oka, nie miesci sie w głebi ostrosci, zawsze sa problemy z jakoscia zdjecia. Pytanie : czy TY przekadrowujesz zdjecie po złapaniu ostrosci w miejscu w którym ja chcesz miec, czy ustawiasz kadr naciskasz spust migawki i tam gdzie AF ostrzy tak zostaje ?
Pozdr
rafał gawełda
tam gdzie ostrzy tam zostaje , potem krapuje tak jak juz jest wygodnieCytat:
Zamieszczone przez Ptaku
??? a moze bys polecil mi kilka wskazowek???
tak myslalem, zacznij uzywac blokady ekspozycji na spuscie Twojej migawki, przytrzymanie jej do połowy powoduje utrzymanie ostrosci w miejscu jej ustawienia ( oczywiscie tryb one shot), potem przekadrowujesz zdjecia i naciskasz do konca, wyzwalajac migawke. Wtedy ostrosc pozostaje na tym punkcie ( najczesciej na głowie) na którym chcesz.Cytat:
Zamieszczone przez fotosc
Pozdr
rafal gawelda
Cytat:
Zamieszczone przez Ptaku
robie tak ale nie zawsze Jak wiem ze ptak bedzie dluzej w jednym miejscu to tak czasami robie , a jak jest jakis ruchliwy to wtedy nie ma czasu :-D
Apowiedz mi jak jest lepiej ze is czy bez? bo ja zawsze mialem jego wlaczony
nr1
cormoran
nr2
great blue heron
nr3
nr4
nr5
nr6
woodpecker
nr7
nr8
yellow warbler
nr9
nr10
american robin
nr11
mysle ze postepy robie w obrobce
a co Wy o tym myslicie?
Ales ty niecierpliwy - mimo wszystko większość nas a forum mieszka w Polsce i o 5 raczej na forum nie siedzi ;).
Ale do rzeczy. Poprawę widac wyraźną. Pod względem technicznym zaczyna być ok.
Kadry odrobinę zbyt centralne ale generalnie zdjęcia bardzo ciekawe. Te ptaszki wyglądają jakbyś był od nich na wyciagnięcie ręki. Robiłeś z zasiadek?
10 i 11 wyglądają jakby były dopalane lampą.
Pozdrawiam
Zigi
PS: Przy aparacie wpiętym w statyw IS należy wyłączyć - ponoć system głupieje jeśli nie ma drgań od trzymającej aparat ręki.
zdjecia byly robione okolo 4m sa one 30% kadrowane i musze powiedziec ze lubie centralnie miec ptaki .Jak mi wytlumaczysz dlaczego nie centralnie ,to zmienie to ale poki co to wiem ze na to nie ma regolki :) Co do lampy to doswietlam je i to dosyc czesto ja uzywam wszystlo zalezy gdzie przebywam ,ale ona sluzy tylko jako doswietlenie Mam juz sporo fotek gdzie jedna strona jest ciemna i jestem z tego powodu zly poniewaz nie powtorze zdjecia i przez to uzywam lampy
zdjecie 10 i 11 to byly prostymi zdjeciami poniewaz on sobie gniazdo budowal wiec czesto tez siadal przy gniezdzie
Co do siatek maskujacych to nie uzywam tegoJestem na ciemno ubrany i to wszystko , siedze kilkanascie minut i on sie oswaja zemna no i w ten sposob powstaja fotki
pozdrawiam:)
Teoretycznie nie ma przciwskazań ot po prostu w niektórych przypadkach warto obiekt rzucić opierając się np na zasadach złotego podziału (1/3,2/3), co polepsza odbiór kadru. Przynajmniej ja odbieram jako ciekawsze te Twoje zdjęcia gdzie, cieżar modela ląduje poza centrum kadru.Cytat:
Pozdrawiam
Zigi
znam ten podzial , ale czy nie ladnie wyglada jak on kest w centrom i tez zauwaz ze 1/3 na dole zawsze jestCytat:
Zamieszczone przez Zigi
fajnie, widać wyraźną poprawę jakości (chociaż nr 5 i 9 a także nieco nr 11 dalej mają problemy z bokeh'em). Co to za miejsce, że ptaszki przy gnieździe oswajają się z toba po kilkunastu minutach bez maskowania :shock:
parki hi Zapraszam do mnie!!!!
Wiekszosc zdjec bez ostrosci , a klika bez kompozycji jak pisał Zigi, uzywasz AF-a (wybacz to nonszalanckie stwierdzenie) bezmyslnie. nr 5 przykładowo...ostrosc jest na tyle tej czapli a nie na głowie. Pisałem Ci juz o tym. Kormoran to samo, głowa nieostra. Piszesz ze podchodzisz , ze ptaki sie nie boja...wiec mniemam ze masz duzo czasu na zdjecie, wiec sie postaraj :)
Pozdr
rafał
P.S.
A gniazda sobie odpusc, Tobie sie ktos do domu bez zaproszenia ładuje z butami ?
nie wchodze do gniazd ,tylko je obserwuje wtedy jest najlepszy czas na ptaki
Coś mi się wydaję iż u kolegi mimo wszystko inne warunki panują. Tam pewnie w weekendy tłumy ludzi się przewalaja więc ptaki są pewnie przyzwyczajone troszkę bardziej do widoku człowieka niż u nas. Fotosc mam rację???Cytat:
Zamieszczone przez Kubaman
No generalnie zdjęcia są takie, że każdego fotografującego ptaki w Polsce zazrdość musi ściskać. Podejście na takie odległości czapli czy kormoranów wymaga u nas zazwyczaj całodziennej eskapady i mnóstwa zabawy.
ptaki wroblowate sa wszedzie ,co do ptakow blotnistych jest roznie ,nie zawsze podejdziesz no i napewno nie kilka metrow ale mam miejsce gdzie z odleglosci 15 m ich siegam no i czasami znajdzie sie jeden taki ktory wcale nie zwraca uwagi na ludzi Ostatnio mialem jego w zasiegu 5 m .ta zwierzyna jest jednak bardziej oswojona niz w Polsce no i owiele wiecej chyba jest jej tu.Sarny czasami na ulice wyjda ,a i w sezonie zimowym niedzwiedzie tez na posesje wchodza Tak ze napewno tu jest latwiej to fotografowac ,ALE sa tu tez pewne bariery w fotografii ptakow ,poniewaz nie wszedzie mozna wejsc ,sa one strzezone przez specjalna straz,wejscie tam grozi kara pieniezna tak ze kazdy z tego rezygnyje a za to w Polsce mona chodzic praktycznie wszedzie
oj nie, niestety, a może i na szczęście tak nie jest. Po pierwsze wszystkie większe ostoje ptaków sa objęte rezerwatami bądź mieszczą się na terenach parków narodowych, a cała masa stawów i żwirowni jest własnością prywatną i dodatkowo znajduje sie pod nadzorem ornitologów. Na stawach można dostać "w ryja" a z rozmowy ze strażnikami dowiedziałem się, że jeszcze niedawnmo nosili strzelby. Rozstawianie o 3 w nocy kryjówki mogło się skończyć naprawdę źle.Cytat:
tutaj to oni wygladaja jak normalni polocjancii ,a jeszcze powracajac do poprzedniego tematu to ja jak wyruszam na zdjecia to tez po calym dniu wracam :)
nr1
nr2
nr3
nr4
nr5
nr6
nr7
Hehe, na trojce ciekawe ujęcie, a najbardziej podoba mi sie 5 i 6, 4 tez byla by dla mnie swietna gdyby nie te pale i troche za duzy kadr.
to jest specjalnie zrobione miejsce po to aby te i inne ptaszyska siadaly tak ze lepiej zeby byly hihi
Jak dla mnie jedynka najlepsza, a trójka z lekka nieostra.
z pierwszej seri najfajniejsze 1 i 6 a z drugiej najlepsza to fotka nr 2, choc najlepsza moglabyc fotka nr 1 tylko ze sa na niej obciete stopy ptaka, oraz przeszkadzaloby mi to ze prawa noga jest nieostra
fotosc, większość tych twoich zdjęć jest nieostra niestety. Najlepsza i jedyna chyba OK pod względem ostrości jest 6 (i przy okazji mi się bardzo podoba) z poprzedniej serii oraz jedynka z ostatniej - ale dla odmiany obiciąłeś nogi :?
Witam :) wiec kilka słow o zdjeciach
1. Byłaby bajka, ale to "specjalnie" postawione rusztowanie na ptaki "niespecjalnie" jest fotogeniczne, zalecam cos bardziej naturalnego ustawionego w taki sposób zeby ptaki tworzyły ciekawa kompozycje - inwencja nalezy do Ciebie :)
2. Bez ostrosci
3. Z cyklu - poranna kupa :)
4. patrz pkt 1
5. nieostre
6. poprawne
7 poprosze ten sprzet....:) bez tego Pana :) U WAS fotografia dzikiej przyrody wyglada jak wędkowanie :)
Nastepna seria
1. Obciete nogi i perspektywa lipna, trzeba troche stare kosci potrenowac :)
2. Poprawnie, ale ten "kijaszek" nijak mi nie pasuje
3. Przypadowe zdjecie, przypadkowy kadr
Pozdr
rafał gawełda
Bardzo mi się podoba ta fota.
Czy możesz napisać co to za ptak ?
Nie wiem czy kolega Fotosc wie :)a jak tak, to przepraszam za insynuacje...Kormoran rogaty
Pozdr
rafał gawełda
znam nazwe po angielsku
a ten drogi nazywa sie Royal ternCytat:
600mn i tc to dla takiego dziadka i maskownica nie jest potrzebnaCytat:
Zamieszczone przez Ptaku
rusztowanie to nie ja je zrobilem a jakbym je usunal to zapewne by mnie zamkneli
sarenka zostala przypadkowo sfotografowana owszem ale po to to umiescilem ,chcialem pokazac ze tu wychodza na ulice takie zwierzaki
no i dzieki ze chodz jedne zdjecie jest poprawne w/g Twojego uznania :)
A ile kosztuje? ;)Cytat:
drugiCytat:
Zamieszczone przez Vitez
tło, tło do poprawy :!:
poprawilem tlo ale ptak stracil na jakosci, nawet Wam go nie chce pokazywac:( Lepiej bedzie jak tla nie bede ruszal
nie ruszaj, następnym razem ustaw się inaczej
Fajny ptaszek :). Ciekawe zdjęcia. Tło jakieś lekko dziwne - coś z nim robiłeś czy takie wyszło z aparatu?
Pozdrawiam
Zigi
takie bylo , lekko przyslonilem drobne przepalenia
american robin
nr1
nr2
nr3
nr4
nr5 jest nieostry .wiem ale za to moment swietny
czapla siwa -- great blue heron
nr1
nr2
nr3
nr4
nr5
fotosc, ptaki waspaniałe, ale DLACZEGO ciągle 90% twoich zdjęć jest taka nieostra? Rany, szkoda takich ptasich sytuacji :(
i te ostatnie tez sa nieostre???????????
jak na moje, kaprawe co prawda, oko to nie są ostre, tak jak powinny być przy zastosowaniu takiego sprzętu. Choć oczywioście są zdecydowanie lepsze od poprzednich - bo ptak z młodymi w całej serii nie jest ostry.
P.S> proponuję ci, żebyć obrobił zdjęcie np. w PS bez wymazywania exif'a czyli od razu do jpg. Wtedy będzie można pogadać o parametrach.
No ja troche jak Kubaman - zdjecia "ideologicznie", a zwlaszcza te w gniezdzie, sa sliczne! Ale ostrosci niet :(
Mam taką teorię spiskową :twisted:Cytat:
Zamieszczone przez Kubaman
Kubaman a może fotosc obrabia je na monitorze CRT? A glądasz je na LCD. LCD-eki drastycznie obnażają wszelkie wady zdjecia - których na bąńce kompletnie nie widać. Tu może byc pies pogrzebany. Podobnie jest z moimi kaczkami w locie na CRT sa wzlędnie ok ale na LCD wydają się byc nieostre! (5 akurat jest nieostra)
Fotosc działasz na kineskopowym - CRT czy LCD?
Pozdrawiam
Zigi
PS: Zdjęcia kapitalne!