-
Odp: Sigma 85mm f/1.4 ART juz jest :D
wystarczy popatrzyć na zawodowców żeby znać odpowiedz
biało jak na Arktyce:mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeek
Moje boje są tylko i wyłącznie z nudów. Tak jak wspomniałem, mam i sigmy i Canony i szczerze mówiąc ani to ani to mnie nie zawodzi. Ok, nie jestem zawodowcem, ale mam nieodparte wrażenie, że to nie zawodowcy kupują wyłącznie sprzęt Canona a właśnie entuzjaści/niezawodowcy. Wystarczy poczytać posty co poniektórych. Można wręcz czasami odnieść wrażenie, że obiektyw który zaczyna się od f1.2 nie powinien mieć f5 bo to wręcz grzech nie robić na 1.2. Tak jest seriooo... jeden to nawet jak mu napisałem, że portrety to raczej na 1.2 czy 1.4 się nieczęsto robi to stwierdził, że bzdury opowiadam :D. Może gdyby poszedł to "zawodowca" który by mu odpowiedział "nie mogę sobie pozwolić na tylko jedno oko ostre" to by uwierzył. Pomijam oczywiście sytuacje skrajne takie jak mają np. ślubniacy - deficyt światła itp.
Z Twoim ostatnim zdaniem bym się nawet zgodził, ale... nie rozumiem tego hejtu na Sigmę za AF i tej podniety Zeissami. I co biedny zeiss ma zrobić... jego manualny af jest kompletnie dysfunkcyjny, cena taka że Canon blednie i jeszcze skierowany niby do amatora, bo pros chce mieć af.
Nie masz co robic i dlatego prowadzisz walki. Nie jestes zawodowcem co ciagle powtarzasz. Nikt nie widzial Twoich prac a mowisz ze dla Ciebie licza sie zdjecia, ciagle powtarzasz ze cie stac na wszystko. Moze zamiast przekonywac nas i siebie wez ten 5dsr do reki zaloz na niego szklo i idz robic zdjecia skoro masz nadmiar czasu
-
Cytat:
Zamieszczone przez
xxkomarxx
Nie masz co robic i dlatego prowadzisz walki. Nie jestes zawodowcem co ciagle powtarzasz. Nikt nie widzial Twoich prac a mowisz ze dla Ciebie licza sie zdjecia, ciagle powtarzasz ze cie stac na wszystko. Moze zamiast przekonywac nas i siebie wez ten 5dsr do reki zaloz na niego szklo i idz robic zdjecia skoro masz nadmiar czasu
A Ty panie wrzuć tam do swojego wątku jakieś nowe kobity o których żona nie wie :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
A Ty panie wrzuć tam do swojego wątku jakieś nowe kobity o których żona nie wie :mrgreen:
Haha. Beda i kobitki. Dobrze ze zona tu nie zaglada :-)
Ale na wszelki wypadek zona wie o wszystkich.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
xxkomarxx
xxkomarxx no wiesz, taki najazd na mnie :D Masz chłopie pierwsze lepsze, bez żadnej obróbki tylko zmniejszone do 50% w jpg. Wrzucam jakaś elkę, żeby nie było, że nie mam. Sigma 35mm na f1.4.
UWAGA!!! TO ZDJĘCIE PRZEDSTAWIA SIGMĘ 35mm a nie 85mm ART i stanowi OFF TOP.
-
Panie mi nie chodzi bys mi swoj sprzet pokazywal. Zakladaj watek i pokazuj prace. Szkla to tylko narzedzie :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeek
UWAGA!!! TO ZDJĘCIE PRZEDSTAWIA SIGMĘ 35mm a nie 85mm ART
Coś chyba nie wyszło...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeek
Z Twoim ostatnim zdaniem bym się nawet zgodził, ale... nie rozumiem tego hejtu na Sigmę za AF i tej podniety Zeissami. I co biedny zeiss ma zrobić... jego manualny af jest kompletnie dysfunkcyjny, cena taka że Canon blednie i jeszcze skierowany niby do amatora, bo pros chce mieć af.
Nie wiem co ma zrobić i też mnie dziwi, że ludzie to kupują ;). Ale co dopiero powiedzieć o manualnych obiektywach serii C - przy nich ceny zeissów są wręcz okazyjne :lol:.
Cytat:
Zamieszczone przez
xxkomarxx
Nikt nie widzial Twoich prac a mowisz ze dla Ciebie licza sie zdjecia, ciagle powtarzasz ze cie stac na wszystko. Moze zamiast przekonywac nas i siebie wez ten 5dsr do reki zaloz na niego szklo i idz robic zdjecia skoro masz nadmiar czasu
Nikt nie ma obowiązku tu pokazywać zdjęć, a argument że jak ktoś nie publikuje zdjęć na forum to już nie może nic powiedzieć na temat sprzętu jest z gatunku tych, co to zabraniają powiedzieć czy film się podobał czy nie jak się nie kręci filmów ;).
Proponowałbym nie ciągnąć tego wątku, bo to się zawsze kończy jednakowo czyli atakami personalnymi.
-
Ależ zapewniam Cię, że tak nie będzie. Ot dyskusja.
-
-
czy wiadomo cos o tescie szkielka tytulowego ??
-
Cytat:
Zamieszczone przez
macgaw
czy wiadomo cos o tescie szkielka tytulowego ??
pewnie jak bedzie dostepne, to beda i testy ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeek
UWAGA!!! TO ZDJĘCIE PRZEDSTAWIA SIGMĘ 35mm a nie 85mm ART i stanowi OFF TOP.
Jak tak patrzę na to zdjęcie to mi się stary dowcip przypomina; Po czym poznać studenta prawa? Sam ci to powie:)
Sorry za OFF TOP:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
Jak tak patrzę na to zdjęcie to mi się stary dowcip przypomina; Po czym poznać studenta prawa? Sam ci to powie:)
Sorry za OFF TOP:)
:D... zauważyłem to już wcześniej, zresztą Aptur też zauważył. Nie edytowałem tego z prostego powodu.
1. To zdjęcie przedstawia w istocie Canona 100mm Macro L - jako fotografowany obiekt.
2. To zdjęcie przedstawia Sigmę 35mm - w rozumieniu obiektywu, który je wykonał.
Mając zdjęcie np. złodzieja samochodów, które zostało wykonane nocą można mimo użycia podobnej konstrukcji napisać kilka zdań w zupełnie innym znaczeniu.
1. To zdjęcie przedstawia Canona XXX w akcji.
2. To zdjęcie przedstawia złodzieja.
3. To zdjęcie przedstawia Jana Kowalskiego.
4. To zdjęcie przedstawia porażkę systemu sprawiedliwości.
-
Pojawiły się sample na optycznych.
-
a w opiniach pół na pół... od zachwytów po totalna krytyke:mrgreen:
-
Sample usiąść i płakać. Naprawdę dziwię się dystrybutorom, że szkło tak oczekiwane leci w pierwszej kolejności do Optycznych. Tak w zasadzie brakuje chyba u nas portalu foto z prawdziwego zdarzenia. Kiedyś czytałem Fotopolis, ale teraz tam jest więcej banerów reklamowych niż treści. Tylko klikać trzeba i klikać..
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Sample usiąść i płakać.
wiem ze nie to miałes na mysli pisząc o samplach, ale mnie sie baaaardzo podoba stylizacja modelki z tym "czymś" na głowie :mrgreen:
-
Hm... też napaliłem się na ten obiektyw, ale te zdjęcia zamiast zachęcić wywołały obawy. Chyba trzeba zaczekać na inne, bo tutaj "szału nie ma". Imho.
-
Jeśli chodzi o ostrość top bym się nie bał bo oni celowo robią bez wyostrzania. Bardziej mnie bokeh niepokoi.
-
Ja tam już od czasów serii Art zaufałem Sigmie i wiem,że nie pozwolą sobie na zrobienie badziewia :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
merida
Ja tam już od czasów serii Art zaufałem Sigmie i wiem,że nie pozwolą sobie na zrobienie badziewia :)
no ale z A24 to nie wszystko poszło jak należy...
a teraz popatrzyłem na giełde i... sprzedajesz własnie sigme art :mrgreen:
-
Nie ma co ufać tylko na ręce patrzeć. Zapowiadali Otusa z AF a wyszedł klinicznie sterylny kloc bez plastyki.
Niby sample Otusa były robione w bardziej kontrastowym świetle...
-
Akurat Otus nie jest wzorem jeśli chodzi o plastykę, bo posiada taką, jak... poprzednia Sigma 1.4 EX :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tombas
no ale z A24 to nie wszystko poszło jak należy...
a teraz popatrzyłem na giełde i... sprzedajesz własnie sigme art :mrgreen:
Tak, kupiłem 5d3 zostawiam 35is i dokupię 20art 1.4 albo 16 1.4 do fuji :) Ale na prawdę długo wahałem się ze jej sprzedażą.
-
Z dniem dzisiejszym na dpreview.com została opublikowana galeria zdjęć z duetu 5D Mark IV + Sigma 85mm F1.4 DG HSM Art.
https://www.dpreview.com/sample-gall...sample-gallery
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mkamelg
Fajne RAW-y. Jestem pod wrażeniem matrycy 5DIV :)
-
Te sample zestawu 5D4+A85 wyglądają rewelacyjnie...
-
-
Ciekawe czy ostrość była ustawiana przez live view?
-
Wygląda to bardzo fajnie ale powoli kończy mi się cierpliwość na premierę tego szkła.. Czekam już dobre 3 lata :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gnd
Ciekawe czy ostrość była ustawiana przez live view?
Trzech różnych fotografów i nikt z nich nie używał Live View. Na zdjęciu od Casey Cosley nie pojawia się kwadracik ponieważ wygląda na to iż facet strzelał serią (Drive Mode High-speed continuous shooting) a wtedy widocznie tak się dzieje.
Fotograf: Samuel Spencer
Fotograf: Casey Cosley
Fotograf: Wenmei Hill
Przy okazji, pewien człowiek opisał swoje pierwsze wrażenia z użytkowania tegoż obiektywu.
Cytat:
I got mine today. Very sharp across the frame, haven't compared to the Otus yet, but for 1/3 of the price it's definitely a good deal. The AF was off: -6 AFMA (5dsr), but consistent. No questions on nailing focus every time. The AF speed is good (not as instant as let's say the 70-200 2.8L II, but much faster the 85 f/1.2L II), quiet, no clicks like the new Tamrons 45 or 85. It also has a rubber gasket on the mount, so it's somewhat weather resistant I guess. Overall feels pretty solid.
Źródło: Sigma 85mm f/1.4 DG Art Series Lens Samples
-
-
no to teraz pozostaje marudzenie na bokeh i autofocus bo optycznie to kiler jest :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
no to teraz pozostaje marudzenie na bokeh i autofocus bo optycznie to kiler jest :mrgreen:
"The AF was off: -6 AFMA (5dsr), but consistent."
No to już masz ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
"The AF was off: -6 AFMA (5dsr), but consistent."
No to już masz ;)
Mam starą Sigme 50mm i nie wymaga żadnych regulacji. Na każdym body pracuje dobrze więc to tak na sile trochę doszukiwanie się wady ;-)
-
Chlip chlip. W dniu dzisiejszym mój canon 85L przestał robić zdjęcia.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
xxkomarxx
Chlip chlip. W dniu dzisiejszym mój canon 85L przestał robić zdjęcia.
Przesadzasz, f/1,2 bokeh i plastyka, to nadal jego atuty :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Sunders
Tylko troszeczkę :-)
-
No i mniejszy i lżejszy i ma czerwony pasek:)
-
Niektóre sample na Dpreview miło pooglądać, ale zdecydowana większość jest ciasnymi portretami, które niewiele mówią o szkle prócz tego, że jest ostre. Ciekawe, jak wypadnie w porównaniu z czymś, co ładnie maluje :)
-
Ja też zapatruje się na tą sigme. Zobaczmy jak ułożą się jej ceny na wiosne i pewnie od razu nie sprzedam mojej 85L ale porównam sobie i wybiore. U mnie skuteczność AF bedzie ważniejsza od rozdzielczości bo co mi po dobrej rozdzielczości jak zdjęcie nietrafione.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Marv84
Ja też zapatruje się na tą sigme. Zobaczmy jak ułożą się jej ceny na wiosne i pewnie od razu nie sprzedam mojej 85L ale porównam sobie i wybiore. U mnie skuteczność AF bedzie ważniejsza od rozdzielczości bo co mi po dobrej rozdzielczości jak zdjęcie nietrafione.
Zakładasz, że może być mniej celna niż 85L ? :P :P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Sunders
Zapomniałeś wspomnieć o magii :mrgreen:
Ale wracając do Sigmy 85/1.4 Art.. coś pięknego.
Mam teraz niezły kalambur, czy nie sprzedać C85/1.8 oraz 135L i zanabyć S85/1.4 Art.
Wiadomo już co z ceną? nigdzie nie mogę doszukać się informacji ile to to cudeńko ma kosztować (?)
*EDIT*
Dobra, już znalazłem.
W juesej za 1200$ są preordery.
To w cebulandii po doliczeniu podatków od wszystkiego co się da, wyjdzie pewnie lekko 6000 pln...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
Dobra, już znalazłem.
W juesej za 1200$ są preordery.
To w cebulandii po doliczeniu podatków od wszystkiego co się da, wyjdzie pewnie lekko 6000 pln...
Cena jest znana:
Sigma 85mm f/1.4 ART DG HSM Canon â ceny, dane techniczne, opinie na SKAPIEC.pl
-
No coś Ty. 4990 zł będzie u nas, za jakieś 3 tygodnie pewnie. Dystrybutor się postarał :)
-
I ta cena to kapitalna wiadomość... Czuje, że pójdzie jak ciepłe bułki!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
destrothai
Czuje, że pójdzie jak ciepłe bułki!
Taaa, jasne. Będzie się sprzedawać jak 50STM :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mkamelg
Na tych portretach to coś nosy mają nie ostre, serio wszystko musi być robione na 1.4 ? ;-)
-