Odp: Obiektyw do Canon-a 700D
Witam !
Wydaje mi się, że aby porady były pełne i trafne, należy zaznaczyć, że takie tele jakie podpowiadają koledzy powyżej trochę ważą i mierzą więc potrzebny będzie również dobry statyw, a to także trochę kosztuje i w sumie kolega się w tysiaku może nie zmieścić!
Cytat:
Zamieszczone przez
Neferkare
Witam !
Wydaje mi się, że aby porady były pełne i trafne, należy zaznaczyć, że takie tele jakie podpowiadają koledzy powyżej trochę ważą i mierzą więc potrzebny będzie również dobry statyw, a to także trochę kosztuje i w sumie kolega się w tysiaku może nie zmieścić!
a po co ten statyw? :> Ptaki przelatujace gdzies i tak robi na takich czasach, że statyw jest zbędny :> krajobrazy może by się przydał, ale z ręki też się da.
tamronem utrzymuje się foty na czasach 1/40 gdzieś (tyle mi się chyba udało najlepiej, ale moje łapy to dramat :D) ktoś kto ogarnia sprawę to wyciągnie jeszcze "lepszy" czas ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Neferkare
Witam !
Zgodzę się, jeżeli chodziłoby o sigmy,o których pisałem,ale są one poza zasięgiem cenowym założyciela wątku. Tamron? Większość zdjęć robię z ręki, jego ciężar na to pozwala. A statyw przyda się bardziej do długich czasów, zamrożenie ruchu przy dobrym świetle na czasie1/200 nie jest żadnym problemem.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
a po co ten statyw? :> Ptaki przelatujace gdzies i tak robi na takich czasach, że statyw jest zbędny :> krajobrazy może by się przydał, ale z ręki też się da.
tamronem utrzymuje się foty na czasach 1/40 gdzieś (tyle mi się chyba udało najlepiej, ale moje łapy to dramat :D) ktoś kto ogarnia sprawę to wyciągnie jeszcze "lepszy" czas ;)
Zgadza się, udało mi się zejść do 1/25 bez widocznego poruszenia;)
A może Sigma 70-300 F4-5.6 APO DG MACRO?
Cytat:
Zamieszczone przez
-Wolf-
A może Sigma 70-300 F4-5.6 APO DG MACRO?
Miałem, daje ładne kolory i w swojej klasie oferuje nie najgorszą kulturę pracy. Przy -12C silnik af wyraźnie zwalnia. Jest tania ale mając kasę kupiłbym t70-300 vc usd.
Ja tej Sigmy używałem z Pentaxem K10D - trafił mi się naprawdę dobry egzemplarz (kupione z HK na eBay'u) i było ostro nawet na 300mm. Z moim 50D używałem raz - pożyczyłem od kumpla - i tu już tak fajnie nie było - powyżej 200mm mydło. Zresztą to jest powszechna opinia o tym szkle. Widocznie pod Pentaxa trafił mi się "wybrakowany" egzemplarz - zapomnieli dodać mydło powyżej 200mm :-D
Generalnie za te pieniądze to bardzo fajne tele (jeżeli nie mamy zbyt wielkich oczekiwań co do AF). Ale jak masz nieco więcej gotówki to pomyśl o tym Tamronie, o którym pisze słowiczek
Tej Sigmy używałem jeszcze z 400D jakieś 6 lat temu i jak dla mnie była wystarczająca. Teraz kupiłem drugi egzemplarz, ale jeszcze nie miałem okazji się pobawić. Nie ukrywam, że niecałe 600 zł za nówkę ze sklepu wydało mi się bardzo dobrą ceną.
Cytat:
Zamieszczone przez
Demonos
Ja tej Sigmy używałem z Pentaxem K10D - trafił mi się naprawdę dobry egzemplarz (kupione z HK na eBay'u) i było ostro nawet na 300mm. Z moim 50D używałem raz - pożyczyłem od kumpla - i tu już tak fajnie nie było - powyżej 200mm mydło. Zresztą to jest powszechna opinia o tym szkle. Widocznie pod Pentaxa trafił mi się "wybrakowany" egzemplarz - zapomnieli dodać mydło powyżej 200mm :-D]
Do mojej w zestawie był żel pod prysznic, dlatego z 400d była w miarę ostra:D