Odp: Jaki ultraszerokątny obiektyw wybrać?
hmm ale co to ma do tego o czym piszemy, Ty i ktoś tam twierdzi, że sigma lepsza a ja i ktoś tam inny twierdzę, że canon lepszy :> nikt tu nie napisał, że jednym albo drugim nie da się robić dobrych zdjęć :)
Po prostu canon ma mniej tych "niedoskonałości"
Sigma 10-20 f/3.5 jest lepsza optycznie i mechanicznie od C10-22.
Nie bez przyczyny trzyma wysoką cenę, jako obiektyw nowy i używany.
Problem z tą Sigmą jest identyczny jak z każdą Sigmą: trzeba niestety poświęcić trochę czasu na selekcję i kupić to, co dobrze współpracuje z danym body.
Dlatego, gdybym dzisiaj wybierał UWA, to pewnie kupiłbym w ciemno C10-18 IS.
Małe to, lekkie, tanie i zadziwiająco dobre (wg dostępnych sampli, recenzji i opisów).
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
... nikt tu nie napisał, że jednym albo drugim nie da się robić dobrych zdjęć ...
Ja też jestem zdania, że każda sroczka...
Generalnie widziałem sample z powyższych i muszę napisać, że każdym da radę fotografować. Do założyciela wątku. I tak nie dojdziemy do konsensusu. Do wyboru masz na dobrą sprawę różne szkła. Do wybory do koloru. Jedne kuszą "światłem" inne zakresem ogniskowych, materiałem z jakiego są wykonane, markami itp. Każde ma swoich zwolenników. Zastanów się na co Ciebie stać pamiętając, że używany albo nie ma gwarancji albo ma krótszą.
Miałem Sigmę 10-20, Tokinę 11-16 oraz Canona 10-22 podpięte pod 40D oraz 50D .. stosunek ceny do jakości przemawia ( w moim wypadku ) tylko i wyłącznie na korzyść Sigmy ( mówię o wersji 4-5,6 ).
no bo sigma ma najlepszy stosunek cena/jakość
jak za 900zł się kupi niezajechaną sztukę to wiadomo, że warto :)
dla amatora różnica nie będzie widoczna między tymi obiektywami a kasa się liczy prawie dla każdego
Nie miałem lepszego UWA na cropie niż C 10-22. Bo nie miałem innego :D Ale ten model mogę z czystym sumieniem polecić - budowa, ostrość, IF - wszystko na plus.
10-22 da się lubić... mam i nie zmienię
10-22 pod wieloma względami nie jest najlepszym UWA pod APS-C, ale IMO jest najuniwersalniejszym.
mialem kiedys na jednym z wypadów w gory sigme 10-20 f3.5 .. zraziłem sie zwlaszcza slabym autofocusem .. jak go oddawałem znajomemu zamienilismy kilka zdan na jego temat i faktycznie potwierdzil ze AF słaby ale podobno tylko z puszką 40d..