Odp: O cenach w Polsce i innych krajach Europy
To samo zresztą tyczy się innych "polskich" wódek, jak Bols czy Soplica
Bols nigdy nie był :mrgreen:
to co, jutro bedzie do wycieca offtop o wodce? :) :) :)
A co ty mi tu chcesz w Hydeparku wycinać, hę? :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
A co ty mi tu chcesz w Hydeparku wycinać, hę? :)
potworz glosno i wyraznie: porzadkowac! :)
no...
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
porzadkowac!
A, to w takim razie w porządku :)
Odp: Zeiss Otus 85mm f/1.4
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Żubrówka to akurat ruska wódka od jakichś dwóch lat (nalezy do niejakiego Rusłana Tariko, czyli Russkij Standard), o czym niestety niewielu z nas wie.
Wodka jest polska, tylko wlasciciel z Rosji i tam plyna zyski. Przeciez czekolady z Wedla, tez nie sa japonskie tylko polskie.
Poza tym jak komus smakuje, to nie wazne kto to sprzedaje (o ile nie mieszamy politiki i ostatniej mody na dowalanie ruskim).
Cytat:
Zamieszczone przez
Usjwo
Wodka jest polska, tylko wlasciciel z Rosji i tam plyna zyski. Przeciez czekolady z Wedla, tez nie sa japonskie tylko polskie.
Poza tym jak komus smakuje, to nie wazne kto to sprzedaje (o ile nie mieszamy politiki i ostatniej mody na dowalanie ruskim).
Bo do czekolady nikt nie przywozi mleka z Japonii. Do zubrowki spirytus jeździ z rosji.
Poza tym niechęć do ruskich znaczna część z nas ma wyssaną z mlekiem matki.
Cytat:
Zamieszczone przez
Witek.K
Z tych linkow wynika to co napisalem wczesniej, ze towary, ktore kupuje sie na codzien (np. Zywnosc) jest znacznie tansza w Pl. Chyba, ze kupujesz codziennie gumowe pontony albo kremy do opalania... Sprawdz sobie jeszcze ceny wynajmu mieszkan np. W Monachium, ceny pradu i gazu (ja place ok 150 euro miesiecznie) i jak chcesz, to mozemy wrocic do tej dyskusji.
We Włoszech jest zajebiście. Cena wielu towarów, które kupujemy na co dzień jest znacznie niższa niż w PL. Np oliwa, kawa (3 paczki Lavazzy 8€), mięso z królika 1kg - 7,5€, chemia tańsza i lepsza od polskiej jakościowo 2x, podobnie markowe wina, owoce za grosze, ryby i sery znacznie tańsze niż w PL. Koszt wynajmu 2 małych pokoików 250€+opłaty (Kremona). Oczywiście w ich klimacie spalisz 2x mniej gazu do ogrzewania mieszkania. Ludzie pozytywnie nastawieni do świata i nie ma typowo polskiego bezinteresownego chamstwa. Przez 2,5 roku nie widziałem zataczającego się pijaczka na ulicy. Niestety kryzys daje teraz znać o sobie i na południu niektórzy zarabiają 800€ miesięcznie.
Cena sprzętu foto nie odbiega od cen w PL. Może jest minimalnie drożej.
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
Niestety kryzys daje teraz znać o sobie i na południu niektórzy zarabiają 800⏠miesięcznie.
Ale za te 800 da sie spokojnie skromnie przezyc, zaplacic za ten pokoik, rachunki i jedzenie. Zostaje jeszcze kilka eurocentow na kupke na foto albo peroni a u nas za 800??