Nabyłem 22mm, jest kilka razy wart tych pieniędzy i swojej opini o nim.Załącznik 920
--- Kolejny post ---
I wycinek 1:1
--- Kolejny post ---
Załącznik 921
Za drugim razem.
Wersja do druku
Nabyłem 22mm, jest kilka razy wart tych pieniędzy i swojej opini o nim.Załącznik 920
--- Kolejny post ---
I wycinek 1:1
--- Kolejny post ---
Załącznik 921
Za drugim razem.
A jak jakość filmików w 120 kl/s (czy raczej 100kl/s) w 720p? Jak to wygląda?
Czy tryb HDR w M50 dostępny jest tylko w SCN, czy można go też włączyć w TV i AV?
W trybie Tv, Av , raczej nie, mnię nie udało się czegoś takiego znaleść.
Natomiast można , te fotografie robic w trybie Filtry twórcze, wydaje mi się że to jest w tym aparacie sposób robienia takich zdjęć.
Zakupiłem M50 z M55-200 jako zestaw alternatywny dla 5DII z C70-300L do focenia w mieście.
Cel jest taki żeby uszczknąć trochę na wadze (650g vs. 1900g), skromniejszy wygląd nie rzucający się w oczy, mniejsze gabaryty.
W sumie ten cel został osiągnięty.
Załącznik 1072
Do focenia krajobrazu pewnie się nie nada bo jakość L-ki jest niekwestionowana ale w mieście jakoś to idzie.
Różnica w gabarytach i wadze ogromna, a jak z jakością rawów? W czym widzisz największe różnice?
Różnica w rawach przy podglądzie 1:1 jest widoczna. Mikrokontrast L-ki jest znakomity.
Ale jpgi np. 2400x1200 już są podobne. A przy mniejszej rozdzielczości na prawdę jest podobnie.
Największe zaskoczenie dla mnie to szybki spadek jakości przy ISO powyżej 400. Obróbka robi się drętwa, światła tracą zawartość półtonów. Kontrastowe fotki wychodzą dobrze.
Dwie fotki porównawcze o wymiarze 1280.
Załącznik 1073
Załącznik 1075
Dzięki wielkie:)
Fajne porównanie, mógłbyś jeszcze pokazać podobny kadr z 70-300 i obu aparatów?
Niestety nie kupiłem (jeszcze :?:) adaptera. Po pierwsze cena jest absurdalnie zaporowa a poza tym nie byłem pewien czy zostawię sobie ten sprzęt.
Może kilka fotek testowych:
Załącznik 1077
Załącznik 1078
Załącznik 1079
No i moja Pani patrzy na nową zabawkę ;)
Załącznik 1080
Jak oceniasz AF w tym aparacie?
Co do adaptera, to podejrzewam, że na alliexpress da się jeszcze kupić jakiś zamiennik w cenie ok. 100 złotych (np. Viltrox). Niestety nie jestem na bieżąco, mój kupiłem kilka lat temu.
Skuteczność pojedynczego punktu jest dobra. Pole jest małe. Sterowanie dotykowe na ekraniku przy obserwacji w wizjerze jest wygodne i proste.
AF jest szybki i skuteczny. No ale mam na razie ten jeden obiektyw 55-200 - ciemny i długi a to duże ułatwienie dla AF.
Co do śledzenia to na razie nie mogę wyrozumieć wszystkiego. Jakoś działa, jest szybkie ale jaka niezawodność z tego wynika to jeszcze nie wiem. Poćwiczę.
Wypstrykałem dopiero dwa akumulatory ;).
Adapter można kupić najtańszy. Mam jakiegoś chińczyka plastikowego i to tylko przedłużenie styków.
Oryginalny adapter jest w cenie C50/1.8 STM. To irytujące. Po prostu.
Zgadzam się, powinien być w zestawie tak jak z pieszym m. W końcu system szklarnią nie grzeszy, konstrukcja jest bardzo prosta.
Rzadko tu zaglądam od jakiegoś czasu (chyba od paru ładnych lat), ale ostatnio zainteresowałem się M50-tką. Gdyby ktoś chciał poczytać recenzję tego aparatu i pooglądać parę zdjęć, to zapraszam:
Pozytywne zaskoczenie – Canon EOS M50 | epicure | fotografia | blog | Łukasz Sarwiński :)
Test fajny chociaż, subiektywny - takie mi się podobają. Nie ze wszystkim się zgadzam ale wiele się potwierdza.
Moje pierwsze uwagi odnośnie M50:
1. Gibany ekran jest bardzo kłopotliwy w obsłudze w stosunku do odchylanego. Gdyby mój G7XII miał taki ekran nie mając EVF byłby bezużyteczny. Mozolenie się z wywracaniem tylko po to aby trochę go odchylić w górę to dramat. No ale w M50 jest EVF i ekran służy do ustawiania kciukiem położenia punktu AF. Do tego się nadaje. Gibany ekran to ukłon w kierunku vlogerów no to im się podoba.
2. EVF widziałem dotąd tylko w Sony i bardzo mi się ten obraz nie podobał. Skądś mi się uwidziało, że w Canonach jest lepiej. Ogólnie obraz jest bardzo lichy - kontrast ogromny, cienie smoliste. No ale co tam.
3. Nie mam osobiście potrzeby stosowania większej ilości kółek do obsługi. Robię w trybie Av, stosuje praktycznie stałą korektę ekspozycji, tylko RAW.
4. Auto ISO jest praktycznie niekonfigurowalne. Automat dość skrupulatnie forsuje czasy 1/(ogniskowa FF) ignorując stabilizację.
5. Sensor, póki co, jest dla mnie wielkim zaskoczeniem. Wywołałem wcześniej całkiem sporo RAWów z tego sensora ściągniętych z netu i wydawało mi się że jest nieźle. No ale teraz widzę, że powyżej ISO 400 obrazek jest cienki. Użyteczny, ale świateł i cieni i koloru ubywa sporo w stosunku do ISO 100. Niby wiadomo, że tak ma być ale lekki niesmak jest.
6. Obiektyw M55-200 - teoretycznie najsłabszy w systemie M - zaskakuje pozytywnie. Jest użyteczny, kompaktowy, lekki a przy tym ostry i dosyć kontrastowy. W końcu matryca w M50 jest dosyć gęsta a powiększenia 1:1 wyglądają przyzwoicie.
Czyli problem z czasem ekspozycji dla Auto ISO w trybie Av można po prostu obejść używając tryb M, czyż nie? :)
--- Kolejny post ---
Nie bardzo rozumiem. Skoro tryb M, to powinien trzymać taką przysłonę jaką ustawiłeś niezależnie od tego czy dla danej ogniskowej to pełna dziura czy nie... W kierunku ku dłuższym ogniskowym oczywiście będzie coraz ciemniej, ale w przeciwnym nie powinno być coraz jaśniej?
P.S. Ale chyba już domyślam się, że chodzi o ruch powrotny podczas zoomowania? :)
Działa to tak, że jak dla dowolnej ogniskowej ustawi się pełną dziurę to podczas zoomowania trzyma pełną dziurę.
Ale np. jak dla ogniskowej 55 mm ustawię f/5.6 to przy ogniskowej 200mm zmieni na f/6,3 i przy odwrotnym zoomowaniu powróci na f/5,6.
Co do AutoISO w trybie M jeszcze nie ogarnąłem jak aparat sygnalizuje niepoprawną ekspozycję po osiągnięciu granicznej wartości ISO. Drabinka umożliwia korektę ekspozycji co jest godne pochwały ale nie wskazuje już o ile niedoświetlamy po osiągnięciu granicznej wartości ISO.
Mam nadzieję , że zrobią to w kolejnej aktualizaci oprogramowania.
Bądzmy optymistami w 7D była poważna aktualizacja, ktora coś tam dodawała.
@marfot
Ja bardzo chciałbym zobaczyć zdjęci M50 z podpiętym 70-300L ;) Ale niektóre marzenia się nigdy nie spełnią :(
Kupiłem oryginał, bo tu jakość wykonania i materiały mają zasadnicze znaczenie. Żeby mniej bolało to razem z aparatem, żeby odjąć te 215-cie. Wcześniej wstawilem tutaj zdjęcie z Zeiss-a 100mm, żeby zobaczyć możliwości matrycy no i oczywiście jak ten adapter działa. Jestem z niego zadowolony.
Wygrzebałem z szafy posiadany adapter. To Voking VK-C-AF4. Plastikowy korpus, aluminiowe bagnety, wbudowany gwint statywowy. Pewnie mógłbym strzelić parę fotek testowych na M10, ale co to jest warte wyjdzie dopiero w praniu. Czyli jak kupię jakieś bezlustro Canona i zacznę je naprawdę używać.
--- Kolejny post ---
Dlatego lada moment będzie 35ka EF-M, pewnie jaśniejsza i mniejsza niż wspomniane szkło, ale raczej bez stabilizacji. Chyba, że ... ;)
To już by było coś. Jasna dedykowana 35 dla bagnetu ef-s nigdy nie powstała :( A nikoniarze od zawsze mieli obiektyw 35/1.8.
No i to jest właśnie podejrzane ;) Albo nastąpiła zmiana mentalności u Canona albo np. takie EF-M 35/1.4 będzie niezbyt tanie i będzie kryło od razu pełną klatkę (co raczej wydaje mi się mało prawdopodobne, nie sądzę, żeby Canon chciał się bawić w pokurczone bagnety tak jak Sony).
EF-M 32/1.4 STM będzie już na Photokinie i raczej ma być kompaktowe. Jest milczenie w sprawie ceny co u Canona oznacza tylko jedno :(
https://www.flickr.com/photos/daveba...7696476763605/
https://www.flickr.com/photos/davebass5/29133016028/
https://www.flickr.com/photos/davebass5/43115239591/
https://www.flickr.com/photos/davebass5/42696249411/
https://www.flickr.com/photos/davebass5/27502352347/
Fotodiox Pro
https://www.amazon.com/Fotodiox-Lens...R2IHM5CZ65C96S
Jest źle wyczerniony (patrz komentarz ze zdjęciami) i po jakimś czasie trzeba go skręcać do kupy bo śrubki się w nim luzują przez co źle działa AF zwłaszcza jeżeli się korzysta z zoomów. Potwierdzone działanie z M50.
VILTROX
https://www.amazon.com/VILTROX-EF-EO...ustomerReviews
Na wejściu kilka pozytywnych komentarzy od posiadaczy M50.
Commlite
https://www.amazon.com/Commlite-CM-E..._&dpSrc=detail
Według producenta tak wygląda lista kompatybilnych obiektywów:
Zaglądając pod "Customer questions & answers" można się dowiedzieć że:Cytat:
Compatible Lens:
Canon EF Fixing Zoom: 24 F1.4L, 24 F1.8, 35 F1.4, 35 F2, 40 F2.8, 50 F1.4, 50 F1.2, 50 F1.8, 85 F1.2, 50 F1.8, 100 F2, 100 F2.8
Canon EF-S:17-55 F2.8,18-55, 18-135, 55-200
Tarmon:SP 17-35, SP 17-50, SP 28-75, SP 200-500
Czyli wszystko gra. W komentarzach jest jakiś filmik i darmowa podpowiedź na rozwiązanie pewnego problemu:Cytat:
Question: Will this work with the Canon M50?
Answer:
I bought this specifically for use on my M50. It’s worked on the Canon lenses I have. I’ve tried it on 70-200 IS, 24-70 L, and the nifty fifty.
By AmazonJunkie on August 4, 2018
Yes that's what I have it on. Works perfectly
By Jeff Lin on August 4, 2018
Yes I bought this in April for my M50, works great.
By Amazon Customer on August 4, 2018
Adapter do dostania w sklepach internetowych Cyfrowe.pl lub Rtv Euro Agd. Poniższa informacja pochodzi ze sklepowych komentarzy:Cytat:
Fit camera and lenses, but something wrong with the electrical components, it simply just focuses my lens in and out non stop the second I power on my camera, even if I am not composing a shot/holding the shutter down.
UPDATED: The problem is with the M series "Continuous autofocus" which can be turned off. When using the M lenses, they AF so quietly/smoothly you don't notice until you try using an EF lens. This setting can be turned off in the menu. (Will also save battery) This product works well after doing that.
"Lekki luz na mocowaniu z aparatem, po stronie obiektywu nie ma zastrzeżeń. Poza tym, działa bezbłędnie."
"Mógłby być lżejszy. Jakość wykonania dobra , występuje minimalny luz na bagnecie od strony obiektywu. Za taką cenę do przyjęcia."
@mkamelg
Wielkie dzięki za włożoną pracę. Myślałem o Commlite bo to już pewna tradycja w podpinaniu wszystkiego do Sony ale pojawił się ten Viltrox i tak się zawahałem ;)
Co do zamienników w ogólności to właśnie testuję YN-E3-RT i chyba działa :shock:
Nie wiem czy przy M5 jest zwrot 215 zł, ale przy M50 napewno jest.
Jest zwrot 215 zł w promocji bezterminowej przy zakupie adaptera wraz z aparatami EOS M50, EOS M6 oraz EOS M5 https://www.canon.pl/lens-promo/
Dodatkowe 215 zł do wyrwania w promocji terminowej (kończy się 31.08.2018) przy zakupie EOS M50 https://www.canon.pl/cashback/ no bo promocje można łączyć.
Czyli jeżeli na przykład w Cyfrowe.pl oryginalny adapter EF-EOS M kosztuje 583 zł no to 583 zł minus 215 zł minus 215 zł równa się 153 zł. Jest to super sprawa dla kogoś kto kupuje sobie M50 bo już nie będzie musiał szukać tańszych zamienników oryginału.
Zrobiłem trochę fotek zestawem M50+M55-200.
W mieście jest fajnie:
1. Załącznik 1212
2. Załącznik 1213
3. Załącznik 1214
4. Załącznik 1215
Obiektyw daje radę, IS skuteczny, kolory na poziomie akceptowalnym.
W górach, odległe widoczki, mgiełki - to jednak domena FF.
Obrazek obrabia sie trudno, kolory "się mienią".
To przykład:
5.Załącznik 1216
Chyba we wszystkich sensorach Canona jasne partie zawierają mało koloru. I te kolory zachowują się "chybotliwie" - przy rozjasnianiu/przyciemnianiu wyraźnie zmieniają odcień.
Wydaje mi się, że jako tako jest w 5DIV chociaż w stosunku do takiego D850 to jest przepaść. Sensorek M50 wydaje się tu słaby nawet na ISO 100.
Każda manipulacja ekspozycją przy skrajnych rejestrach matrycy to igranie z kolorem. Nie widziałem matrycy, z której ktokolwiek chciałby odzyskiwać informacje np. z przypalonej twarzy, bo to nigdy nie kończy się dobrze dla koloru. Nie zauważyłem jednak, żeby M50 jakoś tu się specjalnie wyróżniał na niekorzyść na tle innych aparatów, z którymi miałem do czynienia.
Wielkie dzięki za szczegółową informację. Właśnie dostałem e-mail z Canon Polska, że zgłoszenia zostały rozpatrzone pozytywnie i przeleją na konto 2x po 215 zł.
Takie zakupy to ja lubię. Dodatkowo przy zakupie w euro rtv agd dostałem bon na 100 zł. i sklep zapłacił 2 pierwsze raty.