Odp: Samyang 135/2 - jeszcze nieoficjalnie
Cytat:
Zamieszczone przez
Mariusz_C
do tej pory mam w torbie sonara 135 i nie uważam, żeby coś było w stanie go pobić z manuali, tani, ostry i ładny bokeh
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Może 135/3,5 Takumar SMC - precyzyjny, ostry i względnie tani, ale i tak używam z LV.
od siebie polece wziac pod uwage ruska, tj. Jupitera. przerobilem Pentacona 135/3.5, Sonnara 135/3.5, Takumara 135/3.5 a teraz mam to Sdielano w SSSR.
mam slabosc do tej ogniskowej i bardzo ja lubie do fot jakichs detali czy nieostrosci w naturze. z tych czterech szkiel Jupiter ma najlagodniejszy bokeh i ladne miekkie kontrasty co mi wybitnie pasuje w zdjeciach jakie nim robie. Sonnar i Takumar sa, na ile pamietam, bardziej kontrastowe i ostrzejsze, ale Sonnar na pewno ma bokeh nie-teges...
Cytat:
Zamieszczone przez
chrislab
Co do manualnego ostrzenia, to świetnie podobno się ostrzy manualami na A7R z metabones, ale to tylko znam z opowieści - może ktoś potwierdzić
Miałem okazje przetestować z zeissem 35mm i powiem mile mnie zaskoczył,nie miałem żadnych problemów by trafić w punkt
Bardzo sprawnie to działa
Kiedyś tylko manualnymi szkłami robiłem i z doświadczenia powiem, że jeśli robimy na otwartej przysłonie zdjęcie to najtrudniej jest dla ogniskowych 35-50mm. Poniżej głębia pomaga, a powyżej łatwość znalezienia ostrości w danej płaszczyźnie.
Cytat:
Zamieszczone przez
kwscore
Miałem okazje przetestować z zeissem 35mm i powiem mile mnie zaskoczył,nie miałem żadnych problemów by trafić w punkt
Bardzo sprawnie to działa
nie mam doswiadczenia z Sony, ale uzywam czasem Focus Peaking w Fuji X-E1, dziala to tak jak na ponizszym video:
https://www.youtube.com/watch?v=_n5P6DUWmcE#t=50
uzywam glownie z Zuiko 50/1.8 sprawdza sie swietnie.
az by sie chcialo, zeby Canon tez sie wysilil. ale im akurat nie zalezy na szklach manualnych
Odp: Samyang 135/2 i 135/2.2
Olek 50/1.8 to jedno z najgenialniejszych szkieł (i za grosze)
nie wiem, czemu wszyscy szaleją z tymi Takumarami
Cytat:
Zamieszczone przez
igor58
Olek 50/1.8 to jedno z najgenialniejszych szkieł (i za grosze)
tez mam takie wrazenie. to jest takie szklo ktore ma dokladnie tyle ile trzeba ostrosci, kontrastu i kolorow. i sliczny bokeh. a mozna je kupic nawet ponizej 100 PLN, jak sie trafi to i za 50 PLN...
Cytat:
Zamieszczone przez
igor58
nie wiem, czemu wszyscy szaleją z tymi Takumarami
z Takumarow okolo 50mm mialem tylko ten radioaktywny 50/1.4 (a moze 55/1.4, nie pamietam). tylka nie urywal. ale Takumar 135/3.5 tez jest dla swojej bliski do tego co ma Zuiko 50/1.8 - tez jest dokladnie tyle ostry i kontrastowy ile sie chce od tego rodzaju obiektywu...
akustyk,
czy używasz Olka 50.18 z 6D?
ja, póki co, nie odważyłem się go podpiąć pod "szóstkę" w obawie o "haczenie" o lustro
Cytat:
Zamieszczone przez
igor58
Używałem z 5D. Nie było żadnych problemów. Bardzo dobre szkło.
Cytat:
Zamieszczone przez
igor58
akustyk,
ja, póki co, nie odważyłem się go podpiąć pod "szóstkę" w obawie o "haczenie" o lustro
glownie z X-E1, ale do 6D da sie zalozyc. ja go mam w ogole na redukcji OM->EOS i potem EOS->FX ;)
i zeby w ogole zapiac szklo na ta pierwsza redukcje musialem wylamac wystajaca blaszke. po jej wylamaniu szklo dziala, no problem
jak na 5d nie było problemu to na 6d tym bardziej nie będzie :p 5d ma najbliżej lustro