-
Odp: Długi obiektyw do fotografii przyrodniczej- ptactwo.
#Tomek - dzięki za sample, ale pod tym względem wiem jak Sigma się prezentuje :). Bardziej mnie ciekawi jak dużym krokiem naprzód Sigma jest względem RF100-400 i jak z kolei lepszym obiektywem jest RF100-500 względem Sigmy.
#Cauchy - mam Cię na Flickerze w ulubionych i właśnie te zdjęcia mnie upewniły, że wystawię RF100-400 na sprzedaż :P Ale jeszcze nie sprzedałem, lubię posłuchać opinii i poczytać.
Ten pulsujący AF Duade Paton opisywał, że występuje szczególnie kiedy obiekt jest w miarę blisko nas. Kiedy jjest dalej - nie ma takiego problemu.
-
@mystek Sigma jest ostra jak trafi i na jakość obrazka raczej nie będziesz narzekać, najlepsze efekty ma po przymknięciu do f/8. Nie wiem jaki masz aparat ale z R6 AF strasznie wkurzał i do tego gubienia ostrości albo przywykniesz albo znienawidzisz...Poza tym sam Af jest wolny więc miej to też na uwadze.
-
Fotografowałem Sigmą C 150-600 maskonury na R6 i nie narzekałem na AF.
Sigmę miałem do testów, ogólnie byłem zachwycony jakością obrazka, na AF nie narzekałem choć potrafił być kapryśny.
Miałem przez chwilę RF 100-400 (nietrafiony prezent) i pozbyłem się go szybko bo był ciemny, a jego bokeh mnie irytował bo był po prostu brzydki.
Gdybym miał wybierać z ten dwójki to oczywiście Sigma.
Poniżej link do zdjęć
https://tm-photos.myportfolio.com/wy...iektywie-sigma
-
Ok, a jak realnie powinienem dać za taką Sigmę na rynku wtórnym? Bo widzę, że na Amazonie można kupić za 4000zł taką Sigmę, nową tymczasem używki są od 3400-3800 z grubsza.
#Winsho - właśnie wiem, że albo zaakceptuję ten AF albo znienawidzę. Liczę się z tym i potrafię sobie wyobrazić pracę z tym obiektywem.
#Tomek - przepiękne zdjęcia. A co do RF100-400, to jak wygląda ten obiektyw względem Sigmy tylko i wyłącznie pod względem IQ?
-
no właśnie, zależy ile chcesz wydać
do 5kpln nie masz wielkiego wyboru ;)
a w cenie RF 100-500 już pewnie wolałbym kupić A7III + 200-600, zwłaszcza jeśli nie chcesz nagrywać wideo, tylko focić :roll:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
no właśnie, zależy ile chcesz wydać
do 5kpln nie masz wielkiego wyboru ;)
a w cenie RF 100-500 już pewnie wolałbym kupić A7III + 200-600, zwłaszcza jeśli nie chcesz nagrywać wideo, tylko focić :roll:
Dobrze mówi polać mu :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mystek
Ok, a jak realnie powinienem dać za taką Sigmę na rynku wtórnym? Bo widzę, że na Amazonie można kupić za 4000zł taką Sigmę, nową tymczasem używki są od 3400-3800 z grubsza.
#Winsho - właśnie wiem, że albo zaakceptuję ten AF albo znienawidzę. Liczę się z tym i potrafię sobie wyobrazić pracę z tym obiektywem.
#Tomek - przepiękne zdjęcia. A co do RF100-400, to jak wygląda ten obiektyw względem Sigmy tylko i wyłącznie pod względem IQ?
Co masz na myśli pisząc o IQ?
-
Zgaduje, że IQ z angielskiego Image Quality, po naszemu Jakość obrazu
-
Tak jak Robcio napisał, czyli jakość obrazu, ostrość itp. Widziałem porównania RF100-400 do RF100-500 i jak fotografuje się bliskie cele, to RF100-400 jest niemal ostry jak RF100-500 (ze względu na skalę odwzorowania 0,41x vs 0,28 bodajże) tak naturalnie na dalsze cele RF100-500 rządzi niepodzielnie. Nie widziałem natomiast porównań Sigmy do RF100-500.
#Cauchy - wiem, znam tą konkluzję z wielu dyskusji pod tytułem "Canon nie oferuje odpowiednika Sigmy 150-600" :P. W sumie nie pomyślałem o tej opcji posiadania po prostu 2 systemów, ale z drugiej strony - nie potrzebuję 2 aparatów.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mystek
ale z drugiej strony - nie potrzebuję 2 aparatów.
Tak Ci się tylko wydaje, bo nie masz ;)
-
Nie atsf, po prostu sobie wyobrażam siebie chodzącego po górach i trzymam 1 aparat z obiektywem podpiętym a w sakwie przypiętej do pasa mam drugi obiektyw (zazwyczaj mam RF100-400 podpięty, a Tamrona EF 24-70 w sakwie lub coś innego). Nie widzę siebie jak trzymam 2 aparaty w obu dłoniach, to nie dziki zachód :P. Kminię generalnie czy jest sens przesiadki z RF100-400 na Sigmę, czy po prostu od razu pójść grubo w RF100-500.
PS: tam co pisałem "zdelegalizować atsfa" to był żart :) Ja nie mam nic do Ciebie, ale wiem, że nie trawicie się z Elbertothem czy jak to tam się pisze.
--- Kolejny post ---
Nie atsf, po prostu sobie wyobrażam siebie chodzącego po górach i trzymam 1 aparat z obiektywem podpiętym a w sakwie przypiętej do pasa mam drugi obiektyw (zazwyczaj mam RF100-400 podpięty, a Tamrona EF 24-70 w sakwie lub coś innego). Nie widzę siebie jak trzymam 2 aparaty w obu dłoniach, to nie dziki zachód :P. Kminię generalnie czy jest sens przesiadki z RF100-400 na Sigmę, czy po prostu od razu pójść grubo w RF100-500.
PS: tam co pisałem "zdelegalizować atsfa" to był żart :) Ja nie mam nic do Ciebie, ale wiem, że nie trawicie się z Elbertothem czy jak to tam się pisze.
-
szczerze powiem, że chodzenie po górach z Sigmą, i dodatkowo 2ma innymi obiektywami i 1.5kg statywem brzmi dla mnie hardkorowo, ale myślałem o tym, bo chciałbym np. zapolować na świstaki i kozice w Tatrach Zachodnich, kto wie, może kiedyś to się ziści :)
-
Te wszystkie "długie obiektywy". o których piszecie to popierdułki. Tu popatrzcie:
https://apod.nasa.gov/apod/ap231203.html
Kliknijcie na drugi link w opisie, to zobaczycie co to jest "długi obiektyw".
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
szczerze powiem, że chodzenie po górach z Sigmą, i dodatkowo 2ma innymi obiektywami i 1.5kg statywem brzmi dla mnie hardkorowo, ale myślałem o tym, bo chciałbym np. zapolować na świstaki i kozice w Tatrach Zachodnich, kto wie, może kiedyś to się ziści :)
Hardkor to jest plecak 20+ kg. Taki mniej więcej miałem, gdy 5 lat temu szedłem na półtora tygodnia do Piątki z różnymi rzeczami i pełnym sprzętem foto: 2 aparaty, kilka obiektywów, statyw. I jeszcze wężyk spustowy - ten to mi dowalił. Ale ja mam ponad 60 lat (szóste piętro?). Nie wiem, o co chodzi z dzisiejszą młodzieżą, coś poszło nie tak, stęka z powodu pięciokilogramowego plecaka.
A nawiązując do tematu: tam właśnie, w okolicach starej, kamiennej koliby, zrobiłem cały reportaż świstakowy.
-
kto co lubi, mi chodzenie z takim obciążeniem nie sprawia przyjemności, a maso nie jestem :p
-
Ale nie masz łazić tak cały czas, bo to rzeczywiście jest niemiłe. Doszedłem do bazy, a potem sobie spacerowałem z chlebakiem i menażką.
W okolicy tej zabytkowej koliby jest pole kamieni i w nim duża kolonia świstaków. Ze względu na duży ruch w Piątce, są mniej płochliwe. Kozice też są w Piątce od Szpiglasowego na zachód, a czasem nawet łażą przy jeziorach nad ranem. Kozice oprócz tego łatwo zobaczyć w otoczeniu Chochołowskiej - za każdym razem jak byłem między Jarząbczym i Wołowcem, to je spotykałem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Nie wiem, o co chodzi z dzisiejszą młodzieżą, coś poszło nie tak,
Tak z 6 lat temu, w okolicach Doliny Pięciu Stawów Polskich, przechodziłem obok grupy młodych ludzi. Stali i pokazywali sobie coś palcami, wielce poruszeni. Gdy przechodziłem obok usłyszałe tylko: "Patrzcie, bobry!". Tyle w temacie świstaków. I młodzieży...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mystek
Ja Ci nie polecam targania dwóch aparatów na raz, bo i sam najczęściej tego nie robię, lecz posiadanie różnego sprzętu na różne okazje. Jeśli okoliczności sprzyjają, to biorę 1-3 zestawy, a jak nie sprzyjają, to wybieram jeden. Np. 6D z zoomem 28-70 i 50 mm oraz M3 z 11-22 STM, gdy się spodziewam tylko pomieszczeń, ludzi, i jakichś widoczków, a tylko 7D II (lub R7) plus EF 100-400, gdy idę na zwierza, a zwykle wtedy żadnymi widoczkami sobie doopy nie zawracam. Z kolei, gdy jadę gdzieś z żoną w plener, to zawsze zestaw na zwierza plus M2, czasem 6D, jeśli się mocno czuję i mam miejsce w bagażu. Czasem zamiast M2 biorę M5, ale ten mnie wqrwia, bo za dużo czasu tracę, aby sobie przypomnieć, jak go customizowałem :mrgreen:.
-
To ciekawy temat, jak kto sobie organizuje wyjazd turystyczno-fotograficzny. Podpiszę się pod atsf'em: jadąc (lub czasami idąc) do bazy, mam w pip sprzętu, ale na konkretny dzień i zamiar biorę z niego bardzo konkretnie. Naprawdę nosicie przy dupie wszystko co macie?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
To ciekawy temat, jak kto sobie organizuje wyjazd turystyczno-fotograficzny. Podpiszę się pod atsf'em: jadąc (lub czasami idąc) do bazy, mam w pip sprzętu, ale na konkretny dzień i zamiar biorę z niego bardzo konkretnie. Naprawdę nosicie przy dupie wszystko co macie?
Kiedyś też chorowałem na zabieranie wszystkiego co mam, aktualnie jak idę w góry to nawet grip odpinam i biorę samą R + RF 24-105/4 L i zamiast kilku baterii jeden większy powerbank, którym naładuję teleon i aparat. Choć przyznam, że często brakuje mi długiego tele na takich wypadach, ale nie chce mi się taszczyć.
-
W góry mam najczęściej 24-105 oraz 17-40 lub 8-15 Fisheye. No i korpus - wiadomo.
Ale czasem się bawię: na przykład zwiedzając ostatnio Ratyzbonę (Rengschburg) miałem tylko 50 mm. Nakombinowałem się, ale - moim zdaniem - wyszło ciekawie i niesztampowo.
-
Policzyłem teraz z grubsza jaki plecak noszę na tripy, z tym, że moje tripy są dynamiczne tj - zawożę dziecko rano do przedszkola i jadę gdzieś do 100-130km od Krakowa. Ogarniam jakiś szlak na max 4-5h tak bym wrócił do Krakowa na 15-16 i wychodzi z grubsza: Woda 1,5 litra (drugie 1,5 zostaje w aucie), 3 bułki, jakiś 1-2 batony, owsianka wyciskana, no i sprzęt: body R, RF100-400, Tamron24-70, RF85 2.0, RF35 (choć tego ostatnio nie zabieram skoro mam Tamrona), Helios 44-2 (też ostatnio mniej go biorę, ale fajnie się tym fotografuje jakieś kwiatki), Samyang 14mm. Do tego niekiedy zabieram... lampę błyskową (:D ostatnio tak brałem w formie testów, czy się przyda, ale nie przydaje się zbyt często i też do detali jak grzyby, czy coś w ten deseń). Waży taki zestaw (pewnie jeszcze jakieś ubranie dorzucę, jakąś bluzę) pewnie z 8-10kg (doliczając sam plecak).
W takie tripy lubię jednak iść przygotowany. 10kg materiału w plecaku na szlak powiedzmy 7-10km i wzniesień z 500-600m nie jest uciążliwy. Teraz doszła mi Sigma A 135mm więc będę musiał coś wyrzucić z plecaka :P, bo lubię chodzić z tym obiektywem zapiętym. Ogniskowa 135 jest całkiem uniwersalna.
-
Eee na taki trip to luz [emoji4]
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
Tak z 6 lat temu, w okolicach Doliny Pięciu Stawów Polskich, przechodziłem obok grupy młodych ludzi. Stali i pokazywali sobie coś palcami, wielce poruszeni. Gdy przechodziłem obok usłyszałe tylko: "Patrzcie, bobry!". Tyle w temacie świstaków. I młodzieży...
Różnie bywa.
Kilka lat temu nad jeziorem Vransko (rezerwat ornitologiczny) na kładce spacerowej spotkałem trzech osiłków (o wyglądzie takim, że spotkawszy ich wieczorem człowiek ma ochotę przejść na drugą stronę ulicy) Focili sobie komórką nadbrzeżne roślinki i za pomocą Google Lens wyszukiwali ich nazwy, widać było, że dobrze się bawią.
-
Czy ktoś z Was korzysta z zestawu 300/4 IS plus TC 2x III na R5/R6?
Czytałem kilka recenzji gdzie ten extender otrzymywał świetne noty przy współpracy z bezlusterkowcami, dając wystarczająco dobrze działający AF, a jednocześnie w porównaniu do wersji II TC, dający dużo lepszą jakość obrazka niż poprzednik.
-
Za bardzo kombinujesz. Kup 100-500. 300tka to juz bardzo stara ciezka konstrukcja, musisz uwazac na ew. dojechane silniki af i is.
-
Staram się, ale na razie większość używek kosztuje prawie tyle co nówka po cashbacku który się dopiero skończył (nawet kilkuletnie sztuki, bez gwarancji)...