Odp: Mini studio w domu, temat jakich wiele.
Nie rozumiesz mnie. Na obu mocowaniach powiesisz lampę quantuum. Chodzi o to, że lampa zamocowana jak na zdjęciu 1 nie będzie wisiała pod zadanym jej kątem. Śruba mocująca lampę działa punktowo, i ciężar spowoduje, że się "obkręci". Lampa wraz z bd w końcu zawisną prostopadle do podłoża. W drugim przypadku za prawidłowe/zadane ustawienie lampy w stosunku do tematu fotografowanego odpowiada "kołowrotek" boomu a tam siła utrzymująca wszystko na miejscu działa na większej powierzchni (raczej liniowo niż punktowo). Z doświadczenie - u mnie mocowanie 1 się nie sprawdziło, mocowanie nr 2 już tak.
Na zdjęciu prezentowanym przez Ciebie na początku wątku (T. Pluszczyk) boom jest zamocowany właśnie jak na zdjęciu nr 2.
A polecasz jakiś statyw z takim mocowaniem?
Większość statywów posiada możliwość mocowania bocznego i normalnego, tak jak na zdjęciu nr 2. Ta metalowa końcówka jest ruchoma, można zamontować ją normalnie i bocznie. Boomy tańsze mają mocowanie tylko "normalne" bo ktoś kto się sparzył drugi raz takiego nie kupi.
statyw quantuum jest na zdjęciu z numerem 2 i teki polecam
Czyli coś takiego Statywy - Quantuum statyw Boom-S - Jeśli tak, to od razu zamawiam.
Kupione :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Fascis
tak to moja propozycja ;)
Statyw przyszedł kurierem i już go złożyłem. Wiecie jak się pozbyc tego zapachu chińskiej gumy? :(
Macie jakiś patent żeby przyspieszyć ten proces? Wydaje mi się, że ciągle śmierdzi tak samo. Na czas sesji owinąć to jakąś szmatką albo zakleić?
Cytat:
Zamieszczone przez
Fascis
Macie jakiś patent żeby przyspieszyć ten proces? Wydaje mi się, że ciągle śmierdzi tak samo. Na czas sesji owinąć to jakąś szmatką albo zakleić?
WC-spray.
silny jest zapach oceanic , ale zapach mozesz dobrac w zaleznosci od charakteru sesji . ;-))