60 jest mega!
Wersja do druku
60 jest mega!
Dziękuje bardzo :) Aż miło na serduszku. W ten weekend mam 3 sesje, więc będzie co pooglądać :)
Co robisz takiego w postproduckji?
W sumie mnie też interesuje krótkie info na temat obróbki foty nr 60. Jeśli możesz się podzielić swoimi metodami oczywiście. Jeśli wolisz zostawić te wiedzę dla siebie to też w pełni zrozumiem :D
Obejrzałem twoją galerię, podobają mi się twoje ujęcia :)
za naj naj uważam 30,32,57 i 60
ale ujecie i kadr to 32 !!!
Obróbki nie mam skomplikowanej, ale jeżeli jest zdjęcie, które mi się bardzo podoba to kombinuje z nim jak najwięcej potrafię. Dopiero się uczę, więc nie mam jeszcze takich zdolności, żeby samemu dojść do takiego efektu - używam akcji/presetów, tyle że nie jeden i koniec, tylko je ze sobą mieszam i poprawiam (nie wszystkie są perfekt). Zdjęcie nr 60 przerabiałam troszkę czasu. Chciałam żeby było delikatne i miało trochę zimniejszy ton. Przyznam się, że zdjęcie było robione w listopadzie, a śnieg to kwestia zabawy Photoshopem i oglądnięcie dobrych tutoriali :)
Co do 58. i 59. - w zupełności się zgodzę, że modelka na nim bardzo traci. Jak dla mnie to kwestia ujęcia, ogniskowej i skrótów perspektywy, po proztu niekorzystnje się złożyły. Płasko jakoś, czoło dominuje, no to nie to ;)
60. Efekt jest, robi wrażenie. Ciut rozczarowało mnie, że na presetach, ale... w sumie liczy się efekt. A wyszło zacnie!
Hej Vik ,proszę powiedz czy na 60 to jakiś preset śniegu ?? czy udało Ci się złapać naturalne warunki :)
Tzn to nie jest sam preset. Ten śnieg robiłam pędzelkiem na różnych warstwach + odpowiednie rozmycie i poruszenie :) Szkoda, że takiego prawdziwego śniegu nie złapałam, ale może będę miała jeszcze okazję. No a teraz jak wiadomo.. dużo fotografów dodaje śnieg, a nawet i deszcz w PS, a efekt w dalszym ciągu zniewalający.
Dziękuje za info. Sam osobiście szukałem gotowca - za leniwy jestem do dłubania pędzelkiem :)
Znalazłem gotowe warstwy do nałożenia ale Twój efekt dużo lepszy. Gratuluję !
Większość zdjęć bardzo mi się podoba. Jestem pod wrażeniem, że oświetlenie zazwyczaj jest super, a to tylko naturalne. Faktycznie masz dobre oko.
Czekam na pionowe kadry . Mam nadzieję że nie bolą :mrgreen:
61 bardzo spoko
62 i czupryna za bardzo nie dopisała i kubraczek zlewa się se śniegiem...
Ale pierwsze to wypasik
haha :D wiem, że gałązki mogą przeszkadzać, ale dla mnie to tło jest tak piękne, ze po prostu nie mogłam :)
Nie będę się pierdzieliła, wrzucę moje "top" teraz :)
63.
64.
65.
66.
62. jest bombowe. u mnie postać wyłania się z bieli, monitor nieskalibrowany, więc może kłamać - ale w takiej wersji jestem na tak. jaki jest oryginał?
63. cudne, 64. mnie zbyt mdłe (tzn na pewno w kontekście patrzenia na jedno po drugim to drugie bardzo traci) - tylko uwaga: rękawiczki, ojoj, wołają o pomstę do nieba ;)
w 65. ujęcie mnie robi, obróbka mniej - zbyt w fiolety.
poza tym nurtuje mnie - zawsze sesje obrabiasz tak różnorodnie? tu co zdjęcie inna tonacja, wydaje mi się, że traci przez to całość (na spójności), ale też każda pojedyncza fotka w oku zwykłego "oglądacza" ("bo tamta ma ładniejsze kolory/ bo ta jest jakaś niebieska/bo tamta niewyraźna")
ofc wytykam co mi nie gra, pod rozwagę i dla rozwoju, bo jest naprawdę ok, dobra sesja!
danae - każdy, ale ja jestem wyjątkowa (sama dla siebie). Dlaczego w innych tonacjach? Po prostu każde zdjęcie ma odrębną wizje. Do jedno pasują mi kolory zbyt mocniejsze, do drugiego delikatniejsze. Chce, żeby zdjęcia były właśnie różnorodne. Dla mnie to jest tak: Jak każde zdjęcie jest praktycznie takie same (prócz kadru), dla mnie to jest nudne i szukam czegoś lepszego :D Dziękuje za uwagi :) Idę stylem vintage, w delikatnych i pastelowych odcieniach. Może się to zmieni :)
Dzięki Piotruś! :)
Foty są ekstra. Jak wynika z podpisu to wszystkie z cropa i 85 1.8? Chyba sobie kupie to szkło.
Moje typy to 63 i 65, bardzo ładne.
Dziękuje! Nawet nie wiecie, jak takie komentarze mogą ucieszyć :)
1200D to jest amatorska lustrzanka, nie jest wyrąbana, ale to prezent od taty i na pewno jej nie sprzedam, tylko mu ją oddam. Mimo, że słaba, to obiektyw nadrabia, który polecam :) A miałam kupować 50/1.4. Nie będę skromna, ale jak ktoś kiedyś napisał, to ja odwalam dobrą robotę, a na samym końcu 1200D :D
W planach mam zakup Canona 6D i 35/1.4 - ale to daleka przyszłość. Po maturze wezmę się do solidnej pracy (chyba za granicą), żeby zarobić dobry grosz i nie wiem czy najpierw inwestować w nowe Body, czy w obiektyw. :)
Masz racje, Ty robisz robotę! Rób dalej, widać duży progres od początku wątku;)
Ja wiem, że aparat sam zdjęć nie robi :D
Pytałem tylko z ciekawości. I zachwycony jestem tym co potrafisz wyciągnąć z 85 1.8 na cropie, a ciekawy co by było na FF :D
Ostatnie z tego setu (:
67.
Na pierwszy rzut oka fajne, jak zresztą większość poprzednich. Ale jak się rzuci okiem po raz drugi i trzeci... Jasna obwódka wokół ust a oczy chyba trochę za ostro. Ale to może moje oczy już nie takie :)
A własnie nic nie robiłam z oczami :) Ma po prostu brązowe oczy i w b&w jak jeszcze krzywe podkręciłam to się nagle zrobiły takie ło czarne i błyszczące.
Ale na linii szyja, owal twarzy to tam się na bank coś złego zadziało w obróbce...
śnieg :) po prostu brush jest
Hej, dawno mnie tutaj nie było :)
68.
69.
70.
No i 3x ładnie. Choć na 69 kurtka miała być taka żarówiasta ?
Foto 68 - czy możesz rozjaśnić nieco te brązowe oczy, aby modelka nie wyglądała jak zombie.
Podoba mi się!
Bardzo ładne - szczególnie 1 i 3. Emanuje z nich naturalność i niewymuszony spokój.
Dziękuje ślicznie :) RobertON - te oczy, fakt.. też mi przeszkadzają, no ale nic już nie kombinuję :)
71.
72.
71 IMHO przesadnie przeostrzone, ale generalnie zdjęcia mi się podobają ;)
Hej,
68-70 - jakis specjalny filtr zastosowany?
Nie cierpię tej Twojej obróbki (no na kilku fotach lubię, ale generalnie nie), haha, ale nie o to chodzi, bo wiem, że się wyrobisz i wyrobisz sobie styl i będzie git. Nie piszę tego złośliwie, w żadnym wypadku. To fajnie, że poszukujesz i kombinujesz bo tylko tak będziesz w stanie się rozwinąć. Kadry są naprawdę fajne. Najfajniejsze jednak w tym Twoim fotografowaniu jest to, że robisz tych zdjęć dużo, ciagle trenujesz i nie jojczysz, że masz kijowy aparat, który uniemożliwia tworzenie arcydzieł. ;) Jak widać "kijowym aparatem" też można robić zdjęcia jak się chce.