Odp: Problem z ostrością w Canonie 18-135 IS + EOS 600D
Cytat:
Zamieszczone przez
Frugo84
No nie wiem może jakoś jestem przewrażliwiony, wiem że górna półka to nie jest, teraz po przemyśleniu żałuje że chciałem mieć zbyt uniwersalny obiektyw. Ale ogólnie to zdjęcie podałem za przykład, a takich fotek mam już całą kolekcję i część też wywaliłem, może po prostu już zaczął się zużywać i częściej się myli :/ Będę dalej nim fotki robił i zobaczymy czy będzie się pogarszało.
A ogólnie może poradzicie mi co kupić jakbym sprzedał ten obiektyw?
Rozważam dwie opcje. Albo chciałbym jakiegoś uniwersalnego zooma ale nie dużego ;) Taki do robienia zdjęć na wakacjach, bez wodotrysków, albo zestaw dwóch obiektywów, jeden szerszy kąt i zoom. W obiektywie interesuje mnie dobry AF i rozdzielczość obrazu
Co do jednego obiektywu to wypatrzyłem tak na szybko dwa:
1. Canon EF-S 18-55 mm f/3.5-5.6 IS STM (ten to kitowiec ale ma bardzo dobre opinie, cena jest niewysoka więc nie wykosztowałbym się i można by dokupić coś)
2. Canon EF-S 17-85 mm f/4-5.6 IS USM (Ten by mi odpowiadał parametrami ale jest ciemny i sporo ludzi narzeka na niego, nie wiem czy będzie to miało wpływ na normalne fotografowanie, dodatkowo widać że leci w nim taśma flex) Czy jego zakup w ogóle ma sens?
Co do dwóch obiektywów to na szybko, tu zakup byłby raczej na dwie raty:
Jako szeroki kąt Canon EF-S 10-18 mm f/4.5-5.6 IS STM
Jako zoom Canon EF-S 55-250 mm f/4-5.6 IS STM
Co o tych obiektywach sądzicie? Chciałbym uniknąć niemiłych niespodzianek :/ Na papierze wszystkie nieźle wyglądają ;)
Ogólnie może też są jakieś sensowne propozycje z innych producentów, nie odrzucam tego (chyba że zakaz jakiś jest na forum ;)
cokolwiek kupisz zawsze uzywajac c600d bedziesz stal przyd dylematem - bedzie czy nie bedzie dobrze ostrzyl?
tak juz bedzie do konca zycia tego aparatu.
przypadek bedzie decydowal czy konkrtny obiektyw akurat bedzie dobrze czy zle wspolpracowal.
generalnie to trzreba brac pod uwage , ze kazdy nowo zakupiony obiektyw moze musiec byc kalibrowany - drobna przyjemnosc po kazdym zakupie wysylac do servisu.
jesli masz cos, co juz prawidlowo dziala to nie ruszaj.
przymierzaj sie do zmiany puszki , zamiast pakowac pieniadze w malo uzyteczne zabawki o jasnosci 5,6.
Cytat:
Zamieszczone przez
Frugo84
Co o tych obiektywach sądzicie? Chciałbym uniknąć niemiłych niespodzianek :/ Na papierze wszystkie nieźle wyglądają ;)
jedyny sposób na unikniecie niespodzianek to nierobienie zdjęć
jest tez opcja robienia zdjęć kompaktem i to ci polecam
odchodzi problem z zakupem/wyborem/obsługą obiektywu
i do kieszeni się miesci
duza pomoca w rozwiazeniu problemu sa nowe obiektywy Sigma art , Sport , ktore mozna dostroic do kazdej puszuki za pomoca doc.
ale o szerokim zakresie Sigma zooma jeszcze nie oferuje
Jeden z przyjemniejszych w miare szerokich zoomow to Tamron 17-50 2,8 , lepsza chyba 1 wersja, bez stabilizacji. Troche delikatny, trzeba uwazac, kiedy cos sie zaczyna dziac - szybka reakcja i naprawa w przedbiegach , a obiektyw odwdzieczy sie super efektami w efekcie koncowym ( kupowac tylko nieruszany, bo latwo rozkalibrowac ostatnia sekcje . Z szerszych zoomow do polecenia jest canonowski 18-200 IS ze zwyklym silniczkiem AF i Sigma 18-250 OS HSM , ale ja tez trzeba kupowac z wlasnym aparatem - celna i szybka, mimo ,ze w srodku tylko micro-HSM.
Cytat:
Zamieszczone przez GalaktycznyMuczaczo
T 17-50/2,8 czy sigma 17-50/2,8
Dzięki, na pewno obczaje.
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
W to, że 1100d z kitem zawsze trafiał w takie tematy jak ręcznik czy trawa czy woda, szczególnie ze średnich dystansów, po prostu nie wierzę. Chyba, że pozornie, na bardzo małych otworach.
Z zoomów niezbyt drogich z którymi mam jakieś doświadczenie, polecałbym 24-105/4L, niestety nie jest on uniwersalny na APSC i trochę za wielki. Oczywiście jest też ef-s 15-85 podobno bardzo OK. 10-22 to jeden z moich faworytów, dla mnie doskonały kompromis ceny, jakości i wielkości. Kit też mnie w zasadzie nie zawodził pod względem AF, ale na pewno nie na 100%. Jak już się zdarzył bład AF, to był czasem ogromny, bez widocznego powodu.
Nie twierdze że trafiał bezbłędnie, wiadomo ze były błędy ale nie takie. My tu się chyba nie rozumiemy do końca, dla mnie nieostre zdjęcie to coś takiego jak wysłałem, to nie jest zdjęcie na którym AF nie trafił idealnie czy trochę się pomylił, tam nie ma grama ostrości i o takie zdjęcia mi chodzi, na prawdę tak często zdarzają wam się takie całkowicie rozmyte zdjęcia? Jak sam piszesz kit nie zawodził Cię szczególnie, mnie też i na prawdę nie narzekałem jak na obiektyw za 350zł, teraz mam trzy razy droższy i jest problem.
Co do L-ki to za droga dla mnie (no i raczej nie nadaje się do mojego 600D), ten 10-22 powiedzmy że jeszcze akceptowalny.
Cytat:
Zamieszczone przez RobertON
Ten obiektyw proponuję sobie darować, za to dołożyć do 15-85. Miałem chwilę ten pierwszy i mam ten drugi.
Też właśnie widziałem i rozważam, zależnie ile kasy będę miał.
Cytat:
Zamieszczone przez Bechamot
cokolwiek kupisz zawsze uzywajac c600d bedziesz stal przyd dylematem - bedzie czy nie bedzie dobrze ostrzyl?
tak juz bedzie do konca zycia tego aparatu.
przypadek bedzie decydowal czy konkrtny obiektyw akurat bedzie dobrze czy zle wspolpracowal.
generalnie to trzreba brac pod uwage , ze kazdy nowo zakupiony obiektyw moze musiec byc kalibrowany - drobna przyjemnosc po kazdym zakupie wysylac do servisu.
jesli masz cos, co juz prawidlowo dziala to nie ruszaj.
przymierzaj sie do zmiany puszki , zamiast pakowac pieniadze w malo uzyteczne zabawki o jasnosci 5,6.
Powiem tak, wymiana body nie wchodzi w grę, jakbym miał kasę na zakup body i obiektywu za 6000zł to bym tu nie marudził tylko sobie kupił.
Ale teraz już jestem mądrzejszy o doświadczenie, na pewno sprawdzę obiektyw przed zakupem i na pewno przed samym końcem gwarancji pójdzie na regulację do serwisu.
Cytat:
Zamieszczone przez becekpl
jedyny sposób na unikniecie niespodzianek to nierobienie zdjęć
jest tez opcja robienia zdjęć kompaktem i to ci polecam
odchodzi problem z zakupem/wyborem/obsługą obiektywu
i do kieszeni się miesci
Dziękuję za rade ale nie skorzystam.
Cytat:
Zamieszczone przez jelcyk
Jeden z przyjemniejszych w miare szerokich zoomow to Tamron 17-50 2,8 , lepsza chyba 1 wersja, bez stabilizacji. Troche delikatny, trzeba uwazac, kiedy cos sie zaczyna dziac - szybka reakcja i naprawa w przedbiegach , a obiektyw odwdzieczy sie super efektami w efekcie koncowym ( kupowac tylko nieruszany, bo latwo rozkalibrowac ostatnia sekcje . Z szerszych zoomow do polecenia jest canonowski 18-200 IS ze zwyklym silniczkiem AF i Sigma 18-250 OS HSM , ale ja tez trzeba kupowac z wlasnym aparatem - celna i szybka, mimo ,ze w srodku tylko micro-HSM.
Ten obiektyw (Tamron 17-50 2,8) też przeglądałem i jego zakup nie zabiłby mnie finansowo, czy możesz kolego rozwinąć myśl o jego delikatności i działaniu? Co się w nim psuje? O jakim dokladnie modelu tego obiektywu piszesz bo kilka widziałem. Oczywiście ja myślę o zakupie tylko nowego, widzę że ten ma 5lat gwarancji co przy 1 roku Canona daje mu dużego plusa, będę ich nękał gwarancją aż naprawią.
Czy ktoś jeszcze może go polecić?
Dzisiaj zrobiłem jeszcze raz testy z tablica w dziennym świetle i widać że problem jest przy szerszych kątach, tak około ogniskowej 39mm znika, czyli z tego co piszecie nic tu się nie wyreguluje i muszę z tym żyć albo zmienić obiektyw.
Poniżej fotki z dzisiejszych testów Darmowy hosting plików, zdjęć i obrazków - Hostuje.net
Frugo masz weekend zabierz aparat na spacer, bo po zdjęciach widze ze pogoda dopisuje
Cytat:
Zamieszczone przez
Frugo84
jakbym miał kasę na zakup body i obiektywu za 6000zł to bym tu nie marudził tylko sobie kupił.
Jeśli myślisz, że wtedy skończyłyby się problemy, to jesteś w błędzie, prze pewnej dozie pecha trafiłbyś na obiektyw, który akurat z Twoim korpusem nie radziłby sobie za dobrze, i także mogłaby Cię czekać wysyłka całości do serwisu :)
Cytat:
Zamieszczone przez
r_m
Jeśli myślisz, że wtedy skończyłyby się problemy, to jesteś w błędzie, prze pewnej dozie pecha trafiłbyś na obiektyw, który akurat z Twoim korpusem nie radziłby sobie za dobrze, i także mogłaby Cię czekać wysyłka całości do serwisu :)
To też nie od tego zależy, mysle ze trochę w każdym z nas siedzi taki tester sprzętu który robi zdjęcia planszom, punktom, liniom i całej reszcie rzeczy nie zwazajac to co wazniejsze, nasza dobra zabawa i swojego rodzaju satysfakcja. Teraz satysfakcja to MTF i wykresy a nie fajne kadry, no ale co kto lubi :)
Cytat:
Zamieszczone przez
r_m
No tak, liczę się z tym, tylko mój zestaw był w serwisie na Żytniej i efekt tego żaden, wychodzi na to że albo mam jakieś subtelne i rzadkie uszkodzenie albo moje ulubione TTTM :/ I dlatego myślę o obiektywie co do którego nie będzie można powiedzieć że Ten Typ Tak Ma.
Cytat:
Zamieszczone przez GalaktycznyMuczaczo
Frugo masz weekend zabierz aparat na spacer, bo po zdjęciach widze ze pogoda dopisuje
To też nie od tego zależy, mysle ze trochę w każdym z nas siedzi taki tester sprzętu który robi zdjęcia planszom, punktom, liniom i całej reszcie rzeczy nie zwazajac to co wazniejsze, nasza dobra zabawa i swojego rodzaju satysfakcja. Teraz satysfakcja to MTF i wykresy a nie fajne kadry, no ale co kto lubi
Toć też tak zrobiłem ;)
No widzisz użyłeś słowa klucza, satysfakcja, wcześniej moje zdjęcia mnie satysfakcjonowały, teraz już tak nie jest bo trafiają się mydlane, dlatego moje szukanie dziury w całym ;)
Cóż nic tu chyba nie uradzimy więcej. Będę na razie robił nim zdjęcia i starał się go wyczuć, może się przyzwyczaję do jego fochów, a jak nie to będę myślał nad innym obiektywem.