To swiatlo napedzone cena spac nie daje
Wersja do druku
Ciekawi mnie który system zoomowania (stara pompka czy nowy pierścień) ostatecznie okaże się wygodniejszy. Ja do pompki przywykłem, choć konieczność odblokowywania i blokowania jest trochę niewygodna. Tu w nowym systemie może pojawić się problem, że z czasem tubus się będzie sam wysuwał pod własnym ciężarem (jak np. w moim 24-105).
Nie będzie się wysuwać, bo jest zacisk podobny jak przy pompce...
no to ze skrzynki pocztowej, bo dzisiaj dostalem:
Kamera Express
2200 EUR, w polowie grudnia na polkach sklepowych.
Zdjęcia przykładowe :mrgreen:
??????- EF?? ? ?????? ? EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM ? ????
Zdjęcia przykładowe na chińskiej stronie Canona pokazują tylko jedno przy 400mm i to w trybie macro; -)
Spodziewałem się, że to będzie tak wyglądać: większa rozdzielczość od ver.1, bo ma się ukazać korpus FF z matrycą upakowaną prawie jak pod APS-C. Na APS-C też ta nowa wersja spisze się lepiej, niż poprzednia, ale na FF to jest dalej tylko 400 mm, a z konwerterem ciemnawo. No i ta waga, która wzrosła o prawie 200 g. Obiektyw się zrobił jeszcze mniej spacerowy ;-) Odpowiednik pod względem zakresu i jakości pod APS-C, czyli 55-250 mm STM, waży 375 g a nie 1570 g, czyli cztery razy mniej. Kiego czorta nie robią czterysetek pod APS-C, kiedy robią zupełnie inną linię szkieł pod bezlusterkowce?! Cena wali z nóg, przy niej stara wersja utrzyma się w cenach, nawet z odzysku. Jak obiektyw waży ponad 1,5kg, to mz rośnie atrakcyjność Tamrona 150-600, który do 400 mm jest pewnie tak samo dobry, a 2x tańszy.
Nowe C100-400L to poważny obiektyw do poważniejszej amatorszczyzny czy to na FF czy to na APS-C. Na pierwszy rzut oka Canon zrobił dobrą robotę (MTF-y) i porównanie z C55-250 jest jakby chybione.
Zakładam, że zainteresowanie tą L-ką wykażą entuzjaści, którzy doskonale wiedzą czego oczekują i zagłosują portfelami. Ja wróżę sukces.
Sądzę że na zachodzie cena nie będzie jakimś wielkim problemem dla tamtejszych entuzjastów.
Przy cenie z podatkiem "za nowość" można by się pokusić o 70-200 2.8 II i konwerter 2x II - co o tym zestawie myślicie w kwestii nowego szkiełka?