f/1.8
28.0 mm
1/250
iso 200
Piękna pora na zdjęcia, nieprawdaż?
31 -
Wersja do druku
f/1.8
28.0 mm
1/250
iso 200
Piękna pora na zdjęcia, nieprawdaż?
31 -
@Mariusz
Dzięki. Jessica ostatnio urodziła i odpuściła fotografię. A poza tym jest niesamowicie wesołą kobietą :)
Też się dołączę: zdjęcia mi się spodobają, dają do myślenia i sprawiają, że wraca chęć do fotografowania :D
Dzięki Morfi! Lecimy dalej!
Parametry:
f/1.4
50.0 mm
1/400
iso 200
Jeden z moich ulubionych portretów i wyjątkowo łagodny jak na moje mocno ostrawe inklinacje. Kolor sukienki i głogu tak ze sobą współgra, że nie trzeba niczego innego do pięknego odbioru.
32 -
Bardzo ładnie obrabiasz twarz, ogólnei skóra twarzy na Twoich fotkach jest super zrobiona. Dałbyś mi jakieś rady?
Maxwell61 dopiero sie rozkreca. A co bedzie jak dotrze do tych najlepszych w swojej galerii. :-)
Specyficzne, ale podoba się.
Nie umiem focić portretów i nawet nie rozumiem często ocen: ten dobry ,a ten :nie.
Ale ten zestaw jako odbiorcy: podoba mi/mnie się :).
Czasem też mam drobne ograniczenia jak w przypadki foty "30" aby zmałpować ujęcie
ani auta ani laski :)
@Janeek
Nie bluruj, to podstawa podstaw. Stempel dość ostry uważnie stempluj. Wiele osób idzie na łatwiznę i bluruje po czym dodaje szumy wraz z textura. No cóż .. prowadzę warsztaty więc jak coś to zapraszam :)
@xxkomarxx
stopniuje napięcie :)
@mkkaczy
dokładnie specyficznie i nie zawsze się to podoba, ale zawsze mnie gdzies rozpoznasz z tłumu :)
@zysk
trochę wiary! Modelka Basia chętnie pozuje i w tym stroju. te samo auto nawet Ci załatwię, tylko musisz przekonać Basię, że ja dobrze uchwycisz za to, czy za tamto :P
Parametry:
f/1.8
28.0 mm
1/250
iso 200
Ostatnie z serii z Jaśmina na tle mostu Milenijnego. Szczerze to nie mam jakiś podpowiedzi co do tego zdjecia. Ładnie kolorystycznie ...chyba :)
33 -
Parametry:
f/2.8
200.0 mm
1/2000
iso 100
Kilka słów. Tu mamy do czynienia ze światłem bocznym tzw. split light, co powoduje wyciąganie faktury i zaciemnia drugą stronę twarzy. Kadr nie jest mocno udany, bo nie ma dobrego balansu tła. Mimo to uznałem, że warto się nim zainteresować. Pozowała: Ewelina Łużyńska ... zacnie piękne dziewczę!
34 -
Parametry:
f/1.8
28.0 mm
1/2000
100
Piękną modelka, piękny zachód, niebieskości i pomarańcz/żółty. Czego trzeba więcej? :)
35 -
Parametry:
f/1.8
28.0 mm
1/800
100
Ewentualne tipsy (porady): na tym zdjęciu szukałem wiatru, bo był, ale wiał gdzie mu się chciało. Akurat modelka spojrzała w lewo i bryza nadodrzańska zawinęła jej włosy. Kolorystyka to już próby, próby i próby... Nie wiem czemu, ale rudzielce sa idealne do zdjęć nastrojowo - emocjonalnych :)
36 -
Te ostatnie to jedno z Twoich najlepszych IMO :). Bardzo w stylu Georgy'a, który akurat uwielbiam.
@Soldiero
Dzięki. To raczej mało w stylu Georgija bo on nie nasyca niebieskości i zieleni. Rude zawsze w cenie :)
Parametry:
f/1.8
35.0 mm
1/250
160
To co w tym zdjęciu jak i całej sesji zagrało to ostry przekaz. Modelka "brudna" w trepach, otoczenie stary warsztat. Nie zawsze piękne/czyste bjuti modelki pasują do danych sesji. Czasami lepiej dobrać piękna, ale o mocnych wyrazie twarzy, takim buntowniczym :) Tu pozowała Karolina Banasik (Caroline Banasik na fb).
37 - [/url]
Parametry:
f/1.6
35.0 mm
1/100
iso 160
Ogólnie cała sesja z Karoliną w starym PGRze jest dla mnie jedną z najlepszych. W przypadku tego zdjęcia szukałem światła, bo garaż był dość ciemny. Mimo to udało się otworzyć stare drzwi garażowe i zbić iso do 160. Jak widać światła było dość sporo. Mimo to kolorystyka pasuje do wnętrza a to jest istotne. Często dostaje pytania: czy zmieniasz kolory ubrań itp. Odp: prawie w ogóle. Bawię się kolorami tła, zmieniam zieleń, czerwienie, ale zwykle kolorystykę ubrań zachowuję. Zdarza mi się zmienić niebieski ciemny na jasny, ale to szczególne przypadki.
38 -
Zdjęcie 38 jest po prostu genialne :) Zrobiło na mnie ogromne wrażenie jak je pierwszy raz zobaczyłem na Flickerze.
38. dużo przy oczach robiłeś, czy takie naturalne były?
@luso dziek!
@PELIKAN
O ile pamietam sciagałem jakiś zafarb z nich i lekko tęczówkę wyciągałem. Białek z zasady nie ruszam. ogólnie ma dziewczyna wielkie ślepia.
Zacząłem oglądać zdjęcia od końca - świetna galeria!
@draco
Mam nadzieję, że poziom się nie zniża :)
Znajomość obróbki cyfrowej opanowana do perfekcji. No, może poza drobnymi wpadkami typu końcówka noska córeczki z 2 zdjęcia ;-)
Nie ujmuję także mistrzowskiej ręki.
Ja jestem świeżak i nie czepiam się tego stylu ale dla mnie za mało tutaj prawdziwości.
Pozdrawiam.
@Bobby Peru
Z pewnością są skazy i niedoróbki na zdjęciach, ale którz ich nie popełnia?! :)
Naturalność tracą podczas nadawania charakterystycznego koloru. ALbo albo :)
Pozdrawiam I wesołych życzę :)
Parametry:
f/1.6
35.0 mm
1/60
iso 160
Bezapelacyjne jedno z moich "zdjęć ikon". Typowy obraz kinowy wystraszonego kierowcy/kierownicy (żeby było poprawnie politycznie :). Obraz brudny, skóra dość wysmagana i te wielkie oczy Karoliny... Oświetlenie to tylko otwarta brama garażowa. Sporo obróbki kolorystycznej na chyba wszystkich możliwych warstwach korekcyjnych. Chyba od tej sesji zaczęło się moje dążenie do obrazków przypominających kadr filmowy.
Życzę wszystkim wszystkiego najlepszego w 2017!!!
39 -
Bezapelacyjnie do samego końca ... bardzo dobre ! :)
Parametry
f/1.4
35.0 mm
1/100
100
Historia: lało jak z cebra, wiało jak na Jowiszu i ukryliśmy sie pod taka wiatą, pod którą był wjazd do pomieszczeń podpiwniczonych. Światło było piękne, miękkie i do tego ciągle zawiewało włosy. Jeszcze dodając do tego oczyska Karoliny efekt gwarantowany. Nawet jak leje i wieje warto spróbować coś fajne sfotografować. Obróbka polegała na dodaniu cyjanu i zieleni w tle.
40 - [/url]
Dwa ostatnie - świetne!
Dobra robota! :)
Parametry
Canon EOS 6D
35mm
f/2.0
35.0 mm
1/4000
100
Norwegia. Zimno, mocno wietrznie i pochmurnie. Widoki przednie. Tylko ustawić modela i gotowe!
41 -
Poprzednie inne w odbiorze.ten kadr wg mnie jakiś nie taki. Ale to w mej ocenie, ja się na fotografii nie znam, jedynie coś tam popełnię.Poprzednie czyste, kolorystycznie dobre.Tu w ostatnim co mi się jedynie nasuwa, to to że widać brudną matryce albo w tym ciemnym klimacie uaktywniły się hot piksele .Bo jakoś przy 100 iso i 6D jakościowo poległo to zdjęcie.
@italy
dzięki za opinie. Bieżę z odpowiedziami na nurtujące kwestie. To jest kadr cinematic, dla jednych nijaki dla innych cinemtic :) Brudna matryca to nic innego jak szum, a rzekome wypalone piksele to pył, który tam latał wokół. Klimaty cinematic sa inne zgoła aniżeli czyste kadry portretowe jakie można oglądać u większości fotografów. Lubie brudzić zdjęcia! Pozdrawiam
Parametry:
Canon EOS 6D
35mm
f/1.4
35.0 mm
1/60
iso 800
Tu wleźliśmy po drabinie w wieży ciśnień. Uroda modelki jak widać trochę syryjska i mało spotykana. Chudzina, jak patyczak, ok 175 cm. Dobry materiał na modelkę wybiegową. No ale cóż, miała swoją szansę i spaliła. Nie mniej tu mamy dość miękkie światło padające z okien zbrojonych otaczających wieżę wokół. Tak te ptasie placki mogą odstraszać :)))
42 -
Kolejna z nią sesją była o tyle lepsza, że była dobrze przygotowana. nadal pozowanie kuleje. Zdjęcia na moim FP na FB, póki co.
Parametry:
Canon EOS 6D
35mm
f/1.8
35.0 mm
1/1250
125
Pierwsze z serii zdjęć w tramwaju, starym i opuszczonym z wyśmienitą Kasią Kluską. Kasią jest po prostu wymarzoną modelką. Do tego zdjecia tipsów nie mam.
43
Parametry
Canon EOS 6D
35mm
f/1.4
35.0 mm
1/400
160
Dobre światło to podstawa, a miękkie jest najlepsze. Kolorystyka dobra to połowa sukcesu.
44
Napiszesz coś więcej o źródle światła? Otoczenie wydaje się bardzo ciemne.
Pierwsze wrażenie bardzo dobre. Po chwili jednak "coś mi nie gra". Poświęciłeś widać sporo czasu na obróbkę, a może nawet za dużo... Super kolorystyka, ale nr 43 - twarz i ręce wyglądają jak z innego zdjęcia.
Para:
f/1.8
35.0 mm
1/200
125
Jeden z najlepszych moich cinematiców! Sporo miękkiego światła i cały "wystrój" tramwaju dodał smaczka zdjęciu. W obróbce podkręciłem cyjany, aby pasowała całość tj. krzesełka i sukienka modelki. Subtelnie trzymane kwiatki, trudne do zauważenia, mogą opowiadać historię tej sytuacji.
45
Parametry:
Canon EOS 6D
35mm
f/2.2
35.0 mm
1/400
100
Oczywiście światło zastane. I trzeba miec ogromne szczęście, aby akurat w dniu sesji firma odpowietrzała zraszacze w parku i stworzyła taką scenerię w tle!
Pozuje - Asia Piórkowska
46 -
Piękne miękkie światło z okna...
Canon EOS 6D
35mm
Ć/2.2
35.0 mm
1/60
125
47
Masz ogromny talent :)
45 i 46 - bardzo fajne, z tym że 45 dużo lepsze, bo po prostu ciekawsze
ta firanka z wzorkiem (47) nie bardzo...
Dziękuję wszystkim za opinie powyżej :)
Parametry:
f 1.6
35.0 mm
1/80
iso 400
Mamy tutaj powiązanie kolorystyczne kolorów: niebieski, czerwień i żółć, co miło wpływa na na odbiór. Światło jak zwykle okienne i mięciutkie, wręcz jego małość spowodowała na skok iso do 400.
48 -
Parametry:
f/2.0
35.0 mm
1/60
200
Kolejny raz światło okienne odgrywa to potężną rolę. Ilekroć mam możliwość je wykorzystywać robię to! I zalecam wszystkim. Jak macie lamki w środku włączcie je, pięknie się to skomponuje.
49 -