Przez 15 lat "trochę" się zmieniło..
Wersja do druku
No ba, porównywałem: i na wąskim końcu: Canon EF 70-200mm f/4 L USM Lens Image Quality
Nie upieram się co do tego testu, kiedyś temat przerabiałem bo sam się zastanawiałem czy Canona 4.0 czy Tamrona 2.8. Tamron wypada lepiej jeśli chodzi o ostrość. Nie wątpię, że są testy które wskażą co innego, ja akurat nie trafiłem na takie. Fotografuję krajobrazy i czasami portrety, czasami ptaka ... trafia w ostrość ale ktoś to kiedyś trafnie ujął "zanim wyostrzy można zapalić sobie papierosa i napić się kawy" :D Co jest lekko na wyrost ale coś w tym jest. W każdym razie mam to szkło i jest bardzo ostre. Robiłem test: Canon 70-300@300 na f/5.6 USM i Tamron 70-200@200 na f/5.6. Po dokadrowaniu obrazka by uzyskać identyczne rozmiary zdjęcia ostrość była lepsza na Tamronie, mimo mniejszej ogniskowej. Nie miałem okazji osobiście porównać tego Canona 70-200 i Tamrona 70-200, chętnie bym to zrobił. Jak ktoś z okolic Szczecina dawać znać i zrobimy testy dla forumowiczów.
10-22 na moim FF to zaledwie 15-22, poniżej winieta, wąski na maksa.
Dla mnie to 17-40 pewnie teraz lepszy zakup to 16-35/4.
70-200 i 300. Z tym że na FF te ogniskowe mogą dla niektórych okazać za krótkie. Raczej stawiam na L ze względu na oddawanie barw, natomiast ostatnie szkła firm niezależnych są pod tym względem coraz lepsze.
Nie demonizowałbym w krajobrazie kwestii ostrości no chyba że ktoś robi fototapety ;). Taki 70-200/4 zupełnie mi się dobrze sprawował, wymieniłem go na 2,8 ze względu na większą uniwersalność i stabilizację.
Amatorskie landszafty cropem, to głównie używam EF-S 15-85, (niegdyś Tokina 12-24/4), a całkiem sporadycznie C 70-200/4L.
Do statywu zbyt leniwy jestem - szukam innego oparcia, ale monopodu niekiedy używam, z naciskiem na niekiedy :)
Poniżej obrazki z podpartej ręki i dłuższymi czasami - C 15-85 i 1100D.
http://www.canon-board.info/przyroda...2/index48.html
Każdy z nas inaczej pojmuje i fotografuje krajobrazy.Każdy innym obiektywem.
Może poczytajmy inne opinie:
np ze strony:
Best lens landscape photography - wide angle lenses Canon Nikon
Cytat:
Best wide angle landscape lenses for Canon DSLR cameras
Listed below are the one's considered as being the best Canon and Nikon landscape lenses. It's important that you also check to make sure the lens you choose is compatible with your digitial SLR model.
Canon EF-S 17-85mm f/4-5.6 IS USM (ultra wide angle zoom lens)
This is a good all purpose lens that goes from ultra wide 17mm, all the way to a normal focal length of 85mm. It's also not too large and heavy to carry and is priced around $520 USD at the time of writing this article. Another advantage is its image stabilization system that makes taking hand-held shots easier. Fantastic for those photographers who are just starting out and don't want to spend a fortune, yet still need good quality photographs. You'll notice many landscape photo's found throughout this website are taken with Canon EF-S 17-85mm IS USM lens.
Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM (wide angle zoom lens)
This landscape lens is for Canons more professional end of the market. It also goes from one wide angle extreme (24mm) to a higher 105mm focal length. It's currently priced at $1046 USD. Similar to the one above, it also has the option of image stabilization.
Canon EF 17-40mm f/4.0 L USM (ultra wide angle zoom lens)
One of Canon's best selling lens due to it's low cost, considering it's high quality. If you see a Canon lens with a red circle around the tip, you know it's considered better quality (sharper images) than those without the ring. This one is currently priced at $674 USD. However, you do need to take into consideration that this particular wide angle lens doesn't zoom in as far (40 mm) as the other two listed above.
Jak widać ,wciąż powtarzają sie te same obiektywy.Więc ,chyba któryś z nich trzeba wybrać .
Ja uzywam/nie używam do krajobrazu 24-105/4L
Mój zestaw krajobrazowy to obecnie C16-35/4L IS i C70-300L IS. Bardzo dobry kontrast, kolory, idealna ostrość na całej klatce.
Do tego stabilizacja jak się trochę łapki trzęsą po wysiłku na spacerku. Ogniskowa 300mm dla mnie absolutnie konieczna, jakby było ciut więcej przy tej masie szkiełka to też fajnie.
Teraz, przy tym zestawie, mam świadomość, że jak przywiozę kiepskie foty to po prostu ja coś zawaliłem.
Statywu używam jak na prawdę robi się ciemniej. No i przeszedłem na lżejszy model (bardzo lżejszy).
Widzę że temat się przyjął. Dziękuję wszystkim którzy zaprezentowali swoje typy obiektywów. Wasze sugestie i odpowiedzi są dla mnie cenną wskazówką.
Ja czasem 50mm a czasem 24-70. Szerzej nie lubie i nie potrzebuje.