Kobiety sa mniejszościa na tym forum, ale trzeba przyzać, że sa traktowane równo, bo nikt się tu nie przejmuje takimi drobiazgami jak płeć. Zreszta, prawdę mówiac, płeć jest nieważna....8-)
Wersja do druku
Bardzo przepraszam Koleżankę ... moja ślepota i gafa :oops:
Prawda, ręka trzęsie mi się tak samo jak mężczyznom (tylko trochę trudniej mam jak dziecię noszę na plecach i próbuję fotografować) :lol:
Nic nie szkodzi, ale przyznam, że zastanawiałam się czy ktoś to zauważy :)
Dzięki wszystkim za pomoc, rzeczywiście za duże wymagania postawiłam temu szkiełku na początek, ale nie wiedziałam jeszcze ile się po nim spodziewać.
Pozostaje iść w las i czekać na dobre światło.
Takie parametry były tutaj celowane na daszek:
http://imageshack.com/a/img913/9030/566ADx.jpg
Właśnie to 'w miarę' trochę mnie wkurza, ale się przyzwyczaję. Mądrych warto posłuchać...
Pierwsze w aparacie zmienił bym ustawienia PICTURE STYL na STANDART w stylu tym podbił ostrość na +7 i zobaczył jaki efekt taka zmiana da.
Następnie w ustawieniach:
- C.Fn II: Autofokus zminił pozycję nr.3 czyli Priorytet 1. zdj. Al Servo na Prior. ostr.
- C.Fn II: Autofokus zminił pozycję nr.4 czyli Priorytet 2. zdj. Al Servo na Prior. ostr.
Sprawdź i daj znać czy jest lepiej.
Ogólnie to zdjęcia wydają się być w porządku. Jak to już ktoś wspomniał "za wiele oczekujesz" - też tak miałem. Staraj się robić zdjęcia z krótkim czasem 1/800 i krótszym o ile to możliwe. W lesie 400 5,6 przy odrobinie wprawy też daje radę (statyw lub monopod musowo).
Przejrzalem sobie te wczesniejsze fotki i osobiscie nie mam do tego obiektywu wiekszych zastrzezen. Ciezko jest sie pogodzic z brakiem stuprocentowej ostrosci (nie mowie o Twoim przypadku) , kiedy jeszcze na dodatek jakis dobry przyjaciel szepnie "serdeczne" slowko , ze jest slabo - wystarcza sobie uzmyslowic, ze zdjec "osobistych" nie oglada sie z lupa w reku i od razu czlowiekowi latwiej zyc. Tutaj jest fajny obiektyw, ktory dobrze sie spisuje , ale ktory trzeba rozpoznac i z nim wspolpracowac - za miesiac,dwa wszystko bedzie super - tylko sie nie daj zwariowac.
Pozmieniałam, są efekty. Więcej zobaczę jak pójdę z nim w plener, ale widzę już różnicę.
Długa droga przede mną, żeby ten zestaw rozpracować. Dzięki wielkie.
--- Kolejny post ---
To prawda, trzeba go rozpoznać. Ważne że wg Was z obiektywem wszystko ok, a reszta należy do mnie. Dzięki za dobre słowo.
--- Kolejny post ---
Wszelkie uwagi techniczne oczywiście wciąż mile widziane.