Odp: Atak amerykańskiego dziadoswa
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
Świeży przykład: redaktorka mówi: samochód jechał 180 km.(ale ,ze jechał 180 km/h to już nie)
Tu już chyba przesadzasz... dziesięciolecia temu ludzie mówili, że ktoś jechał sześćdziesiątką.... możnaby pomyśleć, że łokci na dobę.
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
Ja nie narzekam,że niedostaję za darmo fajnych programów ,tylko na te na które trafiam włączając odbiornik,
a własciwie na ich denny poziom.
Jak się robi tanio i szybko, to wiadomo, że jakość cierpi.
Jak z winem. A irytuje Cię, że w sklepach pełno taniego kiepskiego wina, z zakretkami zamiast korka, a nawet w pudełkach kartonowych jak mleko? Do czego to podobne?:evil:
Albo, że można kupić tandetne chińskie skrzypce za $100? Niektórych to strasznie irytuje, jako symptom upadku cywilizacji.
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
Trochę zazdroszczę tym ,którzy 100% oderwali się od telewizora,
ale tez przyspawali się do innych pożeraczy czasu np:internetu i np forum :lol: .
Ja powiem szczerze, że uwazam, że (w wiekszości) osoby które zupełnie nie oglądają TV wiedzą mniej i są z upłewem czasu niestety mniej inteligentne (czyli powiedzmy po prostu, głupsze), od osób, które rozsądnie TV oglądają.
Niestety tej ilości informacji wizualnej o wszystkim nic nie zastąpi dla 90% ludzi. Nie chodzi tu o wielkie nauki, ale rzeczy, których inaczej sie nie wchłonie. Zwłaszcza, kiedy sie ogląda TV przy okazji, a nie leży cały dzień na kanapie żeby oglądać.
Np. mozna obrabiać i drukować zdjęcia, przeglądać forum i jednocześnie oglądać japoński kanał NHK, z którego można się dowiedzieć dlaczego Japończycy śpią dziećmi, co to ma wspólnego z rzeką, i jak ogrzewają swoje domy. Można o tym przeczytać (w Internecie, nie w książkach) ale sposobu opowiadania o tym przez samych Japończyków się nie zobaczy.
A jeśli chodzi o pożeraczy czasu....to wg. mnie ma gorszego niz praca najemna.;)
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Ja powiem szczerze, że uwazam, że (w wiekszości) osoby które zupełnie nie oglądają TV wiedzą mniej i są z upłewem czasu niestety mniej inteligentne (czyli powiedzmy po prostu, głupsze), od osób, które rozsądnie TV oglądają.
A ja mam zupełnie odwrotne wrażenie, ba ..... właściwie to nawet pewność że jest odwrotnie 8-).
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
A ja mam zupełnie odwrotne wrażenie, ba ..... właściwie to nawet pewność że jest odwrotnie 8-).
Słowo - klucz:
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
...rozsądnie...
A to:
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
A jeśli chodzi o pożeraczy czasu....to wg. mnie ma gorszego niz praca najemna
dałbym sobie na stopkę, ale pewnie nie będzie mnie stać na copyright. ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Ligo
Słowo - klucz:
Wygląda na to żem w takim razie głupi jak but, bo praktycznie nie oglądam TV, a jeśli w ogóle to właśnie nierozsądnie 8-).
Cytat:
Zamieszczone przez
Ligo
Słowo - klucz:
Dla bezpieczeństwa, żeby nikogo nie obrazić, dałem jeszcze jedno słowo-klucz, a mianowicie napisałem "w większości." Sa bowiem tacy intelektualiści, którzy i bez telewizji potrafia utrzymywać się w kondycji, bo czerpia informację aktywnie z innych źródeł, w tym np. kontaktów z duża ilościa ludzi, podróży, itp. Jestem pewien, że do tej grupy zalicza się Kolekcjoneur. Ale większość nie jest na tyle intensywna i bez TV i/lub internetu pozostałaby w ignorancji.
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
a ja juz myslalem ze to u mnie, to demencja starcza :mrgreen: , od dzisiaj bede wlaczal TV conajmniej raz na tydzien zeby podniesc sobie iloraz ;)
Odp: Atak amerykańskiego dziadostwa
Podepnę się pod kolegów.
Kiedyś (w czasach pre-internetowych) TV i codzienne gazety stanowiły jedyne źródło informacji o świecie.
Z TV trzeba umieć korzystać !
A teraz wyobraźmy sobie człowieka ktory czerpie swoją wiedzę wyłacznie z codziennych wiadomości w TV.
Przecież taki człowiek gotów wyjść na ulicę i zapewniać wszystkich, że jest super bo przecież średnia płaca to 4200 :)
Odchodząc od polityki bo zaraz zrobi się niebezpiecznie...
Nie mam nic przeciwko TV, ale jak widzę wszystkie durne polskie produkcje (nie mówię tylko o dnie w stylu "Trudne sprawy" czy "pamietniki z wakacji" ale również większość polskich współczesne filmy i niestety wszystkie nasze seriale) to mnie krew zalewa.
Wszechobecny produkt placement sprawił, ze tego się nie da oglądać ! Jesteśmy traktowani jak idioci podawani na żer reklamodawcom.
Nawet filmy kinowe są przeładowane reklamami bo przecież sposor dołożył się do produkcji filmu więc trzeba mu się odwdzieczyć modyfikując scenariusz i albo przynajmniej modyfikować ujęcia, zeby widz zdążył zauważyć logo.
Cytat:
Zamieszczone przez
Cluer
A teraz wyobraźmy sobie człowieka ktory czerpie swoją wiedzę wyłacznie z codziennych wiadomości w TV.
Przecież taki człowiek gotów wyjść na ulicę i zapewniać wszystkich, że jest super bo przecież średnia płaca to 4200 :)
Wolałbym żeby ktoś wyszedł na ulicę i tłumaczył co oznacza średnie wynagrodzenie brutto w sektorze przedsiębiorstw, bo ta wiedza przekracza pojęcie znacznej części społeczeństwa :-)
Słowa klucze: "średnia", "brutto", i "przedsiębiorstwo" (wg GUS).
PS: Nie uważam, że 4200 zł brutto to jakieś wielkie halo. Przy dwóch takich pensjach pozwala żyć bez ekstrawagancji (tj. spłacać kredyt za niewielkie mieszkanie, posiadać samochód młodszy niż 10 lat i wychowywać 1-2 dzieci) bez zastanawiania się czy wystarczy do pierwszego. Ale na dwutygodniowe wakacje w Hiszpanii raz do roku może już nie wystarczyć.
^^^
Ale może nie rowijajmy już tych płac ;).