Odp: 7D + Sigma 17-50 f2.8 problem z ostrością
Cytat:
Zamieszczone przez
Kernel
Sprawdzałem i nawet kilka razy dzwoniłem i dzisiaj tez nic się nie ruszyło.
No to muszę powiedzieć, że w Tamronie trochę lepiej to wygląda.
Zgłosiłem usterkę na e-mail. Dostałem nr reklamacji i namiar na kuriera, któremu przekazałem pakę (bory + 17-50/2,8 VC) w poniedziałek.
Przesyłkę zwrotną dostałem po 4 dniach (na koszt serwisu Tamrona). Co prawda uprzedzono mnie, że jeżeli zgłoszenie będzie nieuzasadnione do odeślą mi po opłaceniu kuriera. Czyli w najgorszym przypadku koszt przesyłki w jedną stronę.
Jedyny minusik, to chyba ktoś włożył do aparatu kartę z dużym przebiegiem i licznik przeskoczył mi o prawie 7000 wyzwoleń migawki do przodu :).
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
Z optyką już tak jest, że Canon nie dzieli się wszystkimi zmianami, które dokonuje w nowych aparatach w swoim systemie. Dlatego czasami Tamrony i Sigmy potrzebują regulacji.
Canony z Canonami, czy Nikony z Nikonami też dość często wymagają regulacji. Wszyscy maja jakieś swoje dopuszczalne odchylenia i mamy jak mamy, bf/ff albo jeszcze inne paskudztwa.
Cytat:
Zamieszczone przez
darkon
Canony z Canonami, czy Nikony z Nikonami też dość często wymagają regulacji. Wszyscy maja jakieś swoje dopuszczalne odchylenia i mamy jak mamy, bf/ff albo jeszcze inne paskudztwa.
Istotną różnicą jest sposób w jaki dany serwis podchodzi do realizacji. Kalibrowałem body w serwisie Canona na Żytniej, zajęło im to 3 dni robocze i z czystym sumieniem mogę ocenić to na 5. Zarówno kontakt, możliwość dogadania się w razie jakiegoś wcześniejszego odbioru własnego jak i samej kalibracji. Niestety o serwisie Sigmy tego powiedzieć nie mogę :( Dzisiaj mija 14 dzień kalendarzowy a za kalibrację nawet się nie wzięli. Ja rozumiem, że różnie bywa i czasem może się przedłużyć ale tutaj nawet nie otrzymałem żadnej informacji. Może tylko ja tak trafiłem :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Kernel
Kalibrowałem body w serwisie Canona na Żytniej, zajęło im to 3 dni robocze i z czystym sumieniem mogę ocenić to na 5.
Miałem dokładnie tak samo, trzy dni z czego 2 to czas przesyłki. Z kalibracji w serwisie Sigmy korzystałem jakieś 2 lata wstecz, łącznie z czasem przesyłek zajęło to 8 dni, z kalibracji w serwisie Tamrona korzystałem 2 razy, raz zajęło im to z przesyłkami 4 dni, za drugim razem 13. Nie ma reguły.
Otrzymałem informację z serwisu, że została wymieniona płyta główna i teraz obiektyw działa prawidłowo - trafia bez względu na włączoną/wyłączona funkcję wspomagania AF. Niestety dzisiaj otrzymałem przesyłkę i po sprawdzeniu widzę, że jest tak jak było. Trafia tylko z wyłączonym wspomaganiem. W karcie gwarancyjnej nie ma wpisu o wymianie płyty głównej tylko sama kalibracja. Mam ten obiektyw od sierpnia 2014 a już 2 razy był w serwisie bezskutecznie (prawie 2 m-ce) - reszta czasu u mnie w domu to zdjęcia testowe... :( Oczywiście bez lampy, z lampa (wspomaganie OFF) działa bez zastrzeżeń. Nie pozostaje nic innego ja wyłączyć wspomaganie? Sigma musi tak mieć?
Kupiłem w oficjalnej dystrybucji (w ciemno, bez sprawdzania) tą Sigmę i miałem podobnie losowy AF i dodatkowo nieostrą lewą część kadru.
Serwis w Gdyni to jakieś nieporozumienie.
Kalibrują i odsyłają szybko, bez jakichkolwiek śladów na sprzęcie (jakby go w ogóle nie dotykali).
Szkoda, że nieskutecznie.
Bawiłem się w testy naprzemiennie z serwisem aż powiedziałem dość i sprzedałem tą Sigmę.
Po kilku miesiącach kupiłem znowu ale tym razem pojechałem do sklepu i wybrałem z kilku sztuk współpracującą idealnie z moim 60D.
Tobie radzę zrobić podobnie. Szkoda czasu i nerwów na serwis i testowanie.
Ten obiektyw jest świetny ale trzeba go dokładnie wybrać.
Tez się zastanawiam nad sprzedażą. A wiesz może jak się sprawuje u nowego nabywcy? Nie zgłaszał problemów po zakupie?
Cytat:
Zamieszczone przez
miki450
Kupiłem w oficjalnej dystrybucji (w ciemno, bez sprawdzania) tą Sigmę i miałem podobnie losowy AF i dodatkowo nieostrą lewą część kadru.
Serwis w Gdyni to jakieś nieporozumienie.
Kalibrują i odsyłają szybko, bez jakichkolwiek śladów na sprzęcie (jakby go w ogóle nie dotykali).
Szkoda, że nieskutecznie.
Bawiłem się w testy naprzemiennie z serwisem aż powiedziałem dość i sprzedałem tą Sigmę.
Po kilku miesiącach kupiłem znowu ale tym razem pojechałem do sklepu i wybrałem z kilku sztuk współpracującą idealnie z moim 60D.
Tobie radzę zrobić podobnie. Szkoda czasu i nerwów na serwis i testowanie.
Ten obiektyw jest świetny ale trzeba go dokładnie wybrać.
No i sprzedając obułeś kogoś w gniota :).
Serwis Sigmy to patałachy w porównaniu z Tamronem.
Kolega walczył z nimi prawie 2 miesiące wysyłając S17-50/2,8 do serwisu i słuchając ich słodkiego pierdzenia. Sprzedawca już chciał oddać mu kasę, ale potrzebował oświadczenia serwisu, że wada nie da się naprawić.
Trochę mnie to dziwi, bo w takim przypadku można domniemywać, że obiektyw nie był w 100% sprawny w momencie zakupu. A to już chyba jest wystarczający powód do unieważnienia umowy kupna-sprzedaży.
W tamtym roku w Euro RTV AGD kolega powiedział mi, żebym sobie kupił u nich obiektyw przez internet, to wtedy mogę oddać (odstąpić od umowy) w ciągu 2 tygodni. Nie posłuchałem i wybrałem dostawę do sklepu. Sprawdziłem i wszystko jest OK.
Uprzedził mnie, że po sprawdzeniu i wyjściu ze sklepu nie mogę go już zwrócić tylko zostaje serwis Canona. Ciekawe, czy to prawda?
Nabywca mojej Sigmy nie zgłaszał żadnych problemów.
Być może z jego body ta Sigma śmiga bez problemu a na nieostrość nie zwraca uwagi, bo robi przy większych przysłonach.
Nie wiem, tak zgaduję.
Co do domniemanej niesprawności w chwili kupna - to jest domniemanie.
Sprzedawca może zażyczyć ekspertyzę od serwisu a serwis będzie szedł w zaparte i twierdził, że jest wszystko OK z obiektywem.
Ja tak miałem.
Szkoda czasu i nerwów. Fotki uciekają. Lepiej pozbyć się problemu i poszukać nowej Sigmy ale dokładnie sprawdzając.
Co ciekawe kupiłem też "w ciemno" Tamrona 70-300 USD i Sigmę 10-20 f/3.5 i nie mam z nimi żadnych problemów (100% celność i równomierność kadru). Wcześniej miałem Sigmę 18-50 OS HSM ze światłem 2.8-4.5 i poza kalibracją AF do body (szybko i sprawnie), też żadnych problemów.
Wiec i ja będę musiał wystawić na aukcji...