Jakie to ustawienia? Cokolwiek jest automatyczne? Jeśli tak, to masz odpowiedź dlaczego. Nie ma EXIF w zdjęciach więc sam nie zobaczę jak te zdjęcia były robione. Wyraźnie masz kłopot z balansem bieli.
Wersja do druku
nie zauważyłeś ale nie odniosłem się do marcina jako autora wątku tylko jako autora swojej wypowiedzi w ktorej wyjaśniam dlaczego odpowiedzi w temacie tak wyglądają :) nie trzeba być autorem wątku żeby zadać pytanie jak i nie trzeba odpowiadać tylko dla autora bo inni też mogą zadać pytanie :D
A mam pytanie. Czy czas naświetlania ma też duży wpływ na kolor ubrań? Bo cholera zależy mi na tym, żeby szybko robić zdjęcia ;/
Bawiłem się z temperaturą barwową w kelvinach, bawiłem się z czasem naświetlania i balansem bieli. Bawiłem się z ISO, bawiłem się z rozjaśnianiem, przyciemnianiem. Bawiłęm się z RAV (ale za dużo ważą jak na allegro) i nigyd nie otrzmałem takiego koloru jak w rzeczywistości :/ Raz tylk mi się udało łądnie buty zrobić, ale gdy wziąłem bluzkę z innym kolorem, i to nawet z ustawieniami do butów, to już klapa...
Ja muszę mieć jedno ustawienie do wszystkich kolorów ciuchów ;/
Co mam zrobić?
Jednolite oświetlenie, nie mieszane różne źródła. Może być stałe, które chyba byłoby wygodniejsze dla Ciebie. Ręcznie ustawiony balans bieli na białej kartce.
Czas naświetlania wpływa na jasność zdjęcia, pod warunkiem że nie zmieniasz innych ustawień. Można to uznać za wpływ na kolory, ale w sensie że będą ciemniejsze, a nie bardziej żółte czy czerwone.
RAWa i tak nie wstawisz na Allegro, musisz go dopiero wywołać do pliku jpg. Daje to większe możliwości, ale też zajmuje czas, a jak rozumiem zależy Ci na szybkości.
1-poznaj swój aparat-instrukcja obslugi
2-poczytaj książki o fotografii, począwszy od ABc fotografii
3- nie na czegoś takiego jak RAV
4-pliki RAW robi się po to ,by je obrabiać później na komputerze
po obróbce, wrzucasz je na allegro np jako JPEG
jeśli nie masz chęci do nauki,to odpuść sobie pstrykanie i wynajmij fotografa
Bardzo dziękuję użytkownikom pan.kolega, PawelB, GalaktycznyMuczaczo i Piast9 za niezbędne informacje. Chciałbym uzyskać od forumowiczów odpowiedź na następujące pytanie:
1. Jak zrobić zdjęcie białej kartki w taki sposób, aby na zdjęciu była biała, a nie szara? ;/ To pewnie wina moich jarzeniówek...
2. Czy można wgrać plik z białym tłem .PNG / .JPG do aparatu i potem pobrać WB? Bo coś nie chcą się wgrywać pliki z kompa do aparatu ;/
Z allegro to w ogóle mam teraz kłopot, bo zdjęcia, aby oddawały kolory to muszę robić z lampą błyskową i zapalonymi jarzeniówkami na suficie, haha, a i tak kolory są albo za ostre, albo za siwe.
Chciałbym zatrudnić fotografa, ale ja mam 40 ton ciuchów do wystawienia i u mnie jest produkcja masowa. I to się odbywa tak, że jedna osoba mierzy, druga robi zdjęcie, trzecia wgrywa 4 ciuchy przynosi piąta odwiesza szósta segreguje itd... zapieprz nesamowity i nie ma na nic czasu. A zdjęcia jak wychodzą, tak wychodzą. Miałbyć biznes, a jest sraczka. Chciałbym, żeby te zdjęcia po prostu jakoś wyglądały.
galerie allegro
Tu trochę lepiej mi wyszło, ale tylko dlatego, że czerwony na białym. Jak białą koszulę rzucę, to te kamienie są koloru sraczki, a koszula zamiast białej robi się kremowa (do wiadomości nie robię białych rzeczy na białym tle, to tylko przykład).