Odp: Prośba o pomoc w wyborze aparatu
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
a może po prostu ucz się dalej?
bo na razie efektów tej nauki brak, a doświadczenia jak widać zerowe
tylko po co się wypowiadasz :shock:
A jednak cel osiagnąłem:) Jeśli wiesz o czym piszę...
Pomiędzy 40d i 6d jest przede wszystkim przepaść czasowa, a co za tym idzie nowsza technologia, więc nie ma co robić porównań. Szukając opinii użytkowników na temat 40/30d natknąłem się na wypowiedzi na temat wyższości tych korpusów nad 5dmkl, piszący deklarowali, że posiadają obydwa( 5d i jeden i xxd). Mz i tak najwięcej zależy od fotografa, czy bardziej tego, jak potrafi wykorzystać potencjał sprzętu, wyeksponować walory i ukryć wady. Tak myślę.
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
a może po prostu ucz się dalej?
bo na razie efektów tej nauki brak, a doświadczenia jak widać zerowe
tylko po co się wypowiadasz
Cytat:
Zamieszczone przez
robson999
No ok, bo widzę, że panowie to wpatrzeni w swoje nowe aparaciki, jak w samych siebie.
Tylko po co te mniejsze i większe uszczypliwości...
Przecież to nie felieton o wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad innymi Świętami :)
Ale dyskusja rozgorzała!
Dziękuję za zaangażowanie i odpowiedzi.
Koniec końców mam już 500d. Ale inną, przebieg ok 15k, orginalny grip i dodatkowe baterie w zbliżonej cenie - i to przeważyło o kupnie. Inna rzecz, pomacałem chwilę 50d i wiem, że kiedyś u mnie zagości. Teraz poszukam dodatkowego szkła i lampy.
Póki co zrobiłem kilkanaście fotek z Tamronem 17-50 2,8 i bardzo mi to odpowiada!
Jedyny problem to hot piksele (białe kropki, na czułościach od ok iso800, czasy ok 1/30). Wychwyciłem to dopiero oglądając na tv. Zrobiłem mapowanie (czyszczenie ręczne matrycy) i wydaje się że jest lepiej, dokładniej sprawdzę wieczorem. Chyba, że macie co do tego jakieś uwagi i spostrzeżenia? Bo to raczej normalne, że takie hoty powstają, tak?
Pozdrawiam
Seba
tak, to normalne
nie przejmuj się i rób zdjęcia
Cytat:
Zamieszczone przez
szpakus
Ale dyskusja rozgorzała!
Dziękuję za zaangażowanie i odpowiedzi.
Koniec końców mam już 500d. Ale inną, przebieg ok 15k, orginalny grip i dodatkowe baterie w zbliżonej cenie - i to przeważyło o kupnie. Inna rzecz, pomacałem chwilę 50d i wiem, że kiedyś u mnie zagości. Teraz poszukam dodatkowego szkła i lampy.
Póki co zrobiłem kilkanaście fotek z Tamronem 17-50 2,8 i bardzo mi to odpowiada!
Jedyny problem to hot piksele (białe kropki, na czułościach od ok iso800, czasy ok 1/30). Wychwyciłem to dopiero oglądając na tv. Zrobiłem mapowanie (czyszczenie ręczne matrycy) i wydaje się że jest lepiej, dokładniej sprawdzę wieczorem. Chyba, że macie co do tego jakieś uwagi i spostrzeżenia? Bo to raczej normalne, że takie hoty powstają, tak?
Pozdrawiam
Seba
Cytat:
Zamieszczone przez
robson999
uwierz...jakość obrazka nieraz przebije te uzyskane z 6d.
Czyli nie wszystkie zdjęcia z 6D Tobie wychodzą skoro przebija je nieraz poczciwe 40D.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jago
Czyli nie wszystkie zdjęcia z 6D Tobie wychodzą skoro przebija je nieraz poczciwe 40D.
A Tobie wszystkie wychodzą z 70D??:shock: Tu nie chodzi o to, czy wychodzą czy nie wychodzą. Nie rozumiesz zagadnienia.
Gdyby nie fotografia ślubna, to chyba nie zdecydowałbym się na 6D, a chodzi mi tylko o wygodę w w ustawieniach w reportażu na wysokich wartościach ISO.
Ale nie offtopujmy już, bo to nie jest wątek o 6D. Jedno jest pewne, zdjęcia z 40D mają to coś, co szalenie mi się podoba. Nawet szum jest ładny i jakby to powiedzieć...taki analogowy.
Cytat:
Zamieszczone przez
robson999
A Tobie wszystkie wychodzą z 70D??
Oczywiście że nie wszystkie :( Mam jeszcze poczciwe 450D i jeśli coś sknocę w nowym 70D a akurat mi wyjdzie w tym starszym to jednak wtedy nie twierdze, że jakość obrazka nieraz przebije te uzyskane z 70D - to ja miałem na myśli i chyba rzeczywiście się nie zrozumieliśmy :? Jeśli uraziłem to sorry. EOT.
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Przecież to nie felieton o wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad innymi Świętami :)
Przecież święta Bożego Narodzenia stoją wyżej nad wszystkimi innymi świętami :mrgreen:
500d daje ładny obrazek, poznasz możliwości, zdecydujesz sam, co dalej.