Myśle, że nie trzeba będzie od razu moderować, tylko wystarczy odsyłać tych pytających właśnie do tego powstałego FAQ.
Wersja do druku
Myśle, że nie trzeba będzie od razu moderować, tylko wystarczy odsyłać tych pytających właśnie do tego powstałego FAQ.
przy jednoczesnym zamykaniu "niemadrych" watkow na przyklad.
o tak!, mysle ze zamykanie watkow z pytaniami o pdstawy i z rzetelna odpowiedzia na te pytania (czyli podaniem linokow z dobrymi odpowiedziami) moglo by przejsc... i wypadalo by zeby troche tak bylo
EDIT: no i jak z tymi pytaniami? kazdy sam ma opracowac? ja kilka w tym tygodniu opracuje i wrzuce, jak sie zdubluja to ktos zrobi merge ;-) i po klopocie
a przyszlosciowo to w baze wiedzy proponuje wrzucic jako
FAQ - czyli krotko i na temat
podstawy fotografowania, doboru i sprawdzania sprzetu, rozwiazywania problemow itp, przeczytaj zanim zapytasz ;-)
rok temu mielismy piekny plan stworzenia FAQ..
http://canon-board.info/showthread.php?t=3804
http://canon-board.info/showthread.php?t=3820
chyba zabraklo zapalu ;)
i jeszce do tego kilka dyskusji, ale tym razem sie uda ;-) zreszta nie zapeszajmy
przyznaje, ze ludzie dziwnie zadaja pytania, ale to akurat nie jest zle - w ten sposob pytajacy przedstawia swoj glowny temat zainteresownia. dodatkowo: (chyba) szuka informacji u osob focacych wlasnie ten temat! najgorzej jest, gdy pojawiaja sie posty w stylu: ,,kupilem aparat. jaki mam kupic do niego obiektyw, zeby bylo dobrze?'' - no i wtedy, chcac mu pomoc, trzeba ciagnac takiego delikwenta ,,za jezyk'' dopytujac sie, co chce on focic, jakie ma zainteresowania....a tu przynajmniej jest wszystko jasne :)Cytat:
Zamieszczone przez djtermoz
Ja 99% takich watkow wrzucam do "dla poczatkujacych" a jesli padlo w danym watku wiele linkow do identycznych watkow to zamykam.Cytat:
Zamieszczone przez djtermoz
Taka jest idea tego podforum. I dwie sprawy w zwiazku ogolnym i z ide podforum "dla poczatkujacych" :
1) Jesli kogos raza powtarzajace sie watki, ktore laduja w "dla poczatkujacych" to niech po prostu nie czyta - po cos powstalo w koncu to forum...
2) Idea FAQ to ogolnie dobry pomysl tylko jak to Czacha napisal - oby nie zabraklo tym razem checi.
no to moze dalsze pytania do zestawu:Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
5) jaki szeroki kąt,
6) jaką lampę do 300D/350D/10D/20D...
7) jaki wybrać statyw,
8 ) jak fotografować ślub,
Mysle ze to co najwazniejsze, czyli zagadnienia, mamy juz ustalone mniej wiecej. Pozostalo podpiac pod to odpowiednie linki, ladnie to ulozyc... Dopiero wtedy mozna zaczac sie bawic tworzenie malych poradnikow na poszczegolne tematy.
Linki do mnie nie przemawiaja wg mnie powinny byc pytania i kotkie rzeczowe odpowiedzi + link z szerszymwyjasnieniem tematu, ewewntualnie jak by ktos opracowal swoj temat tez by to moglo sie tam znalesc.
Dzis moze bede mial troche czasu to sobie to poukladam...