@ToMo, nie do konca rozumiem twoj post. Ty nigdy nie szukasz plików w Macu, nie ustawiasz systemu pod siebie?
Wersja do druku
@ToMo, nie do konca rozumiem twoj post. Ty nigdy nie szukasz plików w Macu, nie ustawiasz systemu pod siebie?
Kurcze tu nie chodzi o wyzszosc systemu tylko ,ktory Macbook :)
Witamy na forum internetowym [emoji28]
Ja napiszę też parę słów. Na początku może napiszę, że nigdy nie miałem MBP i jedyny mój kontakt z produktami Appla to telefon żony oraz kupiony w jednym celu Ipad mini 4 do wpółpracy z dronem. Do pracy ze zdjęciami i filmami zakupiłem Dell XPS 15. Wcześniej to zadanie spełniał Surface Pro 4, którego obecnie używa żona i działa on bezproblemowo i żona na pewno nie zagląda w różne zakamarki systemu (czyli tak jak którys z kolegów). Mój Dell działa również bez najmniejszych problemów i radzi sobie bardzo dobrze. Właściwie też nie muszę zaglądać w zakamarki systemu, robie to czasami ale z ciekawości a nie z koniecazności. Dodam, że posiadam wersję z ekranem 4K dotykowym.
Nie mogę już edytować posta więc piszę kolejny. Chciałem dodać jeszcze, że praca z dwoma monitorami nie jest żadnym problemem zarówno w przypadku Dell'a jak i Surface Pro. A w sprawie wyboru komputera dla założyciela wątku, który szuka czego do nauki na sofie, to może właśnie taki Surface Pro 4 lub 5 Ci wystarczy? Co prawda ekran nie ma nawet 13" ale za to nie zawsze musisz mieć klawiaturę podpiętą a mając go na kolanach możesz swobodnie operować piórkiem. Mogę zapewnić, że jakość wykonania urządzenia jest na prawdę na najwyższym poziomie. Myślę, że w kwocie zadeklarowanej zmieścisz się spokojnie.
Nie mialem laptopa w rekach od ponad 10 lat :) Pewnie jest wygodniej po odpieciu klawiatury ,czy masz moze LR na nim? Jesli tak to zalacz screena bo ponizej 13" to wiekszosc odradza. Tak sie zastanawian jesli wywolujemy rawy na tym sprzecie bez ingerencji w kolory to reszta powinna byc ok? Chodzi o cienie i przejscia tonalne? Do podgladu zdjec na sesji tylko kabel do aparatu I byloby by szybciej niz na Ipada z eyefi.
Nie mam już na Surface Pro nic do obróbki. Jak wspomniałem jest już w rękach żony. Używałem na nim ACR i Photoshop natomiast samego LR nie miałem. Generalnie działał bardzo sprawnie. To jest wersja z procesorem i7 i 16GB pamięci i dysk SSD 256GB.
A uzywajac PS bylo wygodnie ?
Polecam poczytac:
https://tomaszpluszczyk.pl/mac-vs-pc...fii-i-retuszu/
Chodzi o co innego. MBP 13 na Retinie daje rozdzielczość 2560 x 1600 (WQXGA)i to jest tak dużo, że zatraca się postrzegalność ewentualnych mankamentów na zdjęciach - np. nieostrości / nietrafionej ostrości. Tutaj klasyczny monitor minimum 24cale daje zupełnie inny komfort pracy. Ale żeby nie było tak fajnie - jeśli podepniesz MBP do zewnętrznego monitora FullHD 1920x1080, karta grafiki nie postąpi jak pod Windows. Owszem ekran się rozdwoi, ale natywna rozdzielczość zewnętrznego monitora będzie tylko rzeczą umowną. W rezultacie obraz zostanie "na siłę" doskalowany do natywnej rozdzielczości monitora i będzie to widać w postaci miękkich krawędzi czcionek, obraz nie będzie żyletą, będzie taki bardziej analogowy :)
Pod Windows nie ma z tym problemu, laptop wyświetla swoje maksimum, a zewnętrzny monitor swoje. Aby pod Makiem było OK - należałoby podpiąć monitor WQXGA albo lepszy.
Bylo prosciej jak byly klisze :)
Zawsze "kiedyś było lepiej". ;)
Przesiadłem się z della 24" FHD na samsunga 34" QHD 3440x1440 ponieważ ten dell juz mały się robił a Ty chcesz na 13" pracować bo mac...
To prawda praca na duzym monitorze to bajka ,ale fajnie czasami pobawic sie mobilnie. Ponizej HP surface i LR z piorkiem.
https://youtu.be/VagDckvYaS4
Nie wyobrażam sobie pracy nad fotkami na matrycy laptoka.
Rozumiem ,ale czy jesli bez ingerencji w kolor tylko podstawowa obrobka to nie powinno byc zle? Mowie o okazionalnej obrobce.Wiem ze Retina jest nie do pobicia.
Faktycznie dzieki za przytomnosc :-)
Chcialem Macbook Pro ,ale trafilo sie to:
HP ZBook g3 15" G3 M9R63AV Intel Core I7-6820HQ 2.70Ghz 32GB RAM M.2 1TB SSD Win10 ktos z Was uzywal?
A to w takim razie ok :-) Dzieki Zdebik no teraz jestem spokojny po twojej wypowiedzi bardzo mi pomogles. Zapomnialem dodac obok wspanialego systemu Win10 ma jeszcze karte graficzna NVIDIA Quadro M1000M,akurat to chyba najslabsza w tej serii z dokladanych no ,ale ja w gry nie gram.
Te tanie quadro to chłyt marketingowy i wyciąganie kasy. Miałem K1200 (czy cos takiego) w stacji roboczej della, po 2 latach wymienilem ja na GTX 1060 (Quattro sie zawieszała i bugowała Premiere Pro).