Świetnie się nadają te co są na zakończeniu tego co Umimil produkuje.Cytat:
Zamieszczone przez feder
Wersja do druku
Świetnie się nadają te co są na zakończeniu tego co Umimil produkuje.Cytat:
Zamieszczone przez feder
Konieczne jest zabezpieczenie gwintu, żeby się nie zakleszczał. Najłatwiej parafiną (taką ze świeczki) potrzeć po gwincie. Wystarcz minimalna ilość.
Można też zastosować odrobinkę kremu nivea. Jest doskonały i nie brudzi.
A jak odkręcić? Dwie deseczki (10x10cm) z naklejoną na powierzchnie twardą gumą. Niesforne filtry pomiędzy, dociskamy deseczkami i lekko przekręcamy. Idzie jak "po maśle".
Można też, za pomocą suszarki do włosów, nagrzać pierścień z gwintem wewnętrznym (ten od strony obiektywu). Będzie się rozszerzał szybciej niż ten w środku.
I jeszcze jedno, w żadnym wypadku nie stosować nacisku promieniowego na pierścienie. To jeszcze pogarsza sprawę. A z tym WD40 to ostateczność absolutna. Jak dostanie się na powierzchnię szkła to rozpuści powłokę. Jest zbyt agresywny.
A gdzieś, chyba na stronie Hoya czytałem, że polara nie powinno się nakręcać na UV. Ponoć zsumowanie powłok z polara i uv szkodzi. To by automatycznie załatwiało problemy.
Czy dobrze rozumiem - nagwintowałeś (niechcący zakładam) na nowo filtr gwintem obiektywu?Cytat:
Zamieszczone przez muflon
Wprawdzie ja nie muflon :) ale odpowiem.Cytat:
Zamieszczone przez KMV10
Nie. Gwint w UVce został zjechany i na nią nie można nic nakręcić. To, że nie można odkręcić UVki z obiektywu jest problemem. Skoro nie mozna odkręcić UVki, to nie można używać polara. Ot zagwostka.
Normalnie masakra! (słowo masakra użyłem tutaj jako przenośni)Cytat:
Zamieszczone przez lemina
Jakoś nie mogę uwierzyć żeby z takim czymś nie można było sobie dać rady :-D
Muflon walnij se któregoś weekendu 'setkę' i zrób z tym porządek ;)
No i oczywiście daj znać jak poszło...
PS. a może kręcicie nie w tą stronę?? :lol: ;)
Ad. a) - zarysuj szkło diamentem, pęknie wtedy po lekkim stuknięciu. A jak nie chcesz stukać to możesz przyssawką się posłużyć i pociągnąć szkło filtra w stronę od obiektywu. BTW, tego szkiełka nie da się wyjąć przez odkręcenie jakiegoś pierścienia?Cytat:
Ad. b) - nie ma takiej rury, której nie można odetkać. :) Moim zdaniem nacięcie oprawki filtra tak głęboko, jak się da aby nie uszkodzić obiektywu + manipulacje kombinerkami na oprawce filtra da zamierzony efekt.
Czyli krotko mowiac: tak czy tak potrzebny warsztat, ludzie i sprzet :)
A na dodatek spokój i opanowanie :razz:Cytat:
Jak się robi chłodniej to filtry kurczą się po obwodzie
Ja podgrzałem delikatnie suszarką do włosów i poszło
(grzać od strony aparatu bardziej ten z zewnętrznym gwintem)
Hej
jeśli oprawkę masz aluminiową to polecam:
1. szkiełko z filtrem wkładasz do lodóweczki na jakiś czas, aby korpus się ochłodził - kurczliwość materiałów powinna pomóc
2. jesli nie da rady a mocowanie filtra na szkle masz plastikowe a filtr aluminiowy to
3. smar silikonowy w sprayu 3-4 małe kropelki na zakrapiasz obwodzie, czekasz aż trochę wniknie i patrz punkt pierwszy
wielokrotnie tą metodę praktykowałem i się sprawdzała