Odp: backup materiału podczas wesela
Cytat:
@Bechamot: mogę się założyć, że niezależnie od treści umowy w razie utraty materiału klient będzie (delikatnie mówiąc) zdenerwowany (a potem rozżalony).
oczywiscie , dlatego na miejscu fotografda w takim przypadku lepiej jest sie na Jakis czas gleboko ukryc przed panem mlodym - o czym wspominam .
niebezpiecczenstwo mija dopiero wtedy kiedy pan mlody stawia sobie pytanie - po kiego grzyba sie zenilem ? ;-))))))))))))
wlasnie stosowanie kliku kart wbrew pozorom zwieksza ryzyko.
nawet jesli cos sie z jedna karta stanie , to istnieje najczesciej jeszcze mozliwosc odczytania danych z karty, dopoki ich nie zapiszesz nowymi danymi.
drugi aparat oczywiscie jest rozwiazaniem zwiekszajacym pewnosc, w to chyba nikt nie watpi.
Ja mam ASUSa Transformer Book T100 z dyskiem 500GB 10 cali na window'sie 8.1 Zgrywam zazwyczaj przez czytnik kart CF z usb 3.0- chwila moment i zdjęcia na dysku. A że on mały i do torby lub plecaka się mieści bezproblemowo to w razie co zawsze backup jest. Czasem jak mi się jeszcze zachce to z dysku na pendriva zrzucam materiał i mam wtedy 2 kopie w razie kradzieży jedna przy dupie. Też myślałem nad innymi opcjami, ale wygrało to że ten sprzęt jest uniwersalny, czy to na wyjazdy do użytku czystko komputerowego - mam za darmo office , czy na wesela na backup, czy jako tablet do domu, czy jak się człowiek postara to i do studia na live view można dokładniej podejrzeć. Oczywiście do obróbki to jedynie na prawdę podstawowej się nadaje, na szybko. Pozdrawiam
Ja specjalnie porządnie oszczędziłem i zanabyłem 5DIII
Wybrałem 5DIII a nie 6D tylko i wyłącznie dla AF i dwóch slotów na karty pamięci.
Mam w swoim 5DIII jedną CF Sandisk 64GB i jedną SD Sandisk 64GB, na obu równoległy zapis pełnych RAW i to jest mój backup.
Takie dwie karty załatwiają temat backup'u całkowicie, a grip z dwoma bateriami to z kolei brak problemu z zasilaniem.
Ja na dobrą sprawę na reportażu nie myślę o kartach pamięci, czy bateriach - bo nie muszę - karta pamięci 64GB oraz dwa akumulatory spokojnie starczają na całe wesele (od przygotowań, po oczepiny)
Skupiam się wtedy na kadrach, co jest niesamowicie komfortowe :)
Polecam, naprawdę dzięki takiemu rozwiązaniu człowiek śpi spokojniej ;)
Cieszy mnie, ze nikt nie zna osobiście nikogo, komu by padła karta w aparacie. Trochę czytałem o osobach, którzy wydały mnóstwo kasy - w zasadzie cały zarobek z wesela na ratowanie zdjęć z uszkodzonej karty. Zakładam, że było to żonglowanie kartami, aczkolwiek nie sądzę aby ktoś zrobił coś lekkkomyslnie.
Tez nie jestem zwolennikiem żonglowania kartami, wiadomo zapełniamy pierwszą ale nie do końca, wymieniamy na inną. Backup robiłem na laptopa bez wyciągania karty z aparatu. W taki sposób nie sądzę aby była możliwa awaria karty.
Body na 2 karty - marzenie ale jeszcze nie teraz.
Dlatego wymyśliłem sobie aby robić bacup ale bez wyciągania karty z aparatu, ale żeby nie targać laptopa - myślałem o tablecie na windowsie.
Czytac o kims a znac osobe, ktora stracila dane z karty to dwie rozne rzecz. Czytalem sporo o tym, ze twoj aparat nie ma szans robic dobrych zdjec a obiektyw mydli i nie trafia z AF. Oczywiscie nie wiem jaki masz aparat ale czytalem to o kazdym aparacie tuz przed lub zaraz po premierze.
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
Czytac o kims a znac osobe, ktora stracila dane z karty to dwie rozne rzecz.
Czy osobiste przyjęcie karty od klienta i wysłanie do odzyskiwania danych to "znajomość osoby" czy nie? Jeśli tak, to raz od foto dorabiającego na ślubach, kilka razy od innych osób (w czasie gdy pracowałem w punkcie foto).
Totalni amatorzy, ktorzy nie wiedza co robia sie nie licza. Sam odzyskiwalem znajomym zdjecia ze sformatowanych czy przypadkiem wyjetych z czytnika podczas pracy kart.
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
Totalni amatorzy, ktorzy nie wiedza co robia sie nie licza.
Ok, no to "znam" jedną taką osobę (ten dorabiający na ślubach).
Przypadkiem sformatowanych kart, usuniętych zdjęć nie liczę, to się załatwiało na miejscu, chodzi o "karta nie daje się czytać" kilkoma czytnikami + nieco inne programy niż "tu kliknij aby odzyskać fotki"
Dorabiajacy zdjeciami to jednak nadal amator.
Piszesz aby poprzeć własne zdanie, że utrata danych z karty jest niemożliwa bo Tobie ani Twoim znajomym nigdy się nie zdarzyła?
Jeśli tak, pozostań przy swoim przekonaniu, ja już nie będę o tym z Tobą dyskutował.