Odp: Tamron 70-300 Vc Usd Czy ostry??
@Patrykkk
Jak mówisz, że masz 1100zł do wydania, to raczej nic lepszego nie znajdziesz. Miałem ten obiektyw od nowości (cena chyba 1470zł) i nie był ostrzejszy niż prezentowane zdjęcia.
Kupując to szkło musimy być świadomi ograniczeń. Nie jest ostry jak żyleta, ale akceptowalny. AF też nie należy do bardzo szybkich. Na plus - przyzwoita stabilizacja.
Radzę poprosić o zdjęcia w pochmurny dzień, bo u mnie ostrość w takim oświetleniu już spadała (z Canonem 650D).
Cytat:
Zamieszczone przez
igor58
czyli ostre mydło, tak?
Ostre mydło w dobrej cenie, które spokojnie można sobie zabrać na pokazy lotnicze. Do sportu nie polecam. Inaczej nie kupowałbym Canona 70-200.
cobalt cobalt :d idę z balkonu pstryknąć w mżawce
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
@Patrykkk
Jak mówisz, że masz 1100zł do wydania, to raczej nic lepszego nie znajdziesz. Miałem ten obiektyw od nowości (cena chyba 1470zł) i nie był ostrzejszy niż prezentowane zdjęcia.
Kupując to szkło musimy być świadomi ograniczeń. Nie jest ostry jak żyleta, ale akceptowalny. AF też nie należy do bardzo szybkich. Na plus - przyzwoita stabilizacja.
Radzę poprosić o zdjęcia w pochmurny dzień, bo u mnie ostrość w takim oświetleniu już spadała (z Canonem 650D).
przeciez ostrosc obiektywu nie zalezy od teperatury barwy swiatla , w tym stopniu zeby to zauwazyc. (Wlasciwie ze wzrostem czestosci swiatla ( a wiec w kierunku niebieskiego ) rozdzielczosc rosnie ale to niuans bez znaczenia praktycznego )
natomiast od barwy swiatla zalezy pomiar odleglosci AF w wiekszosci aparatow.
tzn kazdy obiektyw bedzie dotkniety ta zaleznoscia i to nie zalezy od obiektywu , ale w ogole od zasady AF w detekcji fazy.
pomiar zalezy od czestosci swiatla , niestety. drozsze modele maja kompensacje .
Troche Inna bedzie pomierzona odleglosc przy wschodzie slonca , inna w pochmurny dzien - to nie zalezy od obiektywu.
Na szerokim kacie bledy lubia byc wieksze , na dlugim koncu - mniejsze.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bechamot
przeciez ostrosc obiektywu nie zalezy od teperatury barwy swiatla , w tym stopniu zeby to zauwazyc. (Wlasciwie ze wzrostem czestosci swiatla ( a wiec w kierunku niebieskiego ) rozdzielczosc rosnie ale to niuans bez znaczenia praktycznego )
natomiast od barwy swiatla zalezy pomiar odleglosci AF w wiekszosci aparatow.
tzn kazdy obiektyw bedzie dotkniety ta zaleznoscia i to nie zalezy od obiektywu , ale w ogole od zasady AF w detekcji fazy.
pomiar zalezy od czestosci swiatla , niestety. drozsze modele maja kompensacje .
Troche Inna bedzie pomierzona odleglosc przy wschodzie slonca , inna w pochmurny dzien - to nie zalezy od obiektywu.
Na szerokim kacie bledy lubia byc wiekszy , na dlugim koncu - mniejsze.
Dokładnie.
I o to mi chodzi. Dlatego piszę, że Tamron lubi słońce. Większość użytkowników sprawdza ostrość obiektywu na AF (bo ręcznie sporadycznie ostrzy). Powinniśmy ustawić sobie aparat na statywie i zobaczyć, czy dostaniemy to samo zdjęcie przy manualnym ostrzeniu.
problem jest taki, że przy iso 100 mam czasy 1/30 :D wieje mocny wiatr, gałęzie latają i nie ma opcji na ostre foto ;) jedyne statyczne coś co mam na widoku to kołpak BMW :mrgreen:
Zippyshare.com - IMG_4841.CR2 tu raw a ja pokombinuje jeszcze jakieś :p
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
Dokładnie.
I o to mi chodzi. Dlatego piszę, że Tamron lubi słońce. Większość użytkowników sprawdza ostrość obiektywu na AF (bo ręcznie sporadycznie ostrzy). Powinniśmy ustawić sobie aparat na statywie i zobaczyć, czy dostaniemy to samo zdjęcie przy manualnym ostrzeniu.
kazdy obiektyw lubi slonce tak samo jak go nie lubi.
zaleznosc pomierzonej odleglosci od barwy swiatla nie ma nic wspolnego z obiektywem.
bedzie taka sama dla tamrona jak i innego obiektywu.
w zaleznosci od barwy swiatla na matrycach AF moze byc rozne przesuniecie obrazu i na tej podstawie puszka wydaje komende o ile przesunac element ostrzacy.
to przesunieciue zalezy od czestotliwosci swiatla , nie od obiektywu.
kazdy obiektyw , nie tylko tamron da w konsekwencji rozna ostrosc dla roznych czestosci swiatla , ale to nie zalezy od obiektywu tylko od centrali - czyli puszki.
wlasciwie im bardziej precyzyjny obiektyw , tym roznice powinny byc coraz bardziej widoczne.
tzn jesli cos takiego widac tzn ze AF w obiektywie pracuje lepiej od obiektywu dla ktorego by nie bylo tego widac - ale to jest pewne uogolnienie , ktorego nie stosowalbym na konkretne modele.
Salas dla mnie ostro..ale niech się wypowiedzą inni..bo jak się dobrze nie znam:)