łoł brakuje tylko pierścionka z diamentem ... świetne ciekwawe jak wyglądają odbitki Hires? Super
Wersja do druku
łoł brakuje tylko pierścionka z diamentem ... świetne ciekwawe jak wyglądają odbitki Hires? Super
No właśnie, te chmurki ... plus do tego zdjęcia były robione przez teleskop, (razem f=16 :) ) plus do tego folia Baddera i w sumie już niewiele widać. Jeśli warunki u nas byłyby jak w Turcji ... byłoby inaczej :)Cytat:
Zamieszczone przez Diodak
pzdr
Odgrzewam wątek.
Jutro częściowe zaćmienie słońca.
Na zachodzie kraju będzie to ok. 30% o godzinie 11.40. Zacznie się 10.50 a skończy 12.40. Całkowite zaćmienie będzie widoczne w północno-wschodnim rejonie Uralu.
PS Następne 15 stycznia 2010, ale ma być nieatrakcyjne do obserwacji, więc warto jutro obejrzeć i pofocić :)
Mam jeszcze pytanie: jakie filtry są potrzebne aby robić zdjęcia zaćmienia - polar wystarczy?
Przeczytałem i dalej nie wiem czy wystarczy polar
Do rzyci z takim zaćmieniem.
Czekam na następne :)
Ja jestem slepy czy co :| na stronie jest ze niby o 09:45:11 i dodatkowo na dole jest napisane "Wszystkie momenty podane są w czasie UT. Podczas obowiązywania w Polsce czasu "letniego" dodajemy dwie godziny do odczytanych momentów."
no to 11:45 niby maksimum, ja tam nic nie widzialem pomimo ze niebo czyste i wogole :|
Dzisiejsze zaćmienie.. przez filtr i lekko zpsute.
obiektyw 100-400 L + konwerter kenko 1.4 , crop.
pozdrawiam
Tylko z polarem, niewystarczył jednak, ISO 100 f/45 t1/4000