Odp: [przemo-lukas] Fotografia przyrodnicza. Tylko szkła manualne.
Z kwiatkiem to dziwna sprawa. Generalnie na światełko polowałem. Tylko (tak sobie tłumaczę) tuż przed zapisaniem obrazu na matrycę musiały zmienić się warunki oświetleniowe i balans ciut zaszalał. Ja tego nie poprawiałem tylko podciągnąłem jeszcze w tejże kolorystyce.
Co do "problemu" czarnym tłem. Z czasem jak będę zamieszczał więcej fotografii w różnych galeriach, zobaczysz, że to zamierzony efekt. Teraz - kiedy mam ich jeszcze mało, ktoś może pomyśleć, że tak tłumaczę swoje błędy. :))) Uwielbiam kontrastowe tematy na czarnym tle. Moim zdaniem jest to sprawa dyskusyjna. Tak samo jak makro można byłoby oceniać portret. Jedni wolą na naturalnym tle z pięknym bokehem inni studyjny low-key ;)
Ale dla Cibie coś z ciekawym bokehem w makro (tło może nie idealne):
12.
Ta dla odmiany Industarem 61Ł/MC.
Autorevuenon (Tomioka) 55/1.4 - pieknie rysuje :p w dobrych warunkach wychodzi elegancki SWIRL bokeh :D
Miałem sprzedać to szkło, ale jednak leży w torbie i czeka na użycie :D
Te mydełko na 1,4 jest genialne. :)
Ogólnie można rzec, że jest dobrze.
tryton
Czekałem z niecierpliwością na Twój komentarz. Masz piękne prace. Zawsze mi się one podobały. Ale znając Twój pogląd na niektóre tematy fotografii makro (najkrócej aby owad był osadzony w "naturalnym środowisku") trochę się obawiałem.Tym bardziej jest mi bardzo przyjemnie, czytać takie słowa. I jeszcze bardziej urosłeś w moich oczach za otwartość na inne podejście do tematu.
Cytat:
Zamieszczone przez
przemo-lukas
Ta dla odmiany Industarem 61Ł/MC.
Dziękuję.
Słodziutkie kolorki i ładnie wyszło. Muszę zgapić i coś zrobić Vivitarem S.1 70-210 Macro.
14 zwraca uwagę i tu trzeba "walczyć" z płytką GO, jak to w macro.
Dopisz proszę - czym zrobione.
Nr12,13i14 - Indystrar 61Ł/MC.
15.
Autorevuenon 55/1.4 na pełnej dziurze.