Odp: Kolejny naleśnik EF-S 24mm f/2.8 STM
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Jako użytkownik widzę sens jak najbardziej. Z powodów jak wyżej wykluczam raczej taką konstrukcję. Mógłby powstać np. 28/4. I kosztować wyraźnie więcej niż 40/2.8. Kupiłbyś?
Jeśli byłby ciemniejszy, to prędzej 28/3.5.
Pewnie bym nie kupił, tak samo jak 40/2.8. Ale przecież są chętni na ten obiektyw. Pentaksjanie też mają swoją linię nie-do-końca-jasnych naleśników i chyba jakoś to się sprzedaje?
Mnie, jako potencjalnego nabywcę, od przybytku głowa nie boli :)
Cytat:
Nie wiem czy to dobry przykład, bo zakres ogniskowych jest diametralnie różny.
Zakres ogniskowych owszem - jest różny, ale zakres kątów widzenia jest zbliżony zarówno dla EF-s 10-22 vs EF 16-35 jak i EF-s 24/2.8 vs EF 40/2.8. To są po prostu odpowiedniki dedykowane dla różnych wielkości matryc. A że obiektywy EF są wykorzystywane z matrycami APS-c to już inna bajka.
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Zakres ogniskowych owszem - jest różny, ale zakres kątów widzenia jest zbliżony zarówno dla EF-s 10-22 vs EF 16-35 jak i EF-s 24/2.8 vs EF 40/2.8. To są po prostu odpowiedniki dedykowane dla różnych wielkości matryc. A że obiektywy EF są wykorzystywane z matrycami APS-c to już inna bajka.
Chyba trochę mnie źle zrozumiałeś. Chodziło mi o to, że na EF-S nie ma stałek, bo najwyraźniej Canon uważa, że nie opłaca mu się lub należy używać szkieł EF. Skoro więc zrobił już naleśnik EF-S, to prawdopodobnie nie będzie podobnej konstrukcji EF (w sensie ogniskowej, a nie kąta widzenia). Czyli nie będzie naleśnika EF ca. 24mm. Trochę pokrętna może logika z mojej strony, ale najwyraźniej również Canon stosuje ją na duuuużą skalę.
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Może masz i rację, bo sam napisałem, że 28/4 byłby dużo droższy (i większy pewnie), no a EF-S jest tani, mały i jasny. Więc może miejsce na EF 28/4 rzeczywiście jest na rynku.
28/2.8 wcale nie musi być duże, masz tutaj voitka do canona FF
Kosztuje ok 2tys. Ja wolałem do pary 40/2.8 dużo tanie kupić sobie kiedyś starego EF 28/2.8 - też jest w miarę mały.
Cytat:
Zamieszczone przez
szwayko
28/2.8 wcale nie musi być duże, masz tutaj voitka do canona FF
Ale to jest manual, nic dziwnego że jest malutki.
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Ale to jest manual, nic dziwnego że jest malutki.
40 ma AF i jest większy?
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
40 ma AF i jest większy?
Wiesz, wnioskuję po istniejących konstrukcjach - najwyraźniej łatwiej zrobić kompaktowe 40/2.8 niż 28/2.8. Z jakiegoś powodu pentaksjańskie naleśniki szerokokątne są ciemniejsze...
Z tym że sam mechazm AF to chyba nie jest jakaś rzecz która zajmuje dużo mijsca. Bardziej kłopotliwa jest sama optyka.
Kiedy się go można spodziewać w dystrybucji? Jeszcze w tym roku?
Listopad tego roku, przewidywana cena 149.99 USD.
czy są jakieś wieści nt?
to czego mi brakuje to c28/1.8 ale coraz częściej zastanawiam sie nad półśrodkiem za 1/3 ceny.