Odp: Prośba o pomoc w rozterce zakupowej
obiektyw nowy kupiony w proclub.pl
Teraz jak sie trochę pobawiłem jeszcze na zewnątrz nim widzę ze ma problemy z łapaniem ostrości obiektów daleko.
Jeszcze jedna sprawa nad która się zastanawiam , 30d nie było używane dobre kilka lat i sporo cześć swoich "wakacji" spędziło poza torba narażona na kurz itp. Zastanawiam się czy jest możliwość ze rozregulowania czy zabrudzenia się af w korpusie i on trochę maci w tym wszystkim
Cytat:
Zamieszczone przez
777
obiektyw nowy kupiony w proclub.pl
Teraz jak sie trochę pobawiłem jeszcze na zewnątrz nim widzę ze ma problemy z łapaniem ostrości obiektów daleko.
Jeszcze jedna sprawa nad która się zastanawiam , 30d nie było używane dobre kilka lat i sporo cześć swoich "wakacji" spędziło poza torba narażona na kurz itp. Zastanawiam się czy jest możliwość ze rozregulowania czy zabrudzenia się af w korpusie i on trochę maci w tym wszystkim
oczywsicie jest mozliwosc ze powodem jest puszka.
trudno na odleglosc powiedzec.
masz 10 dni czasu na zwrot.
ale jesli mozesz sprawdzic na nowym aparacie - to sprawdz.
na pewno nie wyslalbym do kalibracji z 30 d , jesli masz zamiar kupic 6d.
Jesli kupil, przez internet to praktycznie ma 20 dni na zwrot a nie 10.
no ogolnie na weekend mam miec 5d mk2 i swoje 30d wiec bd mogl sobie spokojnie potestowac
zrobie jakis szybki plener i pewnie testy na tablicach i bede wiedzial gdzie lezy problem - obiektyw czy korpus
jezeli korpus to w sumie sie bd bardziej cieszyl bo juz ma swoje lata i ewentualna naprawa to normalna sprawa czy regulacja czyszczenie itp
jezeli obiektyw zadzownie do proclub , mam z nimi pozytywne doswiadczenia i mysle ze dogadamy sie np do wymiany na sprawny model
wyklaruje sie na weekendzie
dzieki za wszystkie posty
Ja z tym szkłem mam tylko dobre doświadczenia. Używam go z 5D2, Ostrzy w punkt bez regulacji. U kolegi który go też używał na 6D też ostrzył celnie. A filmowanie nim to przyjemność dla oka. Tylko muszę kupić sobie osłonę za którą canon winszuje sobie ponad dwe stówki. Po gupieli zupełnie. Dwie stówki z hakiem za kawałek plastiku.
Cytat:
Zamieszczone przez
Sławek
Tylko muszę kupić sobie osłonę za którą canon winszuje sobie ponad dwe stówki. Po gupieli zupełnie. Dwie stówki z hakiem za kawałek plastiku.
Co do osłony to chyba użytkownicy są zgodni: JJC LH-72 za 60 zł ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Co do osłony to chyba użytkownicy są zgodni: JJC LH-72 za 60 zł ;)
Dzięki za info ale widzę że w Polsce nikt tym nie handluje.
Cytat:
Zamieszczone przez
Sławek
Dzięki za info ale widzę że w Polsce nikt tym nie handluje.
Jak nie ma Fripers.pl to rzeczywiście pozostaje Aliexpress. 16USD ale poczekać trochę trzeba. Ja swoją tak kupiłem.
Kończąc temat 35 f2 chyba obawy nie były słuszne. W połączeniu z 5d mkII daje rade;) Kilka fotek z pierwszej sesji z tym obiektywem. Moim zdaniem do użytku amatorskiego ew półprofesjonalnego dopłacanie 3k do 35L nie jest konieczne( szczególnie jak budżet dusi)
Dzień Dobry.
Mam pytanie do bardziej doświadczonych. Do Canona 50D używam jako obiektywu uniwersalnego Tamrona 17-50 (drugi obiektyw to Sigma 70-300 no taka sobie) i ponieważ różnie bywało z tym 17-50 i nie zawsze byłem zadowolony ze zdjęć myślałem o kupnie Canona 24-105 ale...jestem na emeryturze i taki wydatek teraz w promocji c.2600,- pln. nie jest dla mnie czymś łatwym. Czy to ma sens w sytuacji jak fotografuję czysto amatorsko i warto tak bardzo się sprężać finansowo?
Z góry dziękuję.
Roman